Gas de deur uit doen - wie moet ervoor betalen?

  • 20 July 2019
  • 4 reacties
  • 562 Bekeken

Reputatie 7
Badge +1
De ACM is op dit moment bezig de zienswijzen van gebruikers en de netbeheerders over de procedure i.v.m. het "afsluiten van het gas" te inventariseren.
Op 20 juni j.l. was er een bijeenkomst van het "Gebruikersplatform Elektriciteits- en Gasnetten" (GEN).

Helaas zonder deelname van de VEH en de consumentenbond.

De netbeheerders hebben wel hun vergaand voorstel ingediend wat er toe moet leiden dat je verplicht bent, ook zonder opdracht of voorcalculatie, de rekening van de netbeheerder te betalen ("afsluitboete").

Leden van tweakers.net hebben hun zeer goed onderbouwde, uiteraard sterk afwijkende zienswijze aan de ACM gestuurd en ook de VEH en de consumentenbond via een begeleidende brief geïnformeerd.

4 reacties

Reputatie 6
Badge
Dit is al eerder besproken in enkele andere topics. Zie ook Voorstel Netbeheerders voor het in rekening brengen van periodieke kosten zonder gascontract.
Reputatie 4
Badge +1
Het maakt niet veel uit of de huis eigenaar, netbeheerder of overheid het betaalt. Uiteindelijk betalen we allemaal gezamenlijk de rekening. De vraag is enkel welke verdeelsleutel we nemen.

Als huiseigenaar wil ik niet dat een ander voor mij beslist hoe ik mijn huis moet aanpassen. Dat hou ik liever zelf in de hand zodat ik het af kan stemmen op mijn huis en mijn verbruik. Daarnaast vind ik het ook de eerlijkste verdeelsleutel ten opzichte van huurders.
Reputatie 7
Badge +1
@.Jaap. Uiteraard is de "verdeelsleutel" voor de gemaakte kosten een zeer belangrijk onderdeel van de consultaties/onderhandelingen. Ik ga er van uit dat deze verdeelsleutel trouwens niet tot in de lengte van dagen constant blijft.
- Maar wat is dan volgens jouw de "eerlijkste" verdeelsleutel voor "afsluiten van het gas" op dit moment?
Uit jouw antwoord kan ik dat namelijk niet opmaken.
Reputatie 1

“De Afsluitboete bestaat niet!” (ps. voor diegene die het nog niet weten!)

Een update op deze topic is wel op zijn plaats!
Vele instanties inclusief de regering heeft zijn mond vol dat iedereen moet bezuinigen op het aardgas verbruik en dat op termijn iedereen van het aardgas af moet!
Prima daar willen wij als eindgebruikers best aan meewerken (daar waar het mogelijk is ook financieel).
Een grote groep Tweakers hebben zich de afgelopen jaren succesvol sterk gemaakt om de onterechte kosten voor het definitief verwijderen van een gasaansluiting te voorkomen.
Om een heel lang verhaal kort te houden, als alles goed loopt zal per 1 maart 2021 de huidige tarieven voor het volledig verwijderen van een gasaansluiting door alle netwerkbeheerders aangepast worden naar €. 0,- (Uitspraak minister Wiebes op 18-11-2020, ACM werkt het eea. uit). Eindelijk een stap dichter bij om van het aardgas af te gaan, zonder onvoorziene extra kosten!
Echt heel veel dank is verschuldig aan de vele Tweakers!
Helaas en spijtig genoeg is de conclusie dat de clubs Verenigingen Eigenhuis en de Consumentenbond de leden en overige op dit punt volledig in de kou hebben laten staan! Behoudens dan deze plek waar we ons verhaal kwijt kunnen. 

De Tweakers schrijven:

Quote
Eerlijk gezegd had ik clubs als Consumentenbond en VEH al afgeschreven na de ervaring vorig jaar met onze buitenprocedurele zienswijze. Kennisniveau bij CB op dit onderwerp is abominabel, en bij VEH wordt de discussie platgeslagen tot 'een zegeltje kan toch ook'. We zitten hier natuurlijk ook wel specialist te wezen op een absolute 
niche.
Quote

Wilt u alles weten over het afsluiten/verwijderen van een aardgas aansluiting bekijk dan vooral de “De afsluitboete bestaat niet” op:  Gas de deur uit doen: Gratis of toch niet? Deel 2 - Duurzame Energie & Domotica - GoT (tweakers.net)

Reageer