Vraag

Kamer wordt niet goed warm met airco

  • 29 March 2022
  • 37 reacties
  • 26433 Bekeken


Toon eerste bericht

37 reacties

Heb de Mitsubishi SRK50ZSX,  een paar dagen deze airco in gebruik voor verwarmen. Heb hem via de wifi module verbonden met mijn telefoon.

Wat direct al opvalt, is de temp gemeten in huis, steeds drie graden verschilt

met de gemeten temp in de unit. Waar ik tegenaanloop; het is in huis bv 15 graden, de temp van de airco unit zegt dan 18 graden . Ik stel hem vervolgens op 19 graden in op verwarmen op een lage stand( geen auto stand)

Wat gebeurd er vervolgens, hij blaast maar heel even warm, gaat dan weer horizontaal staan, en blaast dan koud? of ventileert. Ik zet hem dan steeds maar weer uit. Heb dat ook al geprobeerd met een hogere temp als instelling, heb je wat meer warmte boost, maar daarna gebeurd hetzelfde.

Iemand een goede tip misschien.

 

Groet Bas 

Bas,

Ik heb sinds kort dezelfde airco en ook ik het het probleem met het temperatuur verschil. 

Dit is niet alleen al de airco draait maar ook als de airco de hele dag uit staat is het verschil in temperatuur zo'n 3 á 4 graden dat de airco hoger aan geeft.

Dus het verhaal van je uitstroom aanpassen klopt gewoon niet. 

In de APP M-air geeft de airco 24 graden aan terwijl het boven op de airco nu gemeten 21 graden is en op de kamer thermostaat van de cv staat ook 21 graden. Let wel Airco en CV staan uit.

Dit is natuurlijk heel vervelend als je op temperatuur wil regelen. Als je de kamer op 22 graden wil hebben moet je de airco op 26 zetten om verschil te meten. Dit kan natuurlijk niet zo zijn.

Sterker nog op automaat kan je er helemaal niet op vertrouwen. Het is 20 graden in de kamer en je wil naar 22 en de airco zelf meet 25 dan gaat deze koelen i.p.v. de kamer verwarmen. Dit heb ik al meegemaakt. In een woord waardeloos.

En ook bij mij gaat hij na een aantal minuten warm geblazen te hebben in de horizontale stand staan en stopt met blazen. (het is buiten 15 graden nu) Na een minuut ofzo begint hij weer.

Weet iemand of je met een code de offset van de interne thermostaat in kan stellen?

Bij sommige kan dat wel namelijk. Dan zou je deze 3 graden lager kunnen zetten na werkelijkheid gemeten temperatuur. 

Gr. Stammy

 

Reputatie 7
Badge +1

@P.deW  , @Stammy  Vermoedelijk kom je met deze tabel en instructie een eind verder.

Je kan ook een externe temperatuur sensor installeren, maar dan heb je een andere als de af fabriek WiFi module nodig.

@P.deW  , @Stammy  Vermoedelijk kom je met deze tabel en instructie een eind verder.

Je kan ook een externe temperatuur sensor installeren, maar dan heb je een andere als de af fabriek WiFi module nodig.

Hoi dank voor je bericht, wat voor Wifi moduul heb je nodig dan? en er kan dan een wifi thermostaat op begrijp ik? 

Ik had de tabel al gevonden in de service manual echter is mij niet geheel duidelijk wat je hier doet.

Ik heb het wel getest echter zag ik geen verschil. Volgens mij set je hier de offset van de ingestelde temperatuur met 2 graad omlaag. Of heb ik het fout? Dit is niet wat ik zoek. De interne thermostaat geeft dan nog steeds 25 graden aan. Het verschil zou dan zelfs 4 graad worden i.p.v. 2 graad, De thermostaat zou niet in het apparaat moeten zitten maar ergens in de ruimte dit werkt niet.

Gr. Stammy

Reputatie 7
Badge +1

@Stammy  Vooropgesteld: Ik zelf heb (nog) geen MHI airco. De andere (goedkopere) WiFi-module is niet van Mitsubishi maar een tweaker oplossing welke op dit moment veel belangstelling heeft, o.a. door de mogelijkheid van een externe temperatuursensor en verdere integratie in domotica oplossingen zoals HomeAssistant.  YMMV

Het is normaal dat een airco tijdens verwarmen een hogere temperatuur aangeeft. De airco hangt namelijk zowat tegen het plafon. Dus ook de temperatuurmeter van de airco. Het is normaal dat het tegen het plafon altijd een aantal graden warmer is dan op de vloer of halfweg. Meet zelf de temp maar eens met een thermometer tegen het plafon, halfweg en op de vloer.

Reputatie 4

Tja, die airco’s waren eerder eigenlijk ontworpen voor koeling en daarbij zakt de koude lucht naar beneden dus dan blijft de airco doorgaan tot het boven net zo koud als als waar de thermostaat op staat… dus dan zit je op de bank al haast in een koelkast…. 

Bizar dat er geen regelgeving is op dit gebied, tja tis vast goedkoper om het zo te doen zoals die airco's al decennia in de markt gedumpt worden. Als een externe T-sensor de standaard zou zijn is dat ook veel goedkoper te maken, dan er nu een los voor heel veel geld er bij moeten kopen. Het blijft behelpen met die airco’s, zou wel een mooi topic zijn voor een verkeerd design in de zaterdag editie van de Volkskrant of andere kranten.

HET nadeel van airco’s voor verwarmen: Dat blazen is heel slecht voor het gevoel dat het comfortabel is in huis, dus als het wel goed werkt met de thermostaat, moet de set temperatuur vaak nog steeds veel hoger staan dan zelfs bij radiatoren het geval is en een nog wat groter verschil met vloerverwarming. 

Reputatie 6
Badge +1

Een airco die je voornamelijk voor verwarmen gebruikt hoeft natuurlijk niet tegen het plafond te handen. Er zijn ook vloermodellen op de markt. Wel fors duurder in aanschaf ben ik achter gekomen.  Wij hebben sinds kort er een. Ik kan nog niet spreken over ervaringen, maar warm wordt het voorlopig wel. Alleen wel de temperatuur 2 graden lager instellen.

Het uitblazen wordt standaard verdeeld over  de vloer en naar boven. Dat is ook anders in te stellen.

Reputatie 4

De meningen over wel/niet een vloermodel op Tweakers.net zijn sterk verdeeld vanwege nadelen ervan, nog afgezien van de prijs. Dat blazen, welke richting is imho ondergeschikt bij verwarmen, blijft imho een sterk minpunt tav het comfort. Ook daar schijnen nog significante verschillen  te zijn mbt de interne of externe thermostaat. Kan me wel voorstellen bij intern, die heeft nog steeds weinig tot geen connectie met hoe warm het in de kamer zelf is.

Dat de vloermodellen veel duurder zijn is voor mensen die met een normale airco denken goedkoop te kunnen verwarmen, alleen op die lage prijs focussen, en dat lijkt een grote groep te zijn, een groot afbreekpunt. Je mag niet verwachten dat die doelgroep altijd bredere inzichten in die overige aspecten heeft. Hun probleem is bijna altijd dat de gasrekening veel te hoog is en die moet "coûte que coûte" naar beneden. 

Reputatie 7
Badge +2

Mijn airco’s maken het heel snel lekker comfortabel in huis
en kunnen dat ook prima houden zonder dat ik last heb van koude lucht oid.

Daar is het model wel op uitgekozen en geplaatst.

Enige nadeel van airco’s als verwarming is mijns inziens dat ze geen warmtedeken voor ramen kunnen maken, de reden dat radiatoren altijd onder ramen zitten, en je dus meer last hebt van trek van de koude ramen. Zelfs bij HR++ glas zullen de ruiten bijna altijd het koudste deel van de gevel zijn. Het kan veel in comfort schelen als daar een warmtedeken voor zit.

Anne.

Reputatie 4

@Anne Hoe het comfort ervaren wordt, daarvan is onderzocht en bewezen, bepaalt bij mensen toch wel hoe hoog de thermostaat gezet wordt, wat betekent dat de kans dat de thermostaat voor de situaties zoals je zelf hebt/beschrijft met sterk verhoogde tocht langs het raam, die belangrijk deel uit kan maken hoe mensen hun woonkamer en/of keuken gebruiken, wellicht 1-2ºC hoger staat dan bij mensen met radiatoren en zeker bij mensen met vloerverwarming. Dit vind ik toch wel een extra nadeel van het toepassen van airco’s, want er is echt significant meer energie nodig. 

Maar: Bij mensen die energiearmoede hebben zal  echter vast hun nog te besteden budget zijn die bepaalt hoe hoog de thermostaat gezet wordt.🤔

Reputatie 6
Badge +1

Het zijn de bekende nadelen die hierboven genoemd worden. Voorlopig is ons oude thermostaat nog leidend voor de temperatuur. Tocht langs ramen ben ik eerlijk gezegd niet bang voor. HR++ glas  en gordijnen/rolluiken zorgen daar mede voor. Wij zitten ook niet voor het raam. Als er een iemand is die een hekel heeft aan luchtbeweging ben ik het wel. De airco zit echt niet naast mijn stoel en tot nu toe ervaren we het als prima. Staat nu nog wel 24/7 op dezelfde stand.  Voor de rest moeten wij het nog ervaren in hoeverre het comfort is als het echt gaat winteren. Dan gaan we op een gegeven moment toch voor de cv ketel. Wanneer weten we nog niet.

Er zijn ook geen plannen om van het gas af te gaan.

Reputatie 2

In het algemeen van wat ik erover las;

Een (grote) woonkamer wordt beter verwarmd met 2 binnen units. Bij gebruik als verwarming; hoe lager geplaatst hoe beter en met vrije ruimte eromheen ivm luchtstromen.

Een 5 kW model heeft een hoge onderwaarde, met meer aan/uit gedrag (pendelen) en sterkere luchtstroom/geluid. Daarom dat hooguit 3,5 kW wordt aangeraden.

Voor een constantere temp. en minder luchtstroom/geluid wordt 24/7 verwarmen (en koelen) aanbevolen. Dan ook minder vermogen nodig. Hierbij is een lage onderwaarde nog belangrijker.

Dit bleek tevens goedkoper in stroomverbruik bij velen op Tweakers dan ad hoc verwarming. Koelen kost vergeleken met verwarmen weinig stroom ivm lager verschil in temp. te overbruggen. 

Alternatief om te testen bij veel uit huis; mbv timer of app op afstand 1 of 2 uur van tevoren aanzetten en bij thuiskomst is de woning warm (of koel) en draait alles op een lage stand.

NB Mechanische ventilatie zuigt ca. 20% van de warme (en koele) lucht af en zorgt mede voor (onprettige) luchtstromen.

Een combi met plaatselijke elektrische bijverwarming geeft denk ik de beste resultaten. Vooral bij grote ramen en veel meubels in de weg. Losse ventilatoren bijplaatsen (aan plafond) kan ook goed werken om de warmte beter te verdelen.

Reageer