Stel jezelf voor

  • 28 February 2019
  • 77 reacties
  • 52800 Bekeken

Reputatie 3

Welkom! In dit topic stellen de communityleden zich aan elkaar voor. Vertel iets over jezelf, over het verduurzamen van je huis (zonnepanelen, warmtepomp) of aankoop nieuwe woning. Hoe heb jij het verduurzamen en de aankoop van je huis aangepakt? Wat zou je willen vragen aan andere leden? Welke goede en slechte ervaringen zou je willen delen? We zijn razend benieuwd…

GeertH 4 jaar geleden

Even voorstellen:

Hallo, mijn naam is Geert, 30 jaar. Ik heb eind 2016 een huis gekocht in Sneek. Hier woon ik samen met mijn vriendin. We zijn er eerst zo in gaan wonen om dit huis te “ervaren". De buitenkant en de bovenverdieping hebben wij al aangepakt. Momenteel zijn we de complete beneden verdieping aan het verbouwen. Enkele draagmuren zijn verwijderd en hier is een draagconstructie voor in de plaats gekomen (uiteraard goed berekend door een erkend ingenieursbureau). Veel doen wij zelf. Al het sloopwerk en onder andere leidingwerk, elektra en de vloerverwarming (Warp-Systems) hebben wij zelf gelegd. Ook de isolatie hebben wij zelf aangebracht, cellulose platen (Everuse). Onder de vloer en in de spouwmuren hebben wij EPS parels laten aanbrengen. 

Omdat ik mijn ervaringen wil delen en enkele vragen heb, heb ik mij aangemeld op dit forum.

Bekijk origineel

77 reacties

Al 32 jaar zijn wij bezig ons huis te verduurzamen. De belangrijkste redenen zijn:
comfort verbetering, reductie verbruik, afbouw afhankelijkheid overheid en besparing.
Van startverbruik 5.000 m3 naar 1.800 m3 incl. koken en warm water op gas en naar 0 kWh door het plaatsen van 18 zonnepanelen gefinancierd met een duurzaamheidslening van de Provincie Limburg.
Van Label C naar Label B en klaar voor de volgende stap: vervanging HR ketel naar XXX ( afhankelijk van voorstel gemeente )
Kortom een waslijst aan kleine isolatie projecten.
Reputatie 3
32 jaar! Dat is een hele lange periode @aartt maar waarschijnlijk een goede referentie voor anderen dat je zoveel tijd kunt uittrekken om alles te vervangen in en aan huis.
Even voorstellen:
We wonen in Centrum Amsterdam, huis uit 1850. Dat betekent geen spouwmuur. Het huis is aan drie kanten vrijstaand, de vierde kant zit half vast aan een onverwarmde werf. Heel fijn, maar dat kost wat, € 186,- per maand. En label G.
Zonnepanelen zijn sterk afgeraden, wegens hoge bebouwing overkant, dus 's winters geen zon, de twee kleine daken staan oost-west, en 5 (!) dakkapellen. Nu heb ik zonnepanelen delen op andere daken gekocht, maar daarmee verdien ik geen hoger label.
Kleine raampjes in het hele huis, alleen al 50 in de woonkamer, en er zijn 6 kamers. Alleen dubbelglas in de slaapkamer.
Bij een zoektocht naar een mogelijkheid voor inductiekoken, kreeg ik twee totaal verschillende verhalen over het aanpassen naar drie fasen (?) die daarvoor nodig zijn. Wat is nodig, ik heb geen idee.
Vloer: vloerverwarming in de keuken, half onderkelderd in de kamer. ongeveer 10 vierkante meter over. Is dat de moeite?
Wel gedaan: op de raampjes folie dat warmte tegenhoudt, radiatorfolie achter de radiatoren, speedcomfort ventilatoren onder de radiatoren.
Wat kan ik nog rendabel doen, en waar kan ik goed advies krijgen?
Emvrbg
Reputatie 4
Toen het in 2000 mogelijk werd om via een actie van Nuon zonnepanelen aan te schaffen aarzelde ik geen moment. Het werden 6 fraaie paneeltjes, gemaakt door Shell (!). Elk paneeltje 'doet' 95 Wp. Dat heet vandaag de dag antiek. Die zes paneeltjes doen het nog altijd even dapper. Bij elkaar hebben deze baasjes vanaf 1 januari 2001 tot nu 7.720 kilowattuur supergroene stroom geleverd. Ook vandaag was het weer prima voor de stroomproductie.

Omdat het allemaal indertijd zo nieuw was, ben ik toen begonnen met een website. Die site bestaat nog steeds: www.zonnepanelen.wouterlood.com. je kan er o.a. de productie van die 6 paneeltjes mooi in grafiekjes zien.

De panelen liggen in Leiden op mijn woning die stamt uit 1935. Deze woningen hebben een G-label, maar door rustig aan elk jaar iets te verbeteren zit ik sinds 2015 op een A-label. Er is vloerverwarming, vloer-muur-dakisolatie en heel veel HR+ glas, een zonneboiler en we koken met een inductiekookplaat. Alle verlichting is led. De woning is warmtepompklaar, maar toch komt er door allerlei oorzaken dit jaar een nieuwe gasketel in.
We wonen sinds 2000 met z'n tweeën in ons huidige huis. Dit is gebouwd in 1983 en simpel voorgesteld een bungalow (120 m2), die helemaal is onderkelderd (140 m2), met de garage in het souterrain.

In 2002 en 2003 is het lessenaardak (voorheen koude kap) geïsoleerd. In 2008 is er een HR CV-ketel gekomen. In 2017 hebben we kunststof kozijnen met HR++ beglazing laten plaatsen. In 2018 is het platte deel van het dak opnieuw van isolatie en dakbedekking voorzien. Op dit moment gebruiken we per jaar ongeveer 1400 m3 gas (koken, verwarming, warm water).
De belangrijkste uitdaging, waar we nog voor staan, is de verbetering van de muur-isolatie. Bij de bouw vond men het een goed idee om in spouw een Alkreflex folie aan te brengen. Dit verhindert het navullen van de spouw met bijvoorbeeld EPS-korrels. Verwijderen van het buitenblad van het huis, om nieuw te kunnen isoleren, gaat op dit moment nog wat ver. Als er in de toekomst een warmtepomp komt, zal er wel eerst wat aan de muren gedaan moeten worden.

Ik rijd sinds 2013 een plug-in hybride. Daar is in 2019 ook een volledig elektrische auto bijgekomen. Op jaarbasis ging er tot nu toe ongeveer 1800 kWh in de plug-in. Vanaf nu zal de benodigde hoeveelheid stroom voor vervoer wel iets toe gaan nemen.

Het volgende project wordt het vernieuwen van de in 2003 aangebrachte dakbedekking, en het plaatsen van zonnepanelen op het schuine dakdeel.
hallo, 11 maart... eindelijk. De kop is er af. Sinds vorig jaar oktober zijn wij begonnen met de voorbereidingen douche en (aparte) wc renoveren. Onze huidige cv is 8 jaar, tja, wat is handig om te doen. Om voldoende water in de douche te hebben, ik weet niet of ik het systeem mag noemen maar dit systeem is voorzien van verschillende jetstralen die links en rechts uit de muur komen. Heel mooi, maar praktisch gezien moet je ketel die hoeveelheid water wel kunnen leveren. Eerst de optie zonneboiler viel af, het enorme vat konden wij niet plaatsen. Maar aangezien we een grote zolder hebben was de volgende optie, een nieuwe cv, warmtepomp, alles op zolder. Mmmm, dat was het overwegen waard. Alle leidingen door het plafond van de douche, die nu toch gestript is. Tapwater via de cv, stoken met de warmte pomp, het klinkt leuk. Maar het energie verbruik van de warmte pomp dan? Die verbruikt toch zoveel? De volgende stap was het aantal zonnepanelen uitbreiden. 10 jaar geleden kozen we er 4, elk goed voor 170 WP. nu een lachertje natuurlijk maar van de 15 jaar subsidie hebben we er nu 10 opzitten dus die 4 panelen blijven er nog even zitten. Nu komen er nog 4 bij, ieder goed voor 275 WP. Dus die worden 30 april geplaatst, hopelijk op tijd voor net zo'n mooie zomer als vorig jaar. Sinds begin dit jaar ben ik de meterstand van gasverbruik aan het bijhouden. Want pas als daadwerkelijk bij dezelfde weersomstandigheden dat gasverbruik omlaag is geloof ik over wat er geschreven wordt over minder verbruik. 🔆

Een heel globaal overzicht over wat we het afgelopen half jaar hebben beslist. Maar het mooie van het verhaal is dan toch wel, we overwegen al jaren deze stap te nemen maar de hoeveelheid werk, rompslomp etc wat dit met zich meebrengt moet je echt niet onderschatten! We hebben al heel veel verbouwd, deze grote stap zal de laatste zijn. Morgen douchen in een mobiele douche die in een (onverwarmde) schuur staat nemen we dan maar op de koop toe. Want eigenlijk was 11 maart voor ons dé datum om op vakantie naar Bali te vertrekken! Onze kennissen zitten nu daar in de zon... wij hier 🤔
Hallo, even voorstellen!

Mijn naam is Marcel Haagsma en wij (mijn vrouw en ik) zijn begonnen met het verduurzamen van onze woning uit 2007 in Emmen. Als eerste in deze relatief nieuwe woning (twee-onder-een-kap) zijn we bezig met de aanschaf van 17 zonnepanelen die mooi op ons schuine platte dak op het zuiden worden gelegd. Daarna gaan we ons bezinnen op een alternatief voor onze gasketel, zodra die aan vervanging toe is. Ondertussen zullen we waarschijnlijke de komende jaren onze auto's (een diesel en een benzine auto) gaan vervangen door elektrische exemplaren.

Ik speel nu al met de gedachte om daarnaast het aantal zonnepanelen nog te gaan uitbreiden, we hebben nog ruimte voor het leggen van zeker 20 panelen extra, op een uitbouw en eventueel op het garagedak. Ik vind het een uitdaging om ons huis en onze leefstijl zo duurzaam mogelijk te maken, we zijn inmiddels in een levensfase aangekomen dat dat ook mogelijk wordt (kinderen de deur uit etc.).

Ik zal hier af en toe eens een kijkje nemen en wellicht een keer een vraag stellen op een kwestie agenderen, dan wel reageren op een bestaande topic. Goed initiatief Vereniging Eigen Huis!

Marcel Haagsma
Reputatie 2
wij wonen in "de helft van een dubbel" in Drenthe uit 1975. Het gasverbruik is ca. 1900 M3 per jaar en dat was vroeger aanmerkelijk hoger, toen woonden de kinderen er nog bij in. Er is wel het een en ander geïsoleerd, maar dat moet beter. Eigenlijk verwarmen wij alleen de woonkamer, de keuken en de badkamer. Het isoleren van de zolder en de slaapkamers zullen ons dus niet veel opleveren.
Binnenkort wordt de hal/entree vernieuwd wat een boel tocht moet gaan schelen. Binnenkort ga ik de vloer isoleren. Daarbij denk ik aan Tonzon luchtzakken, dat bevalt een aantal buren erg goed.
Vele jaren hou ik mijn energieverbruik bij door wekelijks de standen te noteren. Daardoor kan ik direct het effect zien van aanpassingen die gedaan heb of van gewijzigde situaties. Een slaapkamer wel of niet verwarmen, stoken met een buitentemperatuurvoeler, thermostaat een graadje lager, enz.
Ik ben al jaren opzoek naar een bruikbare warmte-kracht installatie waarmee je én stroom opwekt én de warmte gebruikt voor verwarming.
Reputatie 3
En hoe je, je kunt voorstellen is mij onduidelijk. Nu ben ik geen dagelijkse gebruiker van forums.
maar een link ergens heen zie ik niet. Wanneer je in Jaapd op de knop voorstellen drukt, kom je in een kring terecht waar je nauwelijks of niet uit komt.
Ik wil best met mijn ruim 40-jarige ervaring als bouwkundig ingenieur (specialisatie bouwfysica) mensen helpen maar hoe ik daar mee moet beginnen op de website is mij nog niet geheel duidelijk.
En hoe je, je kunt voorstellen is mij onduidelijk. Nu ben ik geen dagelijkse gebruiker van forums.
maar een link ergens heen zie ik niet. Wanneer je in Jaapd op de knop voorstellen drukt, kom je in een kring terecht waar je nauwelijks of niet uit komt.
Ik wil best met mijn ruim 40-jarige ervaring als bouwkundig ingenieur (specialisatie bouwfysica) mensen helpen maar hoe ik daar mee moet beginnen op de website is mij nog niet geheel duidelijk.Heb je je al aangemeld?

Melding Je account op veh-nl is succesvol geactiveerd kreeg ik als reactie en toen kon ik pas een berichtje plaatsen.

Reputatie 3
En hoe je, je kunt voorstellen is mij onduidelijk. Nu ben ik geen dagelijkse gebruiker van forums.
maar een link ergens heen zie ik niet. Wanneer je in Jaapd op de knop voorstellen drukt, kom je in een kring terecht waar je nauwelijks of niet uit komt.
Ik wil best met mijn ruim 40-jarige ervaring als bouwkundig ingenieur (specialisatie bouwfysica) mensen helpen maar hoe ik daar mee moet beginnen op de website is mij nog niet geheel duidelijk.


Nou zo! Je kunt j voorstellen in een reactieveld zoals je gedaan hebt. Welkom! Je kunt leden enorm helpen met je kennis!
Wij (2 personen 60 en 63 jaar) wonen sinds 2015 in een twee onder een kap woning in Veldhoven. De woning is uit 1963 en de vorige eigenaren hadden al in een groot deel van de woning kunstof kozijnen met HR++ laten plaatsen inclusief de voordeur. De zolder (schuin dak) heeft hij geisoleerd met 10 cm piepschuim platen.(bereikbaar via vlizotrap) De spouwmuren waren niet geisoleerd, bij navraag gaf hij aan dit niet te durven omdat hij bang was voor vochtproblemen. Omdat wij goede ervaring hadden met spouwmuur isolatie in een vorige woning heb ik dit in 2015 nog gelijk laten doen. Dit jaar komt er nieuwe dakbedekking op het platdak van de uitbouw waar de keuken in geplaatst is, ik laat deze dan ook gelijk isoleren van buiten af. In de woning zat een inbouw houtkachel waarmee wij tot vorig jaar gestookt hebben. In de zomer van 2018 heb ik deze verwijderd en een pelletkachel op het bestaande rookkanaal laten aansluiten. Ons gas verbruik met de houtkachel was 900 m3 per jaar waarbij wij deze hoofdzakelijk in de avond stookten. Ik schat het gasverbruik zonder alternatieve verwarming op ongeveer 1500 m3 per jaar. Sinds oktober vorig jaar stoken we alleen de palletkachel en het gasverbruik is tot nu toe 350m3. (warm water badkamer en koken) We verwarmen de badkamer met een klein keramisch kacheltje, de overige ruimtes boven worden voldoende verwarmd door de Pelletkachel als we de gangdeur een stukje open zetten. Voor verwarming is dit al een behoorlijke besparing en we hebben toch noch het gezellige vlammetje, tot nu toe hebben de houtpallets me € 550,- gekost. Begin april krijg ik de afrekening van de energieleverancier, even afkijken wat de balans wordt.

Groeten, Henk
Reputatie 1
Reactie op Emvrbg : Inductiekookplaten a 40 per stuk werkt prima (uit geel blauw warenhuis..) ; geen 3 fasen nodig. Daarnaast een combimagnetron (magnetron met oven/grill) ter vervanging van gasfornuis. Eventueel nog een air fryer voor frituren zonder vet. Werkt bij ons naar tevredenheid. Succes gewenst , lpmo
Reputatie 5
Badge
JWD

Begin 2004 kochten Jan Willem Drijver en Josée van der Staak een oude boerderij in het centrum van Vorden. De vorige bewoners hadden al een geïsoleerd dak op de boerderij laten zetten maar de rest was nog in originele staat. De boerderij was (en is) gemeentelijk monument, maar dat hoefde het toekomstbestendig maken niet in de weg te staan. Er is toen vloerisolatie aangebracht, binnenmuren van porisosteen (RC-waarde 2,5) en HR++ beglazing. Verder balansventilatie met warmteterugwinning en een warmtepomp op grondwater (open bron). De warmtepomp zorgt voor warm water en vloerverwarming. De enige radiatoren bevinden zich in de badkamers, voor droge handdoeken. Daarmee wonen JW & Josée gasloos en is het energieverbruik flink teruggedrongen.

Het resultaat van alle inspanningen? In feite een nieuwbouwhuis in een oude schil, met een betaalbare energierekening, vloerkoeling in de zomer, een constante temperatuur in de winter en een behaaglijk binnenklimaat. Niet gek voor zo’n oude boerderij! Op basis van zijn ervaringen (en als natuurkundige) pleit JW tegen de warmtepomp op buitenlucht en vóór die op grondwater. De voor- en nadelen van beide soorten warmtepomp staan uitgelegd op zijn webstek: www.nautilus-educatief.nl
Reputatie 7
Badge +4
E op de raampjes folie dat warmte tegenhoudt,
Is dat folie tegen het raam zelf die professioneel is aangebracht ? En dus niet de Tesa 'voorzet'plasticfolie ? Hoe laag heeft u de cv temperatuur staan (als u een hr-ketel heeft)?
Reputatie 4
Nou, vooruit dan maar, ik doe alweer een weekje of wat mee,

Ik ben Marcel M. en ben een allround storings monteur in grootkeukens incl.de koude kant.
Door mijn ervaringen en mijn drang om kennis op te doen voer ik zoveel mogelijk zelf uit als er geklust moet worden.
Ik zoek dingen tot op de bodem uit voor ik iets onderneem.
Ook zal ik geen monteur ergens voor laten komen als ik niet echt alles geprobeerd heb om het zelf op te lossen. (Nog nooit een monteur nodig gehad)
Ik woon in een kippenhok (klein huis van in totaal 94m2) met vier personen.
Ben iemand die altijd zijn mening geeft ongeacht hoe die ook is.
Ik vind dat maatregelen om energie te besparen niet hoeft af te hangen van een subsidie of “hoe lang duurt het voor je het heb terug verdiend” (neem anders absoluut geen zonneboiler, of je moet er ook je verwarming mee kunnen voeden)

Mijn eerste project om energie te besparen was het vervangen van de lekke dubbele beglazing en het enkele glas voor HR++.
In Jan.2015 heb ik mijn dak vol gelegd met 18 zonnepanelen in oost/west opstelling.
Begin 2018 heb ik er een zonneboiler bij geplaatst met als collectoren doorstroombuizen, hier heb ik zelf een frame voor gemaakt om de buizen horizontaal te plaatsen 90° omhoog, anders had ik er geen plaats voor.
tegelijk heb ik een warmtepomp geplaatst voor warm water, deze wel moeten aanpassen omdat hij niet geschikt was voor buiten, ik heb de warmtewisselaar naar binnen gehaald leidingen verlengt en aggregaat naar buiten, klaar was kees,
Erg storend is het als je op je toon thermostaat ziet dat er gas is verbruikt (0,9m3 van de waakvlam) terwijl je boiler heet is en het hartje zomer is.
De oude CV er dus ook maar uit en zelf een nieuwe opgehangen incl.leidingwerk en gasafvoer.
ook heb ik nog twee airco’s die eventueel kunnen verwarmen.
Omdat ik mijn asbestdak moet laten vervangen word ook het dak geïsoleerd. En als we toch bezig zijn ook maar de spouwmuren en daarna de gevel reinigen, opnieuw voegen en impregneren.
Omdat ik het meteen goed aan wil pakken heb ik zelf 40cm bodem isolatie in de kruipruimte gespoten als aanvulling op de pur die al tegen de bovenkant zat, dit meer als vochtbestrijding dan isolatie maar het scheelt ontzettend veel qua warmteverlies.
ook dit jaar nog willen we de pui aan de tuinkant met het laatste normale dubbel glas laten vervangen voor een schuifpui met HR++ glas.
een douche WTW staat nog hoog op mijn verlang lijstje, maar daar moet ik nogal wat voor verbouwen.

Maar ook ik heb een vrouw die vind dat ik een beetje doorgeslagen ben en dat remt mij in de projecten die ik graag wil ondernemen.
(maar de aanhouder wint)
Ondertussen gebruik ik netto zo’n 300 KWh aan stroom en minder dan 550m3 gas per jaar.
  • OP NAAR EEN VERBRUIK VAN NUL
Hi,

Wij zijn Kim en Danny en we hebben in 2014 een vrijstaand bouwval gekocht in Rotterdam. Tot op heden hebben we alles zelf aangepakt (alles gesloopt op de buitenmuren na, fundering hersteld, kruipruimte weer waterdicht gemaakt, vloerbalken en vloeren vervangen, tuin uitgegraven, vervuilde grond afgevoerd, riool vervangen, aanbouw gerealiseerd) dit alles terwijl we in een tiny house wonen in onze tuin en we tussendoor nog een kindje hebben gekregen. Inmiddels zijn we het zat en moeten we grotere stappen gaan zetten. We willen het komende jaar hulp inschakelen voor een nieuw dak, vloer en muurisolatie en verwarmingsoplossingen. Omdat wij alles nog kunnen bepalen kunnen we ook nog veel duurzame keuzes maken. Wij zijn op zoek naar een adviseur en installateur die ons kan helpen met keuzes maken op het gebied van duurzame verwarmingsoplossingen en we zijn op zoek naar een aannemer die een dak kan vervangen. Dit alles in regio Rotterdam. Dus ken je mensen waar je goede ervaring mee hebt laat het weten!

Groeten Kim & Danny
Reputatie 3
hallo, 11 maart... eindelijk. De kop is er af. Sinds vorig jaar oktober zijn wij begonnen met de voorbereidingen douche en (aparte) wc renoveren. Onze huidige cv is 8 jaar, tja, wat is handig om te doen. Om voldoende water in de douche te hebben, ik weet niet of ik het systeem mag noemen maar dit systeem is voorzien van verschillende jetstralen die links en rechts uit de muur komen. Heel mooi, maar praktisch gezien moet je ketel die hoeveelheid water wel kunnen leveren. Eerst de optie zonneboiler viel af, het enorme vat konden wij niet plaatsen. Maar aangezien we een grote zolder hebben was de volgende optie, een nieuwe cv, warmtepomp, alles op zolder. Mmmm, dat was het overwegen waard. Alle leidingen door het plafond van de douche, die nu toch gestript is. Tapwater via de cv, stoken met de warmte pomp, het klinkt leuk. Maar het energie verbruik van de warmte pomp dan? Die verbruikt toch zoveel? De volgende stap was het aantal zonnepanelen uitbreiden. 10 jaar geleden kozen we er 4, elk goed voor 170 WP. nu een lachertje natuurlijk maar van de 15 jaar subsidie hebben we er nu 10 opzitten dus die 4 panelen blijven er nog even zitten. Nu komen er nog 4 bij, ieder goed voor 275 WP. Dus die worden 30 april geplaatst, hopelijk op tijd voor net zo'n mooie zomer als vorig jaar. Sinds begin dit jaar ben ik de meterstand van gasverbruik aan het bijhouden. Want pas als daadwerkelijk bij dezelfde weersomstandigheden dat gasverbruik omlaag is geloof ik over wat er geschreven wordt over minder verbruik. 🔆


Een heel globaal overzicht over wat we het afgelopen half jaar hebben beslist. Maar het mooie van het verhaal is dan toch wel, we overwegen al jaren deze stap te nemen maar de hoeveelheid werk, rompslomp etc wat dit met zich meebrengt moet je echt niet onderschatten! We hebben al heel veel verbouwd, deze grote stap zal de laatste zijn. Morgen douchen in een mobiele douche die in een (onverwarmde) schuur staat nemen we dan maar op de koop toe. Want eigenlijk was 11 maart voor ons dé datum om op vakantie naar Bali te vertrekken! Onze kennissen zitten nu daar in de zon... wij hier 🤔
Reputatie 3
Laten we beginnen met de zonnepanelen. Geen slechter woord voor die dingen op je dak. Op de noord- of zuidpool of gewoon in het heelal doen die het net zo goed. Ze hebben geen zon nodig maar licht. Jouw panelen leveren zo'n 960 W. De koelkast en de diepvries lopen daar prima op maar wat als het donker wordt. Dan heb je niet veel aan die panelen en moet er weer overgeschakeld worden naar het gewone E-net. Daar komt nog iets bij. In de nabije toekomst wil iedereen wel energie terugleveren aan het net. De capaciteit van dat net is niet groot genoeg en dat is niet zo snel aangepast. Wat gaan de netbeheerders nu doen. Overdag,want dat is het enige moment dat de panelen energie kunnen leveren, willen ze een beheerovereenkomst met de eigenaar sluiten en op afstand jouw panelen uitzetten. Weg voordeel. De afschrijvingtermijn komt dan ver boven de 20 jaar te liggen. Er zijn twee oplossingen. Weg met de panelen of een omschakelaar die voor de meter je huishoudelijke apparaten omschakelt.
Enig idee wat voor energie je nodig hebt voor dat douchesysteem. Kijk maar eens bij CV-ketels. Daar zie je dat afhankelijk van de gewenste waterhoeveelheid voor dat systeem ketels met CW-waarden van 4 of 5 nodig zijn en dat zijn dingen van toch minimaal 18 KW.

Pie
Reputatie 4
Badge +3
@pie Bedankt voor je reacties! Via deze link kom je in het subforum terecht voor alle discussies en vragen rondom zonnepanelen. Wil je verder gewoon je verhaal kwijt over hoe het verduurzamen van jouw woning is gegaan, check dan dit forum.

Groetjes,

Pieter
Hallo medelanders,

Ik heet hier Nina en ben al sinds de de jaren ‘80 geïnteresseerd in energiebesparende maatregelen.
Wij wonen sinds 2009 in een bijna vrijstaande woning, gebouwd in 1973 in Groningen, maar komen oorspronkelijk uit het westen van het land. Het huis was isolatietechnisch in verouderde staat waar wij met een kleine portemonnaie zelf iets aan hebben gedaan en nog steeds doen.
Als eerste heb ik de spouwmuren laten vullen en alle waterleidingen zelf geïsoleerd met tubes en de kieren gedicht.
Het jaar daarna hebben we de stenen vloer vanuit de kruipruimte voorzien van 10 cm-dikke isolatieschuimplaten.
In 2012 zijn er 14 zonnepanelen aangebracht ( ongesubsidieerd) die ons verbruik dekken. Laten doen.
In 2014 overwogen we het verouderde dubbele glas te laten vervangen, maar daar hebben we zelf iets slims op gevonden.
Het jaar daarop werd de zolderverdieping aangepakt en gelijk extra geïsoleerd. Zelf gedaan.
In 2017 zijn we gaan denken over een warmtepomp maar dat is financieel onhaalbaar voor ons.
Vorig jaar hebben we een inductiekookplaat aangeschaft en een pelletkachel.
De gas cv-ketel (15jaar oud inmiddels) is er nog maar wordt alleen gebruikt voor verwarming van sanitair water.

Onze elektrische behoefte is ongeveer 2200 kWh op jaarbasis en die van het gas was 300 m3 in het afgelopen jaar.
Dankzij het nog bestaande salderen van de opbrengst van de zonnepanelen en de heffingskorting Energiebelasting betaalden wij over het afgelopen jaar € 260.
De pelletsbehoefte is ongeveer 1000 kilo geweest : een kostenpost van € 270( import vanuit Duitsland).

Jullie zien: pensionado’s gaan niet allemaal achter de geraniums zitten!
Reputatie 3
Moi Nina en al lekker bezig! Hier op Zuidwending zat ik in een soortgelijke situatie, alleen nog beperkt gas voor SWW. Dat heb ik veranderd naar een close-in boilertje voor de keuken en een doorstroomboiler (soort elektrische geiser) voor de badkamer waardoor de CV de deur uit kon. Met je zonnepanelen wek je duurzame energie op die je zo mooi ook je water kunt laten verwarmen. Voordeel: je kunt helemaal van gas af, hoeft je CV niet meer te vervangen, bent van het vastrecht en het onderhoudsabonnement af dus levert het waarschijnlijk ook financieel nog een bescheiden besparing op ook. Leveren je panelen te weinig kan je er wat bijplaatsen of overstappen op een 100% groene leverancier. Als je de mijne kiest (meer info via PB) kan je zelfs van de opbrengst van mijn panelen meegenieten 😉

We wonen niet te ver van elkaar vandaan geloof ik. Desgewenst kan je een afspraak maken voor een rondleiding hier, altijd geïnteresseerd in de mening van een deskundige op het gebied van vuur.

Heb je al eens gekeken bij Groningen Woont Slim? Van harte aanbevolen!

Hartelijke groeten,
Paul
In 2018 is onze vrijstaande bungalow c.a. 130m2 gebouwd te Renkum.
Let heel goed op de isolatie want het buitenoppervlak is groter bij een bungalow.
Let ook op de indeling m.b.t. de temperatuurverdeling van het hoofdverblijf t.o.v. de andere vertrekken.
De volledige vloerverwarming wordt hybride gevoed door een Elga met een gasgestookte ketel op 30 graden.
Afgelopen zachte winter heeft de ketel nauwelijks bij moeten springen, we denken eraan om hem eruit te doen want het vastrecht staat met 10m3 gasverbruik (douchen) per maand niet in verhouding.
De gaskookplaat is al vervangen door een inductieplaat.
Het idee is om er een lucht/lucht warmtepomp (airco die ook kan verwarmen) bij te nemen die 's zomers koeling- en 's winters warmte kan geven. Tevens zal er een warmtepomp boiler bij moeten komen.
Ons hoofdvertrek met open keuken staat op 21,5 graden en de overige vertrekken op 19 graden. afgesteld.
De ventilatie vindt plaats door een WTW van Orcon. Wat hierbij is opgevallen is dat de lucht te droog wordt en dat er weinig zelf aan te regelen valt. Ook is niet te zien wat het apparaat precies doet, bijvoorbeeld in de situatie dat de By-pass zou moeten werken in geval het binnen te warm is en buiten koel.
In goed overleg met de aannemer heb ik zelf alle kunststof kozijnen in Duitsland gekocht, daarbij gekozen voor 3-voudig glas met de hoogste isolatiewaarden, ook voor de kozijnen.
Er zijn 16 zonnepanelen zelf ingekocht en geplaatst, als je een beetje handig bent is dat best te doen op een plat dak.
Heb je al eens gekeken bij Groningen Woont Slim? Van harte aanbevolen!

Hartelijke groeten,
Paul


Ikzelf heb daar nog niet zulke goede ervaringen. Via de site kon je een quickscan doen waarna ik werd gebeld. Er zou iemand persoonlijk naar onze situatie komen kijken of vloerisolatie een optie was maar we kregen alleen een offerte via de mail.

Wij zijn sinds een jaar of 10 bezig met verduurzamen. Eerst over naar LED verlichting en 7 jaar geleden zonnepanelen. Afgelopen jaar de bovenverdieping voorzien van HR++ glas en nu weten we niet wat de verstandigste volgende stap is. Onze woning uit 1997 is redelijk geisoleerd maar er zit bijvoorbeeld nog geen lagetemperatuur verwarmingssysteem in. Als we onze radiotoren willen vervangen door vloerverwarming dan betekent dat nogal wat. Op dit forum hoop ik ervaringen met anderen te kunnen uitwisselen.

Roelof
Reputatie 7
Badge +4
Energiebesparing is al decennia lang mijn interesse. Ik heb sinds 2 jaar 9 zonnepanelen à 270 Watt per stuk. Dat is dus 2430 watt maar mijn omvormer is slechts 2300 watt. Wat ook een goede beslissing is want er zijn maar weinig uren waarbij de productie boven de 2300 watt is (en de productie van de panelen loop jaarlijks ook met 2 % terug).

Ik ben geen installateur. Wel waren scheikunde en natuurkunde mijn lievelingsvakken. Politiek ben ik 'groen' maar sta wel erg sceptisch hoe het groene beleid nu uitgevoerd wordt (zoals de verspilling van miljarden belastinggeld voor hybride SUV's die nog een meter op -echte- groene stroom hebben gereden en zelfs meestal gewoon op benzine). Ik blijf reëel en mij maak je dus niets wijs over bijvoorbeeld 'klimaatvriendelijke' waterstofauto's en cv-ketels op waterstof (dat nog altijd fossiel opgewekt moet worden).

Mijn verbruik in mijn tussenwoning is ca 170 m3 aardgas per jaar. Zonder warmtepomp ect. Jaarlijks een overschot aan 1200 kWh (dus ik hoop profijt te hebben als de salderingsregeling vervangen wordt door een terugleversubsidie). Ik stook gewoon zuinig en met 17 graden heb ik het (meestal) al aangenaam. 's morgens voor het ontbijt gaat voor dat half uur ook de verwarming niet aan ect ect.

Ik behoor sinds 8 jaar tot de weinige gelukkigen die weten hoe een hr-ketel (een rookgascondenserende ketel) goed werkt.

Reageer