Vraag

Moet een VVE-bestuur vragen om tegenstemmers of vragen om voorstemmers?

  • 26 August 2023
  • 2 reacties
  • 65 Bekeken

In onze vorige vve-jaarvergadering bracht het bestuur een voorstel in. Stemming gebeurde door aan te leden te vragen wie TEGEN het voorstel van het bestuur was. Slechts enkelen waren tegen waardoor het bestuur concludeerde : voorstel aangenomen. Is dit wel juist?  Het bestuur zou ook kunnen vragen aan de leden: wie is er VOOR het voorstel? Dan steken er mogelijk ook maar een paar de hand op en is het voorstel verworpen. Hoe hoort een voorstel in stemming gebracht te worden? Moet een bestuur vragen om tegenstemmers of vragen om voorstemmers? Dank bij voorbaat voor reactie . 


2 reacties

Reputatie 4

Een stuk van de regels, e.e.a. staat per geval toegelicht, zie die verdere details online, dat heb ik wegens teveel tekst weggelaten. Ik zie niet zo snel uw case staan dat dit ook toegestaan zou zijn.

https://www.vvebelang.nl/kennisbank/juridisch/stemmen/

Stemmen
Als appartementseigenaar woont u met meer eigenaars in een gebouw. Dat gebouw moet u gezamenlijk onderhouden. Om dat in goede banen te leiden, is regelgeving ontwikkeld om besluiten te nemen. De vergadering van eigenaars is het hoogste orgaan in de VvE. Daar worden dus de besluiten genomen. Alle eigenaars kunnen een stem uitbrengen over de voorstellen van het bestuur.

In het splitsingsreglement staat hoeveel stemmen er in totaal zijn en hoeveel stemmen iedere eigenaar heeft. Soms hebben alle eigenaars evenveel stemmen, maar lang niet altijd. Hoeveel stemmen iedereen heeft, staat in het splitsingsreglement. Eigenaars van grote appartementen hebben vaak meer stemmen dan die van kleine appartementen. In dat geval kunt u dus bij het stemmen niet eenvoudig hoofden tellen.

Wilt u zeker weten dat u het goed doet? Kijk in de splitsingsakte en het bijbehorende splitsings– of modelreglement.

Gewone meerderheid, gekwalificeerde meerderheid en unanimiteit

Om een geldig besluit te kunnen nemen, hebt u een bepaald aantal stemmen nodig. Dat aantal kan dus een ander aantal zijn dan het aantal eigenaars. In het splitsingsreglement staat hoeveel stemmen nodig zijn om rechtsgeldige besluiten te nemen. Het gaat dan om stemmen in persoon (waarbij de stemgerechtigde dus lijfelijk aanwezig is) of bij volmacht (dat laat hij iemand anders voor hem stemmen).

Reputatie 2

Het lijkt er op dat het bestuur snel iets door de ALV wilde fietsen….

Voor of tegen stemming door handopsteken moet je niet willen. Schriftelijk stemmen door middel van een stembriefje heeft de voorkeur. Je hebt dan beter zicht in voorstemmers, tegenstemmers en onthouders, stemverhoudingen, aantal uitgebrachte stemmen, volmachten, etc. (Zoals T.E.O.T ook al aangeeft). Ook geeft dit de stemmer wat meer anonimiteit. (i.e. Je buren hoeven toch niet te weten dat je tegen plaatsing van een airco op hun dakterras stemt?) Plus kunnen de stemmen altijd nog een keer worden nageteld.

 

Reageer