vloerverwarming of airco

  • 24 April 2024
  • 3 reacties
  • 64 Bekeken

  • Nieuwe deelnemer
  • 0 reacties

onze 2 onder 1 kap woning heeft een jaarverbruik van normaal 1381 kWh - dal 1223 kWh en teruglevering via 16 zonnepanelen normaal 1813 kWh en dal 851 kWh. gasverbruik 1362 m2. zijn vaak overdag weg en willen het 's morgens en 's avonds even bijverwarmen. de vloerverwarming heeft gas en wat warmer stoken duurt dus even. is het zinvol om beneden een airco aan te schaffen, die de woonkamer, plm.90 m2, in een kort tijdsbestek behaaglijk maakt? dit gezien in het licht van de gasprijs.


3 reacties

Ja, een airco geeft warme lucht en is binnen 10 minuten  in staat om het behagelikj te maken. Ook in het voor en najaar als het 'savonds een beetje fris wordt gaat deairco aan.

Wij hebben al 9 jaar geleden de helft van de woonkamer radiatoren weggehaald en daar twee 2,5 kWh airco's opgehangen. Woonkamer ca 75 m2.  De CV verzirgt de helft van de woonkaner en de rest van het huis. Neem wel een goed merk, want die zijn zo stil dat je ze niet hoort. Wij verbruiken 899 m3 gas en 6500 kWh per jaar en hebben geen zonnepanelen.

Reputatie 5

op zich klinkt een airco logisch, maar als je wat dieper kijkt naar je cijfers dan heb je nu al een financiele uitdaging. Waarschijnlijk saldeert je leverancier per tariefgroep en daar zit dus al een onbalans in. Bij normaal tarief hou je 500kWh over die een paar cent TLV opbrengt. In dal kom je 500kWh tekort die je duur moet terugkopen. De eerste stap die je moet maken is overstappen van dubbel tarief naar enkel tarief zodat je gewoon alles 1 op 1 tegen elkaar weg kan strepen.

Als je dan een airco gaat toevoegen dan valt die buiten je zonnepanelen opbrengst (ik rond even af) en dat moet dus betaald worden tegen markttarief.

Ik zou overwegen, je vraag geeft te weinig info, om de cv eruit te doen en over te stappen op een warmtepomp en die vloerverwarming lekker aan te laten. Want ook als je met een airco verwarmt, dan hou je koude voeten, niet prettig…..

Reputatie 6
Badge +1

Een lucht/lucht warmtepomp (=airco) kan prima voor erbij. De cv met vloerverwarming kan dan 24/7 op een bepaalde (nacht)temperatuur. Een airco is dan om de laatste 3 graden bij te stoken. Ook als je niet meer kunt salderen verdien je de airco wel terug. Zorg wel voor een airco die je via wifi kunt aansturen en/of een tijdklok kunt instellen, zodat het huis warm is als je thuis komt.

De overweging van @EmielS zou ik zeker in overweging nemen. Met een dergelijk gasverbruik verdien je de lucht/water warmtepomp ook wel terug. De aankoop van de airco hoeft dan niet.

Reageer