Skip to main content

Nieuwleusen, 24 november 2022.

Geachte VEH-er,

Van ZEP kregen we vandaag onderstaande tekst toegezonden in verband met het prijsplafond per 1 januari a.s.

Prijsplafond energierekening

De energieprijs voor de eerste 2900 kWh aan stroom en de eerst 1200 m3 aan gas wordt vanaf 1 januari 2023 door het kabinet bevroren. Dit betekent dat je voor stroom maximaal 40 cent per kWh betaald en voor gas 1,45 euro per kuub. Deze bevriezing geldt ook voor mensen die op het warmtenet zijn aangesloten, waarbij de grens vermoedelijk op 37 GJ wordt vastgesteld.

Voor mensen met zonnepanelen geldt dat het prijsplafond ingaat ná het uitvoeren van salderen. Ook zij hebben dus direct voordeel van het prijsplafond..

 Stel: we produceren 7200 kWh en consumeren 6600 kWh, Bij deze  cijfers zou dus het prijsplafond niet van toepassing zijn voor ons. Klopt dat?

Geert Nap

 

@Driepinter  Als je doorleest wat @RobvanV  hierboven gelinkt heeft zou het huidige salderingsgebeuren met salderen per jaar wel iets ingewikkelder kunnen worden (in de verre toekomst?!).
Maar vanaf 2025 (is de verwachting) ziet de saldering sowieso anders uit.
Voor het huidige tijdelijke! prijsplafond 2023 speelt de aanbeveling van de geschillencommissie
geen rol, lijkt mij.


Nieuwleusen, 9 januari 2023

Geachte VEH-er,

Misschien is het verstandig deze topic c.q dit onderwerp te sluiten, omdat het gaat om een éénmalige regeling voor slechts één jaar. Wellicht is het beter om onze aandacht nog meer te richten op structurele en langjarige bezuinigingen van ons energieverbruik.

 

Geert Nap


Hallo Geert Nap,

Zoals het er nu naar uitziet is het juist dat het een eenmalige gebeurtenis wordt, het prijsplafond.
De impact die het heeft op onze energierekening is groot. En door kennis te delen kunnen mensen hier hun voordeel mee doen.
Daarnaast zijn er deelnemers geweest die geschreven hebben dat zij hun jaarafrekening, die binnenkort gaat komen, hier zullen uitleggen. Dat kan ook weer verhelderend zijn voor meer mensen.

Al met al is zinvol om dit topic/onderwerp open te laten zodat over een paar weken of maanden duidelijk is hoe de diverse leveranciers omgaan met enerzijds het prijsplafond in combinatie met salderen en anderzijds met de verrekening van variabele tarieven (2022).

En Wellicht is het beter om onze aandacht nog meer te richten op structurele en langjarige bezuinigingen van ons energieverbruik.

Daar is al een hoop over geschreven maar kan nooit genoeg onder de aandacht worden gebracht. 


Er zijn personen die geloven dat het prijsplafond zou inhouden dat salderen alleen over 2022 gaat. Een prijsplafond invoeren is 1 maar alle misverstanden voorkomen is twee.


Ik ben van mening (en niet als enige) dat de discussies op dit moment een hoog “speculaas” gehalte hebben. Waarschijnlijk ligt dit aan de diverse overheidsregelingen die onafhankelijk van elkaar zijn ontstaan maar uiteindelijk door de energieleveranciers moeten worden uitgevoerd. Ik krijg de indruk dat energieleveranciers anders werken dan overheidsinstanties (bedoeld hebben).
Dus voorlopig sluiten zoals @Geert Nap suggereert.


Nieuwleusen, 31 januari 2023

Geachte VEH-er.

Onderstaand de nieuwste ZEP informatie over saldering en zonnepanelen:

Afrekening prijsplafond mét zonnepanelen

Stel je energieverbruik tot 13 april 2023 is 2500 kWh en je levert 500 kWh terug. Dan is je energieverbruik 2000 kWh en wordt slechts 976 kWh afgerekend tegen € 0,45 per kWh.  De rest valt buiten het prijsplafond en wordt afgerekend tegen het normale tarief. Als je vervolgens in de periode ná 13 april tot 1 januari 2024 een energieverbruik hebt van 2000 kWh en je levert 1500 kWh terug, dan valt deze 500 kWh nog onder het prijsplafond.

Je totale jaarverbruik van 2500 kWh in 2023 ná salderen is dus lager dan het prijsplafond, maar valt hier dus niet volledig onder, ondanks dat je onder de grens van 2900 kWh blijft.

De energieleverancier kan dit voorkomen door bij het volgende afrekenmoment in april 2024, eerst de salderingsregeling uit te voeren en vervolgens het energieplafond toe te passen voor het overige elektriciteitsverbruik. Op deze manier levert de zonnestroom van de zomer 2023 wel het gewenste voordeel op. Het is niet duidelijk hoe energieleverancier het prijsplafond echt gaan toepassen.

Geert Nap


Reageer