Vraag

Werkbare Werkdagen tijdens de bouw - Vertraging tijdens de bouw

  • 20 February 2024
  • 3 reacties
  • 46 Bekeken

Beste forumleden,

Mijn vrouw en ik hebben een woning in aanbouw (projectbouw) en de aannemer heeft volgens de aanneemovereenkomst 350 werkbare werkdagen om de woning op te leveren.

De eerste 12 woningen in ons project zijn opgeleverd en de groep kopers van de resterende 26 woningen beginnen zich steeds meer te roeren over het feit dat de aannemer weinig communiceert. 

Een aantal kopers heeft de aannemer al gemeld dat ze het maximale aantal werkbare werkdagen overschrijden en de aannemer reageert ontkennend.

De aannemer communiceert slecht en vertelt de ene koper nét wat anders dan de andere koper. Het lijkt er op of ze zoeken naar argumenten om ons ongelijk te kunnen bewijzen, maar daar slecht in slagen.

De aannemer lijkt geen weerstation op de bouwplaats te hebben, noch een logboek op de bouwplaats bij te houden. Ze baseren zich op algemene info van https://bouw.ibs.infoplaza.nl/ en beweren dat de info dan SWK erkend is en onduidelijkheid voorkomt.

Wat valt daarbij op?

Aannemer voert twee onwerkbare werkdagen op in juni en juli 2022 omdat er te veel regen was. De onderaannemer had WKO bron toen al geboord, maar de hoofdaannemer kwam zijn bouwketen pas plaatsen, de bouwweg pas aanleggen in augustus 2022.

Aannemer voert een onwerkbare werkdag op medio september 2022. De heistelling is echter pas op 29-09-2022 op de bouwplaats verschenen en het heiwerk startte conform planning twee weken na het onwerkbare weer.

Aannemer voert een onwerkbare werkdag op medio oktober 2022 (5 uur regen die dag). Einde van die dag was er een feestelijk moment op de bouwplaats met wethouder, ambtenaren, kopers, bouwvakkers en werd start bouw officieel gevierd. Foto's te over, bouwplaats droog.

Aannemer voert een onwerkbare werkdag op omdat er sprake is van 3 uur wind en sprake is van 2 uur regen. HIj weet niet of de regen pas ná de wind kwam of dat het waaide terwijl het regende, maar de werkdag is onwerkbaar.

Aannemer voert maar liefst 6 stormdagen in 2022 en 2023 op. Hij bouwt echter geen appartementen waar een torenkraan naast staat maar bouwt grondgebonden woningen met begane grond, verdieping en zolder. Prefab kappen alle geplaatst conform planning op dagen zonder wind.

Wij hebben het gevoel dat we worden gepiepeld. Heeft iemand van jullie ervaringen hoe dit te tackelen?

Mvg Ted Rommelse

 

 


3 reacties

Reputatie 3

Ik weet niet beter dat in het bestek en aannemingsovereenkomst duidelijk beschreven wordt wanneer een dag een onwerkbare dag is. En dat er een dagboek wordt bijgehouden en wekelijks of vaker een bouwvergadering, maar dat is dan met de opdrachtgever van het project en niet met de individuele kopers van de woningen. Voor hun is de koop-/aannemings overeenkomst van de woning van toepassing. 

Reputatie 2

Wat staat er in de koop- aannemingsovereenkomst? Wordt de woning gebouwd onder garantie, zo ja wat staat er in de garantievoorwaarden?

Zo is voor Woningborg het moment waarop de dagen gaan tellen vanaf het moment dat de begane vloer gereed is (voor woningen).

Beste Herman,

Er is géén discussie over de aanvang van de bouw. De bouw is in juridische zin gestart op het moment dat de bron voor de WKO installatie is geboord. Kopers hebben toen hun eerste bouwtermijn ontvangen en vanaf dat moment is het aantal werkbare werkdagen gaan lopen.

Nadat de bronnen zijn aangebracht heeft het echter maanden geduurd voordat er weer iemand op de bouwplaats kwam om bouwketen te plaatsen, opslag in te richten en de boel verder gereed te maken voor het hele bouwproces. Het is dan bijzonder dat de aannemer zich beroept op een onwerkbare werkdag vanwege het weer terwijl de hoofdaannemer en al zijn onderaannemers nog op andere werken zaten. 

De woningen zijn verkocht en worden geleverd met garantie van het SWK. 

In de Algemene Bepalingen behorende bij een grondgebonden woning staat in artikel 1 1 gedefinieerd wat een onwerkbare dag is (aannemer kan door omstandigheden buiten zijn schuld ten minste vijf uren niet werken omdat zijn personeel of machines niet kunnen werken).

Als de aannemer stelt dat het op een dag 5 uur heeft geregend en hij verwijst naar een externe website / weerstation en dat weerstation staat 30 km. noordelijker dan de bouwplaats, levert hij dan voldoende bewijs, of moet hij zoals Erve stelt óp de bouwplaats een logboek hebben.

Groeten Ted

Reageer