Bij de verbranding van aardgas ontstaat er immers NO2. Dit is het gevolg van de chemische reactie N2 (luchtstiktstof) ) + 2 O2 ---> 2 NO2. Deze reactie vindt ook plaats in de cilinders van een verbrandingsmotor. Ook tijdens bliksemontladingen ontstaat (van nature) NO2, waardoor dankzij verdere oxidatie nitraat ontstaat waardoor planten kunnen groeien. In een (goed afgestelde) HR-ketel ontstaat condenswater. In dat condenswater zit ook een beetje van de NO2 die bij de verbranding van aardgas is ontstaan.
- Een lager aardgasverbruik door isolatie en verstandiger verwarmen leidt uiteraard tot minder verbrandingsgas en dus minder NO2.
- Een modulerende ketel regelt het vermogen (gasverbruik per uur) en dus de verbrandingstemperatuur en derhalve wordt er minder NO2 gevormd.
- Als het retourwater vanaf de radiatoren voldoende laag is, condenseert de bij de verbranding van aardgas ontstane waterdamp (en wordt dus de condensatiewarmte benut). In dit condens wordt ook een (voor mij onbekend) deel van de NO2 opgenomen. Immers ten tijde van de experimentele verbrandingsmotoren op waterstof (nu hebben ze een brandstofcel) werd immers toch ontraden om het water dat uit de uitlaat komt op te drinken, vanwege die NO2. De NO2 die bij een HR-ketel in het condenswater komt, gaat via de condenswaterafvoer in het riool. In de rioolwaterzuivering wordt vervolgens deze NO2 door bacteriën weer omgezet in luchtstikstof N2 ((gedenitrificeerd)) en komt dus correctie 27-9 18:20 h : niet] als NO2 in het milieu.
Hoe lager de cv-temperatuur hoe lager het vermogen en dus de verbrandingstemperatuur. Daarnaast ontstaat er ook meer condenswater en derhalve zou er ook een groter deel van de NO2 met het condenswater worden afgevoerd.
Is dit geen extra reden om met een hoger rendement van de HR-ketel het huis te verwarmen !
Leon.