Vraag

Is het mogelijk om achteraf alsnog optimizers plaatsen bij een omvormer?

  • 11 maart 2020
  • 4 reacties
  • 119 Bekeken

  • Nieuwe deelnemer
  • 0 reacties

Ik heb een plat dak waarop sinds een jaar of vijf 8 zonnepanelen staan. In het voor/najaar en ‘s morgens staat een deel van de panelen in de schaduw. De omvormer is een Sunny Boy SB2000HF-30. Bij de plaatsing heeft de installateur het niet gehad over optimizers. 

Twee vragen:

Is het zinnig om alsnog optimzers te plaatsen (kosten /terugverdientijd)?

 Is het mogelijk om deze achteraf alsnog te plaatsen bij deze omvormer?

Wie weet raad?


4 reacties

Reputatie 3

Heb je enig inzicht wat je opbrengst per maand is ?

Om in voor-en najaar in de ochtend zeg voor zeg 10:00 veel winst te halen met optimizers kon wel eens vies tegenvallen.

Je zou tigo optimizers moeten toepassen. Die verhogen het voltage van een schaduw paneel enigszins zodat de mpp tracker de hele string wat hoger kan instellen. Dus elk paneel gaat dan wel iets meer leveren ten opzicht van de string met 1 of meer panelen in de schaduw.

 

Je zou nu in maart wel een idee moeten kunnen krijgen over de schaduw. Dan zijn er zeg maar dik 5 slechtere maanden en 6 betere.

 

Als je monitoring hebt wordt het een stuk makkelijker, je zou dan een sterkere stijging in de oplevering moeten zien als schaduwpanelen in de zon komen.

Reputatie 3
Badge +1

Het is moeilijk te onderbouwen, maar mijn gevoel zegt dat het later aanpassen van de installatie de moeite (en kosten) niet waard is.  

Ik zou adviseren om bij de aanschaf van de panelen te kiezen voor panelen met of zonder ingebouwde optimizer en het daarna te laten voor wat het is. De panelen verdienen zichzelf hoe dan ook terug. Een beetje schaduw aan het begin of einde van de dag scheelt misschien een paar procent. De kosten van een een optimizer ga je niet terug gaat verdienen. 

Als je veel schaduw voor langere tijd hebt zou je het kunnen overwegen. Persoonlijk zou ik nog steeds wachten tot de panelen aan vervanging toe zijn en panelen met ingebouwde optimizers aanschaffen als vervanging.

Reputatie 5

Zonder de opbrengstcurve in het voor/najaar te weten valt er niet veel zinnigs over het verlies te zeggen. Bij mij is er minimale schaduwval in de ochtend en in de avond tussen ca. 15 november en 15 februari.

Heb je misschien foto's van de schaduwval in de afgelopen maanden gemaakt? Dit kan ook medebepalend zijn of optimizers überhaupt zinvol zijn. - En zoals @.Jaap. al schreef bij schaduwval in het najaar/voorjaar en dan alleen nog maar in de ochtend en de avond loont het meestal de investering en moeite niet. (En optimizers kunnen ook weer kapot gaan).

 

Reputatie 5
Badge +1

Nieuwleusen, 14 maart 2020

 

Beste ArHo,

Aan de zuidzijde van onze woning staat een monumentale eikenboom, die met name tijdens de begin-middag-uren voor veel schaduw op onze panelen zorgt. Onze panelen liggen op het westen en circa de helft van onze panelen heeft schaduw schade en vandaar dat we indertijd op 15 van de 29 panelen optimizers hebben laten aanbrengen.

Een afbeelding van het schaduw effect op de panelen krijg ik niet bijgelsoten. Mocht je er belangstelling voor hebben, stuur me dan een privé bericht via de site en ik stuur je dan per e-mail de afbeelding.

Geert Nap

Reageer