BTW teruggave. Hoelang duurt het voordat je je geld hebt in het geval van zonnepanelen.


Reputatie 6
Badge +1
Hoe lang duurt het voordat je je geld terug hebt? Ik heb zelf eind oktober 2018 de panelen via een groepsaankoop van VEH geïnstalleerd gekregen. (Overijssel) Omdat ik zin en tijd had heb ik voor € 120 het laten doen door de firma die installeerde. Helaas heb ik nog steeds niets gezien. Ik heb trouw alle berichten doorgestuurd en zelf al een keer gebeld.

Ik heb eigenlijk spijt dat ik het door hun heb laten doen, want zelf had ik het ook vast wel gekund.
Je verwacht toch dat als je het uit handen geeft dat je ontzorgd wordt. Zelfs terugbellen kon er nog niet van af.

Hebben anderen dezelfde ervaringen of ging dat beter.

KKR 4 jaar geleden

Hallo allemaal,

 

Ik heb zelf mijn BTW teruggave aangevraagd. Totale tijd : 3 maanden.

 

Stappen:

  1. Bij de belastingdienst een btw nummer aanvragen (staat op de website, heel eenvoudig. Je hebt nodig de datum van de eerste factuur van de kosten voor je installatie
  2. Na het BTW nummer te hebben gekregen krijg je of een papieren aangifte of twee brieven (inlog en password).
  3. Aangifte gedaan . 
  4. Je krijgt een bevestiging dat de aangifte ontvangen is
  5. 7 weken geduurd voordat de beschikking met het retourbedrag binnen kwam
  6. Brief gekregen voor het kenbaar maken van het rekningnummer waarop het geld gestort moest worden.
  7. binnen twee weken geld ontvangen na kenbaar maken van rekening nummer voor de teruggave

belangrijk:

De factuur voor zonnepanelen MOET dezelfde naam hebben als de naam op het contract van de energieleverancier. Staat het contract van de energieleverancier bijvoorbeeld op de naam van je partner, moet de naam op de factuur van de zonnepanelen ook de naam van je partner zijn.

Oktober begonnen met de aanvraag, eind december geld op de rekening

  1.  
Bekijk origineel

28 reacties

Reputatie 6
Badge
Ik denk dat het uitbesteden van dit klusje inderdaad geen handige zet is. Het is een fiscale zaak waar je toch zelf alle papieren moet ondertekenen. De fiscus heeft inmiddels de procedure met standaardformulieren redelijk eenvoudig gemaakt.
Een reguliere aanvraag mag zeker niet langer dan 8 weken duren
Reputatie 7
Badge +4
  1. Ik zou zelf de btw terugvragen. De procedure is je eerst bij de belastingdienst aan te melden als btw-ondernemer (dus ook als particulier).
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/hoe_werkt_de_btw/voor_wie_geldt_de_btw/eigenaren-van-zonnepanelen/particulier-btw-over-zonnepanelen-terugvragen
Dat is wel wat gedoe maar het is mij ook gelukt. Dat begint al met het aanvragen van een btw nummer en na teruggave krijgt u bericht dat u weer als 'ondernemer' wordt uitgeschreven.

  1. 2. Vooral als u verzekerd bent voor rechtshulp kunt u volgens mij uw installateur betreffende de door u betaalde regeling van de btw teruggave in gebreken stellen en een zaak aanspannen bij het kantongerecht. U heeft immers voor een niet geleverde dienst betaald. Ergo, wie weet heeft de installateur de btw teruggave wél geregeld maar houdt hij het in eigen zak. Als bij de teruggave vermeld hierboven vreemde zaken op treden kunt u de belastingtelefoon bellen 0800 0543 gratis ((bel niet de doorkies'dienst' van een schagelaar)) of de Vereniging Eigen Huis.
Reputatie 7
Badge +4
dubbel
Reputatie 6
Badge +1
@Driepinter
Bedankt voor jouw meedenken, maar....

Dat zelf terugvragen heb ik dus niet gedaan. Allang spijt van, maar daar kan ik niets meer aan doen.
De belastingtelefoon bellen wil ik dus helemaal niet doen. Dat mag de firma doen, want daar heb ik ze dik voor betaald.

Bang dat het geld op een andere rekening gestort is ben ik niet. Dan zouden ze mijn rekeningnummer gewijzigd hebben. Daar zou ik dan vast wel bericht van hebben gehad en vorige maand geen geld retour hebben gekregen(inkomstenbelasting).

Tweede reden is toch wel dat dit eigenlijk allemaal via Vereniging eigen huis is gegaan. Die gaan toch met betrouwbare partners om.

Ik vraag dus specifiek om ervaringen van mensen die in het zelfde schuitje zitten.
Reputatie 7
Badge +4
De belastingtelefoon bellen wil ik dus helemaal niet doen. Dat mag de firma doen, want daar heb ik ze dik voor betaald.

Als iedereen in dergelijke gevallen zou reageren. Juist omdat u er dik voor heeft betaald (en de beloofde btw terugbetaling nog niet heeft) is dat juist wél een reden om heel simpel even de belastingtelefoon te bellen. Er is natuurlijk kans dat men daar u niet willen helpen (dat doen mensen die daar voor betaald worden immers ook niet zoals politie agenten die weigeren aangiftes op te nemen want "civiele zaak" en "dat is geen bewijs" ect ect. Maar misschien hoort u dan "u bent de zoveelste die daar al over zoiets belt" (in dat geval heeft u ook gelijk antwoord op uw vraag die u hier stelt).

U gaat er vanuit dat uw installateur niets heeft gedaan. Dus de btw ook niet heeft teruggevraagd. Dan is het dus nog steeds mogelijk dat u zelf die btw gaat terugvragen.

(Of de gegevens aan mij versterkt dat ik het kan opvragen. Ik ben namelijk wel geïnteresseerd in een snelle terugverdientijd. Dat kan ook zonder mij te betalen 😀. Maar als u zelf die btw gaat terugvragen doet u mij een groter plezier. Ik kan niet tegen onrecht).
Reputatie 7
Badge +4
Weet u überhaupt of uw installatie is aangemeld bij de netbeheerder. Dat is namelijk verplicht. Zo helpt u de netbeheerder een stabiel netwerk te garanderen.
https://www.zelfenergieproduceren.nl/kennisbank-duurzaam/energie-terugleveren/aanmelden-zonnepanelen/
Reputatie 6
Badge
Hoe lang duurt het voordat je je geld terug hebt? Ik heb zelf eind oktober 2018 de panelen via een groepsaankoop van VEH geïnstalleerd gekregen.

Hebben anderen dezelfde ervaringen of ging dat beter.


Ik heb september 2018 panelen op mijn garage gelegd, en de BTW meteen zelf terug gevraagd bij de belasting dienst. Uiteindelijk heb ik het pas ergens eind februari/begin maart 2019 ontvangen, het heeft lang geduurd maar niet zolang als bij jou.
Reputatie 6
Badge +1
Weet u überhaupt of uw installatie is aangemeld bij de netbeheerder. Dat is namelijk verplicht. Zo helpt u de netbeheerder een stabiel netwerk te garanderen.
https://www.zelfenergieproduceren.nl/kennisbank-duurzaam/energie-terugleveren/aanmelden-zonnepanelen/


Ja hoor dat is wel gebeurd. Ik heb daar een bevestiging van Enexis van ontvangen. Onder ander dat meter geschikt is. Ik heb reeds enkele jaren een zogenaamde slimme meter. Kan ik iedereen aanraden. Veel meer informatie over verbruik.
Reputatie 6
Badge +1
Ik heb september 2018 panelen op mijn garage gelegd, en de BTW meteen zelf terug gevraagd bij de belasting dienst. Uiteindelijk heb ik het pas ergens eind februari/begin maart 2019 ontvangen, het heeft lang geduurd maar niet zolang als bij jou.

Dan heeft het bij jou ook wel aardig lang geduurd. Ik heb vorige week maar weer eens gebeld en ik wordt morgen teruggebeld door Enie. Door de persoon die de aanvragen doet. En anders bel ik die man dinsdag op. En dan heeft hij vast geen vrije dag.

Als het echt langer gaat duren overweeg ik toch echt een belletje naar VEH. En dat wordt dan het eerste belletje in bijna 40 jaar.
Reputatie 6
Badge
Volgens mij heeft het alleen maar zin de belastingsdienst achter de broek te zitten.
Zelf zorgen dat je BTW registratie voor elkaar is en je aanvraag correct is ingediend.
De belasting verwerkt elk kwartaal alle BTW aangiftes.
Reputatie 6
Badge +1
@jvdleeuw

Dat laatste was mij ook verteld. Maar dan heeft de firma Enie 2 x de boel niet correct ingevuld, want anders had ik het rond deze tijd terug gehad.
Ik vind nl. niet dat ik de belastingdienst achter de broek aan moet zitten. In dat geval mag ik het betaalde geld wel terugkrijgen van hun.
De belofte dat ze vandaag zouden terugbellen kan nog een uurtje, maar ik denk dat ik morgen weer kan gaan bellen.
Reputatie 6
Badge +1
Er is teruggebeld. Er is het een en ander fout gegaan in de procedure. Ook een personeelswisseling bij de firma geweest. Aanvraag zoek geraakt bij de belastingsdienst. Ik hoop dat het nu goed gaat komen.
Reputatie 6
Badge
Klinkt toch een beetje als een verklaring van: "de schuld ligt bij een ander"
Ik blijf erbij, zelf de belastingdienst bellen.
Reputatie 6
Badge +1
Het heeft wat lang geduurd, maar ik heb mijn geld binnen. Dat heeft bijna een jaar geduurd. (11 maanden na installatie)
Gelukkig had ik het geld niet hard nodig en is de hoogte van de gemiste rente te verwaarlozen.
Reputatie 4
Badge +3
Wat goed om te horen, @Rakker!
Reputatie 4
Ik heb ook via EH zonnepanelen aangeschaft, in januari 2019. Omdat ik meer dan 10.000 Wp geinstalleerd vermogen heb (net erboven), moest ik contact opnemen met de belastingdienst.
Om een lang verhaal kort te maken (let op de 300 woorden...), in juni formulier omzetbelasting ingevuld en opgestuurd, en nog steeds geen antwoord of BTW retour.
Het lijkt dus zowiezo lang te duren bij de belastingdienst. Tja die iets te gunstige vertrekregeling is denk ik debet...
Reputatie 7
Badge +4
Formulier omzetbelasting? Voor mij is dat overigens al ruim twee jaar geleden maar volgens mij hoefde ik me met mijn 2420 Wattpiek ( beperkt tot 2300 Wattpiek door de omvormer) alleen maar aan te melden als "ondernemer". Is die 10.000 Wattpiek van je panelen of van de omvormer? (piekvermogen omvormer is als het goed is lager dan van de panelen).


Bewerking 19:35 h: Inderdaad een btw-aangifte, die je maar één keer hoeft aan te geven. Daarna heb je als zonnepanelen "ondernemer" vrijstelling. Maar in elk geval wel de btw van de investering terug.
Reputatie 7
Badge +2
Even ter referentie.
Ik heb het formulier aangifte inkomstenbelasting rond 29/10 opgestuurd en had het geld op 29/1 op mijn rekening staan. Dus 3 maanden later. Het ging daarbij om een 3000Wp installatie.
Reputatie 4
Is die 10.000 Wattpiek van je panelen of van de omvormer? (piekvermogen omvormer is als het goed is lager dan van de panelen).
Panelen, 39 stuks van 300 Wp, omvormer staat begrensd op 10600 W, wat ik m overigens al wel een keer heb zien produceren (en volledig aan het net zien leveren op dat moment).
Reputatie 7
Badge +4
Even ter referentie.
Ik heb het formulier aangifte inkomstenbelasting ….

Het zal wel een btw aangifte zijn geweest:

https://www.zonnepanelen-info.nl/btw-terugvragen-stappenplan

Zou je wel graag de 21 procent aan BTW op je installatie met zonnepanelen terug willen ontvangen? In dat geval zal je, je moeten aanmelden als ondernemer bij de Belastingdienst. Je zal dan een BTW-aangifte moeten indienen voor het jaar waarop de zonnepanelen zijn aangekocht. Je kan wel meteen een ontheffing aanvragen voor de komende kalenderjaren. Dit betekent dat je slechts éénmalig een BTW-aangifte zal moeten doen. Voor de jaren die volgen geniet je namelijk van een vrijstelling.
Reputatie 7
Badge +2
Ik heb het formulier aangifte inkomstenbelasting ….Het zal wel een btw aangifte zijn geweest:

Inderdaad

Aangifte omzetbelasting ;P
Ik heb de zonnepanelen laten plaatsen via Essent, de leverancier nam al het papierwerk voor z'n rekening, inclusief de BTW-teruggave en aanmelding als ondernemer voor de zonnepanelen. Ik had binnen een maand of vier m'n BTW terug op de zonnepanelen en zij hebben daarna nog een aantal "0-aangiften" verzorgd. En me daar keurig van op de hoogte gebracht via een beschermde webomgeving en e-mail. Kortom: het kan ook gewoon goed gaan.
Reputatie 4
Badge +3
Bedankt voor je reactie, @ChesterNL! En welkom op de community van Vereniging Eigen Huis. Goed om te horen dat bij jou alles gewoon goed is gegaan. Wat zou jij andere mensen als tip mee willen geven als ze de BTW teruggaaf wilen regelen?
Vraag de leverancier/tussenpersoon vooraf om te laten zien hoe zij de omgang met de Belastingdienst geregeld hebben: ik heb vooraf al een account gekregen in hun beveiligde omgeving waar alle BTW-zaken werden afgehandeld. Dan zie je ook hoe ze dingen aanpakken (en of het er betrouwbaar uitziet). Een mooi praatje is leuk, maar soms moet je ook aan de werkwijze kunnen proeven... dat geeft een gevoel van betrouwbaarheid. "De nieren proeven" heet dat geloof ik.

En dank voor het welkom @PieterV ik hoop her en der mijn bijdrage te kunnen leveren.
Reputatie 4
Badge +3
Bedankt voor je tip, @ChesterNL. Ik hoop dat meer mensen hier hun voordeel mee kunnen doen. Ik kijk uit naar je toekomstige bijdragen. 🙂

Reageer