Skip to main content

De terugverdientijd van zonnepanelen is korter geworden, blijkt uit cijfers van Milieu Centraal. Maar onzeker blijft hoe deze zich in de toekomst precies zal ontwikkelen. Vereniging Eigen Huis vindt dat de politiek een redelijke terugverdientijd moet garanderen.  

De afgelopen tijd was er veel te doen over zonnepanelen. De prijzen schommelden, het demissionair kabinet wil de salderingsregeling afschaffen en verschillende energieleveranciers namen maatregelen gericht op zonnepaneeleigenaren. Denk aan een heffing voor klanten die zonnestroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Hierdoor vroegen veel consumenten zich af hoe het zit met de terugverdientijd. 

Milieu Centraal berekende drie scenario's. Daarover lees je meer in ons laatste nieuwsbericht op de website.  

Heb jij al zonnepanelen? Zo ja, wanneer denk jij dat je ze hebt terugverdiend? Zo nee, spelen de onzekerheden een rol in de overweging tot aanschaf van de zonnepanelen? Laat het hieronder weten! 👇🏼

Beste,

dus de subsidie om panelen te plaatsen was dus NIET nodig omdat de bekabeling ondergronds niet in orde is.

van mij mag de “boete” gebruikt worden om wijk accu’s aan te leggen. Maar; wanneer zonnepaneel houders genoeg stroom opwekken, ook voor de zware industrie, hoeft er minder fossiele energie opgewekt worden.

ik blijf erbij dat ja het ingewikkeld is maar hier worden wij als huiseigenaren toch gepakt.

Er was geen probleem totdat de energie op zee en door molens op land en door zonnepanelen opgewekt werd.

Vanaf de jaren 60 heb ik nooit langer dan 1 kwartier zonder elektriciteit gezeten.

en de kans is groot dat dat dus wel gaat gebeuren.

De stroom in de winter was voorheen toch ook niet duurder dan in de zomer?

ik mis hier visie!

 


subsidie op panelen en de salderingsregeling is bedoeld om de energietransitie te bevorderen. En vanwege een scope van 4 jaar vwb visie, is inderdaad het kabel netwerk onvoldoende uitgebreid voor de lange termijn. En dat zit vooral in de lokale netwerken, daar waar wij consumenten op aangesloten zijn. Wind- en zonneparken zitten niet op dat lokale netwerk en dus zijn dat geen veroorzakers van volle lokale netwerken. En belangrijk, die grote jongens worden afgeschakeld mocht er een probleem op het middennet komen of als er een overschot is aan energie.

Verder is een energieleverancier niet meer dan een administratie kantoor, dus laat ze aub niet gaan bemoeien met techniek als accu’s ed., ze schatten in wat ze in moeten kopen en verrekenen dat met wat ze moeten leveren. En daar gaat het mis want voorspellen hoeveel zonneenergie (per kwartier) morgen opgewekt wordt is nogal een probleem. Dat is onbalans.

En stroom in de winter was niet duurder, nu ook niet. Stroom in de zomer is goedkoper, door alle panelen. Overigens valt dat verschil best mee, want als de zon niet schijnt, waait het vaak en vice versa. En de helft van de duurzame energie is wind en de andere helft is zon. Als je de kWh prijs in 1 grafiek zet met zon en wind dan zie je die relatie heel mooi terug incl verloop over het jaar.

 

De enige visie die mist is die op het elektriciteitsnet, maar de politiek kijkt helaas maar max 4 jaar vooruit en daar ging het mis en hebben ze hopelijk van geleerd. De netbeheerders hadden die visie wel, maar die werd geblokkeerd door de politiek


Reageer