Lucht - Lucht warmtepomp als alternatief?

 • 29 August 2019
 • 42 reacties
 • 6614 Bekeken

Reputatie 7
Badge +2
 • Verduurzamer
 • 889 reacties
Geïnspireerd door een paar van mijn duurzaamheidstechneut helden(*) wil ik me deze herfst eens gaan oriënteren op de vraag of het gebruik van een lucht - lucht warmte pomp, ook wel een airco die kan verwarmen genaamd, een interessant alternatief is.

Ik ben alvast eens hier begonnen
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1511526

en bedacht dat mss hier ook mensen zijn die hierin geïnteresseerd zijn danwel hier al ervaring mee hebben.

Anne.

42 reacties

Reputatie 7
Badge +4
Het enige verschil met een airco die (meestal uitsluitend) voor koeling geplaatst wordt is dat de beste plaats van de buitenunit nu aan de zuid of zuidwestkant van de woning is. Bij zonnige windarme dagen is overdag de buitenlucht daar immers een paar graden warmer. En dus een iets hogere COP/rendement. Ook minder geluidsoverlast voor de buren (in de winter zit namelijk niemand buiten).
Reputatie 1
Ik lees graag even mee.
Ook ik ben nieuwsgierig om te bekijken of dit een goede 'tijdelijke' oplossing is.
Bijvoorbeeld beter dan een hybride CV-ketel.
Beide hebben namelijk een aanzienlijk stroomverbruik en besparing in gasverbruik tot gevolg.
Reputatie 7
Badge +1
L/L warmtepomp als alternatief voor een gas cv? Of voor een ander type warmtepomp of misschien een pelletkachel?

Voor lucht/lucht warmtepompen, en voor airco's trouwens ook, krijg je helaas (nog) geen subsidie.
Dit scheelt toch weer iets van k€ 1,5 - 2 vergeleken met bijvoorbeeld een L/W warmtepomp.

Als vervanging voor een cv-installatie vind ik een L/L-warmtepomp eigenlijk niet geschikt, je verwarmt meestal alleen een ruimte per unit, andere cv-achtige oplossingen (zgn. multisplit) worden snel duur en vermoedelijk ingewikkeld.

Maar idd. de meeste kennis en ervaring (sinds 2012) is op het tweakers.net forum te vinden.
Het zijn wel tweakers!

Just my 2(theoretische) cts
Reputatie 1
Voor mij zou het gelden als aanvulling op de huidige gas-cv ketel.
De investering voor een L/L warmtepomp is lager dan voor een nieuw hybride systeem met warmtepomp en cv-ketel.
Voordeel bij een L/L warmtepomp is een aanzienlijke daling in het verbruik van gas en je huidige cv-ketel kan blijven hangen. Tevens geeft dit extra comfort in de zomer door de mogelijkheid van koeling.

Ik ben dus vooral benieuwd welke redenen er zijn om voor een hybride warmtepomp te kiezen, in plaats van je huidige cv-ketel met een L/L warmtepomp.

Hier mee zou je dan 10-15 jaar kunnen overbruggen, waarin hopelijk veel meer duidelijk wordt en de techniek nog verder ontwikkeld kan worden, terwijl je wel al je steentje bijdraagt.
ik heb afgelopen mei een L/L warmtepomp aangeschaft als vervanging voor mijn CV ketel. Tot nu toe heb ik nog niet hoeven te verwarmen, dus daar heb ik geen ervaring mee.
Het grote verschil met een CV-ketel is het aantal ruimten dat je kunt verwarmen, met een L/L warmtepomp maximaal 2 of hooguit 3.

Inmiddels heb ik wel ervaring met "koelen". Regel 1 is dat je zo weinig als mogelijk moet koelen, want je gaat dan immers meer energie gebruiken dan voorheen. Afgelopen zomer hebben we een dag of 10 gehad dat wij het nodig/prettig vonden om te koelen. De zuinigste manier om te koelen is om de airco niet op koelen te zetten maar op ontvochtigen. Uiteraard koelt hij dan ook een beetje, maar met name verlaagt hij de luchtvochtighed, zodanig dat het ook bij een temperatuur van 25 Celsius heel aangenaam is. Het grote voordeel is dat hij dan nauwelijks energie verbruikt.
Het totale verbruik deze zomer voor 10 dagen "koeling" is slechts 14 kWh, vertaald naar gas is dat 1,4 m3 gas !!! ( Het rendement van onze airco voor koeling is volgens de fabrikant 950%)

En dat doet me denken aan nog een voordeel van een L/L warmtepomp t.o.v. een L/W warmtepomp, het rendement voor verwarmen is aanzienlijk hoger (mijn airco heeft een sCOP van 590%)
Reputatie 4
Badge +3
Bedankt voor je reactie @StefM!
Reputatie 5
Badge +1

Wij hebben sinds begin november 2019 een lucht-lucht Inverter van 3,5 kW (elektrisch) vermogen draaien. Hebben deze aangeschaft met als hoofddoel Verwarmen !

Korte locatie beschrijving: Een boerderij uit 1910, welke in 2 fase (1999 en 2014) verbouwd is tot semie bungalow met een A (+?)-energie label.

 

Voor de verwarming hebben we in 2019 gekozen voor een Intergas HR107 CV-ketel (2019) in combinatie met een Lucht/lucht Inverter (2019).  Door de ‘basis’ uit 1910, was alleen een warmtepomp verwarming niet haalbaar.  Voor de vloer verwarming (en sanitair water) draait de CV ketel. Deze houdt, met een vloer thermostaat de ‘betonplak met tegels’  (110 m2) permanent op 22 graden.  De vloer houdt de huis temperatuur op 16 á 19 graden en verbruikte in December 2019 gemiddeld 3  tot 3,5 m3 gas per dan (Nachten 0-4 graden, Dagen 4-8 graden). Naar verwachting zal dit onder de 600 m3 per jaar uitkomen (incl. Sanitairwater en koken)

Met de L/L Inverter verwarmen we de gebruiksruimtes door naar 21 á 22 graden (50 m2). Met de tussendeur open (totaal 90 m2) komt zelfs mijn werkruimte op de 1e verdieping op 19 graden (60 m2)

De L/L Inverter verbruikt per dag (meestal van 11h00 - 24h00, zijn Pensionado's) tussen de 2 en 3 kWh (per dag, heb een kWh meter gemonteerd voor gebruiksmeting). Met het jaarlijkse ‘overschot’ (300 kWh) van onze zonnepanelen verwachten we op 0 op de electrameter uit te komen.

Kortom, wij zijn meer als tevreden over deze verbruikswaarde.

Rob & Marja uut Lochem.

Reputatie 5
Badge +1

Wat gebruiksgegevens :

December 2014 : 254 m3 gas,

December 2017 : 197 m3 gas,

December 2018 : 186 m3 gas,

December 2019 : 158 m3 gas + 48 kWh voor de warmtepomp.

Opm; Elke zondag hielden we als ‘referentie’ een ‘gas’-dag, dus zonder warmtepomp.

Opm; Bij mistig weer en temp. rond het vriespunt (3 dagen in december) vriest de buiten-unit dicht. Werkt dan wel, maar gebruikt veel energie om zichzelf te ontdooien (1 dag geprobeerd). Dus in december 7 dagen alleen op gas en 24 dagen vloer op gas, ruimtes met Inverter verwarmd.

Dat doen we simpel; Op ‘Gas'-dagen gaan in de gebruiksruimtes de thermostaatknoppen op de radiatoren op 3. Op ‘Warmtepomp'-dagen staan deze op * (vorstbescherming). En dit werkt.

Januari willen we geheel op de combinatie; vloer op gas, gebruikersruimte op de Inverter draaien. Wachten op een ‘echte'-winter :wink: . Inverter moet tot -8 (en lage vochtigheid) het kunnen trekken. En daarna het voorjaar, waarbij we geheel gasloos willen verwarmen.

Ons hele verhaal (met een knipoog) zie: https://camperlife.waarbenjij.nu/reisverslag/5066906/tijd-van-doen#ad-image-122948564

 

Reputatie 7
Badge +4

Zou bij koud en mistig weer een infrarood paneel de verwarming over kunnen nemen? Dus op één of twee plekken een behaaglijke temperatuur.

Reputatie 5
Badge +1

Zou bij koud en mistig weer een infrarood paneel de verwarming over kunnen nemen? Dus op één of twee plekken een behaaglijke temperatuur.

Geen idee, geen ervaring.

Maar een kleine toelichting op het ‘hogere’  verbruik van de Lucht/lucht warmtepomp zoals wij die gebruiken. Na de experimenten van november en december (wijzigen uren, dagdelen en ‘referentie'-gasdagen) draait vanaf jan 2020 elke dag de warmtepomp van 11h00 tot p/m 24h00 op 21 graden. Ook als het rond het vriespunt + mistig is. Het meerverbruik komt dan op rond de 1 kWh per dag (!), nodig om tussentijds de buitenunit te ontdooien.

In de kamer nauwelijks merkbaar. De warmtestroom wordt 3 tot 5 minuten onderbroken en (bij onze Mitsubishi ZSX) sluiten de lucht uitblaas kleppen om een koude stroom tegen te houden.

Vanaf 1 januari een gas verbruik van 5 m3 (nacht -2 graden) tot 1,3 m3 (nacht 6 graden). De CV zorgt in dit geval alleen voor de op temperatuur houden van onze vloerverwarming en één badkamer = 21 graden (plus de werkplaats, indien thermostaatkraan daar van * maar 3 gezet). De rest van het huis (semie bungalow) wordt tot 20 graden mee verwarmd met de warmtepomp door gewoon alle benden deuren open te zetten ;)

Maar als de warmtepomp het überhaupt niet zou trekken, laten we het hele huis met de CV verwarmen. Heb het CV-circuit verdeeld in 2 groepen:

 • groep 1 is de vloerverwarming + badkamer (en werkplaats) De CV ketel wordt hier aangestuurd door een modulerende thermostaat. Ervaring: Door de ‘ruimte'-temperatuur van 21 graden koelt  de vloer nauwelijks af, zodat tussen 11h00 en 04h00 (!) de CV (tot op heden) nooit is aangeslagen,
 • groep 2 de 1e verdieping, aangesloten via een Honeywell klep, welke gestuurd wordt door een A/U thermostaat. Met de klep gesloten kunnen we, indien nodig, de 1e verdieping apart verwarmen als de binnendeuren gesloten blijven. Bijvoorbeeld als de warmtepomp bij -10 tegen het einde van zijn capaciteit loopt),
 • Als we de warmtepomp niet kunnen gebruiken, draaien we in de ‘verblijf-ruimtes handmatig de thermostaatkranen van * (vorstbeveiliging) naar 3. Circuleert het water van groep 1 ook hier doorheen.
 • Kunnen alles pas echt uittesten, als de winter doorzet ! !

P.S. Wij hebben, op advies van een Klimaatspecialist (Engeltherm, Lochem) gekozen voor de Mitsubishi 35ZSX, met de binnenunit SRK35ZSX-W en buiten de SRC35ZSX-W. Voor verwarmen E-label A+++ (SCOP 5,1, verwarmen 0,8 - 6,8 kW) en koelen A+++ (SEER 9,5, koelen 0,9  - 4,5 kW). Met name de ZSX-W serie is specifiek ontworpen om te verwarmen, de ZS zijn ‘normale’ Airco's, met een kleiner verwarmingsvermogen.

Reputatie 7
Badge +4

 

 Het meerverbruik komt dan op rond de 1 kWh per dag (!), nodig om tussentijds de buitenunit te ontdooien.

Nee dat tussentijds ontdooien van de buitenunit is niet de oorzaak van het extra verbruik. Een warmtepomp heeft namelijk sowieso een lager rendement als het verschil in temperatuur van de buitenunit en binnenunit toeneemt. Dit als gevolg van de wet van Boyle  P(druk) / T (temperatuur in graden Kelvin) = constant  (P/T=c).

 

Reputatie 5
Badge +1

 

 Het meerverbruik komt dan op rond de 1 kWh per dag (!), nodig om tussentijds de buitenunit te ontdooien.

Nee dat tussentijds ontdooien van de buitenunit is niet de oorzaak van het extra verbruik. Een warmtepomp heeft namelijk sowieso een lager rendement als het verschil in temperatuur van de buitenunit en binnenunit toeneemt. Dit als gevolg van de wet van Boyle  P(druk) / T (temperatuur in graden Kelvin) = constant  (P/T=c).

 

Niet helemaal juist. Bij dezelfde buiten temperatuur (of lager)  zonder een hoge lucht vochtigheid (dus ook geen ijsvorming in de condensor), blijft het verbruik beduidend lager.

Is ook voelbaar. Het proces wordt kortstondig omgekeerd, zodat er binnen warmte onttrokken wordt (daarom worden de lucht kleppen gedeeltelijk gesloten) en de condensor buiten verwarmd wordt. Staat, zeg maar, in de intern koeling stand. Na ontdooien, ong. 3 - 5 minuten, keert het proces weer terug naar verwarmen. Hiervoor loopt de warmtepomp kortstondig op zijn maximale capaciteit, wat het meer verbruik verklaart.

Reputatie 5
Badge +1

Inmiddels half maart, dus hebben we de 4 winter maanden ervaring opgedaan met de combinatie HR107 gsa CV ketel en de Mitsubishi Invert warmtepomp.

Ons verwarmingsschema loopt loopt sinds half januari als volgt: 09h00 - 11h00 de CV gasketel op 20 graden (mede om de vloer dagelijks op temperatuur te houden), vanaf 11h00 t/m rond middernacht op de L/L warmtepomp. In de middaguren (hebben we meestal ook wat opbrengst van de zonnepanelen 😉 ) staan alle deuren in het huis open. Warmtepomp staat op 21 graden, de leefruimte gaat richting 22 graden en de gem. temp. in de rest van het huis naar 18 á 19 graden.

Overzicht van de 4 wintermaanden van afgelopen 6 (!) winters, waarin we een gasverbruik noteerde van :

november 2014 t/m februari 2015 = 899 m3

november 2015 t/m februari  2016 = 741 m3 (Kerst, 6 weken in Portugal geweest, CV op 15 gr.)

november 2016 t/m februari 2017 = 871 m3

november 2017 t/m februari 2018 = 853 m3

november 2018 t/m februari 2019 = 627 m3 (Kerst, 6 weken in Portugal geweest, CV op 14 gr.)

november 2019 t/m februari 2020 = 572 m3  + 128 kWh verbruik van de warmtepomp als ruimte verwarming.

Zijn nog aan het ‘fine-tunen', maar verwachting is dat met name het gasverbruik nog verder zal dalen met het sinds half januari 2020 draaiende verwarmingsschema. En . . . 

Zodra de nacht temperatuur niet meer onder de 8 á 10 graden zakt, gaat de  CV helemaal uit.

Reputatie 7
Badge +4

U kan het verbruik van de lucht-lucht warmtepomp apart meten. 128 kWh is echt laag. Ik zou hem met een ander apparaat (bijvoorbeeld een oventje of waterkoker) maar gaan testen.

Gezien de twee-jaarlijkse 6 weken vakantie moeten we de laatste periode vergelijken met die van 2017-2018. Dat is 281 m3 gas minder maar volgens mij was die winter veel kouder dan de laatste winter (= “winter"). Daarnaast waren de twee voorlaatste februari maanden wel veel zonniger, wat in het geval van ramen op het zuiden wel meer passieve zonnewarmte moet hebben gegeven dan afgelopen februari (ook te zien aan de lagere opbrengst van de zonnepanelen).

Die 20 graden van de cv temperatuur bedoelt u daarmee de huiskamerthermostaat die dan op 20 graden staat ? Dan  toch wel opmerkelijk dat de warmtepomp de huiskamertemperatuur naar 22 krijgt. 128 kWh aan verbruik warmtepomp met een, door mij aangenomen rendement, van 500 % (hij draait immers vooral overdag met dus een wat hogere buitentemperatuur) is dan een warmteopbrengst van 640 kWh wat overeenkomt met een energieinhoud van 64 m3.

Reputatie 6
Badge +1

@Dekker-Lochem 

Eigenlijk een onwaarschijnlijk laag elektraverbruik. Het is dat je er een tussenmeter voor hebt zitten. Grofweg per dag ruim 1kWh elektraverbruik. Met een 3,5 kW capaciteit, mag hij dan niet meer dan 20 minuten op vol vermogen draaien. Gelukkig kan het met minder capaciteit.

De isolatie van de woning moet extreem goed zijn.

Reputatie 7
Badge +2

@Driepinter  je bedoelt dat @Dekker-Lochem  de werking van de kWh meter eens moet checken?

Het is natuurlijk ook erg afhankelijk van hoe groot de ruimte is die met de L/L warmtepomp wordt verwarmd. 90m2 klinkt als een aanzienlijk ruimte. Maar het is natuurlijk eigenlijk het aantal m3 dat telt.


De winter van 2017-2018 was volgens mij idd een stukje kouder dan 2019-2020.
In Hulpsen waren de graaddagen over die periode 1850 vs 1628.

Als ik het goed volg dan heeft het dus 128kWh gekost om met de l/l warmtepomp een 90m2 ruimte in de afgelopen zachte winter van 20C naar 21C op te warmen en daar te houden?
 

Reputatie 5
Badge +1

Eerst en correctie (aflees fout = 128 kWh sinds 1 jan. 2020).

Het periode verbruik is: november 2019 t/m februari 2020 = 572 m3  gas + 177,9 kWh verbruik van de warmtepomp als ruimte verwarming. Nog altijd (voor ons) onvoorstelbaar laag !

Paar zake verduidelijken;

 • de L/L warmtepomp zit op een aparte groep met een eigen kWh verbruiksmeter. Ook wij (en de leverancier!) twijfelde aan de gegevens. Maar met controle via de ‘slimme'-meter van Liander, komen we hier echt op uit.
 • Onze woonruimte meet (met gesloten deuren) 50 m2 / ong. 130 m3. En ja, onze woning is (voor zover mogelijk) optimaal geïsoleerd,
 • Met de (gas) CV stoken we in de ochtend (09h00) van ongeveer 18 gr. (nacht instelling) naar 20 gr. Dit gaat ‘automatisch’ met de Honeywell Modulation (klok) thermostaat. Hoofd reden is dat we warmte in de vloer (totaal 110 m2) willen houden,
 • Rond 11h00 gaat deze de CV naar 18 gr. (heeft nog een avond programma naar 20 gr., maar dit als achtervang als we de warmtepomp niet kunnen gebruiken). Handmatig starten we de warmtepomp rond dit tijdstip. De 50 m2 verblijfsruimte en de vloer zijn dan dus al op 21 á 22 graden,
 • Omdat we de warmtepomp op 21 graden laten draaien (en de CV thermostaat vol in de luchtstroom hangt), slaat de CV niet meer aan. De warmtepomp loopt de dag permanent door (ook als we weg gaan) tot ong. 24h00. Volgens de gasmeter, zelfs op enkele ‘koude'-dagen  0 verbruik na 11h00 en 09h00 de volgende ochtend,
 • Bijkomend effect. Door de luchtstroom uit de warmtepomp en de ruimte temperatuur van 21 á 22 graden, koelt de vloer nauwelijks meer af. Vloer oppervlakte is rond 24h00 nog steeds 20 graden (s’ochtends nog steeds 18,5 á 19 graden),
 •  Omdat ik een werkkamer op de overloop (1e verd.) heb, gaat meestal rond 13h00 de tussendeur naar gang, trappenhuis en overloop open. Doen we alleen (!), als de warmtepomp gebruiken :wink: Komt er maximaal 60 m2 bij, maar dit ligt wel onder een super goed geïsoleerde puntkap (semie-bungalow).

Dus inderdaad (na correctie van de afleesfout), 177,9 kWh, om de 130 m3 (in de middag uren oplopende tot ong. 200 m3 ) van 20 naar 21 á 22 graden te brengen en dit tot middernacht zo te houden. 

Nog wat ervaringsmomenten;

 • Wij hebben de buitenunit in de voortuin, tegen de westgevel geplaatst. Vanaf 14h00 staat deze tot zonsondergang (geen overburen) in de volle zon. met een weerstation gemeten, soms we 5 graden hoger als in de schaduw.
 •  

 • De binnen-unit hebben we heel eigenwijs (volgens de Aircoleverancier dan) centraal in de woonruimte opgehangen. Voor koeling is het wel lekker, als je er recht onder zit, maar (hoe gek het moge klinken) onder een ‘stevige’ luchtstroom van 24 graden voelt het ook s’winters fris aan.
 • En de door de buren gevreesde ‘herrie’ ? M’n buurman sprak me laatst aan met: “Tijd dat het voorjaar doorkomt, kun je je warmtepomp gaan testen". Groot was zijn verbazing, dat deze al bijna 5 maanden permanent draaide.
 • Over herrie gesproken. op advies van de leverancier is de buitenunit NIET op een muurbeugel geplaatst (door dreunen), maar op 2 beton blokken + kunststof balkjes,
 • Naar het juist ‘shedule’, een klok programma voor CV en Warmtepomp was het even zoeken. Doel is meer warmtepomp en minder gas CV. En dat hebben we sinds half januari redelijk onder controle,
 • Omdat de bovenverdieping en onze bad en slaapkamer na 11h00 niet meer verwarmd worden (tenzij we de deuren open zetten), ga ik dit voorjaar (na m'n hartrevalidatie-periode) de CV installatie anders opsplitsen en in 2 zones verdelen. Zone 1 = Slaapkamers + badkamers, Zone 2 = woonruimte + vloer + werkplaats.

Nogmaals, ook wij zijn meer als aangenaam verrast door deze gegevens :sunglasses:P.S.  

Wie interesse heeft om alles een te aanschouwen, welkom in Lochem. Rob.

Reputatie 7
Badge +4

@Dekker-Lochem

Grofweg per dag ruim 1kWh elektraverbruik. Met een 3,5 kW capaciteit, mag hij dan niet meer dan 20 minuten op vol vermogen draaien. Gelukkig kan het met minder capaciteit..

Is dat zo, met minder capaciteit ? Toch wel bijzonder dat een warmtepomp kan draaien op een lager toerental. Dat zou dan moeten met een frequentieregelaar (die de herz van een electromotor kan veranderen, zeg maar tussen de 20 en 60 herz).  Die kostte 10 jaar geleden alleen al € 5000,-. 

Komt het al dan niet vermeende gebruik van 178 kWh overeen met uw totaal verbruik in de betreffende wintermaanden (de kWh opbrengst van uw panelen kan u immers op de omvormer of op de app/site solaredge aflezen).

Reputatie 5
Badge +1

 

Komt het al dan niet vermeende gebruik van 178 kWh overeen met uw totaal verbruik in de betreffende wintermaanden (de kWh opbrengst van uw panelen kan u immers op de omvormer of op de app/site solaredge aflezen).

 

Tja, mooier kan ik het niet maken :wink:

Als (oud) ROC Docent “Installatie techniek en toegepaste elektronica” 1980 - 1997 (heet Domotica tegenwoordig) heb ik een niet bepaald ‘standaard'-huisinstallatie in onze woning gerealiseerd. Met 3 (!) groepenkasten, waarin op enkele ‘Specifieke’ groepen kWh meters zijn bijgeplaatst.  Registreren het exclusieve verbruik cq opbrengst van alleen deze groep.

De gegevens gaan eind maand in een Excel shedule. De PV-panelen, het elektrische boilervat (feitelijk een electrisch A-label boiler, welke aangestuurd wordt door de opbrengst van de PV-panelen) en de L/L warmtepomp kunnen zo op hun eigen gebruik / opbrengst gemonitord worden (en het plaatsen van een 2e PV-veld en een Hybride deel aan de CV zijn al voorbereidt).

Wie het weten wil: november 2019 t/m februari 2020 hadden we een Bruto verbruik van 1094,7 kWh, Netto (mede door de lage opbrengst van de PV-panelen) 768,2 kWh.

Ons jaarverbruik electra (heb 2018 aangehaald, ivm een bijna ‘volledig'-jaarverbruik). Dit was Bruto 2399,4 kWh, Netto - 372 kWh (buitengewoon goede opbrengst !)

Tja, feitelijk hadden we de L/L warmtepomp aangeschaft als bijverwarming in voor en najaar. Gezien de resultaten en de ervaring van de L/L warmtepomp, gaan we meer sturen op de warmtepomp.

Het electra verbruik zal (schat ik nu in) daardoor met 400 kWh stijgen. Het terug geleverde deel (gem. 350 kWh jaar) dekt redelijk het verbruik van de L/L warmtepomp. Daarmee verwachten we het gas verbruik van rond de 1000 m3 naar 600 m3 terug te brengen (Nee, gas loos zal niet lukken. Volgens mijn vrouw is een keuken zonder vuur niet compleet !)

“Meten is weten, gissen is missen", was één van mijn standaard opmerkingen. Vandaag een jaar verder het resultaat, Rob.

Reputatie 7
Badge +4

Het teruggeleverde deel is natuurlijk groter dan 350 kWh (overschot panelen)  maar 2771 kWh (2399 +372).

Ik zelf (ook PV-panelen) kan overigens mijn bruto kWh verbruik nergens aflezen. Dat is een rekensom van mijn afgenomen kWh plus het verschil in opbrengst panelen (zie omvormer) minus de terug levering (zie slimme meter).

Heeft u er al aan gedacht om de vloerverwarming te laten verwarmen door een lucht-water warmtepomp. Welke temperatuur moet die lucht-water warmtepomp dan overbruggen (immers 's nachts meestal een lagere buitentemperatuur). Maar wat is de dan benodigde cv-temperatuur. En wat is in van november tot maart de temperatuur van de lucht uit de lucht-lucht warmtepomp ?

 

 

Reputatie 5
Badge +1

Het teruggeleverde deel is natuurlijk groter dan 350 kWh (overschot panelen)  maar 2771 kWh (2399 +372).

Kopt, die 350 kWh is een te verwachten jaar gemiddelde.

Heeft u er al aan gedacht om de vloerverwarming te laten verwarmen door een lucht-water warmtepomp. Welke temperatuur moet die lucht-water warmtepomp dan overbruggen (immers 's nachts meestal een lagere buitentemperatuur). Maar wat is de dan benodigde cv-temperatuur. En wat is in van november tot maart de temperatuur van de lucht uit de lucht-lucht warmtepomp ?

Zoals al vermeld: “Meten is weten".  Was tot op dit moment nog niet echt overtuigd, dat je met een warmtepomp (L/L of L/W) ook echt de winter door kunt komen. Met name of de buitenunit dit nog kan trekken. Voorbeeld was b.v. afgelopen nacht (!). Daalde hier naar 2 graden en de buitenunit moest zo om de 40 minuten zichzelf ontdoen van ijsvorming (gaat geheel automatisch).

Dan zie je het verbruik meteen fors oplopen naar 4 á 5 kWh op één avond ! Hebben de aanzuig waarde (de lucht die de binnenunit aanzuigt) op 21 graden staan. De binnenunit regelt dan de toestroom en de ventilator snelheid, zodat die 21 graden contant blijft.  De uitgeblazen lucht is rond de 22 á 25 graden, maar de compressor in de buitenunit moet daar wel fors harder voor werken.

Maar ik heb met het plaatsen van de CV-ketel alvast rekening gehouden met het leidingwerk en de ruimte voor uitbreiding met een Hybride warmte wisselaar. Of dit ‘ooit’  een L/W (dus een 2e buitenunit) of een W/W gaat worden ??? ( Wonen op een “Waterwin” gebied, dus boren is hier alleen onder strenge regelgeving toegestaan).

Gok eigenlijk meer op de doorbraak van Waterstofgas. In de Lochemse wijk “Berkeloort” start binnenkort een proefproject (12 tot 20 woningen) met verwarmen op waterstofgas. Via het afgekoppelde aardgas leiding net en een opslagtank met waterstofgas. Tzt moet het waterstofgas hier zelf aangemaakt gaan worden met behulp van de opbrengst van een ‘Zonnenakker’ en een lokale waterstof fabriek(je).

Figuurlijk; met 1 km leiding kan ik er op aansluiten. Maar zo snel zal dat wel niet gaan :sleeping: Wacht even af wat de Gem. Lochem en netwerkbedrijf Alliander aan ervaring op doen.

Reputatie 7
Badge +4

Het teruggeleverde deel is natuurlijk groter dan 350 kWh (overschot panelen)  maar 2771 kWh (2399 +372).

Kopt, die 350 kWh is een te verwachten jaar gemiddelde.

Heeft u er al aan gedacht om de vloerverwarming te laten verwarmen door een lucht-water warmtepomp. Welke temperatuur moet die lucht-water warmtepomp dan overbruggen (immers 's nachts meestal een lagere buitentemperatuur). Maar wat is de dan benodigde cv-temperatuur. En wat is in van november tot maart de temperatuur van de lucht uit de lucht-lucht warmtepomp ?

 maar de compressor in de buitenunit moet daar wel fors harder voor werken.

Ventilator? Ik heb zelf geen warmtepomp maar volgens mij zit de compressor (die het gas samenperst) in de binnenunit. Daar moet immers de warmte gemaakt worden.

 

 

Gok eigenlijk meer op de doorbraak van Waterstofgas. In de Lochemse wijk “

De omzetting van stroom naar waterstof geeft veel verlies.  Ook is het niet handig om alleen in de zomer (immers zonnestroom) waterstof te maken én dus een jaar lang op te slaan terwijl je in de winter vaak pieken van overproductie aan windstroom hebt (en je dus minder waterstof hoeft op te slaan, men hoeft dan immers niet een hele winter te overbruggen maar telkens slechts een windarme periode). En dan ook geldt dat je met een warmtepomp een rendement van 400 % hebt en met waterstof slechts een rendement van hooguit 80 % (elektrolyseverlies, een verkeerd afgestelde hr-ketel dus niet meegerekend).

Reputatie 5
Badge +1

“ Ventilator? Ik heb zelf geen warmtepomp maar volgens mij zit de compressor (die het gas samenperst) in de binnenunit. Daar moet immers de warmte gemaakt worden.”

Gelukkig niet ! De compressor en de condensor (met zijn forse ventilator) zitten in de buiten unit !

Het warmtepomp systeem:

De compressor (buitenunit) comprimeert R32 gas tot het vloeibaar is, Hierdoor wordt een grote hoeveelheid ‘thermische'-energie in de vloeistof opgeslagen. De  temperatuur van de meestal toegepaste R32 kan tot maximaal 55 graden stijgen. Deze gecomprimeerde vloeistof gaat via een leiding naar de binnenunit, waar het door een soort radiator wordt geleidt.

Een ventilator blaast de woonkamerlucht (circulatie, dus geen buitenlucht) door deze radiator. Met een thermo-sensor in de aangezogen lucht (de door jou gewenste temperatuur !), wordt met een ventiel de doorstroom snelheid van het vloeistof en de snelheid van de luchtcirculatie geregeld. En daarmee het volume van de warme lucht door je woonruimte !

De tot (ongeveer) 25 graden ‘afgekoelde’  vloeistof gaat vervolgens met een retour leiding weer naar buiten. De vloeistof moet hier verdampen / expanderen om weer gas te worden. Dit gebeurd in de buitenunit in de condensor achter die grote ventilator. Het verdampen (expanderen) onttrekt zijn energie uit de buitenlucht, waardoor het gas tot min 18 graden kan dalen. Door er met een forse ventilator buitenlucht doorheen te blazen, wordt voorkomen dat de temperatuur zo ver daalt. Hoe beter / groter de ventilator, hoe minder de afkoeling. Theoretisch kan het gas tot de buitentemperatuur ‘opgewarmd’ worden. In de praktijk zal het daar altijd onder blijven !

Met de combinatie lage temperatuur en hoge luchtvochtigheid, kan de condensor toch dicht vriezen en stopt de luchtstroom door de condensor. De op verwarming ontwikkelde (!) warmtepompen hebben hiervoor een automatisch “Defrost” programma.

Eénmaal weer tot gas terug, gaat dit naar de compressor, welke er dan weer door comprimeren warmte in opslaat. Uiteraard, hoe lager de retour gas temperatuur is, hoe harder de compressor moet werken om het gas weer vloeibaar te krijgen. En als je warmte vraag van de binnenunit groot is, zal het herhalingsinterval steeds korter op elkaar liggen (de compressor zal vaker aanslaan om druk op te bouwen). Tot dat er een moment komt, dat de te overbruggen temperatuur te groot wordt. Dan stopt het systeem. Bij moderne warmtepompen ligt dit rond de min 10 graden buitentemperatuur (omdat dat dan ook de maximale temperatuur van het gas is )

De COP ( Coefficient of Performance )  waarde is feitelijk, hoeveel kW warmte krijg ik voor een stroomverbruik van de compressor (en de overige techniek, maar dat is gering). De bij ons geplaatste Mitsubishi 35ZSX heeft bij 24 graden buitentemperatuur (!) een COP van 6,8. Of te wel, voor 1 kWh verbruik, een warmte capaciteit van 6,8 kWh. Bij min 10 (!) daalt dit naar een COP van 3,4, of te wel, de warmte opbrengst per opgenomen kWh halveert ! Van min 10 naar 55 graden is bij R32 de maximaal te overbruggen waarde. Hoe lager de retor temperatuur uit de condensor, hoe harder de compressor moet werken (comprimeren) om de R32 vloeibaar te krijgen met als gevolg een hoger energie verbruik voor dezelfde warmte afgifte.

Ergo, een buitenunit in de luwte en op een zuid (west) gevel, verbruikt minder energie als één op een tochtige noordgevel (Vandaar de plek bij ons voor de voorgevel).  Als gemiddelde komt de ZSX35 voor Midden Europa op een SCOP van 5,1 ( Seasonal Coefficient of Performance.) 

In de zomer wordt met 2 x 3-weg kleppen het systeem omgekeerd. Dan expandeert de R32  in de binnenunit en onttrekt deze zijn warmte uit de radiator van de binnenunit. En met de lucht circulatie van de ventilator in de binnenunit koel je de woonruimte! De warmte wordt dan via de buiten unit afgevoerd.

 

Maar Google eens op de werking van een warmte pomp. Staan prachtige schema's van zowel L/L,  L/W  en W/W warmtepomp systemen.

Reputatie 7
Badge +4

Dank voor de hele uitleg ! Ik had voor mijn post ook even wat gegoogeld maar kon blijkbaar niet zo snel iets (terug) vinden. Ik had me er al in verdiept, maar dat was blijkbaar dus weer net iets te lang geleden.

@Dekker-Lochem

(Warm Tapwater even ter zijde); maar zou je met een lucht/lucht warmtepomp een ruimte die je nu verwarmt krijgt door gas met een thermisch vermogen van 10000 kW, dus theoretisch kunnen verwarmen met 10000/5.1(SCOP) ~ 1961 kW aan electriciteit? Of stel ik de zaak dan verkeerd/te simpel voor?

Reageer