Wat te doen bij té veel zon?

  • 27 June 2024
  • 6 reacties
  • 87 Bekeken

☀ Op zonnige dagen kan de stroomprijs negatief worden. Je gaat dan tijdelijk betalen voor de teruggeleverde energie. Heb je zonnepanelen en overweeg je een dynamisch contract? Lees dan op de website van Vereniging Eigen Huis meer over de gevolgen van een negatieve stroomprijs.

Het komst steeds vaker voor dat er een overschot is aan zonne-energie en windenergie op momenten dat de meeste huishoudens weinig stroom verbruiken. Hierdoor kan de stroomprijs negatief uitvallen. Wanneer de stroomprijs negatief is moet je betalen voor de teruglevering van je zonne-energie. Vooral overdag kan er een overschot ontstaan van groene energie wanneer de zon veel schijnt, maar ook 's nachts kan er tijdelijk een negatieve stroomprijs ontstaan door een overschot aan energie uit wind bijvoorbeeld.

Wat doe jij om dit te voorkomen? Probeer je zoveel mogelijk energie zelf te verbruiken? Heb je een dynamisch energiecontract? Of schakel jij wel eens je zonnepanelen uit? Laat het weten in de reacties. 👇🏽

 


6 reacties

Reputatie 7
Badge +4

Het gaat er niet om of er te veel zon is maar over de vraag wat te doen bij negatieve prijzen. 

Ten eerste zelf je stroomverbruik verplaatsen naar de zonnige zomerse middaguren. Dat geldt bij alle contracten. - Dat geldt overigens ook voor niet-PV-bezitters. Dat wordt in 99,9 % van de gevallen vergeten. Ook bij de meeste energieleveranciers zelf. Want ze presteren het nog om in de zomer in de middagen wanneer de (markt)stroomprijs het laagst is je het hoge tarief te laten betalen. En het lage tarief 's nachts wanneer er, in mijn contreien althans, geen zon is -.

Dit gaat allemaal over nieuwe contracten of de, automatisch aangepaste, variabele contracten.

 Heb je een gewoon vast of variabelcontract, naast het hogere directe nuttige stroomverbruik, de installatie gewoon aan laten staan. Je betaalt dan wel ca 11 cent terugleverkosten maar met dezelfde kWh waarover je terugleverkosten betaalt kan je in de winter weer wel salderen. Wat dan 30 cent bespaart. Dus je maakt, ondanks de terugleverkosten, nog steeds 18 cent per kWh winst.

Hoe zit het dan met een eventuele netto teruglevering: 

 Heb je met je gewoon vast of variabel contract een netto overschot dan betaal je over dat overschot nog steeds die 11 cent terugleverkosten maar ontvang je als terugleververgoeding van 12 of 13 cent. Je gaat over de netto teruglevering dus nog netto 1 of 2 cent per kWh ontvangen. Budget Energie rekent alleen terugleverkosten over de kWh's die je saldeert ((lijkt mij ook hartstikke logisch)). Dus over je netto teruglevering betaal je dus geen terugleverkosten maar je ontvangt over die netto teruglevering nog steeds 4,5 cent per kWh. Dat is echter allemaal anders bij Essent. Daar betaal je ook 11 cent terugleververgoeding maar je ontvangt nog steeds slechts 5,5 cent over de netto teruglevering. Netto teruglevering ga je bij Essent dus 5,5 per kWh kosten. Bij Essent kan je met een netto jaarlijks overschot dus beter je overschot verstoken al is het een elektrisch kacheltje. Per 9 kWh bespaar je dan € 0,50 en tijdens het stookseizoen dus ook nog eens een m3 aardgas.

Een dynamisch contract. Ook energieleveranciers met een dynamisch contract zijn verplicht om, over het gehele jaar, te salderen. Dat houdt in dat je over je jaarlijks verbruik dat gedekt wordt door je teruglevering geen energiebelasting en daarover btw betaalt. Dus neem je over het jaar meer af dan je zelf met je zonnepanelen terug levert dan ontvang je dus energiebelasting. Dus gisterenmiddag (26/6) was de stroomprijs 9 cent negatief. Met een dynamisch contract betaal je op die uren dus 9 cent per kWh maar … je ontvangt de energiebelasting en btw zijnde 13 cent per kWh. Dus ook met een dynamisch energiecontract kan je je omvormer dus beter niet uit zetten.

Salderen en terugleveren bij Tibber 🌞 | Tibber Support Center

 

 

Reputatie 5

je moet helemaal niet kijken naar negatieve tarieven, komt nauwelijks voor en uiteraard alleen als je een dynamisch contract hebt. 

En als je dan een dynamisch contract hebt, kijk dan gewoon wanneer het tarief laag is en zet dan je EV aan. Speel met de echte grootverbruiker (want dat is er maar 1: EV) en laat de rest voor wat het is, afwasmachine gebruikt 1 kWh, verplaatsen van duur naar goedkoop levert je een paar cent op, prima voor de puristen onder ons. 

Maar ga nou niet je hele manier van huishouden overhoop gooien voor die paar centen. WAF lijdt hier enorm onder.

Als EH zijnde moet je niet met alle winden meewaaien maar serieus advies geven, die energie boeren gooien al genoeg zand in onze oogjes

Reputatie 6
Badge

Het gaat hier alleen om een dynamisch contract met tenminste PV panelen.

In alle andere situaties moet je gewoon niets doen, gewoon maximaal terugleveren en proberen verbruik zoveel mogelijk op PV productie af te stemmen (EV).

Bij een salderingsoverschot kun je overwegen PV af te schakelen bij negatieve prijzen, maar veel zal het niet opbrengen.

Wanneer er ook sprake is van een thuis-accu wordt de zaak wel anders. Bij een regime waar de accu geladen wordt bij lage prijzen en er teruggeleverd wordt (ook uit de accu) bij hoge prijzen is het beter in periodes van negatieve prijzen (meestal 2-4 uur) de PV panelen af te schakelen. Veel omvormers kunnen hier nu al voor worden ingesteld.

Als de salderingsregeling afloopt moeten we nog maar afwachten welk belastingbeleid er door onze overheid bedacht wordt. Ze hebben ons wel eens vaker verrast.

 

Reputatie 4

Het eerste jaar had ik 4215kWh opwekking van de zonnepanelen en daarvan 875kWh zelf gebruikt en teruglevering 3340kWh. Van het net was 1270kWh afgenomen. Dus totaal jaarverbruik 875 + 1270 = 2145kWh.

Deze week kreeg ik de jaarafrekening van het tweede jaar. Opwekking 3585kWh, daarvan zelf gebruikt 720kWh, teruglevering 2865kWh. Van het net afgenomen 1340kWh. Dus totaal jaarverbruik 720 +  1340 = 2060kWh.

Dit terwijl we heel bewust waren om zoveel mogelijk het stroomverbruik overdag te laten vallen. Maar wat doe je als de wasmachine draait en de zon verdwijnt achter de wolken? Dat was afgelopen jaar veel het geval, veel meer schaduw dan vorig jaar. Daar gaat het dan mank als je meer stroom van de zonnepanelen wil afnemen en minder van het net. Je kan het 's avonds tv kijken en computeren niet naar overdag brengen, dus dat avondstroomverbruik blijft. 

Vorig jaar kreeg ik nog €550 terug, dit jaar nog maar €220 (allebei met €0,0 maandelijks voorschot). Dat is nog zonder terugleverkosten want die gaat maandag pas in. De netbeheerkosten zijn wel 1 5x verhoogd, en de energiebelasting is omlaag.

In de media staat deze maand het bericht dat het aantal opdrachten om zonnepanelen te plaatsen de afgelopen 10 maanden met 95% is gedaald. Er zitten dus veel pientere rekenkoppies onder de consumenten!

Reputatie 7
Badge +4

In alle andere situaties moet je gewoon niets doen, gewoon maximaal terugleveren en proberen verbruik zoveel mogelijk op PV productie af te stemmen (EV).

Bij een salderingsoverschot kun je overwegen PV af te schakelen bij negatieve prijzen, maar veel zal het niet opbrengen.

 

Alleen Essent betaalt, bij nieuwe contracten, bij een salderingsoverschot een Terugleververgoeding uit die lager is dan de Terugleverkosten.  (5,5 cent tegenover 11 cent). Alle overigen komen 1 tot 2 cent per kWh netto teruglevering positief uit.

Wanneer er ook sprake is van een thuis-accu wordt de zaak wel anders. Bij een regime waar de accu geladen wordt bij lage prijzen en er teruggeleverd wordt (ook uit de accu) bij hoge prijzen is het beter in periodes van negatieve prijzen (meestal 2-4 uur) de PV panelen af te schakelen. Veel omvormers kunnen hier nu al voor worden ingesteld.

 

Ook als je een dynamisch contract hebt ontvang je bij teruglevering de energiebelasting. Dus alleen bij een negatieve prijs lager van € 0,10 cent loont het om de omvormer uit te zetten.

Als de salderingsregeling is afgeschaft kan je bij negatieve prijzen en een dynamisch contract je omvormer dan wel uit zetten (en met een thuisaccu dus uit het net op te laden) maar dan zit je wel met de energiebelasting die je over de dan uit het net opgenomen kWh’s moet betalen. Daartoe zal de energiebelasting bij negatieve prijzen moeten worden afgeschaft. 

Reputatie 6
Badge

Ook als je een dynamisch contract hebt ontvang je bij teruglevering de energiebelasting. Dus alleen bij een negatieve prijs lager van € 0,10 cent loont het om de omvormer uit te zetten.

Het gaat erom dat de teruglevering via de accu kan verlopen, dit is een uitgestelde teruglevering tegen hogere verrekenprijzen. De netbeheerder/energieleverancier kan niet zien of de teruglevering van PV panelen komt of van een accu.

Door bij negatieve prijzen en een thuisaccu de PV panelen af te schakelen, dwing je het opladen van de accu tegen negatieve prijzen af en krijg je veel meer geld voor je teruglevering.

 

Reageer