Beantwoord

Warmtepomp voor nieuwbouwwoning

 • 9 March 2019
 • 67 reacties
 • 113584 Bekeken

Reputatie 1
 • Nieuwe deelnemer
 • 2 reacties
Momenteel zijn wij onze plannen voor een nieuw te bouwen woning aan het uitwerken. Onze aannemer adviseert ons een luchtwarmtepomp te nemen omdat dit voordeliger is dan een bodemwaterpomp. Zij geven aan dat de ontwikkelingen momenteel zo snel gaan, dat het beter is niet teveel te investeren in een systeem dat snel achterhaald kan zijn. Wij willen graag energieneutraal bouwen en zijn benieuwd naar jullie mening wat de beste investering zou zijn?
icon

Beste antwoord door Gideon 14 April 2019, 17:35

Bekijk origineel

67 reacties

Als je ECHT nog moet beginnen, overweeg dan een grond-water warmtepomp met "energieheipalen", dat zijn heipalen met leidingen. Samengekoppeld wordt dat de bron van de warmtepomp. Zelfde voordelen als hier al eerder beschreven, maar wellicht minder kosten, omdat er geen diepe put geboord hoeft te worden. En die heipalen moeten toch ook de grond in.
Hier in ons nieuwgebouwde drie-appartemenetengebouw (Nieuw Bouwlust) hebben we het al. Helaas weet ik geen waarde voor de COP, omdat we in het geheel geen warmtemeters hebben.


Foto van Koos Verbart Installatietechniek
Dat gaat helaas niet meer, de eerste paal gaat volgende week de grond in 😪
Reputatie 5
Badge
Als reactie op @MartinM hierboven: de bodembron mag gewoon beplant worden. De leidingen liggen minstens 80cm diep. Er ligt bij ons bestrating en beplanting overheen, geen enkel probleem.

Maak verschil tussen een verticale en een horizontale bodembron. Bij die laatste ligt op ruim 1 m diepte een veldje van minstens 100 m2 aan buizen in de grond. Je mag er geen diep-wortelende heesters en bomen op planten. Bij de verticale varianten heb je alleen te maken met een of twee putdeksels. Bevriezingsgevaar is nooit aanwezig, daarom liggen de buizen ook zo diep.
Zie verder de pdf in mijn topic 'Warmte voor Warmtepompen'.
Reputatie 5
Badge
Als je ECHT nog moet beginnen, overweeg dan een grond-water warmtepomp met "energieheipalen", dat zijn heipalen met leidingen. Samengekoppeld wordt dat de bron van de warmtepomp. Zelfde voordelen als hier al eerder beschreven, maar wellicht minder kosten, omdat er geen diepe put geboord hoeft te worden.

Aanleggen van een open bron is specialistisch werk. De boring gaat net zo lang verder (dieper) totdat er een goede watervoerende laag is aangeboord. Vaak op 50 m diep of meer. Laat dat niet over aan een heier!!!
Reputatie 1
Maak verschil tussen een verticale en een horizontale bodembron. Bij die laatste ligt op ruim 1 m diepte een veldje van minstens 100 m2 aan buizen in de grond. Je mag er geen diep-wortelende heesters en bomen op planten. Bij de verticale varianten heb je alleen te maken met een of twee putdeksels. Bevriezingsgevaar is nooit aanwezig, daarom liggen de buizen ook zo diep.
Zie verder de pdf in mijn topic 'Warmte voor Warmtepompen'.


Horizontaal is heel iets anders ja. Ik zie dat zelf niet als een praktisch alternatief omdat het oppervlak veel groter is en COP minder, en je ook nog met beperkingen aan de begroeing zit.

Op onze verticale boring van 118 meter zit ook geen putdeksel. Alles is netjes aangesloten 1 meter onder de grond, en de leidingen lopen onder de grond rechtstreeks naar de opstelplaats van de warmtepomp om daar pas uit de vloer omhoog te komen. Praktisch merk je er dus helemaal niets van. Je kunt er geen bomen op planten maar planten, gras en bestrating is geen enkel probleem. Er lopen wel meer leidingen door de grond op die diepte.
Reputatie 1
Dag,

Ik begrijp goed dat het een wirwar van info is, vooral voor mensen die zelf niet thuis zijn in de (installatie)techniek.
Zelf ben ik wel werkzaam in de installatietechniek en woon sinds een half jaar in onze (grotendeels)eigengebouwde woning met een warmtepomp. Het heeft echter geen enkele zin om mijn systeem op afstand aan jullie aan te prijzen.

Mijn advies voor mensen die niet zelf de technische kennis hebben: ga naar een onafhankelijk (installatietechnisch) adviesbureau en leg je wensen voor. Zij zijn in staat om een goede installatie te engineeren met een deugdelijk afgiftesysteem. Tevens zouden ze de eindcontrole kunnen uitvoeren op de installatie(oplevering). Met alle respect voor de installateurs en de aannemers, deze hebben altijd een ander belang buiten het maken van de beste installaties.
Stel met dit bureau een duidelijke bestek op met zoveel mogelijk detailinformatie. Leg hier tevens in vast dat de installatie dient te worden ingeregeld (inclusief rapportages) en dat er eisen worden gesteld aan de te behalen rendementen. Ga dan met dit bestek de markt op voor een goede prijs.
Dit lijkt een grote investering, echter verdient dit zich uiteindelijk altijd terug, in rendement, kwaliteit en comfort.

Overige tips van mij:
 • Neem bij grote glaspartijen en lage temperatuurverwarming altijd triple-glas tegen de koude-val. Dit vergroot het comfort aanzienlijk.
 • Denk aan het eventuele koelen van de woning, dit is vaak nog een groter uitdaging dan het verwarmen.
 • Overdenk het gebruik van een WTW-unit, dit scheelt aanzienlijk in de hoeveelheid op te wekken warmte/koude.
 • Denk in energie besparen, niet in opwekken (PV-panelen).
 • Probeer de schil van je woning zo optimaal mogelijk te isoleren, vakmanschap en details hebben hier een grote invloed op.
 • dimensionering van leidingen bij een lage temp systeem zijn anders dan van een cv-systeem, deze dienen veel groter te zijn om hetzelfde vermogen over te brengen. (in reactie op eerst een cv-ketel plaatsen en daarna een warmtepomp)
Heel veel succes!
Reputatie 3
Kan het met de reactie van Gatze eens zijn, op deze regel na,
"Een COP 6 voor vloerverwarming is naar mijn mening niet haalbaar. Een COP van 4 a 4,5 is n.m.m. realistischer."
Vooral afgelopen winter schat ik mijn COP zelfs hoger dan 6.
Het systeem is uitgelegd op +2gr.C.
Heb 3 gesloten bronnen (glycol) met op elke retour leiding uit de grond een aanleg temp. voeler net voor hij overgaat in 1 leiding naar de warmtepomp (op inderdaad 80 cm diep).
deze zijn afgelopen winter niet onder de +9 gr.C geweest.
Tap water heb ik op een ventilatie afvoer warmtepomp boiler,
met aanvoer (Bouwjaar 2001) nog via raamroosters.
Draait maar een 3 tal uren per dag, en de elektra meter staat nu op 5.500 KwH na 17 jaar.
Reputatie 3
Gideon;
Prima duidelijk stukje,
Heb het zelfde meegemaakt bij de bouw van ons huis in 2001, (werk niet in de installatie branche),
maar ik kon het ze niet aan het verstand krijgen hoe ik het wilde hebben.
uiteindelijk halverwege van installateur gewisseld, en nog veel moeite gehad.
Ze denken helaas alleen in het pakket wat ze willen verkopen.
"Met alle respect voor de installateurs en de aannemers, deze hebben altijd een ander belang buiten het maken van de beste installaties."
Boven staande regel van jou, je weet niet half hoe waar dit is, en hiermee gaan de komende tijd heel veel mensen in Nederland het schip in.
Omdat het van de politieke hype zo nodig MOET, maar politici hebben straks weer een nieuwe hype.
Reputatie 3
" Als je ECHT nog moet beginnen, overweeg dan een grond-water warmtepomp met energieheipalen, dat zijn heipalen met leidingen. Samengekoppeld wordt dat de bron van de warmtepomp."

Laat dat nu de reden zijn waarom ik in 2000 aan het hele warmtepomp plan ben begonnen.
mijn vrouw kwam thuis met een tijdschrift waar een artikel in stond over energie zuinig stoken, (warmtepomp) met als bron leidingen in heipalen.
(weet niet of er copie rechten op zitten na 18 jaar, dan haal ik ze wel weg.)
Liep al een tijd rond om het nieuw te bouwen huis elektrisch te verwarmen.
En zonder gas aansluiting, scheelt een hoop, aanleg-, vastrecht-, meterhuur kosten en allerlei gekke toeslagen die ze bedenken tegenwoordig.
( in Canada zag ik plintverwarming op elektrisch, en daar is het echt wel koud)
Maar dat is hier met de elektra prijzen niet te doen. (1 op 1)
Destijds reed ik met trekker/oplegger regelmatig naar Italië met cornetto ijs, dat moet op -24gr.C
ijs bederft snel.
Na een tussen vracht naar Duitsland, halffabricaten laden voor een gloeilampen en scheerapp.fabriek in Ned. dit moest op + 20gr.C vanwege de directe productie bij aankomst.
Dit zijn best wel grote temp. verschillen.
Als je dan naar Zweden 9 uur op de veerboot gaat mag de diesel koelmotor niet lopen in het schip, en gaat de oplegger aan de 380 V. krachtstroom om deze temp. te handhaven.
Dan moet een huis ook op ± 20 verwarmt kunnen worden was de redenatie.
en zo ontstond het idee om en warmtepomp te gebruiken met een rendement van 1 op 4 tot 6.
Bij sondering van de bouwkavel bleek dat er niet geheid hoefde te worden.
Toen we de stelpost voor het heien wilden gebruiken voor het zetten van een open bron,
kon dat niet omdat er brak water in de ondergrond zit. (oude zee slenken).
uiteindelijk 3 gesloten boringen laten zetten van 90 Mtr.
Een prima bron gebleken de afgelopen 17 jaar.

I am looking at the world trough A windschield, and see everything in A little bit differend light.
Reputatie 1
Een warmtepomp op bodemwater (grondwater of koelvloeistof) heeft een vaste temperatuur aan de koude kant, omdat bodemwater zomer en winter een constante temperatuur heeft van ca. 11 oC. Alles speelt zich onder een putdekseltje af. Voor vloerverwarming bedraagt de COP 6 (rendement 600%), voor het opwarmen van tapwater is de COP 3 (rendement 300%). Ofwel, vloerverwarming kost per opgenomen elektrische kWh 2× minder dan een warmwater boiler. Dit is seizoensonafhankelijk door de constante waarde van de bodemtemperatuur.

Bij de luchtwarmtepomp wordt de koude kant ondergebracht in een buitenventilator die er lucht langs blaast. De COP hangt hier dus wél af van het seizoen. Bekijken we eerst de voornaamste functie - vloerverwarming - dan is COP in het voor- en naseizoen, zeg bij 11 oC, gelijk is aan 6, net als bij de bodemwarmtepomp. Maar als het er 's winters op aankomt, zeg bij -5 oC, dan daalt de COP naar 4. Dat betekent allereerst dat de geleverde warmte 1½ (6/4) keer duurder wordt in € 's maar ook dat de maximaal te leveren warmtestroom 1½ keer minder is. Bij extreme koude wordt dit effect nog sterker. Bekijken we de tweede functie - het maken van warm tapwater - dan zien we dat dat evenredig duurder wordt en ook evenredig langzamer gaat.

Het enige verschil in aanlegkosten tussen bodem- en luchtwarmtepomp zit in de ca. € 2.500 duurdere bodembron. Maar dat is snel terugverdiend. Bovendien biedt een bodembron ook vrijwel gratis vloerkoeling 's zomers. Lees meer op mijn webstek www.nautilus-educatief.nl

Zo kunt u dit niet stellen. U zou eerst moeten weten hoeveel warmte de nieuwbouwwoning nodig heeft om iets zinnigs te kunnen zeggen over het verschil in prijs tussen een lucht-water WP en water-water WP. In een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning kan, als we niet praten over een vrijstaande villa, vaak worden volstaan met een 5 kW WP. En voor het warme tapwater (SWW) kan prima een warmtepompboiler worden ingezet. Deze laatste kost na aftrek van de subsidie bijna niets, zeker als bij de bouw al rekening wordt gehouden met de plaatsing. Als er dan ook nog vloerverwarming bij de bouw gerealiseerd wordt, kan het hele project voor minder dan 5000 euro gerealiseerd worden als je de WP gewoon in Nederland koopt. Haal je hem in Duitsland dan ben je voor 3000 euro klaar, na aftrek van de subsidie. Ben je een beetje handig, dan zet je een monoblock WP zonder de SWW er ook nog zelf in. Aansluiten op de vloer is kinderlijk eenvoudig, de WP zelf gaat met een stekker in het stopcontact. Alleen voor de heater welke bij defrosts of tijdens een elfstentocht nog 3kW extra kan leveren tegen COP 1 moet er een elektricien in je meterkast. Ga daar maar eens met een water-water WP aan beginnen! Nog even 15 zonnepanelen op het dak en je zit op nul.
Volgens mij worden er in nieuwbouwprojecten vaak veel te zware WP geadviseerd, die hun warmte vervolgens niet kwijt kunnen in voor- en najaar met pendelen als gevolg. En dan maar wachten op een winter zoals is 1963. Prijzen tussen de 10000 en 15000 zijn ronduit schandalig, zeker in nieuwbouw waar WP en WPboiler vaak als meerwerk worden aangeboden tegen de hoofdprijs.
Maar goed, dit is ook naar een mening.
Reputatie 5
Badge
.@Ossit schreef:
Zo kunt u dit niet stellen. U zou eerst moeten weten hoeveel warmte de nieuwbouwwoning nodig heeft om iets zinnigs te kunnen zeggen over het verschil in prijs tussen een lucht-water WP en water-water WP.

Een warmtepomp is een warmtepomp, of die nou zijn warmte uit de bodem of uit de lucht haalt. Het enige verschil zit hem in de buitenunit. Het verschil in prijs is omtrent € 2500 waarbij de investering in een bodembron moet worden afgezet tegen de lagere verbruikskosten. Voor een compleet overzicht over deze materie, zie mijn topic 'warmte voor warmtepompen'.
Reputatie 3
Ossit;
Het lijkt wel of je mijn installatie (2002) beschrijft, ben het dan ook met je eens op het 5KwH vermogen na.
Dit is ook afhankelijk van waar het huis staat in mijn geval aan de oost kant van de bebouwing met de oostenwind uit het open veld.
Betreft een vrijstaande woning van krap 600 M3 met 10 KwH Water/water warmtepomp.
Enkele jaren geleden hadden we een periode van 10 dagen vorst met harde wind, en toen ging de temp. in huis wel naar 18 gr. zonder de (heater) het elektr. verwarming element.
Maar dan heb je het over 10 dagen in 18 jaar.
En het pendelen (met een water/water) warmtepomp kun je dempen met een grotere buffer.
Ben momenteel zelf de buffer aan het verdubbelen, en benieuwd wat dat volgend seizoen doet.
(Installateurs verkopen alleen het pakket wat ze hebben en waar ze gewent zijn om mee te werken.
Maar die mening heb ik ook al in een ander topic verkondigt).
En zo worden we wijzer van elkanders mening, dit is waar dit hele blog eigenlijk voor bedoeld is.
Alweer een mening 😉.
Reputatie 1
Ossit;
Het lijkt wel of je mijn installatie (2002) beschrijft, ben het dan ook met je eens op het 5KwH vermogen na.
Dit is ook afhankelijk van waar het huis staat in mijn geval aan de oost kant van de bebouwing met de oostenwind uit het open veld.
Betreft een vrijstaande woning van krap 600 M3 met 10 KwH Water/water warmtepomp.
Enkele jaren geleden hadden we een periode van 10 dagen vorst met harde wind, en toen ging de temp. in huis wel naar 18 gr. zonder de (heater) het elektr. verwarming element.
Maar dan heb je het over 10 dagen in 18 jaar.
En het pendelen (met een water/water) warmtepomp kun je dempen met een grotere buffer.
Ben momenteel zelf de buffer aan het verdubbelen, en benieuwd wat dat volgend seizoen doet.
(Installateurs verkopen alleen het pakket wat ze hebben en waar ze gewent zijn om mee te werken.
Maar die mening heb ik ook al in een ander topic verkondigt).
En zo worden we wijzer van elkanders mening, dit is waar dit hele blog eigenlijk voor bedoeld is.
Alweer een mening 😉.

Ik heb het wel over nieuwbouw met die 5kW, dus goed geïsoleerd. Mijn huis is van 1989 in een rijtje en ik verwarm een huiskamer met een oppervlakte van 90m2 vloerverwarming. Ik ben dit jaar niet boven de 1500 kW opgenomen vermogen gekomen met mijn op WAR draaiende H5 Panasonic. Die gebruikt overigens standaard de heater bij defrosts. Dat kost per defrost ongeveer 2,8 kWh per uur, ongeveer 700 Wh per defrost. Hierdoor daalt de Tr nauwelijks, lekker comfortabel.
Op het forum van tweakersnet wordt voor bestaande huizen waarvan het gasverbruik bekend is voor het berekenen van het benodigde vermogen van de WP voor verwarming, de koevlaas formulier gebruikt, vernoemd naar een prominent forum lid installateur:
Aantal m3 gasverbruik voor verwarming per jaar x 8 KW warmte uit een m3 gas. Dit deel je door 1650 > Afronden naar boven. Leuk te vermelden dat de tweakers het over veel zaken oneens zijn, maar niet over de bruikbaarheid van die formule als startpunt. Zie ook deze pagina https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/58507752#58507752 Veel WP’s van 5 en 7 kW.
Reputatie 5
Badge

En het pendelen (met een water/water) warmtepomp kun je dempen met een grotere buffer.
Ben momenteel zelf de buffer aan het verdubbelen, en benieuwd wat dat volgend seizoen doet.


Bij onze installatie wordt de warmtebuffer gevormd door de dikke betonnen vloer van gelijkvloers. Als je het voor het kiezen hebt, kies dan voor een zgn 'modulerende' warmtepomp, die pendelt nooit en verwarmt evenredig de warmtevraag. Zo'n warmtepomp gaat ook langer mee.
Reputatie 1

En het pendelen (met een water/water) warmtepomp kun je dempen met een grotere buffer.
Ben momenteel zelf de buffer aan het verdubbelen, en benieuwd wat dat volgend seizoen doet.
Bij onze installatie wordt de warmtebuffer gevormd door de dikke betonnen vloer van gelijkvloers. Als je het voor het kiezen hebt, kies dan voor een zgn 'modulerende' warmtepomp, die pendelt nooit en verwarmt evenredig de warmtevraag. Zo'n warmtepomp gaat ook langer mee.

Deze snap ik niet. Volgens mij moduleren alle warmtepompen terug. Maar de 5kW Panasonic bijvoorbeeld gaat terug tot 218W terwijl een 10kW vaak niet verder terug kan dan 1,5 kW. Dus die 5 blijft in voor en najaar desgewenst met WAR 24/7 op heel laag vermogen doorpruttelen, bij mij op 17Hz, terwijl de 10 gaat pendelen omdat deze niet lager kan dan 1,5 kW en dit vermogen niet kwijt kan.
Reputatie 5
Badge
Deze snap ik niet. Volgens mij moduleren alle warmtepompen terug. Maar de 5kW Panasonic bijvoorbeeld gaat terug tot 218W terwijl een 10kW vaak niet verder terug kan dan 1,5 kW. Dus die 5 blijft in voor en najaar desgewenst met WAR 24/7 op heel laag vermogen doorpruttelen, bij mij op 17Hz, terwijl de 10 gaat pendelen omdat deze niet lager kan dan 1,5 kW en dit vermogen niet kwijt kan.
Toen in 2004 onze warmtepomp werd aangelegd, waren vrijwel alle warmtepompen - net als vrijwel alle gasketels - van het aan/uit type. Die hadden dus een warmtebuffer nodig om pendelen te voorkomen. Elke installateur wist dat.
Tegenwoordig zijn veel warmtepompen - en gasketels - uitgerust met een continue regeling ('modulerend' of 'frequentiegestuurd' of 'inverter'). Per apparaat is het minimumvermogen verschillend, en daar hangt de grootte van de warmtebuffer vanaf. Dat hoort elke installateur te weten.
Bij mij thuis vervult een dikke betonnen bodemplaat de functie van warmtebuffer en is er nooit sprake van pendelen geweest.
Reputatie 4
Badge +3
@Gideon, Bedankt voor het delen van je expertise op dit forum! Welkom op de community van Vereniging Eigen Huis. 🙂
Reputatie 7
Badge +2
Aan de opmerking van @Gideon heb ik eigenlijk niets toe te voegen.

Als ik een compleet nieuw huis zou bouwen zou ik ook zeker kijken of bodemwarmte technisch en financieel een optie zou zijn.
Omdat dat vrij dure systemen zijn naar ik heb begrepen zou ik ook zeker een onafhankelijk expert inschakelen die het hele proces kan begeleiden.

Ik zou persoonlijk trouwens ook kijken naar regenwater opvang voor gebruik bij toilet, wasmachine en douche etc.
Maar dat terzijde ;)

Anne
Reputatie 2
Zou je willen dat iedereen in de buurt een warmtepomp op lucht gaat nemen? En over 10 jaar als de spullen meer herrie beginnen te produceren en je wakker gaat liggen van al die units van jezelf en de buren?

Ik ben niet tegen warmtepompen, maar wel tegen de lucht varianten buiten.

Je kunt beter je geld investeren in veel zonnepanelen en extra groot boilervat, wat primair gevoed wordt door de zonnepanelen en gebruikt wordt voor warmwater en als het even kan voor cv. Met nodige regelwerk kan in de donkere wintermaanden de nacht met laag tarief gebruikt worden om extra bij te warmen indien gewenst.
In de zomer wordt er meer electra geproduceerd dan je nodig hebt en lever je wat over is terug. Helemaal in balans zullen terugleveren en winter gebruik niet zijn, maar is een geluidloos systeem.

warmtepomp op lucht kan wel toegepast worden op je ventilatie systeem om zo restwarmte terug te winnen.

wat ik nog steeds mis bij warmtepomen in de bodem is de diepgang, letterlijk. Als we maar diep genoeg gaan (en dat op wijk niveau) regelen, is er veel meer warmte uit de aarde te gebruiken, alleen dan is er meer diepgang nodig en moeten we stoppen met de commerciel die ons allemaal individuele warmtepompen aanraad.
Momenteel zijn wij onze plannen voor een nieuw te bouwen woning aan het uitwerken. Onze aannemer adviseert ons een luchtwarmtepomp te nemen omdat dit voordeliger is dan een bodemwaterpomp. Zij geven aan dat de ontwikkelingen momenteel zo snel gaan, dat het beter is niet teveel te investeren in een systeem dat snel achterhaald kan zijn. Wij willen graag energieneutraal bouwen en zijn benieuwd naar jullie mening wat de beste investering zou zijn?

Gideon legde nog een vinger op een zere plek: Denk om de koeling van de woning! Afgelopen jaar in een nieuwbouw-appartement dat zwaar geïsoleerd is en veel ramen op oost, zuid en west heeft, was het niet koel te krijgen! Van de VvE mocht ik geen split-unit airco aanleggen. Inmiddels appartement verkocht en nog te bouwen woning gekocht. Verplicht met luchtwarmtepomp; zeer duur; Moet voor 8000€ zonnepanelen bijkopen om nul-op-de-meter te krijgen!
Reputatie 7
Badge +2
Zou je willen dat iedereen in de buurt een warmtepomp op lucht gaat nemen? En over 10 jaar als de spullen meer herrie beginnen te produceren en je wakker gaat liggen van al die units van jezelf en de buren?

In mijn beleving maakt de lucht-warmte pomp niet echt veel geluid.
En dan heb ik er nog niet eens een kast omheen staan om het geluid te dempen.
Bij mij is hij in ieder geval stiller dan een gemiddelde airco.

Je kunt ook verwachten dat de techniek wat dat betreft alleen maar stiller gaat worden.
Maar net als met computers zal er altijd volgend jaar een beter model zijn. De vraag is of je daar op moet wachten.

Ik heb overigens ook een groter boilervat en een zonneboiler. Maar met 10 minuten douchen verbruik je als snel 90l warmwater. Je zult dan dus om in de winter je huis te verwarmen een hele grot boiler moeten hebben. En de krachtstroom die je dan gebruikt wordt zeker in de winter niet door je zonnepanelen opgewekt.
Dus ben je afhankelijk van andere regelingen zoals de saldering. Als die weg valt/sterk verminderd wordt kan puur elektrisch verwarmen vrij snel een dure optie gaan worden.

Overigens denk ik wel dat het uiteindelijk naar elektrische verwarming toe gaat.
Dat en wijk warmte centrales met diepe bodem boring.
Maar dat soort installaties kost al snel een boel geld (zoals bv het trias westland project)
In het kader van alle (handige) informatie die ik nu lees, heb ik een vraag.
Ik heb in mijn nieuwbouwwoning (2016) een lucht/water warmtepomp van Daalderop die ook kan koelen. Dit is een warmtepomp zonder buitenunit. Nu is hij zo aangesloten dat hij de lucht aantrekt vanaf een buis die mijn mechanische ventilatie naar buiten afvoert. Maar dat betekend dat hij ook de koude lucht aanzuigt in de winter, hoewel dit dan een mengsel is van mijn MV en buitenlucht. Nu lees ik over de COP. Is het in mijn geval niet handiger om mijn warmtepomp de lucht te laten halen rechtstreeks uit de ruimte waar hij is geplaatst en hem dus los te koppelen van de MV afvoer? De temp in deze ruimte is altijd rond de 18 graden in de winter.

Ik ben benieuwd naar een reactie van een van de deskundigen hier.
Reputatie 7
Badge +2
Ik heb in mijn nieuwbouwwoning (2016) een lucht/water warmtepomp van Daalderop die ook kan koelen. Dit is een warmtepomp zonder buitenunit. Nu is hij zo aangesloten dat hij de lucht aantrekt vanaf een buis die mijn mechanische ventilatie naar buiten afvoert.

Ik ben geen deskundige (alleen ervaringsdeskundige van 1 specifiek type lucht-warnte-pomp).
Dat gezegd hebbende klinkt me dit als een vrij efficiënte opstelling.
De lucht met nog warmte er in die anders ongebruikt naar buiten zou gaan wordt hier dan nog enigszins gerecycled voor de verwarming.

Een lucht-warmte-pomp in een dichte ruimte zetten zou niet werken denk ik.

Als ik dit artikel goed begrijp
https://warmtepomp-weetjes.nl/soorten/ventilatielucht-warmtepomp/
is het zelfs zo dat de beperking van luchtaanvoer door een buis het vermogen van zo'n pomp limiteert.

Anne.
Reputatie 7
Badge +4
Ik ben benieuwd naar een reactie van een van de deskundigen hier.

Niet deskundig maar het gaat vaak over denkfoutjes.

Volgens mij heeft u een ventilatie warmtepomp. Het principe daarvan is dat u in de winter vol op kan ventileren om de luchtvochtigheid en het fijnstof in huis te verlagen maar wordt dan uit de ventilatielucht (tussen de 18 en 23 graden) de warmte teruggewonnen. (Zelf zal ik dus nooit een ventilatiewarmtepomp nemen aangezien ik tussen drie houtkachels meestal niet kán ventileren). Door de fabrikant wordt verzwegen dat in het geval van een warmteterugwinningbox middels het principe van een warmtewisselaar al warmte uit de ventilatielucht kan worden teruggewonnen.
Als u met uw Daalderop ventilatie lucht/water warmtepomp de aanvoerlucht rechtsstreeks uit de ruimte neemt (wat volgens mij ook de bedoeling was) heeft u gezien de hogere temperatuur (18 tot 23 graden, afhankelijk hoe hoog uw verwarming staat) inderdaad een hogere COP. Op zolder en met een eventuele open trap de trap, overloop en hal heeft u dan een lagere temperatuur maar kunt u die warmte via de radiator of vloerverwarming dus pompen in een ruimte waar u die warmte meer nodig heeft (huiskamer, studiekamer) (en uiteraard in het gehele huis een gewenste lage luchtvochtigheid). Die binnenlucht wordt (afgekoeld) naar buiten geblazen maar derhalve trekt u ook (koude) buitenlucht naar binnen. Het liefst dan natuurlijk via een warmteterugwinning (WTW).
Reputatie 1
Je zou natuurlijk ook naar infrarood verwarming kunnen kijken. Grootste probleem is dat de berekeningen nog niet goed omgaan met IR, maar het geeft wel degelijk een zeer behaaglijke warmte.

Reageer