Ervaringen met Solarfreezer?

  • 23 December 2019
  • 47 reacties
  • 3929 Bekeken

Reputatie 3

Mensen,

Ik heb jullie vragen en opmerkingen over de Solarfreezer gelezen. All die vragen heb ik ook gehad. En de antwoorden bleven ook uit. Ik heb toch besloten om het systeem te nemen. De gaskookplaat in de keuken is al vervangen voor een inductie plaat. Nu nog de verwarming vervangen door een Nibe 1255 8 kw systeem en een solarfreezer zak van 5 x 7 m (dus ongeveer 17 m3) onder het huis en de warmtewisselaar achter 10 van mijn bestaande panelen. Deze worden als het goed is op 20 Januari geïnstalleerd. Daarna zijn wij van het gas af. Ik neem een sprong in het diepe. Iemand moet de eerste zijn. Met een kosten van rond de €25,000 (exclusief subside en zonnepanelen) is het inderdaad een duur systeem en zal zich pas na 30 jaar uit betalen. Hopelijk eerder als het systeem minder stoom kost dan verwacht (3800 kWh per jaar) en de gasprijs verder stijgt en de saldering wordt afgeschaft. De installatie had ik het liefst voor de winter geïnstalleerd maar de installateur had het te druk met het vervangen van bestaande ketels voor nieuwe gas ketels dat dit er een beetje bij in schoot. Hopelijk wordt het nog koud na 25 januari zodat ik kan voelen of het huis warm genoeg wordt. Ik draai al met een warmteafgifte temperatuur van de ketel van 45 graden. Op mijn radiatoren heb ik ventilatoren gezet om hun afgifte capaciteit te verhogen. Ik vertel in Aprilk wel hoe het afgelopen is. Nog iemand ook ervaring?

Ruud

RuudWelling 2 jaar geleden

Zoals belooft zou ik in April terug rapporteren hoe het gegaan is met mijn Solarfreezer installatie.

Ga naar de bijlage en je kunt er alles over te weet komen.

Na wat problemen werkt het systeem goed. Hij is echter nog niet in de winter getest omdat in Januari en Februari 2020 het systeem niet goed was aangesloten.

Het grootste nadeel van dit systeem is dat naast de dure Nibe water-water warmtepomp (€7,000) het Solarfreezer packet (PVT panelen, Bufferzak en meng+sturing’s paneel) erg duur is (€10,000). De terugverdien tijd is daardoor ruim meer dan 20 jaar.  Gelukkig is het stroomverbruik acceptabel (rond de 4500 kWh/jaar) in vergelijking met andere systemen.

 

Ik zal volgend jaar om deze tijd de cijfers van een jaargebruik met jullie delen.

Je kunt gerust contact met me opnemen als je nog specifieke vragen hebt.

 

mvg

Ruud Welling

Bekijk origineel

47 reacties

Reputatie 7
Badge +3

Dank voor de info. Uw solarfreezer heeft in de maand december 215 kWh verbruikt. Dat is zeer weinig. (Omgerekend naar aardgas is dat zo'n 22 m3). Hoeveel is dat vergeleken met zo'n zelfde soort maand december  voor het gebruik van de solarfreezer?

Daarnaast zijn wij, althans ik, kritisch over bevriezend ijs als warmtebron voor een warmtepomp. Het gaat immers niet om de energieinhoud van die warmtebron maar de temperatuur. En meestal is de temperatuur van de buitenlucht hoger. Is het niet zo dat de energieinhoud van die voorraad water niet gebruikt gaat worden als het met buitenlucht niet lukt ?

Overigens zeer verstandig om de airco in de winter in de verwarmingsmodus ook als verwarming te gebruiken. Als het buiten 12 graden is, zult u ook zien dat het rendement van die omkeerbare airco ook een stuk hoger is dan wanneer een warmtepomp smeltend ijs (van 0 oC dus) als warmtebron moet gebruiken.

Reputatie 1

Goedendag community ,heer Driepinter,

Dank u voor uw vragen en interesse in de opstelling bij mij thuis. Zoals ik in het eerdere bericht aangaf is dit niet mijn werkgebied, ik ben slecht een beginnend verduurzamer en probeer mijn woning zo efficiënt mogelijk te laten werken. Enerzijds voor de impact op de omgeving, aan de andere kant ook voor de centjes natuurlijk. De spreekwoordelijke twee vliegen….

Dank voor de info. Uw solarfreezer heeft in de maand december 215 kWh verbruikt. Dat is zeer weinig. (Omgerekend naar aardgas is dat zo'n 22 m3). Hoeveel is dat vergeleken met zo'n zelfde soort maand december  voor het gebruik van de solarfreezer?

.

Ik kan deze vraag niet naar een ieders tevredenheid beantwoorden. Wij wonen al wel een tijdje in de woning maar die is eigenlijk te groot voor de gezinssamenstelling. We zijn daarom dit jaar pas begonnen een slaapkamer en washok te realiseren op de derde woonlaag. Vorig jaar april is er pas vloerverwarming ingefreesd. Om toch een beetje een beeld te geven kan ik wellicht duidelijker zijn met getallen.

Het elektrisch verbruik stijgt gestaag sinds wij hier wonen en wij zaten '20 en '21 op een jaarlijks verbruik van tegen of net over de 2000 kWh per jaar.

De warmtevoorziening was een aansluiting op de stadsverwarming met een verbruik van 28,32 GJ in '18 en dat hebben we terug weten te brengen tot een verbruik van 19,7 GJ in '21. Ik kan de data niet verder meer inzien omdat ik geen contract meer heb bij onze afvalverbrandende energieleverancier, dus ik kan u niet per maand het verbruik vertellen. ( is het duidelijk waarom ik daar weg wilde?:wink: )

 

Daarnaast zijn wij, althans ik, kritisch over bevriezend ijs als warmtebron voor een warmtepomp. Het gaat immers niet om de energieinhoud van die warmtebron maar de temperatuur. En meestal is de temperatuur van de buitenlucht hoger. Is het niet zo dat de energieinhoud van die voorraad water niet gebruikt gaat worden als het met buitenlucht niet lukt ?

 

De vraagstelling komt bij mij wat onduidelijk over door de drie “nieten'’ in de zin. Maar ik zal het proberen over te brengen zoals ik het begrijp.

Ik zelf wil ook voorkomen of in ieder geval zoveel mogelijk vertragen dat de buffer bevriest. Dit vanwege het dalende rendement ook al is er een periode van kristallisatiewarmte. Ik heb van een last een lust weten te maken door het grondwater om de bufferzak te kunnen gebruiken om dit proces te vertragen. Ik begon met 12 graden C aan de december maand en kwam er met zo'n 6 a 7 graden weer uit. Het lijkt nu of ik 6 graden gebruikt heb maar door het constante regenereren van het systeem en de temperatuur van het grondwater lijkt het of de temperatuur daar blijft hangen. Tot op heden is de laagst gemeten temperatuur van de buffer 3,5 graden C geweest. Dat was tijdens het momentje vorst wat wij mee hebben mogen maken deze winter in Rotterdam.

En zoals ik de data een beetje begrijp zijn er constant metingen en berekeningen over welke buffer te gebruiken. Van 1% dak en 99% zak helemaal tot 99% dak en 1% zak. Of volledig een vd twee. het systeem moet het ook hebben van anticiperen op wat er gaat komen. Zo merkte ik eens dat op een warmere (winter) dag de buffer-regeneratie voorrang kreeg op andere zaken en de dag erna was het idd 6 graden koeler buiten, maar de buffer was nu warmer dan de dag ervoor en zelf bijna de zelfde temperatuur als buiten. Het online weerbericht werkt dus ook mee in de berekeningen.

Mocht u ook een ventilatie unit in de woning hebben, zoals wij dan is het ook een idee om te kijken naar de NIBE FLM. Zo wordt de energie uit de woning terug gegeven aan de pomp of de buffer. In de zomer werkt dit systeem ietwat anders als de buffer z’n grenstemperatuur van 25 graden C bereikt heeft. Bestuurd door de warmtepomp.

 

Overigens zeer verstandig om de airco in de winter in de verwarmingsmodus ook als verwarming te gebruiken. Als het buiten 12 graden is, zult u ook zien dat het rendement van die omkeerbare airco ook een stuk hoger is dan wanneer een warmtepomp smeltend ijs (van 0 oC dus) als warmtebron moet gebruiken.

Dit is nu nog slechts een voornemen ( t mot ook betaald worre), maar het is wel waarmee eigenlijk de zoektocht naar een efficiënte warmtebron is begonnen.

1 .ik wilde geen lelijke buiten unit en 2. ik wilde niet dat van buiten te zien was dat dit huis airco's had.

Maar het blijkt toch wat complexer te zijn dan ik eerder dacht vanwege het leidingwerk. Maar ook daar is al een oplossing voor.

Nadat ik uw laatste opmerking een paar keer gelezen wil ik even duidelijk maken dat ik geen airco-unit bedoel die op buitenlucht werkt, het zogenaamde lucht/lucht systeem. Ik bedoel ook niet een lucht/water systeem. Deze airco's zijn water/lucht  units. De bron vd airco is het cv-zijdig buffervat. De bron vd cv in de warmtepomp en zijn bron is de Solarfreezer. ik wil dit even duidlijk maken. De gebruikte warmtepomp kan variëren. Door mijn beperkte ruimte heb ik een combi-apparaat, NIBE S1255pc warmtepomp en sww-tank op 60x 62 cm. Wat ik wel gemerkt heb, is dat als er een installateur is met kennis van zaken en een open kijk op de wereld  het systeem wellicht wat efficiënter kan werken met een losse warmtepomp en aparte sww opslag. Hierna is een koppeling voor de w/l units een stuk eenvoudiger. Voor de specialisten onder jullie.:thinking:

Afsluitend wil ik jullie dan de foto's laten zien van de loglijsten ui de NIBE van de afgelopen twee maanden. Ik hoop dat jullie wat gehad hebben aan mn verhaal. Ik ben van mening dat als wij het willen dat de transitie kan lukken als er genoeg en de juiste schouders onder komen. En juist daarom vindt ik het van het grootste belang dat wij onze opgedane kennis delen met elkaar zoals ik dat hier nu probeer. Ik hoor vanzelf wel of er vragen of opmerkingen zijn.

:checkered_flag:

 

Reputatie 7
Badge +3

“ Ik kan de data niet verder meer inzien omdat ik geen contract meer heb bij onze afvalverbrandende energieleverancier, “

Dat is op zich al een zeer kwalijke zaak !!!!

Reputatie 7
Badge +3

“Zo wordt de energie uit de woning terug gegeven aan de pomp <b>of de buffer</b>".  Dan ga dus hoogcalorische warmte (in huis-tuin-keukentaal water met een hoge temperatuur) omzetten in laagcalorische warmte (de buffer heeft immers een lage temperatuur). Dat mag dus niet het geval zijn tijdens het stookseizoen. Wellicht nog wel in de zomer als er geventileerd wordt maar het huis niet verwarmt. De energieinhoud van de solarfreezer is immers beperkt. Aan het begin van het stookseizoen hoeft de inhoud van de waterzak immers nog niet te bevriezen. Warmte uit de buitenlucht onttrekken is dan immers veel efficiënter.

Er is maar één ding van belang: Wat waren de energiekosten voor ingebruikname van het systeem en hoe hoog is het energieverbruik na ingebruikname van het systeem.

Dat uw voormalige warmwaterleverancier u geen gegevens meer kan verstrekken is een kwalijke zaak. Zodra uw gemeente u vraagt hoe u energie wilt besparen zou ik dat maar aankaarten.

Reputatie 1

Geachte community,  heer Driepinter,

Even een reactie over het warm water en het inzien van de data. Ik kan nog wel gewoon m'n afrekeningen bekijken maar daarin staat geen maandelijks verbruik aangegeven.

U schreef ook : “Zo wordt de energie uit de woning terug gegeven aan de pomp <b>of de buffer</b>".  Dan ga dus hoogcalorische warmte (in huis-tuin-keukentaal water met een hoge temperatuur) omzetten in laagcalorische warmte (de buffer heeft immers een lage temperatuur). Dat mag dus niet het geval zijn tijdens het stookseizoen. 

Kunt u mij dit uitleggen? Ik zie hier wellicht wat over het hoofd.

.Er is maar één ding van belang: Wat waren de energiekosten voor ingebruikname van het systeem en hoe hoog is het energieverbruik na ingebruikname van het systeem.

 

Ik heb mijn verbruik van de jaren ervoor in de tweede lap tekst al een keer aangegeven. Ik weet niet of dit een vraag was of een opmerking. Maar toch bedankt voor uw reactie. 

Ik kijk uit naar uw uitleg over een te hoge temperatuur naar de buffer in het stookseizoen.  Mijns inziens werkt de FLM  juist mee aan de regeneratie van de buffer. Maar ik hoor graag uw kijk hierop.

Dit is nu juist de reden dat ik ( voor t eerst in m'n leven) actief online vragen stel. Online is alles nu gebaseerd op verkopen en soms ietwat misleiden of juist niet alles vertellen zodat er een nul bij kan op de factuur. 

Allen dus bedankt voor uw input.  Ik sta ervoor open

 

Reputatie 5
Badge +1

Nieuwleusen, 5 februari 2022.

 

Geachte @J.M.V,

 

Een mooi en positief verhaal over je eerste ervaringen met het Solarfreezer systeem. Gefeliciteerd daarmee.

Een opmerking: één maand maakt nog geen winter, maar toch…….een hoopvol gebruik van het aantal kWh's in december jl..

De installateur van onze bodemwarmte systeem uit 2015 is van mening, dat een periode van 10 jaar echt betrouwbare cijfers kan opleveren. Er zijn immers voldoende variabelen voor handen.

Een vraag: is er indertijd een prognose afgegeven over het cijfer van het COP/SPF van het Solarfreezer systeem en in hoeverre kun je nu al nagaan of die voorspelling ook is uitgekomen of dreigt uit te komen?

 

Groeten,

Geert Nap

 

 

Reputatie 1

Leuk u te spreken. 

Over de SolarFreezer installatie ben ik heel tevreden en blij dat het systeem doet wat mij voorgehouden is.

Uw opmerking over de ( haast Spaanse) winter klopt en dat is ook hoe ik het bekijk. De euforie van de data is nu ook wel deels al weggezakt. Ik wilde, na het zien van de data, even op het forum een ander geluid laten horen over het systeem. Vooral na hoe er hier over het systeem gesproken werd. Daarbij kwam dat ik een stap in het onbekende zette, en mij een beetje nerveus heb laten maken door nee-denkers. 

Er is mij geen specifiek verbruik van de installatie voorgehouden. Dat werd gebracht als een energiezuinige installatie. Maar een COP van minimaal 4 moest zeker wel gerealiseerd kunnen worden. Maar geen uitspraken waar ik iemand voor zou kunnen aanspreken omdat het nu meer was dan ze aangaven. Ik heb ook expres niet gevraagd naar deze cijfers. Want dat zou een verwachting bij mij kweken die wellicht niet gehaald had kunnen worden. (als je je ogen dicht  doet zie je geen probleem). 

Omdat ik in een grondwaterwingebied woon kan ik geen gaten in de bodem boren. En ik had geen plek voor een l/w opstelling. En ik wilde sowieso niets aan de buitenkant van m'n woning. Daarom ook op zoek naar één specifieke airco.

Dank u voor uw interesse en mochten er vragen zijn , beantwoord ik die graag.

Groeten Jurgen

 

Reputatie 5
Badge +1

Nieuwleusen, 6 februari 2022

Geachte @J.M.V,

Met lichte verwondering heb ik kennis genomen van uw argumentatie met betrekking tot het niet opvragen dan wel controleren van een geprognosticeerd COP/SPF cijfer  van de gehele installatie.  En dat terwijl u wel schrijft over een haalbaar COP cijfer van 4 volgens de leverancier.

Een goede COP/SPF lijkt me uitermate relevant, zie daarvoor ook de opmerkingen van @RuudW hier boven.

Groeten,

Geert Nap

 

Reputatie 1

Hallo meneer Nap.

U heeft het hier over de COP. Maar volgens mij is dat de verhouding tussen opgenomen energie en afgegeven energie als ik mij niet vergis ( ik zal sws vast verbeterd worden).

De SolarFreezer is eigenlijk een vervanger van een grondboring. Slechts een waterlichaam waarin we warmte kunnen bufferen. En een paar collectoren en een regelunit.

Hoe een warmtepomp dan gebruikt maakt van deze opgeslagen energie bepaald de COP. 

Ik denk dat u meer doelt op de lage temperatuur  aan het eind vh stookseizoen vanwaar de warmtepomp de energie vandaan moet zien te halen en het verschil met de afgeleverde temperatuur. Ik heb mij hier niet op blind gestaard idd.

Tijdens mijn rondleidingen in Hengelo zijn mij voorbeelden van draaiende systemen getoond en is mij uitgelegd welke processen van belang zijn voor een goede balans tussen regenereren en verbruik. En aan de hand van de  test resultaten was mij wel een beeld van het kunnen van het systeem duidelijk geworden. Ik was  mij op dat punt ook wel bewust dat dat cijfers uit eigen huis waren. Toen zijn we ook langs de test installaties gelopen en zijn ze op de plek uitgelezen. Ten tijde van mijn bezoek aan de fabriek werd het systeem gekwantificeerd en waren er alleen cijfers uit eigen huis beschikbaar.

Verder had ik eigenlijk geen keuze anders dan de Solarfreezer. Ik wilde niks aan mn pand hebben hangen. en ik mag hier niet boren. Ja de Triple Solar. Maar die heeft geen passieve koeling. Wel actieve koeling met een optioneel koelapparaat. Maar dat was niet wat ik zocht.

Daar was eigenlijk heel de zoektocht mee begonnen. Ik zocht koeling, maar wilde geen lelijke units aan de buitenmuur en vond eerst de Innova 2.0 H2O. Dit apparaat had een warmtepomp nodig. Lang verhaal kort warmtepomp is er. Nu op zoek naar een installateur voor de Innova's. En poen.. (niet onbelangrijk ).

De keuze is gevallen op een NIBE warmtepomp omdat die op dat moment bij hun de beste resultaten( voor een combi apparaat) had uit de testen die uitgevoerd zijn door Solarfreezer.

Sommige dingen in mijn leven zijn nu eenmaal een gokje. Deze heeft geloond. Soms ook niet. Maar ik zie t dan als lesgeld. Gaande weg leert men wie je wel en niet kan vertrouwen. Bij de mensen achter Solarfreezer had ik meteen een vertrouwd gevoel. En zij hebben opengestaan voor alle vragen die ik had.

Vanaf het moment van kennismaking tot de plaatsing heeft wel een anderhalf jaar gezeten ( moest eerst nog een verbouwing beginnen en afronden). En gedurende die tijd werd ik ook uitgenodigd op een beurs om de Solarfreezer RAIN te bekijken. Oorspronkelijk was het ook een idee om regenwater op te vangen tbv wc's en wasmachine, vandaar de uitnodiging. Er werd dus met je meegedacht, ik wist op dat moment alleen van Viessmann dat ze die ketels toepasten in Duitsland. De installatie vd RAIN is niet doorgegaan vanwege de hoge bijkomende kosten om de ketels onder mijn oprit te krijgen. In Rotterdam zit ik hier op klei ,zand en een hoog grondwaterpeil. Die combinatie zorgde voor de bijkomende kosten.  

Ik hoop u hiermee een antwoord te hebben kunnen geven over mijn lakse houding richting de COP/SPF.

 

met vriendelijke groeten

Jurgen

 

ps. Over uw opmerking over de heer Welling. De verschillen in gebruik zorgen ook voor een verschil in resultaat. Ik (mijn thuissituatie) heb een veel lagere energie behoefte waarschijnlijk. Of een verschil in afgiftesystemen.

pps. Mijn Bufferzak ligt in water wat de temperatuur ook positief beinvloed

Reputatie 3

Beste Jurgen,

Het heeft even geduurd voordat ik reageer. Ik wil n.l. mijn reactie combineren met het uitbrengen van mijn jaar rapport over mijn solarfreezer systeem. Die komt in een aparte reactie.

Nu op jouw verhaal.

Bedankt daarvoor. Het is goed om te lezen dat het solarfreezer systeem bij jou werkt. Het verbaast mij echter dat jouw systeem maar 215 kWh aan stroom heeft verbruikt. Klopt dit wel? Ik heb speciaal een 3 fase meter op mijn warmtepomp geplaatst. Die gaf 933 kWh in december ’21 en 781 kWh in januari ‘22. In december heb ik 6 x elektrisch bij moeten stoken. Op een zo’n dag (Kerstmis) was het verbruik 73 kWh. Deze cijfers zijn al lager dan vorig jaar omdat ik mijn afgifte temperatuur met 5 graden heb kunnen verlagen door het plaatsen van lage temperatuur radiatoren (ie met ventilatoren). Uitgebreid ga ik hierop in, in mijn a.s. publicatie.

U geeft aan een totaal elektrisch gebruik te hebben van slechts 2000 kWh per jaar. Dat is ook erg laag. Mijn gebruik is een stuk hoger: 10,673 kWh waarvan 1004 kWh voor de hybride auto en 5846 kWh voor de warmtepomp. Mijn PV-panelen leveren echter 10,213 kWh op dus ik ben redelijk energie neutraal op jaarbasis.  Uw lage stroom verbruik geeft echter aan dat het energiegebruik van de warmtepomp in december best wel zou kunnen kloppen. Uw huis moet dan wel erg goed zijn geïsoleerd of het is een stuk warmer in Rotterdam dan in Assen. 

Nog maar wat getallen:

Uw warmtegebruik in GJ in 2018 was 28,32 (=7866 kWh) en in 2021 was dit 19,7 (=5472 kWh). Mijn warmte consumptie in de 2021 was 15844 (inclusief tapwater). Dus uw woning heeft ongeveer de helft tot 1/3 minder aan energie nodig.  Uw 215 kWh is echter maar 22% van mijn energiegebruik in December. Maar de cijfers komen dichter bij elkaar!

Bufferzak,

De afgelopen 2 jaar is mijn bufferzak tempratuur afgekoeld naar 0 graden rond 1 December en blijft zo laag tot rond 1 april. Mijn 12 m3 zak ligt in de kruipruimte op de grond. Het grondwater hier is niet zo hoog maar af en toe is het wel nat in de kruipruimte. Echter de ruimte temperatuur is gedaald van 10 graden normaal naar 0 graden nu door de bevroren bufferzak. Misschien dat hierdoor mijn hal, waaronder de zak ligt, ook wat afkoelt. Ik wil nog een keer isolatie folio over de zak leggen. 

Bij mijn systeem gaat de warmte van de PVT-panelen altijd eerst door de bufferzak en dan naar de pomp (zie schema hieronder). Er is wel een drieweg klep die, bij warm weer, de warmte tegelijk naar de warmtepomp zou kunnen leiden (de rechter klep in het schema hieronder), maar die wordt helaas niet gebruikt. De focus is om de bufferzak eerst te ontdooien. Hierdoor is de Brine-in temperatuur die de warmtepomp bereikt altijd veel lager dan de buiten temperatuur. Zoals gezegd pas rond april is de zon sterk genoeg om de bufferzak temperatuur te laten stijgen (alles is ontdooied). Misschien dat U aan uw systeem kan zien of beide 3 weg kranen bewegen of alleen 1.

 

 

Dus bij mij is het niet een kwestie van 99% dak en 1 % zak. Het voorbeeld in het schema is 7,8 graden dak en – 2,3 graden zak. Zoals Driepinter aangaf is de temperatuur die de warmtepomp ziet het belangrijkste. In mijn geval is dat 0,4 graden terwijl ik 2,7 graden uit de buitenlucht haal. Ik ga in mijn a.s. artikel hier dieper op in. (p.s. Hoe groot is uw buffer en wat is de oppervlakte van uw PVT panelen?) 

Uit uw installatie gegevens begrijp ik dat u naast de warmtepomp ook een warmwater buffer heeft. (De sww-tank) klopt dat? Dus u heeft 170 l opslag in de NibeS1255PC en dan nog extra opslag in de sww tank. Hoe is dit systeem met elkaar geschakeld? 

Overigens heb ik een F1255-6PC. Die heeft niet zo’n display als op de foto’s weer gegeven (energieloglijst). Vandaar dat ik zelf een 3 fase meter heb aangeschaft om de efficiency van de warmtepomp te meten. Beteken de cijfers dat de pomp 1277 kWh aan warmte heeft afgegeven en maar 215 kWh heeft gekost? Dit is een C.O.P. van 5,9. Dat kan niet waart zijn. Dus wat betekenen de cijfers? Of zijn dit cijfers van het FLM-systeem. Ie 215 kWh warmte teruggewonnen uit het huis circulatiesysteem? Mijn oplossing voor de koude buffer is meer PVT-panelen. Later misschien ook nog een FLM-systeem maar dan moet het een en ander verbouwd worden.

Door de bijverwarming die ik in de winter nodig heb gehad is het jaar COP van mijn systeem erg laag (2,7 in 2021). In Januari 2022 is die tot nu toe gemiddeld 3,4 (inclusief alle pompen en warm water). Dat is dus veel lager dan de voorgestelde 4+. Die is alleen van mei t/m september te halen.

Ik verwacht dat mijn energie gebruik door de lage temperatuur radiatoren zal dalen van 5900 kWh naar 4900 kWh. Dit is echter nog steeds te hoog omdat de brine-in naar de warmtepomp vaak te laag is.

Mvr Ruud Welling

wellingrwf@yahoo.com

Reputatie 6
Badge

@RuudWelling   Wat was de aanvoertemperatuur voor dat u de ventilatoren (type, aantal) hebt geplaatst en wat is de aanvoertemperatuur nu? (Natuurlijk bij gelijke buitentemperatuur)

Hoe ziet de gebooste convector nu uit? - Nog opmerkingen, aansturing, comfort bijvoorbeeld?

Ik ben zeer benieuwd naar de verbeteringen welke Solarfreezer in toekomst wil toepassen.

Reputatie 1

Geachte community, heer Welling,

Het doet mij deugd u ook even te spreken op dit forum. Ik heb net als u, niemand die ik ken, om het systeem mee te vergelijken.

In uw laatste bericht haalt u een paar punten aan waar ik graag een reactie op wil geven. Ik zal mijn repliek onder uw tekst erbij zetten .

Beste Jurgen,

Het heeft even geduurd voordat ik reageer. Ik wil n.l. mijn reactie combineren met het uitbrengen van mijn jaar rapport over mijn solarfreezer systeem. Die komt in een aparte reactie.

Nu op jouw verhaal.

Bedankt daarvoor. Het is goed om te lezen dat het solarfreezer systeem bij jou werkt. Het verbaast mij echter dat jouw systeem maar 215 kWh aan stroom heeft verbruikt. Klopt dit wel?   Ik heb speciaal een 3 fase meter op mijn warmtepomp geplaatst. Die gaf 933 kWh in december ’21 en 781 kWh in januari ‘22. In december heb ik 6 x elektrisch bij moeten stoken. Op een zo’n dag (Kerstmis) was het verbruik 73 kWh. Deze cijfers zijn al lager dan vorig jaar omdat ik mijn afgifte temperatuur met 5 graden heb kunnen verlagen door het plaatsen van lage temperatuur radiatoren (ie met ventilatoren). Uitgebreid ga ik hierop in, in mijn a.s. publicatie.

Ik snap uw reactie volledig, zeker als ik uw verbruik uit uw verslag heb mogen aanschouwen. Ik heb juist voor de S1255pc gekozen vanwege oa de modbus die ingebouwd is en ook de kwh meter die al in het apparaat aanwezig zijn . De extra kosten voor de S serie haalde ik er op die manier dubbel en dwars uit. Als men de NIBE prijscatalogus van '22 bekijkt is het verschil tussen de F en de S net iets meer dan €600. En dit zijn slechts een paar veranderingen die doorgevoerd zijn in de S serie. Dus als antwoord op uw vraag of dit klopt: JA het was idd 215 kWh.

 

U geeft aan een totaal elektrisch gebruik te hebben van slechts 2000 kWh per jaar. Dat is ook erg laag. Mijn gebruik is een stuk hoger: 10,673 kWh waarvan 1004 kWh voor de hybride auto en 5846 kWh voor de warmtepomp. Mijn PV-panelen leveren echter 10,213 kWh op dus ik ben redelijk energie neutraal op jaarbasis.  Uw lage stroom verbruik geeft echter aan dat het energiegebruik van de warmtepomp in december best wel zou kunnen kloppen. Uw huis moet dan wel erg goed zijn geïsoleerd of het is een stuk warmer in Rotterdam dan in Assen. 

Ik heb de conditie van mijn woning in een eerdere post al eens uitgelegd. maar voor u wil ik het wel herhalen. BJ '17 , 132 m2 , zadeldak met vliering ,Warm dak, voor en achterwand vanuit de bouw geïsoleerd met aluminiumfolie, mineralen wol en dergelijken. 30 cm tempex tegen ondervloer, triple glass. Helaas een slechte voordeur en houten kozijnen. Dit jaar zelf bodemfolie op de grond van de kruipruimte gelegd ivm hoog grondwater en nat Tempex. Dit was ,voordat de plaatsing van de buffer in gedachten was ,al iets wat ik gedaan wilde hebben. Ik voeg een screenshot van mij energie-dashboard mee van de maand december. U ziet linksboven ook het aangepaste verwachte verbruik na december.

Nog maar wat getallen:

Uw warmtegebruik in GJ in 2018 was 28,32 (=7866 kWh) en in 2021 was dit 19,7 (=5472 kWh). Mijn warmte consumptie in de 2021 was 15844 (inclusief tapwater). Dus uw woning heeft ongeveer de helft tot 1/3 minder aan energie nodig.  Uw 215 kWh is echter maar 22% van mijn energiegebruik in December. Maar de cijfers komen dichter bij elkaar!

Bufferzak,

De afgelopen 2 jaar is mijn bufferzak tempratuur afgekoeld naar 0 graden rond 1 December en blijft zo laag tot rond 1 april. Mijn 12 m3 zak ligt in de kruipruimte op de grond. Het grondwater hier is niet zo hoog maar af en toe is het wel nat in de kruipruimte. Echter de ruimte temperatuur is gedaald van 10 graden normaal naar 0 graden nu door de bevroren bufferzak. Misschien dat hierdoor mijn hal, waaronder de zak ligt, ook wat afkoelt. Ik wil nog een keer isolatie folio over de zak leggen. 

Met het idee van de deken heb ik ook gespeeld, maar toch maar niet gedaan omdat ik denk dat ik de kou meer isoleer onder de deken en dus lucht geen kans meer geef om wat kou af te nemen via ventilatie. ik wilde zelfs lijnen spannen over de buffer en daarbovenop een  dubbelzijdig aluminium folie leggen om zo luchtbeweging onder het folie te houden en vanaf boven werd de warmte terug gestraald de woning in. volgens isobooster dan. ik heb het dus niet gedaan .

screenshot app regeling van SF

Bij mijn systeem gaat de warmte van de PVT-panelen altijd eerst door de bufferzak en dan naar de pomp (zie schema hieronder). Er is wel een drieweg klep die, bij warm weer, de warmte tegelijk naar de warmtepomp zou kunnen leiden (de rechter klep in het schema hieronder), maar die wordt helaas niet gebruikt. De focus is om de bufferzak eerst te ontdooien. Hierdoor is de Brine-in temperatuur die de warmtepomp bereikt altijd veel lager dan de buiten temperatuur. Zoals gezegd pas rond april is de zon sterk genoeg om de bufferzak temperatuur te laten stijgen (alles is ontdooied). Misschien dat U aan uw systeem kan zien of beide 3 weg kranen bewegen of alleen 1.

Ik heb ook een heel andere driewegklep als u die heeft 

 

 

Dus bij mij is het niet een kwestie van 99% dak en 1 % zak. Het voorbeeld in het schema is 7,8 graden dak en – 2,3 graden zak. Zoals Driepinter aangaf is de temperatuur die de warmtepomp ziet het belangrijkste. In mijn geval is dat 0,4 graden terwijl ik 2,7 graden uit de buitenlucht haal. Ik ga in mijn a.s. artikel hier dieper op in. (p.s. Hoe groot is uw buffer en wat is de oppervlakte van uw PVT panelen?) 

Ik heb van Solarfreezer 8 collectoren ontvangen achter een paneel van 1m x 1,7m. en een buffer van 6m x 4m x 0,5m (net geen 11,5 m3 water)

Uit uw installatie gegevens begrijp ik dat u naast de warmtepomp ook een warmwater buffer heeft. (De sww-tank) klopt dat? Dus u heeft 170 l opslag in de NibeS1255PC en dan nog extra opslag in de sww tank. Hoe is dit systeem met elkaar geschakeld? 

Ik weet niet waar ik dat gezegd heb maar ik heb wel een cv-zijdig buffervat, niet te verwarren met de sww tank in de S1255.

Overigens heb ik een F1255-6PC. Die heeft niet zo’n display als op de foto’s weer gegeven (energieloglijst). Vandaar dat ik zelf een 3 fase meter heb aangeschaft om de efficiency van de warmtepomp te meten. Beteken de cijfers dat de pomp 1277 kWh aan warmte heeft afgegeven en maar 215 kWh heeft gekost? Dit is een C.O.P. van 5,9. Dat kan niet waart zijn. Dus wat betekenen de cijfers?

Deze cijfers betekenen idd wat volgens u niet waar kan zijn. De NIBE heeft 215 kWh gesnoept en 1227 gepoept ( He Bah)..

Of zijn dit cijfers van het FLM-systeem. Ie 215 kWh warmte teruggewonnen uit het huis circulatiesysteem? Mijn oplossing voor de koude buffer is meer PVT-panelen. Later misschien ook nog een FLM-systeem maar dan moet het een en ander verbouwd worden.

Het FLM systeem staat nog op mijn verlanglijstje. Dit wil ik bij het systeem erbij om het verlies van energie tegen te gaan. Ik kreeg op dit forum een reactie dat het niet wijs zou zijn om zo de buffer te regenereren. Ik denk er anders over, namelijk dat je nu van je warmtepomp een combi-pomp gemaakt heb. Zowel lucht als water als bron. En de NIBE regelt t zelf met de FLM

 

 

Door de bijverwarming die ik in de winter nodig heb gehad is het jaar COP van mijn systeem erg laag (2,7 in 2021). In Januari 2022 is die tot nu toe gemiddeld 3,4 (inclusief alle pompen en warm water). Dat is dus veel lager dan de voorgestelde 4+. Die is alleen van mei t/m september te halen.

Ik heb onlangs met @Anne een uitwisseling van gedachten gehad over het aansluiten van een kleine decentrale w/l warmtepomp(en) op het buffervat. Misschien een idee om daar even naar te kijken. Als het gaat om een effectief en efficiënt afgifte apparaat is dit wellicht iets waar u wat aan heeft. Lucht krijg je sneller op temperatuur. En ik heb het hier niet meteen over de genoemde apparatuur maar meer over de werking van deze apparaten. Lage watertemp erin en hogere lucht temp eruit.

Ik verwacht dat mijn energie gebruik door de lage temperatuur radiatoren zal dalen van 5900 kWh naar 4900 kWh. Dit is echter nog steeds te hoog omdat de brine-in naar de warmtepomp vaak te laag is.

U en de heer Driepinter hebben het over  de temperatuur-in van de warmtepomp. Die heeft  idd invloed op zijn COP. Invloed.. Een ander merk warmtepomp had er wellicht slechter of juist beter mee omgegaan.

Ik weet niet wat uw situatie is maar heeft u gedacht aan een andere zonthermische installatie om uw buffer te regenereren. Q-roof uit Limburg heeft zulke systemen. Een end weg van Assen idd. Zelf heb  ik een zonthermisch dak geplaatst op mijn serre. Meer een knutseldingetje. Maar ook gewoon een bron als het moet voor een kleine warmtepomp tbv het zwembad.

zonthermisch dak voordat de epdm gelijmd werd

 

 

Ik zie uw verslag graag tegemoet. Zoals u ziet ben ik meer van de foto's dan van de vergelijkingen en teksten. Ik vind het echt heel erg jammer dat uw SF niet naar verwachtingen en kunnen bij u draait. Daar wil ik u graag zoveel als ik kan bij helpen om de problemen te verhelpen. Ik denk zelf dat het probleem is dat u energie vraag te hoog is voor het systeem zoals het er nu bij staat en/of de buffer is te vroeg te koud in/door uw opstelling. Het verlies zit hem dus ook in de (te lage) aanvoer om efficiënt  te draaien. En meer stroom gaan verbruiken is juist wat we met zn allen willen gaan beperken. Ik heb wel wat ideeën zoals de FLM en ik begreep dat u uw tapwater verwarmt met een zonneboiler. Is deze zonneboiler geen optie om ook mee te helpen de buffer te regenereren? Of zoals ik aangaf de Innova's ( sorry @Anne ).Dan wel de 2.0 H2O versie.

 Mochten er na mijn repliek nog vragen zijn dan beantwoord ik die graag. Voor een mede Freezer. Ik wens u veel sterkte en succes toe in het vinden van een oplossing.

met vriendelijke groeten 

Jurgen

Reputatie 6
Badge +2

@J.M.V Geen reden voor excuus hoor ;)
Ik ben zeer benieuwd naar een praktijk voorbeeld O:)

Anne.

Reputatie 1

Geachte heer Welling

Ik heb t gevonden..  Tja ik ben geen taalninja maar ik zie  waar het bij u binnen is gekomen alsof ik naast de S1255 nog een sww-tank had.

Ik schreef:

"Door mijn beperkte ruimte heb ik een combi-apparaat, NIBE S1255pc warmtepomp en sww-tank op 60x 62 cm."

Mijn fout. 

Reputatie 1

@J.M.V Geen reden voor excuus hoor ;)
Ik ben zeer benieuwd naar een praktijk voorbeeld O:)

Anne.

Ik dus ook ..😋😄.. misschien komt iemand onze topic wel tegen. 

Jurgen 

Reputatie 3

Het effect van een verbeterde afgifte systeem

op de Solarfreezer efficiency

 

Note: Ik heb al 2 x eerder over mijn Solarfreezer systeem geschreven.  Die staan ook op het forum van Eigenhuis.

  1. Solarfreezer probleem opgelost (27/4/2020)
  2. Evaluatie van 1 jaar Solarfreezer systeem (5/5/2021)

 

Samenvatting 

Gebaseerd op de observaties over het seizoen 20/21 heb ik besloten om niet alleen het afgifte systeem (de radiatoren) maar ook het bron systeem te verbeteren. Een lage temperatuur radiator systeem is nu geplaatst. Dit heeft geresulteerd in een 5 graden verlaging van de circulatie temperatuur en een geschatte stroom besparing van 1000 kWh. 

Het bron- (PVT-panelen) en buffer-systeem (12 m3 water) is nog niet ideaal. Als de bron circulatie temperatuur onder -3 graden komt moet er elektrisch worden bijverwarmd. Dit kost veel energie dat kan oplopen tot 100 kWh per dag. Bij buitentemperaturen onder 2 graden stijgt de kans dat bijverwarming nodig is. Dit is erg afhankelijk van hoeveel energie uit de buitenlucht kan worden gehaald. Door het plaatsen van extra warmtewisselaren achter mijn bestaande PV-panelen kan meer energie uit de buitenlucht worden gehaald. Helaas is het plaatsen van 8 extra warmtewisselaars nog niet uitgevoerd. Als dit gedaan is zal ik het effect ervan evalueren en verwerking in het eindrapport. Helaas kan dit nog weer 1 jaar duren.

 

Het volledig document is hieraan toegevoegd.

Commentaar is van harte welkom

Ruud Welling

Reputatie 3

Hallo Solarfreezer geïnteresseerden

In het artikel hiervoor heb ik het resultaat van de lage temperatuur radiatoren laten zien. Het wachten is nu op geschikt weer om additionele wisselaars achter mijn ander panelen te plaatsen.

 

Toen de installateur de extra PVT panelen ging plaatsen was het op die dag te koud. Op de plaatjes hierboven is te zien dat er rijp op de panelen en leidingen was gevormd. Het leek niet verstandig om de leidingen op dat moment los te koppelen om de extra 8 panelen aan te sluiten. Het was beter geweest als de warmtepomp op tijd was uitgezet zodat het ijs op de leidingen kon dooien. Orgineel was het ook de bedoeling om deze uitbereiding voor de winter uit te voeren.

@J.V.M. heeft zijn solarfreezer cijfers gedeeld. Ik heb daar gebruik van gemaak om uit te rekenen hoeveel PVT panelen ik zou moeten hebben om een vergelijkbare warmteopbrengst te krijgen als hij heeft.

Welling heeft tussen de 18 en 23 panelen nodig voor de zelfde effectiviteit van het solarfreezer systeem als @J.V.M.

In de tabel hierboven staan de cijfers. @ J.V.M. heeft 13,6 m2 PVT panelen die warmte uit de buitenlucht halen. Welling heeft 15,4 m2 panelen. Echter de warmte behoefte van @J.V.M. is in December 21, 47% van de behoefte van Welling. Conclusie zijn huis is kleiner en beter geïsoleerd. Dat klopt als je alle correspondentie door leest. Daarom is het energiegebruik van Welling veel hoger dan die van @J.V.M. (933 kWh vs. 215 kWh). 

Uit het buffer systeem haalt @J.V.M. 1062 kWh aan warmte. Deze komt van zijn 13,6 m2 PVT panelen (Zijn bron temperatuur was boven het vriespunt en nam zelfs iets toe). Elke paneel leverde dus minimaal 78 kWh/m2 (Note: dit zijn allemaal maand cijfers). Het systeem van Welling leverde 117 kWh/m2. Het systeem was echter aan het bevriezen. Dus werd er werd ook kristallisatie warmte uit de bufferzak gehaald. Hierdoor is de glycol circulatie temperatuur laag (-4,5 graden met kerstmis) en moest er elektrisch worden bij verwarmd (kosten extra 74 kWh op kerstmis). Als de PVT panelen van Welling even veel energie opwekken als bij @J.V.M. dan heeft Welling een oppervla nodig van 23 m2 om zijn warmte behoefte in december te dekken. Dit komt neer op een totaal van 18 panelen. De zelfde berekening voor januari geeft 23 panelen. Het plan is om 8 extra panelen te plaatsen tot een totaal van 20 panelen. Dat zou genoeg moeten zijn om langer te voorkomen dat de bufferzak bevriest. De extra kristallisatie energie moet alleen gebruikt worden als het echt lange tijd koud is. Niet, zoal nu, vanaf 1 december tot 1 april.  Over een jaar zal ik rapporteren of dit gelukt is. 

Ruud Welling

Reputatie 1

Hallo @RuudWelling .

Met verbazing heb ik uw verslag gelezen en ook uw vergelijking van systemen doorgenomen. (wow.. u bent echt een killer met de calculator)

Ik hoop u wat aan mijn cijfers gehad heeft en  dat de berekeningen die u gemaakt heeft om uw opstelling te verbeteren het gewenste effect zullen hebben.

Een opmerking die ik wel wil maken..

U heeft het over het vergroten van de bufferregeneratiecapaciteit dmv van extra collectoren en de effectiviteit van uw radiatoren te vergroten. Maar is de vraag van deze radiatoren, met welk hulpmiddel u ook kan verzinnen, niet gewoon te hoog voor de warmtepomp. Een 12 kw pomp op dezelfde buffer zal de buffer nog voor december in het ijs zetten met uw huidige afgiftesysteem. de warmtevraag blijft gelijk, en de pomp kan nu goedkoper draaien ivm het grotere vermogen, maar de bron is dan zeker te klein voor de pomp en om deze te kleine buffer op temp te krijgen heb je bijna directe zoninstraling nodig.

In het kort en misschien wat brutaal maar 'trekt’ u niet te hard aan die bufferzak? De energie wordt eruit gezogen met een brandslang en bijgevuld door een rietje. U wilt de pomp aan uw gedrag aanpassen. ik denk dat u meer naar een opstelling moet kijken die met een lage temp HOORT te werken en geen aangepaste onderdelen nodig heeft. Uw  radiatoren zouden het aankunnen binnen een bepaald bereik. Dit bereik waarin zij met uw ventilatoren kunnen werken is gewoon teveel voor de buffer(en de pomp)  Maar eigenlijk ze MOET de afgifte kunnen werken binnen elk bereik wil de solarfreezer optimaal draaien. De pomp kan eigenlijk alleen traag en lauwwarm. Snel en heet doen we met gas.

Ik denk niet in de box en ik zal even een hersenspinsel van mij delen die ik had voordat ik mijn systeem geïnstalleerd kreeg. Ik had net uw tweede verslag gelezen en kreeg geen grotere buffer omdat het niet nodig werd geacht. Ik had toen het idee om twee lagen folie over de buffer te leggen. Om de leidingen tape je alles dicht (zie tonzon uitleg online). een paar zandzakken als dijk en vul tussen de twee lagen de gemaakte kuip met water. wellicht piepschuim korrels als iso erbovenop . Pomp ertussen om af te kunnen pompen. Dan heb je eigenlijk nagenoeg hetzelfde principe als ik nu heb met het grondwater, maar als je de hoeveelheden energie (temperatuur) blijft onttrekken hieraan zal ook dit meertje dichtvriezen. Men bekijkt de verkeerde kant van het probleem.

Het probleem zit naar mijn mening in de vraag en het rendement van de radiatoren. Voor hun hoge energiebehoefte moeten ze ook nog eens geassisteerd worden om de ruimte te verwarmen en dat lukt dan nauwelijks als ik u begrijp. Ik heb u in een andere post over airco's op waterbasis getagd, omdat ik denk dat dit een effectiever afgiftesysteem is dan uw radiatoren. Ik maak het mezelf wellicht onnodig moeilijk om het bij mij thuis aangelegd te krijgen maar dat is omdat ik geen cv -infrastructuur heb die ik hiervoor kan gebruiken, maar bij u is er al een cv-netwerk aanwezig.

Ik heb dit niet berekend, maar ik denk dat als u maar de helft van de aanvoertemperatuur hoeft te genereren( zelfs 15 graden zou genoeg zijn, max 30) en een afgifte-apparaat doet het opwaarderen op de plek, dat je dan eerder aan de benodigde energievraag voldoet. Tegen lagere kosten uiteindelijk. Ik zou u zeker de FLM aanraden aangezien u die warmte sws al dumpt via de ventilatie. Nu kan je dit als herwonnen energie gebruiken om te regenereren of direct naar de pomp toe sturen.

Ik hoop dat u hier wat aan heeft. Mocht u het toch anders zien hoor ik dat graag. 

met vriendelijke groeten 

Jurgen

 

Reputatie 3

Hallo Jurgen,

Bedankt voor uw reactie.

Het probleem is niet meer het afgifte systeem. Die werkt naar behoren. Met 35 - 39 graden krijg ik de woning warm. Een tweede warmtepomp in de water/lucht systeem zie ik niet zitten. Dan is de FLM of een heating coil op de glycol leiding naar de warmtepomp een goedkopere oplossing. 

De bron en de pomp zijn inderdaad te klein voor de grootte van mijn huis. Al voor de installatie 2 jaar geleden heb ik dit aangegeven. Mij werd echter verzekerd dat de standaard opstelling, 1 zak met een 6-8 kW pomp, voldoende was (zijn er toen wel berekeningen gemaakt?). I had genoeg ruimte onder mijn woning voor 2 bufferzakken. De zak die ik heb kan tot 17 m3 gevuld worden. Echter de ruimte tussen de vloer en het zand is slechts 55 cm dus eigenlijk te krap. In mijn video zie je dat de vulstuk al inn de isolatie drukt. (uitgraven?). Vandaar dat er maar 12 m3 in zit. Ik heb met Nibe gesproken over de pomp. Zij zeggen dat het beter is als een kleine pomp lang draait dan een groter pomp pendelt. Dat pendelen zal echter alleen gebeuren als de brontemperatuur 10 graden of hoger is. Bovendien pendelt mijn kleine pomp dan ook. Waar ze denk ik geen rekening mee hebben gehouden is de erg lage aanvoer temperatuur in het solarfreezer systeem. Bij temperaturen van - 10 graden is het gas zo geëxpandeerd dat er weinig te comprimeren valt. Bij een grondbron is veel minder expansie nodig dus werkt de pomp veel effectiever ie bij een lagere toerental. Een grotere pomp heeft meer volume en kan daardoor bij de lage aanvoer temperatuur(=druk) dus ook beter werken. Ik hoop eigenlijk dat er met meer PVT panelen warmte over blijft (ie niet in de bufferzak verdwijnt) en die dan bij de warmtepomp terecht komt. Dus dat ik kan voorkomen dat de aanvoer temperatuur (Brine-in) onder de -3 graden komt. Mocht dit nog niet naar behoren lukken dan wordt het of een tweede buffer of een FLM. 

Omdat ik hem toch heb, hier nog weer de laatste versie met 2 jaar data punten. De grote groene punt is de warmtebehoefte van mijn woning bij - 10 graden. Deze is 161 kWh warmte per dag.

De punten aan de onderkant van de lijn zijn bij hogere brine-in temperaturen dan die aan de bovenkant. Ik hoop dus dat de lijn naar beneden schuift als de bron temperatuur hoger wordt. Net zoals de afgifte temperatuur na het plaatsen van de lage temperatuur radiatoren ook een verschuiving gaf (zie artikel). Dit hoop ik waar te nemen als de extra PVT panelen geplaatst zijn. 

Dus we zullen zien…….

Ruud

Reputatie 1

Hallo Ruud.

Dat wist ik niet dat er meer ruimte was en wellicht ook idd een groter buffervolume toegepast kon worden. Dat maakt het een ander verhaal. 

U heeft het over gemaakte verliesberekeningen.. 🙄......😕.. Die waren bij mij ook niet nodig. Maar daar was ik zelf al achter gekomen door en beetje te spelen met de afstellingen van de vloerverwarming zoals die vanuit de bouw waren opgeleverd. De temp-in vd vloerverwarmingsverdeler verlagen en beetje m'n vrouw in de gaten houden. Ideale thermostaat. En natuurlijk vanwege het energielabel en m'n energieverbruik.

En over uw afgifte. Ik snap dat u niet een tweede systeem ernaast gaat hangen. Maar als u dit verbruik houdt, en we hebben zo'n slechte zomer als de laatste speelt u strax niet meer quitte met uw panelen. Zeker niet als het salderen wellicht stopt. Engie vraagt al 64 cent voor een kWh( klinkt slechter dan het is ( ander verhaal)).T was slechts idee dat ik had voor mijn systeem en wellicht ook bij u een probleem kon aanpakken.

U heeft het over een heatingcoil om de brine-in leiding. Die kende ik nog niet maar ook een truc idd. (Nice).

Maar u schrijft ook dat uw pomp pendelt? Heeft u geen cv-zijdig buffervat dan? Of is die zijn temp te snel kwijt? Vergroten van dit vat zorgt voor bufferruimte van de cv. Ideaal als de zon schijnt op uw panelen. E.O.E. eigen opbrengst eerst. Stoppen met terugleveren. Is uw systeem gekoppeld aan uw zonneinstallatie ?(EME20).  Mijne nog niet. Geld is elders nodig. Maar mijn verlanglijstje is lang.

Ik durf na uw cijfers eigenlijk niets meer te delen omdat het contrast gewoon zo groot is. 

Op uw foto's zag ik ook de rijp op de collectoren en uw panelen. De vragen die hierbij naar boven komen wil ik u besparen maar net als in een vriezer verliest de warmtewisselaar zijn effectiviteit bij een ingevroren systeem. Rijp is slecht. Dat komt natuurlijk door de lage temperatuur uit de buffer en zo dus ook het collector-circuit. Een defrost programma zou geen kwaad kunnen als dit zich voor doet.🤔.

Het is dat het zo'n werk is om de zak leeg te halen, demonteren, ruimte uitzuigen om maar 10 cm te winnen maar onder de vulnippel zou ik bij mij kunnen graven zodat ie wat 'wegrolt' . 

Ik wens u sws veel sterkte en succes in uw kwestie.

Met vriendelijke groeten, mede Freezer

Jurgen 

Reputatie 1

Hallo geachte community-leden ,

 

Het is nu eindelijk zomer en ik wilde een verslagje maken van de ervaringen met en prestaties van de SolarFreezer opstelling bij mij thuis.

 

In eerder schrijven gaf ik al aan dat ik eigenlijk weinig temperatuur uit de bufferzak had getrokken tijdens de vorige (kwakkel)winter en dat ik daarom niet de bufferzak heb kunnen doen invriezen zoals volgens het concept eigenlijk bedoeld was.

 

Zoveel energie als dat daarvoor nodig was had ik op dat punt in mijn woning niet nodig. En met twee volwassenen en een kind van 5 verbruikten we ook niet zoveel warmwater waardoor de pomp erg weinig werk hoefde te leveren.

 

In het voorjaar kwam er tijd om met de opstelling te experimenteren. Kleine stapjes. Ik had de communicatie met de omvormer van mijn zonnepanelen al voorelkaar gekregen. NIBE wil de eme20 verkopen en ik wilde geld in m’n zak houden en toch de verbinding realiseren. Het bleek gelukkig eenvoudig via MODBUS te regelen. Nu wist de pomp wat de opbrengst was uit de zonneinstallatie en kon dat meenemen in het besluitvormingsproces. 

 

Via de regeling van de SolarFreezer kon ik de kleppen en pompen zo aan en uit schakelen om een bepaald resultaat (proberen) te bereiken. Dit bleek in het voorjaar niet zo moeilijk. De zak was immer nog koud, zo tegen de 12 graden. Tijdens de eerste tests heb ik de vloerkoeling getest en had het toen in no time koud in huis. Er waren zelfs momenten dat ik het raam open deed om de woning te verwarmen. Gek he. 

 

Nu op weg naar de zomer hadden we een paar goed warme dagen en bij mij werd steeds meer de werking van de opstelling duidelijk. Zo heb ik bv mijn buitentemperatuursensor aan de noordzijde van de woning hangen. Maar door de ligging van het huis komt daar, bij zonsopgang, zonlicht direct op de sensorbehuizing. Doordat deze  elke dag op ongeveer dezelfde tijd verwarmd wordt slaat de pomp aan om sww te maken. Een kwartier daarna is de behuizing weer uit het licht en gaat de pomp door met het opgestarte protocol, sww maken. Tot op heden is het niet vervelend gebleken. Het was wel even een raadsel toen ik het een paar keer zag gebeuren, waarom precies nu dat protocol gestart werd. Na wat speurwerk in de data zag ik de temperatuur verschuiving  in de ochtend die niet overeenkwam met de buitentemperatuur. Het systeem gaat er een beetje vanuit dat als de temperatuur zo hard stijgt dat of de installatie in de zon staat of dat het snel warm wordt.  Beiden momenten om gratis warmte in sww te bufferen.

 

Over de mogelijkheid tot koelen met een warmtepomp is de temperatuur van de bron leidend. Een grondboring zie ik niet te warm worden om te koelen. Dat is bij de SolarFreezer dus wel een mogelijkheid. Je wilt een zo koud mogelijke bron hebben om de warmte erin te bufferen. Ik heb een paar keer gekeken hoe snel de buffer opwarmt en n daarna weer tot een punt komt om mee te koelen. Hier komen de drempels.

 

Om genoeg energie in de koele nachten uit de buffer te krijgen sturen we de temperatuur uit de buffer naar het dak om daar afgefakkeld te worden. Je gaat dus  tijdens de koelere nachten de temperatuur van de bufferzak proberen te verlagen.

 

Het laden ging op zich best rap. Heeft natuurlijk te maken met de stand van de zon op dit moment, maar ik zat halverwege mei ’22 in twee dagen op 20°C. Ik kwam van 15,5°C. Om terug te komen bij iig 16°C bleek een gevecht. De temperatuur om af te fakkelen was er even niet . De avonden waren niet koel genoeg. Dus koelen zat er even niet in. Ik moest nu grote happen energie uit de buffer halen. Dus ik blokkeerde het dak. Geen energie meer in de buffer tot die weer op temp was. Maar zoals ik eerder aangaf, mij zuinige verbruik trekt niet hard genoeg aan de buffer. Ik kon nu mijn vrouw blijer maken dan wanneer ze een tegoedbon krijgt voor de kapper. Ze moest langer gaan douchen. En ik deed dat dan ook. Maar ook dat was niet genoeg.

 

 Toen hebben we het zwembad voor m’n dochter opgezet en nu verversen we het water om de dag met een hele boilerlading. Ik trek m leeg en laat hem overdag tijdens ze zonne-uren weer lekker vollopen en verwarmen. Alles op zonnestroom. Dit werkt wel maar niet hard genoeg. Om de vloerkoeling bij te staan gaan ’s nachts alle ramen en deuren open. De pvt is dan de bron. De temp uit de vloerverwarming wordt nu dus  direct afgefakkeld op het dak ipv op te slaan in de buffer.

 

De pvt is bij mij in de zomer dus nuttiger om te koelen dan om te verwarmen, maar ook hier blijkt dat het een basisopstelling is die overal zo wordt neergezet.  Er is niet veel meet en weet-werk mbt de woning vooraf. Oppervlaktematen en verbruikscijfers waren van belang. Meer was er niet nodig. Of de door mij aangeleverde data gebruikt is vraag ik mij nog dagelijks af. Het is op zich een goed gedimensioneerd systeem voor de winter maar voor de zomer en dan vooral met de claim van vloerkoeling, denk je bijna dat een airco een betere investering had geweest. Het is dat ik die apparatuur zo lelijk vind. Want anders….Bij mij merk je ook duidelijk dat het systeem is ontworpen om op de zuidkant van het dak te liggen. Aan is aan en uit is uit. Zon is of op of niet. Bij een Oost/West opstelling als mij mij zou je eigenlijk een deel vd pvt Oost en een deel van de pvt West hebben liggen. In principe kan je dan bv de panelen koelen. Als Oost in de zon ligt, pomp je de warmte naar West.  En ligt west in de zon,  dan pomp je naar Oost.   Het zal niet met enorme getallen zakken, maar je zal vast wat weghalen van de  70°C die ik van de week gemeten heb. Liggen ze beiden in de zon dan hangt het van het moment in het jaar en de vraag van de woning af wat te doen met deze energie. Je kan natuurlijk ook niks doen dan. Maar zo is de SolarFreezer niet ingesteld. Het werd mij voorgesteld om over Oost en west de pvt te verdelen, maar dan zou het leidingwerk over de nok van het dak komen te liggen. “HELL NO” zei ik . Heb daar nu na deze kennis best spijt van. Maar dan nog zijn slechts 8 pvt panelen te weinig. Zoals ik aangaf kan je de buffer nú makkelijk laden. Middels de vloerverwarming en de pvt krijg je er wel temperatuur in. Maar hoeveel energie krijg je in december erin met de lage zonnestand en weinig lichturen. Nu ik een tijdje aan het kijken bent naar de werking snap ik de keuze van het aantal panelen wel. Weer heeft het met kosten te maken gok ik zo. Het moet wel verkoopbaar blijven. 

 

Zo hebben we ook het monitoring platform. Is handig om te weten wat het resultaat van handelen is. Zet je een klep dicht of open zie je hier het resultaat. Bij mij zijn sensoren ‘tactisch’ geplaatst schijnt. Wat volgens mij zoiets inhoudt als , ik had niet alles bij me in de bus. Ik zie dus bv bij sww productie dat er 54°C naar m’n vloerverwarming gestuurd wordt. En naar de douche of sww is nog nooit temperatuur gestuurd🤔🤔. Een gemaakte afspraak om nog twee andere sensoren aan te komen sluiten is ook nog niet nagekomen. Dus ja .. ‘tis wat ‘tis zeggen we hier aan de kade .. 

 

Als je het weet dan weet je het. Maar de eerste week was ik wel zoekende naar antwoorden. Vanwege de rare metingen.

 

Antwoorden ga je sowieso zelf moeten vinden. Mailen, bellen of appen. Niemand thuis. Iedereen druk. Het is dat ik op VSK’22 hun stand of eigenlijk de stand van GEP tegenkwam. Het zit nu samen met GEP schijnt en gaat nu vol voor klimaatadaptatie en regenopvangmethoden. Dat is in mijn ogen ook de beste manier van een buffer voor dit systeem. Meer water is een grotere accu om mee te koelen en meer plaats om met meer pvt te kunnen werken.

 

Nu ben ik nog lerende, maar met wat ik nu denk te snappen wordt het een uitdaging om de buffer te  gebruiken met m’n watergedreven airco’s.  Ik moet dan de vloerkoeling laten vallen. Wat volgens mij toch niet veel verlies oplevert. In iedergeval werkt het niet zoals ik verwachtte . Wellicht als je denkt dat er warmte uit het beton wordt getrokken en dat er nu  weer warmte/energie in kan zonder dat het pand verder opwarmt. Want dat doet de opstelling wel.

 

Heb je een zwembad en kan je de koppeling maken voor een zwembadverwarming, dan is de opstelling zoals ik hem heb perfect. Dan pomp je inderdaad de warmte uit je huis de buffer in en op gezette tijden verwarmt de warmtepomp het zwembad en er komt zo weer ruimte voor warmte in de woning . Hoe groter het bad hoe kouder de buffer uiteindelijk. Wat ik wel een beetje vreemd vind, en daar zal ik vast een antwoord op krijgen, is dat de vloerverwarming niet als buffer tbv sww productie gebruikt kan worden. Dat is pas een stabiele bron van warmte in de zomer. Dat lijkt mij de beste en meest voor de hand liggende optie om je huis te koelen. Onttrek warmte uit de vloer door het water te koelen. En zo dus ook uit de woning. Daarna wel alles dicht. Wan ventilatie brengt warmte naar binnen. Alles open in de nacht tot het te warm wordt en daarna als de temp buiten zakt kan er weer geventileerd worden. Alleen zo houdt je het koel binnen.

Dus het werkt wel maar niet als primaire koeling. Het eerder om de bron te regenereren. Maar die is bij mij al warm genoeg. 

Ik besef dat ik nog niet alles weet of gezien heb, maar tot nu toe zijn dit mijn bevindingen

@RuudWelling

Hoe gaat het met uw installatie? Hoelang duurde het voor uw ijsklomp gesmolten was met het weer van dit voorjaar?

J.M.V.

 

 

 

Reputatie 3

Mijn 12 m3 buffer was pas volledig ontdooied op 12/4. Hij begon rond 1/12 te bevriezen. Ik heb nu 20 Pvt panelen. Toch is de buffer nu pas op 22 graden terwijl al 1 maand niemand thuis is. Alleen de warmtepomp gaat voor warm water elke dag voor 30 min aan. Ik hoop met extra panelen het vriespunt in December te vertragen door meer warmte uit de PVT panelen te halen.

Begrijp ik het goed dat jij een manier heb gevonden om de Tl2 drieweg kleppen aan te sturen? Daar ben ik erg in geïnteresseerd. Ik wil graag de PVT panelen rechtstreeks met de warmtepomp kunnen verbinden en de buffer veel meer als backup gebruiken voor echte koude dagen. Nu wordt de extra warmte aan de bufferzak afgegeven dus de WP krijgt altijd kouder water wat meer energie kost om op te warmen. Ik heb dit met solarfreezer besproken maar zonder resultaat. De tweede klep wordt bij mij nooit gebruikt. Dus de bufferzak kan niet gebypassed worden.

ik ben ook geinteresserd hoe je de Watmtepomp aanstuurt via de zonnepanelen. Ik heb nu nog te veel stroom maar het wordt gesaldeerd. Misschien kan ik mijn warmtepomp de warm water buffer extra laten verwarmen als er veel zon is. Nu staat hij op Eco dus maximaal 45-49 graden.

Ik ben nu nog op vacantie voor een paar maanden maar zou graag verder met je willen overleggen via wellingrwf@yahoo.com

Groeten Ruud

Reageer