De ACM, Authoriteit Consument en Markt, had zo'n half jaar terug het salderen per maand door Budget Energie nog verboden. Maar nu heeft de ACM de maandelijkse salderingsheffing van Vandebron goedgekeurd. Behalve dat de salderingsheffing totaal geen oplossing is voor de oorzaak van het probleem (de verstoring van vraag en aanbod als gevolg van de salderingsregeling én het handhaven van de zomerse middagstroom als normaal tarief i.p.v. daltarief) waar zijn we als PV-bezitters nu slechter mee af? Van salderen per maand (ik ben voor salderen per zomerseizoen en hou mijn betoog daar dan ook in het vervolg over) of de salderingsheffing?
Zonnepanelen lijken ten onder te gaan onder hun eigen succes. Tot voor kort was de stroomprijs ook in de zomer overdag nog het hoogst maar inmiddels is door het overaanbod tijdens zonnige zomerse middagen de marktprijs laag en vaak zelfs negatief. De salderingsregeling houdt nu dus in dat de energieleverancier op zonnige zomerse middagen verplicht is onze kWh's af te nemen zodat ze deze moet doorverkopen voor een zeer lage of zelfs negatieve prijs. Terwijl de energieleverancier ook verplicht is om 's avonds en in de winter deze kWh's gratis aan ons terug te leveren. Terwijl de energieleverancier ze dan voor een veel hogere prijs moet inkopen. Tot voor kort werd dat prijsverschil verrekend in de algehele kWh-prijs welke vervolgens alleen door de niet-PV-bezitter moet worden betaald (inclusief de btw en energiebelasting). Vandebron vindt dit, terecht, onredelijk en rekent daarom sinds kort een vaste maandelijkse terugleverheffing op basis van de, vooral in de zomer, teruggeleverde kWh's. Maar of die vaste maandelijkse terugleverheffing nu het meest effectieve instrument is? Bron van alle ellende is immers verstoring van vraag en aanbod. En waarom zou je als energieleverancier een terugleverheffing vragen over de, weinige, kWh's die in de winter worden teruggeleverd. In de zomer is kWh-prijs in de middag immers meestal laag maar in de winter blijft door de hogere stroomvraag (fabrieken ect draaien immers) én het geringe aanbod van zonnestroom overdag de stroomprijs immers hoog.
Ik bepleit saldering per zomerseizoen. Alles wat we dan tussen 1 maart en 1 oktober hebben teruggeleverd wordt dan uitbetaald. Er moet dan echter wel een redelijke terugleververgoeding gelden. En die kan dan tamelijk hoog zijn. Immers, voor elke niet meer te salderen zomerse kWh moeten we dan in de winter een dure kWh à circa 25 cent terug kopen. Dus laat de terugleververgoeding dan bijvoorbeeld 20 cent zijn (er kan immers ook sprake zijn van netto-teruglevering). Daarnaast kan de overheid over de anders gesaldeerde kWh's de vrijstelling voor energiebelasting en btw handhaven. Wat heeft de saldering per zomerseizoen als voordeel? De saldeerders betalen nu zelf voor de duurdere winterse kWh's i.p.v. alleen de niet PV-bezitters. De algehele kWh-prijs kan dus omlaag. Daarnaast voorkomt de nu mogelijke hogere terugleververgoeding dat PV-bezitters met nog een aardgasaansluiting en een netto jaarlijks salderingsoverschot hun overschot, gezien nu een kWh-prijs van rond de € 0,05 per netto teruggeleverde kWh - en dus ver onder kWh-prijs voor aardgas, gaan ‘affakkelen’ met elektrische kacheltjes e.d.. En wel op de meest dure momenten en de energieleverancier, en dus de niet PV-bezitters, nog hogere kosten bezorgen. Met een zomer-saldering zal de PV-bezitter in de winter ook rekening moeten gaan houden wanneer hij in de winter bijvoorbeeld zijn auto oplaadt. Het opladen op de meest dure momenten, zoals tijdens de avondpiek in de winter, kan de saldeerder nu nog zonder extra kosten.
Daarnaast moet het ook mogelijk worden dat de afname van stroom tijdens een overschot aan PV-stroom wordt bevorderd door heel gewoon over zomerse middagstroom het daltarief te laten gelden i.p.v. nog steeds het normaal tarief. Het is immers van de zotte dat wanneer je op een zon overgoten zomerse middag je elektrische auto oplaadt dan nog steeds meer kwijt bent dan wanneer je je elektrische auto oplaadt 's nachts wanneer er dus geen zon en vaak ook geen wind is.