Wij gaan van het gas af.
Huis wordt goed geïsoleerd Rc waarde richting 8 m2.K/W.
We willen zo weinig mogelijk installaties die weinig onderhoud nodig hebben.
Balansventilatie met WTW, PV panelen en bv Infrarood panelen ingeval het te fris wordt in huis.
Voor het warmtapwater voor douche en afwas ( willen geen vaatwasser) denken we aan de Flamco unit.
Met de aan te brengen PV panelen kunnen we dan bv het zout in de unit verwarmen (thermische batterij)
Wie heeft ervaring met dit apparaat en voor welk vermogen is er gekozen?
Vr gr Jose en Ruud
Welkom op de community
Jullie hebben een goed-geïsoleerd huis met een R-waarde van 8. Dan hoef je maar weinig te verwarmen in de winter. Dat is wel wat ik mis, want ‘s winters en ‘s nachts heb je geen pv-energie, dus geen verwarming.
Het voordeel van een PCM-boiler is, dat die een factor vier minder in volume is dan een warm-water boiler met vergelijkbare warmte-inhoud. En dat hij warme water van een constant hoge temperatuur levert totdat het zout gestold is. Bekijk wel of die twee voordelen opwegen tegen de ongetwijfeld hogere prijs van de Flamco-unit. En of een zonneboiler (met collector op het dak) niet rendabeler is.
Op Tweakers staat een uitgebreide discussie over PCM. Ik kon daar zo gauw niets vinden over de levensduur van zo'n apparaat.
Succes, JW
Bedankt voor je antwoord,
Net als de vraagstellers Jose en Ruud ben ik zeer geinteresseerd in de Flamco Flextherm eco. Doordat ik nu de CV eruit heb gegooid en vervangen door IR-panelen van Maxxinno ben ik nu opzoek naar het tapwater verwarmen. Een elektrische boiler? Mwah. Nee het moet beter kunnen.
Daarom is zo'n thermische batterij met een zout die verwarmd wordt door stroom en bij warmwatervraag warmte afgeeft aan het water nou een goede oplossing? Flamco is lyrisch. Het lijkt wel of ze de eerste zijn. Ik kan verder niks vinden over commercieel verkrijgbare thermische batterijen.
Wie wel?
Verwarming met behulp van “Phase Change Materials” (PCM)
Ik heb daar ook een kleine bijdrage geleverd. - Ik kan je helaas geen positief advies geven.
YMMV
. Dat is wel wat ik mis, want ‘s winters en ‘s nachts heb je geen pv-energie, dus geen verwarming.
Daarom is er de salderingsregeling. In de winter dan wel niet de eigen PV-energie (zonnepanelen) maar wel vaak windstroom op het landelijk net (zomers-overdag een hoog aanbod aan PV-stroom en in de winter (bij een redelijke wind) een hoog aanbod aan windstroom. Derhalve dient de salderingsregeling te blijven).
Overigens zijn er al ir-panelen die al goed werken met een vermogen van 500 watt. Op een zonnige herfst of winterdag halen je pv-panelen dat vermogen overdag.
Een prachtig verkoop verhaaltje waar wij ingetrapt zijn! We willen er graag voor waarschuwen! Onze ervaring is dat er wordt beweerd dat je gasverbruik omgezet wordt in stroomverbruik. Maar in werkelijkheid krijg voor die omzetting alleen een vat met stilstaand warm water want zodra je gaat douchen of verwarming schiet het verbruik als een malle omhoog! Ook wordt er beweerd dat er weinig tot geen onderhoud nodig is aan de vaten maar 'toevallig' hadden wij na enkele maanden al een doorgebrand relais bij 1 van onze 2 vaten. De andere werd preventief vervangen maar ook die was na enkele maanden doorgebrand. 2 doorgebrande relais dus in 1 jaar, en dit zie je zelf niet hier moet je per toeval achter komen...We hadden Flamco om technische ondersteuning gevraagd ivm het hoge energieverbruik, om de gehele installatie te controleren want het kon niet aan de vaten liggen...Helaas bestaat er dus geen gespecialiseerde installateur, alleen iemand die 'verstand' heeft van het vat op zichzelf en dus de doorgebrande relais kon vervangen. Het was allemaal vooral ons eigen probleem. Na een lang traject waarin we enorm teleurgesteld zijn in Flamco met hun mooi verhaal zijn we via onze installateur eindelijk van de Flexthermen af. Een ervaring rijker en een torenhoge energierekening door het buitensporig hoge verbruik armer.
Ter vervanging van huidige ( Itho) ketel in combi met onze itho daalderop (HP Cube) mono unit warmtepomp. (ketel werkt prima maar de warmtepomp is vanaf dag in van installatie een probleem geweest, en zo erg dat we hem hebben uitgezet)
willen we e.v.t. een flamco E9 Flexterm plaatsen voor de voorziening van het warm Tapwater maar ook de gehele LT zone ( laag temperatuur zone) van de vloerverwarming gehele beneden verdieping. ( +/- 100m2 )
we combineren dit met de zonnepanelen die we al hebben liggen en hebben beste veel overcapaciteit wat opgewekt wordt gemiddeld een 2000 KWH op jaarbasis op het ogenblik
nu hoor ik veel wisselende dingen over de flamco flexterm en contact met Flamco zelf om advies loopt best wel stroef. heel laat antwoord op email en wordt met paar worden doorverwezen naar dealer waarvan telefoonnummer niet actief is.
is er iemand die hier ervaring mee heeft en aan of afraad? want het advies wat ik heb tot nu toe is zeer moeilijk verkrijgbaar en beperkt en weet niet waar ik e.v.t. daarvoor moet zijn
Beste
lees het antwoord van
beste T.E.O.T
ja ik had idd dat antwoord gezien. iets om mee te nemen.
ben echt zoekend naar een goed systeem wat het tapwater en LT zone verwarming kan vervangen.
de HP cube warmtepomp die ik heb hangen is continu kapot en als hij werkt vraagt hij continu assistentie van de combi ketel, sterker nog ik verbruik zonder de warmtepomp ingeschakeld minder gas als dat hij ingeschakeld staat (naast het extra stroom wat hij ook nog pakt) dat schiet toch totaal het doel voorbij.
het is moeilijk eigenlijk om een juist iets te vinden
Voor hoe lang denkt u nog volledig te kunnen salderen?
Wat wordt de situatie daarna? - Wat kost dan een kWh aan stroom?
De capaciteit van het met stroom verwarmde PCM-vaatje is vermoedelijk (net) voldoende voor warmwaterbereiding, maar voor de verwarming hoogstwaarschijnlijk ontoereikend.
Citaat uit de technische data: “equivalent warm water opslag: 212 l” 2voor de 9E type]
Dus vergelijkbaar met een 212 l warmwaterboiler.
Wat de betrouwbaarheid betreft: zie ook het ervaringsbericht hierboven.
Al eens nagedacht over een all-electric oplossing met bodembron ?
Dat overschot van 2000kWh moet wel een goede bestemming krijgen.
Als je echt op lage temperatuur kunt verwarmen is gas afsluiten misschien toch wel een goede optie.
Dat overschot van 2000kWh moet wel een goede bestemming krijgen.
Ook voor de lange termijn als het salderen afgebouwd/afgeschaft wordt?Dan valt er in de winter niet meer te profiteren van de zonnestroom uit de zomer.
Hoe ziet uw visie in dat geval voor dat overschot van 2000 kWh eruit?
Ook voor de lange termijn als het salderen afgebouwd/afgeschaft wordt?
Dan valt er in de winter niet meer te profiteren van de zonnestroom uit de zomer.
Hoe ziet uw visie in dat geval voor dat overschot van 2000 kWh eruit?
Uiteraard is direct gebruik van zomeroverschotten in de winter op dit moment geen reële optie.
Met zicht op een einde van de salderingsregeling is het echter wel zaak om zoveel mogelijk deze overschotten van de zomeropbrengsten goed te besteden.
Als er in de zomer toch nog gas wordt gebruikt denk ik dat er goede alternatieven zijn om, zonder verspilling, het directe verbruik in de zomer te verhogen. Volledige eliminatie van gas gebruik levert en groot aantal voordelen (lagere vaste kosten, minder prijsrisico's, minder complexe installaties en veiligheidsrisico's). De kosten van het juiste "elektrische alternatief" voor gas zijn veelal lager. In het voorliggende geval zal:
- Een all-electric WP met bodembron in de winter minder energie verbruiken (lagere kosten) dan de huidige installatie.
- Een geïntegreerde warm tapwater voorziening zal 's zomers een deel van het huidige overschot kunnen overnemen.
- In de zomer kan het systeem met passieve koeling extra wooncomfort opleveren.
- Inductie koken zal het koken op gas kunnen vervangen
- Een aantal gebruikers laat zich "slim" inzetten, waardoor het directe verbruik van de eigen PV energie achter de meters aanzienlijk verhoogd kan worden, ook in de winter.
Ik ken natuurlijk niet alle details van het onderhavige geval maar een rekensommetje met de juiste gegevens lijkt me heus de moeite waard
Beste communitycanten,
Waar zijn mijn kadootjes.
Ook voor de lange termijn als het salderen afgebouwd/afgeschaft wordt?
Dan valt er in de winter niet meer te profiteren van de zonnestroom uit de zomer.
Hoe ziet uw visie in dat geval voor dat overschot van 2000 kWh eruit?
Uiteraard is direct gebruik van zomeroverschotten in de winter op dit moment geen reële optie.
………..
Ik ken natuurlijk niet alle details van het onderhavige geval maar een rekensommetje met de juiste gegevens lijkt me heus de moeite waard
Dat laatste lijkt me zinvol, lang niet alles helpt voldoende en is niet algemeen toepasbaar.
Er is pas een nieuw topic over hoe verder na het afschaffen van het salderen geopend, lijkt me handiger voor wie op dit aspect inhoudelijk wil reageren dat daar verder de doen.
Het is hier immers vnl. een Flamco topic.
Reageer
Meld je aan
Heb je al een account? Inloggen
Log in om te kunnen reageren, een vraag te stellen of discussie te starten.
InloggenEigen Huis Community
Log in om te kunnen reageren, een vraag te stellen of discussie te starten.
InloggenEnter your E-mail address. We'll send you an e-mail with instructions to reset your password.