We hikken in huize Ingmar momenteel een beetje tegen het volgende aan:
Duurzaam verwarmen begint uiteraard met goed isoleren. Goed isoleren is volgens “het boekje” tot nieuwbouw standaard en dat is uiteraard begrijpelijk.. Hoe beter de isolatie, hoe minder additionele verwarmingsvraag er is..maar… wanneer is het omslagpunt bereikt?
Onze woning heeft nu (terecht) label G (gedeeltelijk dubbel glas punt). Daar gaan, indien we de verbouwing doorzetten, een dak met RC > 6.0, een vloer met RC > 3,5, HR++-beglazing, balansventilatie met WTW en meer dan 5 kWp aan zonnepanelen bijkomen. Uitgaande van het feit dat door goede oriëntatie en windluwte van het gebouw er veel passief wordt verwarmd, het totale gasverbruik voorafgaand aan de verbouwing maar 1100m3 is (128 m2, zeg 100 verwarmt, geen verdere bijstook van wat dan ook), hoe erg is het dan dat we 2 steken laten vallen (geen triple glas en geen gevelisolatie)?
Alle online calculatortjes knallen meteen richting hybride (want u krijgt het huis anders niet warm!), maar is dat wel zo? Even los van het feit dat er na verbouwing liefst een LVT afgiftesysteem moet zijn, als ik het huis met de reguliere radiatoren nu op 55 graden warm gestookt krijg (en dat is zo), dan moet NA alle bovenstaande maatregelen en het toepassen van vloerverwarming en LVT radiatoren een warmtepomp toch gewoon peanuts zijn?
En ter verduidelijking:
Geen triple glas want de originele kozijnen uit 1935 zijn nog in prima staat (U 1,0 -1,1 glas is mooi zat zou ik zo denken)
Geen gevelisolatie (wss), omdat de spouw minuscuul is, we buiten niet willen isoleren (aangezicht van de woning) en binnen echt een tranendal wordt (verplaatsen van de trap, kleine keuken die nog kleiner wordt, etc. etc.)