Energie technische keuring voor bestaande woningen?

  • 18 November 2021
  • 1 reactie
  • 94 Bekeken

Reputatie 5
Badge +1

Nieuwleusen, 18 november 2021.

 

Geachte VEH-er,

Duurzaam, groen en (bijna) energieneutraal doen het goed, ook op de bestaande huizenmarkt. Onlangs kocht een stel  een bestaande duurzame woning met een luchtwarmtepomp, zonnepanelen en een zonneboiler. De makelaar schreef ook op dat er sprake zou zijn van een “lage” energierekening.

Toen kwam de voorbije winter en het frisse voorjaar van 2021. De nieuwe bewoners moesten zich met dekens warm houden in de woonkamer. Goed en droog stookhout was toen nog niet beschikbaar voor de houtkachel.

Wat bleek? De stooklijn van de warmtepomp stond op 19 graden voor de vloerverwarming. Op zichzelf niet zo vreemd als je maar voldoende hout verstookt.

De temperatuur van het tapwater stond op 43 graden. Dat is aan de zeer lage kant vanwege kans op legionella besmetting.

 De zonnepanelen brachten ruim 30% minder dan door de installateur was toegezegd indertijd.

Inmiddels zijn de graden van de stooklijn en het tapwater omhoog gebracht en daarmee ook de energienota.  Het stookhout ligt te drogen. Op dit moment ervaart het stel de temperatuur als comfortabel.  Laat dat zo blijven, ook als we een koude winter krijgen.

Vraag: Zou het goed zijn als de VEH ook een energie technische keuring zou aanbieden aan kopers van bestaande “energie neutrale” woningen?

Geert Nap


1 reactie

@GeertN bedankt voor je bericht en het meedenken. Ik heb je vraag/signaal doorgegeven aan de desbetreffende afdeling. Groet, Thea

Reageer