Skip to main content
Vraag

Wat heeft voorrang, modelreglement of huishoudelijk reglement?


  • Nieuwe deelnemer

In de splitsingsakte van ons appartementencomplex is opgenomen dat Modelreglement 1992 van toepassing is. In artikel 41, lid 2 van dat reglement staat:

"De bestuurders worden benoemd voor onbepaalde tijd en kunnen te allen tijde worden ontslagen.".


In het huishoudelijk reglement van onze VvE staat echter:

"Bestuursleden worden benoemd voor een periode van drie jaar. Onder een jaar wordt te dezen verstaan de periode tussen twee opeenvolgende jaarlijkse algemene ledenvergaderingen. De bestuursleden treden af volgens een door het bestuur op te maken rooster. Een volgens het rooster aftredend bestuurslid is onmiddellijk herbenoembaar."


Deze bepalingen zijn in mijn ogen tegenstrijdig, maar het is mij niet duidelijk welke bepaling nu voorrang heeft en of de bepaling in het huishoudelijk reglement überhaupt geldig is.

Op de website van Vereniging Eigen Huis staat de tekst:

"Het huishoudelijk reglement moet in lijn zijn met de splitsingsakte en de wet. Staan er dus zaken in het huishoudelijk reglement die in strijd zijn met een bepaling uit de wet of uit de splitsingsakte, dan valt zo'n bepaling in het huishoudelijk reglement onder de nietige bepalingen."


Maar dat geeft mij ook verwarring, want valt het Modelreglement ook onder de splitsingsakte of zijn dat echt twee gescheiden dingen.

Concreet is mijn vraag: welke van de twee bepalingen is nu van toepassing?

  • Nieuwe deelnemer
  • 13 april 2025

Het Modelreglement is de basis voor het splitsingsreglement dat onderdeel uitmaakt van de splitsingsakte. De splitsingsakte bepaalt welk Modelreglement van toepassing is (eventueel met aanpassingen) of bevat een eigen reglement. Je moet de splitsingsakte raadplegen om te weten welk reglement geldt voor de specifieke VvE en of er afwijkingen zijn van het gekozen Modelreglement. Het Modelreglement op zichzelf is een algemeen document, terwijl het splitsingsreglement in de splitsingsakte specifiek is voor elke VvE.

In het Huishoudelijk Reglement kan de VvE aanvullende bepalingen opnemen, die niet tegenstrijdig mogen zijn met de splitsingsakte.


Hoi ​@LHR welkom op de Eigen Huis Community en bedankt voor je vraag over de splitsingsakte en het huishoudelijk regelement. Hier delen andere community-leden hun inzichten. Je kunt als lid ook altijd telefonisch contact opnemen met onze Juridische Ledenservice voor je vraag. Onze specialisten zijn te bereiken via 033 450 77 50 van maandag tot donderdag van 09.00 tot 18.00 en op vrijdag van 09.00 tot 16.30. Groet, Stephanie


Reageer