Skip to main content

Vereniging Eigen Huis uitte haar zorgen over de gevolgen van de invoering van de Gasketelwet voor Verenigingen van Eigenaars (VvE's). Veel Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) met collectieve rookgasafvoersystemen (CLV) staan voor flinke uitdagingen. Loopt uw VvE ook aan tegen de hoge kosten voor vervanging van de collectieve rookgasafvoer? Hoe gaat u daarmee om?

Er is verwarring over wat wettelijk verplicht is. Onze beheerder claimde dat de vervanging van de CLV-kanalen verplicht is volgens de wet, maar het blijkt niet te kloppen dat er een expliciete wettelijke verplichting bestaat om deze kanalen te vervangen. De Gasketelwet is een onderdeel van een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB), en ook daar staat geen directe verplichting voor vervanging.

Maar wat ik ook niet wil is bewust grote risico’s lopen door niets te doen.

Wij hebben de risico's van niet-vervangen in kaart gebracht:

  1. Installateur sluit geen nieuwe ketel aan: Dit kan een probleem zijn als installateurs zich houden aan bepaalde normen of richtlijnen die de veiligheid van de installatie willen waarborgen. Een oplossing kan zijn om een installateur te vinden die bereid is de installatie alsnog te vervangen of repareren.

  2. Koolmonoxide (CO) in de woning: Dit is het grootste veiligheidsrisico. Het plaatsen van goede CO-melders in elk appartement kan dit risico aanzienlijk verminderen en dat is wat wij ook doen.

De Vereniging Eigen Huis (VEH): VEH heeft slechts haar zorgen geuit. Het zou nuttig zijn als zij concrete richtlijnen of oplossingen bieden in plaats van alleen te waarschuwen, zodat eigenaren beter kunnen navigeren tussen veiligheid, kosten, en regelgeving.

 

Tijdelijke middenweg?

Volgens een gasketelwet conforme richtlijn BRL K25000 Versie 1.3, die zelf geen wet is maar wel een erkende norm, moet een installateur in het geval dat bij controles geen afwijkingen worden geconstateerd, maar niet kan bewijzen dat de installatie aan alle eisen voldoet (zoals de kwaliteit van het rookgasafvoersysteem), adviseren om een CO-melder te plaatsen. Dit is zeker een tijdelijke en mogelijk een middenweg: de installateur voldoet aan zijn plicht om veiligheid te waarborgen, zonder dat de volledige vervanging van de CLV-kanalen onmiddelijk nodig is.

 

Nogmaals, ik ben niet uit op het creëren van een onveilige situatie. Ja, wij hebben de CLV vervanging op het MJOP staan over een aantal jaren. En ja, wij hebben de  CLV een aantal jaren geleden laten inspecteren.  En ja, wij zoeken naar een redelijk geprijsde vervroegde inspectie van de CLV.


Reageer