Skip to main content

Ons appartement heeft een badkamer met een centraal afzuigsysteem, de badkamer ligt aan de buitenkant van het appartement aan de zijgevel. Ivm vochtproblemen willen we graag een klein doucheraam plaatsen voor de ventilatie. Mag dit zomaar? De VVE heeft er verder geen problemen mee, naast het complex staan wel een woning. Ik heb de omgevingswetgeving er op nagekeken maar kan geen antwoord hierop vinden. 

Daar zijn wel regels voor. Je mag niet zo maar ramen in zijgevels plaatsen i.v.m privacy van je buren.

Je zou kunnen informeren bij de gemeente.

Een klein raam zou trouwens de vochtproblemen wel eens kunnen verergeren. Ventilatie in combinatie met verwarming moet voldoende zijn om die problemen te voorkomen. Door ramen kan  heel koude lucht komen.


 Door ramen kan  heel koude lucht komen.

Maar koude lucht heeft vaak een veel lagere absolute luchtvochtigheid dan de vochtige warme lucht na het douchen. Verder moet je een of meerder keren maar hooguit 10 minuten ramen open zetten. Zodat de lucht ververst wordt zonder dat muren en dergelijke afkoelen.


@S.S.H Anders bestel je een luchtontvochtiger (warmtepomp type met meestal R290 (propaan) als werkmiddel. Deze werkt door een koud oppervlak te maken waar de waterdamp dan dus condenseert. Een zogenaamd adsorptie luchtontvochtiger, met een ronddraaiende silicagelschijfje is duurder en werkt alleen in koude ruimtes). In plaats van kouder wordt het in de badkamer dan dus, behalve droger, ook warmer. Dankzij het verbruik van elektriciteit én het vrijkomen van de condensatiewarmte (dus het omgekeerde van een goedkope ‘airco’ die om de lucht af te koelen water verdampt). Als je deze tijdens douchen al laat draaien produceert die dan dus al droge warme lucht. Temperatuur uit geblaasde lucht circa 15 graden hoger.

Met circa 45 minuten draaien, dus nog geen 0,22 kWh, is badkamer weer droog.

EUROM Drybest 20C Lucht ontvochtiger Luchtontvochtiger 20ltr/24u 220W | bol


@S.S.H Ik lees allemaal suggesties en voorstellen om dure maatregelen te nemen maar het ontbreekt aan het vaststellen van een oorzaak. Als toegift krijg je extra warmteverlies en extra stroom verbruik

Je hebt een centrale afzuiging op je badkamer en een vocht probleem.

Ik neem aan dat het om vochtproblemen in de badkamer zelf gaat, klopt dat ?

Ik veronderstel dat ook keuken en toilet een aansluiting op de zelfde centrale afzuiging hebben wellicht nog regelbaar met een meerstanden schakelaar o.i..d.

Normaliter moet een dergelijke afzuiging met gemak het incidenteel  geproduceerde vocht snel kunnen afvoeren.

Heb je wel kunnen vaststellen dat de afzuigkanalern goed functioneren ook bij gelijktijdig gebruik.

(Je kunt dit met een stukje huishoudfolie redelijk snel inschatten)

 

 


Weet je heel zeker dat de VvE geen probleem heeft met het plaatsen van dit raam? Heeft een meerderheid van alle leden tijdens een ALV hiervoor expliciet toestemming gegeven en heb je dit op schrift?

Ik noem dit want bijvoorbeeld alleen een mondelinge toestemming van een bestuurslid is onvoldoende en kan leiden tot grote problemen in de VvE….


Bedankt voor jullie antwoorden, we gaan ermee aan de slag, er zit inderdaad wel een centrale afzuiging in de badkamer en die werkt ook in de keuken, deze kunne we in de meterkast op 3 standen instellen. We gaan de badkamer ook verbouwen, er zit nu een douchecabine in met weinig ruimte om het vocht weg te krijgen, dit gaan we anders oplossen met een open verbinding met de hele badkamer, wellicht dat dan het vochtprobleem ook verbeterd (schimmel op het plafond in de douchecabine)


Reageer