Vraag

Infrarood in de badkamer in plaats van elektrische vloerverwarming?


Reputatie 4
In ons nieuwe huis moeten we de badkamer nog helemaal laten maken, hij wordt casco opgeleverd.
In onze huidige badkamer staat de radiator alleen 's winters aan om het een beetje aangenaam te krijgen en om te zorgen dat de condens sneller verdwijnt. verder wordt hij niet gebruikt.

Nu dachten we erover om (naast de standaard radiator) elektrische vloerverwarming aan te laten leggen. Maar als ik zo zit te lezen doet zich de vraag voor of het misschien economischer is om een IR paneel aan het plafond te hangen.
Het voordeel lijkt te zijn dat een paneel sneller op temperatuur is en toch ook de tegelvloer een beetje verwarmd (tegels kunnen ijzig koud zijn) en uiteraard ook alle zaken en natuurlijk onszelf als we daar zijn.

Wie kan hier wat zinnigs over zeggen, en dan bij voorkeur uit ervaring?

10 reacties

Reputatie 7
Badge +4
Nadeel van vloerverwarming is dat het zolang duurt eer de vloer en dus de ruimte warm wordt. Om condens te voorkomen hoeft het continu immers ook geen kamertemperatuur te worden. Uit andere topics blijkt dat men erg tevreden is over IR-verwarming in de badkamer. Als u een IR-paneel op het plafond hangt worden alleen uw hoofd en schouders verwarmd. Vooral in de badkamer lijkt mij dus van belang dat een ir-paneel aan de zijkant komt te hangen.
Reputatie 6
Badge
Een bijkomend voordeel van vloerverwarming in de badkamer (al dan niet elektrisch) is dat de vloer veel sneller opdroogt, juist voor een badkamer is dat wel handig.
Meest duurzaam en op lange termijn economisch is om een vloerverwarming te kiezen die op de cv installatie is aangesloten.
waarom de radiator niet ten volle benutten? Radiator op cv is altijd duurzamer en in dit geval misschien ook economischer (hoeft niets extras geinstalleerd te worden() dan elektriciteit.
elektrische warmte is alleen duurzamer wanneer het via een elektrische warmtepomp is opgewekt
Reputatie 7
Badge +4
Het gaat niet alleen om condensvorming maar ook om de waterdamp naar buiten af te voeren. Als u goed ventileert is in de badkamer kouder (maar heeft u in de rest van het huis in de winter een lagere en dus gunstigere luchtvochtigheid. Voor tegen koude voeten haal je bij de Trekpleister ook een badkamermat. Elektrische warmte is ook duurzaam in het geval van een IR-paneel. Verstandig gebruikt natuurlijk. Niet wanneer hij in de badkamer de hele dag aanstaat.
Reputatie 2
Wij hebben een radiator aan de CV met eigen thermostaat kraan die op ongeveer 18gr staat. Voordeel hiervan is dat de badkamer annex wc niet te koud word, maar dat de handdoeken ook gedroogd worden, anders blijven die zo lang nat. Als er ergens in huis een thermostaat vraagt om wamte wordt er ook een beetje naar de badkamer/we ruimte gebracht, en lift zo mee, zodra er gestookt word. Wel is de doorstroom geknepen (waterzijdig inregelen), zodat er niet al te veel water doorheen kan stromen.

Wij hebben tijdens bouw niet gekozen voor elektrische vloerverwarming, achteraf hadden we dat beter wel kunnen doen als het gaat om comfort. Zuinig is het zo wel ☺️
Onze badkamer hat eerst elektrische vloerverwarming. Dat vrat echter energie. Vervangen door 1000W infraroodpaneel aan plafond met draadloze Honeywell klokthermostaat. Werkt uitstekend. De badkamer zit aan de koude kant van het huis. Daarom was meeliften op de CV-verwarming geen optie. Als de zon in de woonkamer schijnt, is het daar lekker warm en slaat de CV-thermostaat niet meer aan. Dan zou het dus koud zijn in de badkamer. Aangezien deze nu een eigen thermostaat heeft, is dat geen probleem meer.
Infraroodpaneel is perfect voor de badkamer, helaas geen grote badkamer 8M2 maar mijn 250 watt paneel stookt het lekker warm.
Gewoon met losse thermostaat stekker, voldoet. Mijn temperatuur is continue 22 graden. En de temperatuur trekt gewoon in de tegels en wanden, heerlijk warm.
Reputatie 7
Badge +4
@rave62 Een 250 watt paneel dat een ruimte van 8 m2 op 22 graden houdt? Vergelijk de Tommy Teleschopping 'revolutionaire' compacte 'verwarming' van 330 watt (die vanwege het gewicht alleen al te zwaar zijn voor in een stopcontact - en ook te gevaarlijk zijn voor een vochtige ruimte-). Hangt de thermostaat niet te dicht bij het IR-paneel? Hoe warm is het in uw badkamer zonder die verwarming ? En is de insteek van een infraroodpaneel nu niet juist dat je die niet continu laat branden maar alleen als je voor korte tijd die verwarming nodig hebt. Zoals in een badkamer en in een studeerkamer ? Vandaar dat ze vaak met een bewegingssensor verkocht worden.
Ik heb sinds kort een IR paneel van 900 watt aan het plafond hangen (badkamer van 6,5 m2). Wij ervaren het als ideaal. We gebruiken het paneel als aanvullende verwarming naast een c.v-vloerverwarming. Het I.R paneel wordt meestal kort aangezet (15 minuten). De cv-vloerverwarming verwarmt in de regel de badkamer tot ongeveer 21 graden. Na het douchen of na een bad stap je nu onder zeer aangename stralingswarmte, te vergelijken met zonnestralen. Daarnaast beslaat de spiegel minder snel en zijn er andere voordelen zoals sneller drogen van handdoeken etc.
Reputatie 4
Badge +3

@RobvanV heb je hier uiteindelijk een antwoord op je vraag gekregen? Ik hoor het graag van je! 

Reageer