In onze nog te bouwen nieuwbouwwoning moeten we keuzes maken hoe we gaan verwarmen en ventileren.
Er is ons oa geadviseerd om te kijken naar passief bouwen en dan te kiezen voor extra isolatie van dikke muren van ca 51 cm isolatie. Maar we kunnen ook kiezen voor bv houtskelet met iets extra te laten isoleren dan standaard.
Dan komt de keus hoe te verwarmen wel of niet met warmtepomp, welke warmtepomp wel of geen vloerverwarming, wel of geen electrische radiotoren, infraroodpanelen etc.
Dan komt de vraag hoe we gaan ventileren. Balans/wtw, mechanisch wel of geen ventilatieroosters in de ramen. Hoe voorkomen we oververhitting in de zomer.
Kortom een hele hoop keuzes die we moeten maken in een huis om gasloos te gaan wonen.
We hebben de keus al gemaakt geen hout- of pelletkachel te maken mede omdat we daar in onze huidige woning veel overlast van ondervinden.
Verder hebben wij op dit moment mechanische ventilatie in onze huidige woning met ventilatieroosters in de ramen. Dit bevalt goed.
Maar we hadden een wtw unit in onze huidige woning een Brink met bypass. Toen deze de geest gaf na 10 jaar besloten we deze niet te vervangen omdat een wtw ons absoluut niet is bevallen. Hoewel we het gevoel hadden dat de hele installatie goed aangelegd was en zijn werk verder goed deed, hadden we toch het gevoel dat de bypass niet werkte. Andere nadelen vonden we:
- Tocht in de nek als we op de bank zaten
- Vieze plekken rondom de uitlaten en stofnesten op het plafond
- Het apparaat maakt teveel lawaai
- Het schoon moeten maken van de filters, de kosten die je daar voor moet maken
- Het schoonmaken van het apparaat en de bijkomende kosten daarvoor
- Het schoonmaken moeten laten maken van de leidingen/buizen en de kosten daarvoor
- Je stroom kosten omdat het apparaat de hele dag aanstaat. (ook al doet een mechanische ventilatie dat ook)
- Het niet uit kunnen zetten van de wtw. Gelukkig is mijn man handig met electrische apparaten en kon daardoor het apparaat wel uitzetten.
Kortom voor ons geen wtw unit weer en ook niet in onze nieuw te bouwen woning.
Daarom hier de vraag hoe kunnen wij ons nieuwe huis wel ventileren? Wij willen sowieso weer ventilatieroosters in de ramen.
Nu lees ik overal over verlies van warmte door die ventilatieroosters en door mechanische ventilatie maar nu de wtw uit huis is hebben wij onze thermostaat een graad lager kunnen zetten. Is naar onze mening al een winst.
We zitten niet te wachten op een pleidooi voor de wtw want dat er veel mensen die tevreden zijn over balans/wtw ventilatie dat weten we.
Maar de vraag is welke alternatieven er zijn als we goed gaan isoleren, toch ventilatieroosters in de ramen willen maar geen wtw.
Heeft er iemand ervaring in een nieuwbouwwoning die ventileert zonder balans/wtw?
Advies over bijbehorende verwarming is ook van harte welkom.
Beste antwoord door WBV
Anne dank voor je uitgebreide reactie.
Voor ons staat vast dat er geen WTW in ons nieuwe huis komt. Ook al zijn er nieuwere, stillere etc etc.
We kiezen voor standaard handbediende ventilatieroosters met een Itho mechanische ventilatie.
Voor de woonkamer willen we een aparte Itho en de badkamer en toilet willen we ook op een aparte Itho.
Wij vinden goed ventileren belangrijk. We hebben nu twee jaar geen WTW en dat bevalt uitstekend. Ons stroomverbruik en gasverbruik is behoorlijk naar beneden gegaan. We hebben in 2019 zelfs de thermostaat een graad lager kunnen zetten. Dat was met de WTW ondenkbaar.
De Itho in onze huidige woning draait op een hogere stand als we douchen. Dan blijft deze ca anderhalf uur draaien. Dan laten we de Itho 's ochtends nog even een uurtje op een hogere stand draaien en vlak voor we gaan slapen idem dito. Verder hebben we daar waar de wind niet op staat 1 of 2 roosters open staan.
Alleen op zo'n dag als afgelopen 31 december met vuurwerk en mist hebben we bijna alles dicht maar draait de Itho op de laagste stand.
We willen echt geen WTW weer ook al zullen de systemen verbeterd zijn.
We zullen ons nog wel verder gaan verdiepen in de verschillende ventilatiesystemen voor raamroosters. Maar we houden van simpel, al die snufjes er extra bij kunnen alleen maar stuk gaan en moeten weer extra onderhouden worden.