Skip to main content

Ik hoor zelden iets over de herrie die warmtepompen maken. In mijn buurt zijn 2 huizen met een warmtepomp en wanneer die draaien is er een hinderlijk gebrom hoorbaar. Dat houdt mij tegen.

@P.H.J.H 

Ik hoor eigenlijk niets van/over de herrie van de warmtepompen c.q. airco's in mijn buurt en er hangen nu zeker 4 waar ik van mijn slaapkamer op kan kijken. Het geluid van warmtepompen kan idd. sterk verschillen afhankelijk van plaatsing, vermogen, bouwjaar, merk etc.. Sinds kort zijn er geluidsnormen op de erfgrens voor nieuwe installaties vastgesteld.
In een hete zomer heb je vermoedelijk eerder last van het geluid van airco's en in het stookseizoen misschien meer last van het geluid van L/W-warmtepompen (bij geopende roosters/ramen).
Maar als de "herrie” binnen de geluidsnormen blijft ben je misschien extra gevoelig.


Naast de verscherpte normen is het ook mogelijk om de buitenunits ‘in te pakken’ zodat de overlast nog meer beperkt wordt.

Daarnaast is het natuurlijk idd een goed idee om bij het plaatsen er voor te zorgen dat ze zo min mogelijk geluidsoverlast maken. En dus niet direct op de stenen onder het raam van de buren.

Anne.


De mijne staat sinds half maart 2022 en ik heb er expres een tijdlang niks over gezegd tegen de buren om te kijken of iemand zou merken dat er ‘iets’ in mijn tuin geluid maakt. Als ik er nu naar vraag is er niemand die de buitenunit al eens gehoord heeft. Hij maakt een blazend geluid, geen brom. Het is een Daikin Altherma Bluevolution 6.0 kw all-electric warmtepomp.


Sinds 2007 een aardwarmtepomp van 8,5 kW en deze staat in de bijkeuken op de betonnen vloer.

Naast dat de pomp op zich al goed geïsoleerd is, heb ik er ook nog betimmering (houten frame waartegen multiplex platen met magneten bevestigd) omheen gemaakt, wat meer voor het oog was, dan voor de geluidsisolatie. Maar deze zorgt er wel voor dat het geluid nog iets veder gedempt wordt. Met de betimmering eraf hoor ik in de aangrenzende keuken in de verte een lichte brom, maar zeker niet hinderlijk


Een behoorlijk aantal mensen hebben, ( ook zonder dat zij het weten ) last van LOW FREQUENCY NOISE, dat betekent dat zij erg gevoelig zijn voor laag frequent geluid. Dit laag frequent geluid wordt o.a. geproduceerd door warmtepompen en airconditioning.
Meer over deze regelrechte gezondheids bedreiging kunt u lezen op de website: https://laagfrequentgeluid.nl 

 

 


 
Voor wie zich een beetje? in de materie, ook betreffende mogelijk LFG, wil verdiepen:
Geluidstool van de overheid en het expertise forum op tweakers.nl:
Trouwens:
Alle na 1 april 2021 geplaatste buitenunits moeten aan de wettelijke geluidseisen voldoen
En iedereen mag verkeerd geplaatste units melden - dan moet de gemeente rekenen en eventueel handhaven (ook zijn er geen geluidsklachten!).
Maar dan gaat de doos van Pandora open . . .

Ik ben blijkbaar ook 1 van die personen met dat LFG probleem helaas.

Als er een koelkast staat die niet helemaal waterpas staat, kun je mij al snel opbergen…

Dus ik heb inderdaad ook angst voor die verplichting (die nu weer even geparkeerd is) van die warmtepompen maar ook airco's.

Bij ons in het appartementsgebouw was een airco eigenlijk verboden, maar aangezien er 1 was die het toch gedaan was  is bij de VVE vergadering een wijziging doorgevoerd dat het nu kan.

Gelukkig voor nu nog aan de andere kant van het gebouw voor mij…

Ik kan zo niet inschatten of de nieuwe wettelijke eisen zover gaan dat het voor mij en allen die er last van hebben uit te houden is. 


Er bestaat de mogelijkheid om een tegen geluid te produceren zodat in ieder geval de nachtrust niet wordt verstoord. Dat is een heel gezoek binnen Apps om uiteindelijk de juiste te vinden. Een voorbeeld van “tegengeluid” vindt je op bijvoorbeeld apps met white noise of grey noise, het geluid van bijvoorbeeld regenval of beekstroom of gewoon een geluid wat laag frequent geluid maskeert. Het is zeker de moeite waard om hiermee te experimenteren.


Het tegen geluid is ook bij noice canceling in gebruik.

Is wel anders dan maskeer geluid.

Mijn hoorapparaten kunnen dat ook tegen tinitis.

In heb dat ook met een paar hoge fluittonen.

In heb het weer uitgezet, het maskeer geluid was irritanter dan de fluittonen.

 

Bij warmtepompen en airco's wellicht een luidspreker inbouwen die tegengeluid produceert?


Reageer