Vraag

Warmtepomp / veel elektra verbuik

  • 31 October 2021
  • 21 reacties
  • 732 Bekeken

  • Nieuwe deelnemer
  • 4 reacties

Hallo,

Ik woon in een nieuwbouwhuis (4 jaar oud) opgeleverd met een bodemwarmtepomp. Mijn elektra verbruik is heel hoog: ongeveer 14,000Kwh per jaar 

  • Volume: 550m3
  • Tussenwoning
  • Vloerverwarming in het hele huis
  • Heet water: 500L bewaarvat
  • In de zomer koelt de warmtepomp ook
  • Type: Vaillant Geotherm
  • Gezin, twee kinderen - we werken fulltime van huis
  • Gebruik p/m in zomer ongeveer 800Kwh, in de winter ongeveer 1,400Kwh

Is dit normaal verbruik? Op vergelijkingssites voor energiebedrijven valt dit ruim buiten de normale schaal.

Als dit niet normaal is, hoe kom ik er achter wat er mis is? Ik heb de installateur ooit gevraagd maar die wuift alles weg. 

Op een normale dag ziet mijn verbruik er uit zoals in de screenshot. Ik neem aan dat die regelmatige pieken van de warmtepomp zijn.

 

 


21 reacties

Reputatie 7
Badge +1

Als ik van de genoemde (bijna ongelofelijke!) 14.000 kWh ca. 4000 kWh voor het "normale” elektraverbruik afhaal, blijven nog steeds ongelofelijke 10.000 kWh voor cv+sww (inclusief een beetje voor de koeling) over en dat met een bodemwarmtepomp?!

Voor een tussenwoning uit 2017 zou ik bij een gasgestookte installatie maximaal 600 m³ voor cv + ca. 200 m³ voor sww  verwachten. Dat zijn ca. 7500-8000 kWh puur elektrisch. Met een w/w wp zou u in de zomer ook (gedeeltelijk) met de bron moeten kunnen koelen.

Ik snap niet dat u niet “ooit” in de afgelopen 3 jaar het installatiebedrijf van de bron + de warmtepomp aansprakelijk hebt gesteld. Ik beschouw dit namelijk op het eerste gezicht als wanprestatie.

U heeft toch zeker een warmteverlies berekening gekregen?

Wat zijn de verbruiken van de buren?
Hebben deze misschien ook vergelijkbare installaties?

P.S.: Misschien kunt u op tweakers.net in het w/w warmtepomp topic (verwarmen & koelen) het e.e.a. aan ervaringsberichten vinden en eventueel vragen stellen?

 

Reputatie 5
Badge +1

Nieuwleusen, 31 oktober 2021.

 

Geachte DanZ,

 

Ter vergelijking:

Woning uit 1985,  ca. 700 m3, vloerverwarming op begane grond, Nibe 8K warmtepomp met bron, twee personen; radiatoren 1e verdieping

draaiuren Wp: 1536 maal 2,12 kWh = 3256 kWh (2020)

Totaal energieverbruik: 6020 kWh

Geen koeling door wp.

Geert Nap

 

 

 

Reputatie 6
Badge

Hallo,

Ik woon in een nieuwbouwhuis (4 jaar oud) opgeleverd met een bodemwarmtepomp. Mijn elektra verbruik is heel hoog: ongeveer 14,000Kwh per jaar 

  • Volume: 550m3
  • Tussenwoning
  • Vloerverwarming in het hele huis
  • Heet water: 500L bewaarvat
  • In de zomer koelt de warmtepomp ook
  • Type: Vaillant Geotherm
  • Gezin, twee kinderen - we werken fulltime van huis
  • Gebruik p/m in zomer ongeveer 800Kwh, in de winter ongeveer 1,400Kwh

Is dit normaal verbruik? Op vergelijkingssites voor energiebedrijven valt dit ruim buiten de normale schaal.

Als dit niet normaal is, hoe kom ik er achter wat er mis is? Ik heb de installateur ooit gevraagd maar die wuift alles weg. 

Op een normale dag ziet mijn verbruik er uit zoals in de screenshot. Ik neem aan dat die regelmatige pieken van de warmtepomp zijn.

 

Mijn eerste vraag zou zijn op welke temperatuur bewaar jij je 500 liter heet water ?

Mijn tweede vraag zou zijn, weet je hoeveel van je elektra verbruik door de WP wordt veroorzaakt, of te wel heb je daar een aparte meter op zitten, of houd de WP dat zelf bij ?

 

Reputatie 5
Badge +1

Nieuwleusen,  31 oktober 2021.

 

Geachte DanZ,

Aanvulling op informatie over onze warmtepomp;

  1. vrijstaande woning
  2. 50 heatpipes, (lees zonneboiler) zorgen voor een reductie van 1000 draaiuren van onze warmtepomp. Het door de heatpipes voorverwarmde water wordt richting de warmtepomp gestuurd.
  3. Bodemwarmte: open bron systeem
  4. 14% van het aantal draaiuren van de warmtepomp is voor het tapwater
  5. Het voorverwarmde water in het buffervat is beschikbaar voor vaatwasser en wasmachine door een zogenaamd hot fill systeempje.
  6. Buffervat inhoud: 500 liter
  7. Binnentemperatuur beneden verdieping 20,5 graden, excl badkamer.
  8. Werk: met pensioen, dus meer thuis

Geert Nap

Reputatie 7
Badge +1

@DanZOm het geheim van het hoge stroomverbruik te ontrafelen moet u toch minimaal vermelden hoeveel de warmtepomp zelf verbruikt en hoeveel warmte er geproduceerd werd (het liefst voor cv en sww apart). De meeste warmtepompen houden het e.e.a. via interne tellers bij. Soms zijn deze alleen via het zgn. installateursmenu uit te lezen. Ik hoop dat u een handleiding heeft gekregen en anders is wel iets op Internet te vinden (installatie-instructie etc.). Just my 2 cts

P.S.: Het hoge stroomverbruik duidt wel op het (bijna) continu  activeren van het/een elektrisch element. Ook dit is meestal/hopelijk via het display/ de app? van de warmtepomp uit te lezen.

Reputatie 7
Badge +1

@DanZhas left the building en de discussie, zo lijkt het. Jammer, want ik ben zo benieuwd naar meer details van zijn hoog stroomverbruik.

Reputatie 1

Volgens mijn installateur kan ik met een gasverbruik van 1600 m3 per jaar (warm water en cv in vrijstaand huis 435 kuub inhoud, 2 personen, pensioen)  ca 800 m3 gas per jaar besparen door een hybride warmtepomp daikin met cvketel intergas. Extra stroomverbruik ca 2000 kwh. Besparing wordt geschat op 800 - 440 = 360 euro per jaar.  Investering bijna 6000 euro. Terugverdientijd vrij lang tenzij de gasprijs nog verder stijgt.  Met deze oplossing ben je veel goedkoper uit dan via de bodemwarmtepomp.   Als je geen gas hebt zou een volledig electrische warmtepomp (lucht/water) ca 4 a 5000 kwh gebruiken. In combinatie met zonnepanelen goed te doen. 

Het verbruik van 14000kwh lijkt veel te hoog. Vermoedelijk is hij vaak electrisch aan het bijverwarmen.  Tijd voor een reparatie of een andere installatie. 

Sorry, tijdelijk verdwenen. Niet netjes van mij. Bedankt voor de reacties.

Het betreft hier een nieuwbouwhuis opgeleverd met de warmtepomp. Bij mijn weten heb ik nooit een warmteverliesberekening gekregen.

Er zijn een paar buren met hetzelfde huis en dezelfde gezinssamenstelling. Die gebruiken ongeveer 6,000 tot 8,000 kWh - er is dus iets aan de hand. Ik heb mijn instellingen vergeleken met de buren en een paar aanpassingen gedaan, de verschillen waren echter niet groot.

Om iemand aansprakelijk te stellen moet ik denk ik aan kunnen tonen dat er wat mis is met de warmtepomp. Ik weet echter alleen mijn totalverbruik. De warmtepomp lijkt niet bij te houden wat het totaal verbruik is, ook niet via het installatiemenu. Het display zelf geeft live aan of er wordt bijverwarmd, daar lijkt niets aan de hand. Kan het de pomp zijn die zoveel verbruikt?

Het 500-litervat is op 48C. Zonnepanelen gaat niet - de helft van het dak is dakterras en de andere helft heeft klaarblijkelijk een verkeerde helling voor eventuele sneeuw (niet plat genoeg maar ook niet stijl genoeg).

Er komt binenkort en monteur langs - ik zal eens kijken of er wat uit hem te vissen is.

Ik zie niet zoveel andere opties dan een extra meter laten installeren op de groep van de warmtepomp. 

In ieder geval heel nuttig om te weten dat dit niet normaal is!

Andere installatie heb ik aan gedacht - ik heb ook een gasaansluiting. Warmtepomp eruit, gas-installatie er in - heb ik in ieder geval minder gedoe.

Reputatie 5
Badge +1

Nieuwleusen, 11 november 2021.

 

Geachte @DanZ,

Onderstaand een grafische weergave van ons bodemwarmte systeem. 75% van de warmte behoefte komt volgens dit schema uit de bodem. Het lijkt erop, dat jouw bodemwarmte systeem niet echt levert. De aan- of afwezigheid van zonnepanelen dan wel  van een zonneboiler speelt geen rol in dit verband volgens mij. Het aantal heatpipes c.q. de zonneboiler vermindert wel substantieel het aantal draaiuren van de warmtepomp in ons systeem. Namelijk van ca. 2500 naar ca. 1500 uren per jaar.

Vraag:

Heb jij een eigen bron (open of gesloten) of is er sprake van een gezamenlijke bron?

Sterkte met het een en ander.

Geert Nap

 

 

Reputatie 7
Badge +3

Waar zijn de display gegevens van de warmtepomp zelf. Dus opgenomen (elektrisch) vermogen en afgegeven warmtevermogen en dus de COP ? En de in en uitgaande temperaturen?

Zoals @JWD meermaals aanhaalt, hoeft bij een grondwaterwarmtepomp in de zomer voor koeling een warmtepomp niet te draaien. Grondwater is in de zomer immers nog steeds circa 10 graden. Door bronwater afgekoeld cv-water door de radiatoren te laten lopen volstaat dus.

Ik zou de koelingsmode uit zetten. Wie weet liggen de ingestelde temperaturen te dicht bij elkaar en wisselt hij op verwarmen en koelen. Er is sowieso iets vreemds aan de hand. 

14.000 kWh komt qua energieinhoud overeen met 1400 m3 aardgas. Dan zou u dus een COP (coëfficent of perfemance= ‘prestatiecoefficiënt) van slechts 1 hebben.

Dat bewaarvat van 500 liter van 48 graden is dat ook voor de vloerverwarming? Voor vloerverwarming heeft u helemaal geen 48 graden nodig, 30 graden of lager volstaat. Een warmtepomp heeft een veel hoger rendement als het verschil in temperatuur van de bron en de afgifte laag is.

Omdat tapwater 60 graden moet worden (ter voorkoming van legionella) heeft een warmtepomp derhalve een laag rendement (en derhalve ook een lagere opbrengst) en wordt er vaak direct elektrisch 1:1 verwarmt.

 

 

Ik heb een eigen bron, gesloten systeem.

Ik begrijp dat de koeling niet aan hoeft- maar het gebruik in de zomer is het problem niet. Overschakelen van verwarming naar koelen is ook het probleem niet, het display geeft aan in welke modus het zit. Het bewaarvat is alleen voor warm water, het water van de vloerverwarming staat op 22. Eens per week wordt het vat electrisch verwarmd naar bovn de 60 graden.

Op het display van het systeem staat niet bijzonder veel over het daadwerkelijke gebruik. Eigenlijk alleen dit:

Inbedrijf compr. 11794 uur
Compressor starts 20643
Inbedrijf bijsto 0 uur
Bijstook starts 5

 

 

 

Reputatie 5
Badge +1

Nieuwleusen, 15 november 2021

 

Geachte @DanZ 

Ik krijg de indruk, dat ik “op afstand” geen nuttige informatie meer kan aandragen in deze kwestie. Teveel zaken en variabelen zijn m.i. onvoldoende in beeld.

Het enige wat volgens mij nog rest is een objectief, onafhankelijk - en betaald - onderzoek naar o.a. het functioneren van het hele systeem door een gespecialiseerd bedrijf.  Alleen op basis daarvan kan het betreffende installatiebedrijf, indien nodig, “tot de orde” worden geroepen.

Indertijd (2013) liepen we zelf ook op tegen elkaar tegensprekende installatiebedrijven. Dat heeft ons ertoe gebracht tegen betaling (€ 2000,-) een extern, deskundig en onafhankelijk ingenieursbureau in te schakelen. Op basis van deze gekochte kennis waren we als leken beter in staat de juiste keuzes te maken.

Veel wijsheid toegewenst.

Geert Nap

Reputatie 7
Badge +3

Een verbruik van 800 kWh per maand in de zomer voor koeling is wél een probleem. Een warmtepomp met grondwater als warmtebron dient rechtsrechts met grondwater te kunnen koelen.

Ik heb het merk en type van de warmtepomp gemist.

Reputatie 7
Badge +1

@DanZ Ik kan me alleen aansluiten bij @GeertN : Veel wijsheid toegewenst bij de verdere speurtocht naar de oorzaken van het hoge stroomverbruik. Op afstand (en met de minimale informatie) is het helaas moeilijk iets zinnigs hierover te verzinnen.

P.S.: De “0” uren (elektrische?) bijstook kan ik absoluut niet rijmen met het hoge stroomverbruik.

Ik vrees dat je toch een (dure) expert moet inschakelen.

Reputatie 5
Badge

Hallo @DanZ  

Een aspect wat nog niet genoemd is, is de aanleg van een ondermaatse bodembron. Het betreft hier - begreep ik - een verticale gesloten lus met glycol (koelvloeistof). Wanneer de bodembron te zuinig is aangelegd, ofwel er is niet diep genoeg geboord, dan kan de bodem 's winters niet voldoende warmte leveren en bevriest de grond om de buis heen. De warmtegeleiding vermindert dan drastisch en de ‘warme kant’ van de warmtepomp komt onder 0 grC, met een ernstige verlaging van de COP en dus verhoging van het elektraverbruik. Dat is zowel voor verwarmen als voor warmwater productie. 

's Zomers treedt iets vergelijkbaars op bij koeling. De warmtepomp is dan niet in bedrijf en de koelvloeistof koelt dan via een warmtewisselaar de vloer direct. Bij een ondermaatse bodembron wordt de grond om de bodemlus zoveel verwarmd dat er weinig koelvermogen overblijft en de koeling constant aanstaat. Dat betreft alleen maar enkele circulatiepompen die relatief weinig elektra verbruiken, maar toch.

Op elke warmtepomp is tijdens het bedrijf uit te lezen welke temperatuur de inkomende koelvloeistof heeft. Idealiter is die vlakbij de grondwatertemperatuur (10 à 11 grC). Is die vlak boven 0 grC, dan heb je al een enigszins verminderde COP. De temperatuur mag zeker niet onder 0 grC zakken. 

Misschien heb je hier iets aan. 

Ikzelf (@GeertN ook) had een open bron die draait op grondwater en die heeft van deze verschijnselen geen last. (Inmiddels verhuisd naar een ‘moderne’ flat op gas)

 

@GeertN  - goede suggestie, ik denk dat dit idd de beste oplossing is. Zolang ik niet kan aantonen dat er wat mis is, en wat er dan mis is, wordt het sowieso moeilijk. Op basis van mijn energierekening en het display van de warmtepomp is het moeilijk harde conclusies te trekken.

@JWD  de brontemperatuur lijkt nu 7 graden, vorige week nog 8. Ik zal deze in de gaten houden.

@Driepinter  de installatie is een Vaillant geoTHERM.

Dank allemaal!

Reputatie 5
Badge

 

​​​​​​@JWD  de brontemperatuur lijkt nu 7 graden, vorige week nog 8. Ik zal deze in de gaten houden.

Het temperatuurverschil DT tussen bodem en koelmiddel (in de bodemlus) is evenredig met de warmtevraag. Wanneer DT nu al 2 à 3 grC bedraagt, dan kan het systeem in de winter makkelijk door de hoeven zakken. Ik meen dan aanleggers van gesloten bronnen een minimum temperatuur van 0 grC moeten garanderen voor het koelmiddel. 

Reputatie 7
Badge +1

Hallo @DanZ ! - Leeft je vraag nog? Of heb je misschien nu een bevredigend antwoord van je installateur gekregen, hopelijk met een goede oplossing? - Ik ben en blijf heel benieuwd!

Reputatie 7
Badge +3

Als het schoonmaken van de bron niet mogelijk of zinvol is, is dan opbouwen tot een lucht-water warmtepomp ook een mogelijkheid? Let wel dat het werkmiddel niet ontsnapt (veel koudemiddelen hebben een broeikaswaarde van 1000-en keer dat van CO2 = GWP = Globel Warming Potential, dus alleen werkzaamheden door daar voor gecertificeerden).

De vraag leeft zeker nog, de 1ste stap is 100% zeker weten dat het strooomverbruik inderdaad de warmtepomp is. Daarvoor moet er een extra meter worden geinstalleerd op de groep - dit duurt even.

 

 

Goede eerste stap, het Elektriciteit verbruik van de warmtepomp zelf meten.

Vervolgens bijhouden per dag / week / maand wat het verbruik is. Dit kan met sommige meters ook op afstand

 

Reageer