Welke warmtepomp kies jij?

  • 18 January 2019
  • 56 reacties
  • 63291 Bekeken


Toon eerste bericht

56 reacties

Reputatie 3

@darkfiber 

Ik draai al 3 jaar stand alone op de warmtepomp. De scantool raadt zelfs een hybridesysteem in mijn woning af. Onbegrijpelijk!!. Een systeem zoals de Daikin Altherma is bijna in iedere woning als hybride toepasbaar en betaalbaar. De VEH zou beter onderzoek moeten verrichten.

Reputatie 5
Badge +1

Wij zijn, voor onze boerderij uit 1910 (inmiddels verbouwd tot semie-bungalow. Staat een complete beschrijving op het Forum), uitgekomen op een Lucht/lucht (Airco) warmtepomp. 

Probleem is dat we op een oude stuwwal (Lochemseberg) wonen en alleen al een boring tot astronomische bedrag uitkwam ( € 13500,- ). En omdat het een 'Waterwin'-gebied is, zijn open putten verboden. Bleef een lucht-pomp over.

Hebben een warmtepomp specialist erbij gehaald, EngelTherm in Lochem. Met zijn berekening, de goede isloatiewaarde (dak, vloer en muurisolatie en HR++ beglazing) en vorm van onze open ‘leefruimte’, adviseerde ze een Lucht/Lucht warmtepomp. Bijkomende reden, kun je in de zomer ook mee koelen (huis ligt op het zuiden zonder enige schaduw).

Gekozen voor een Mitsubishi 35ZSX. Kwamen inclusief montage (ex. 230 VAC aansluiting) op € 2275,-

Oké, welke winter :0, maar hebben deze maand (januari 20202) 68 kW aan verwarming opgestookt. Tot nog toe moest de lucht/lucht 3x een avond verstek laten gaan (dan vriest door de lucht vochtigheid de buiten unit dicht). Verwachten over het gehele jaar zo'n 600 kWh te verbruiken (hoog ingeschat!). Moet, verwachten we, door de huidige over capaciteit van de zonnepanelen gedekt worden. Als achtervang draait er een HR107 gas CV-ketel, welke tevens (als het eens echt mocht gaan winteren !), de vloerverwarming permanent op temperatuur kan houden.

Reputatie 7
Badge +1

@JanvanD Bedankt - Via het aangegeven pad op jouw schermafdruk lukt het namelijk niet.

En ook via https://www.eigenhuis.nl/diensten#/verduurzamen is deze “unieke dienst/service” niet bereikbaar.

Mijn woning bj. 1984 is er (volgens de scantool)  wonderbaarlijk geschikt voor een hybride warmtepomp, maar ik wacht nog even af wat de gemeente Wijchen voor mijn “wijk van de toekomst” (ook pilotwijk) bedenkt. Royal Haskoning gaat dit voorjaar onderzoek doen naar de mogelijkheid! van een warmtenet op basis van aquathermie (“opwaarderen” van de warmte waarschijnlijk met een collectieve warmtepomp met wko).

Als mij de aangeboden/gekozen oplossing niet bevalt (te hoge expoitatiekosten) dan ga ik alsnog voor een L/W-warmtepomp (geen hybride!).  Dit heb ik al doorgerekend qua kWh-verbruik en geschatte kosten over 15 jaar, dus ik kan meteen vergelijken.

Ik ben zoekende naar een oplossing om mijn tussenwoning uit 1989 gasloos te maken.

Met een huidig verbruik van 800m3 gas/jaar zou dat haalbaar moeten zijn. Wat extra dakisolatie en dubbel glas vervangen door HR++, gecombineerd met koken op inductie zouden dit richting de 600m3/jaar moeten kunnen brengen.

 

Mijn huidige favoriete kanshebbers:

  1. Triple Solar. (Water/water via PVT panelen). Wel duur, ongeveer €22k
  2. Volthera. (Water/water via PVT panelen). Iets goedkoper, ongeveer €14k (maar gaan uit van hybride)
  3. Combinatie Lucht/water warmtepomp (Loria 8006) met een zonneboiler (2 platen, 120 liter). Nadeel is de buitenunit die lawaai maakt, voordeel is de prijs, ongeveer €11k (dubbele subsidie).

Iemand ervaring met Triple Solar of Volthera? Ik zou het graag eens in levende lijve willen bekijken!

Groet,

Stefan

Reputatie 7
Badge +1

@Stefan_vdFJe kent waarschijnlijk dan ook de zgn. “Solar Energy Booster”, deze combineert de pvT panelen met een groot buffer/opslagvat (moet je wel de ruimte hebben), (zie ook installatie.nl).
Er is tenminste een lid welke deze oplossing gebruikt. Zijn/haar ervaringen zijn niet echt enthousiast.

Ik persoonlijk heb van geen van de genoemde oplossingen een onafhankelijk genomen gebruikstest gezien, misschien bestaan er wel firma-interne vergelijkende tests, maar deze zijn zeker niet openbaar.

Reputatie 7
Badge +2

Ik dacht dat PVT systemen vooral bedoeld waren als er niet voldoende ruimte is voor PV en Zonneboiler apart?

Zonneboiler aansluiten op een water - water warmtepomp die binnen staat kende ik nog niet.

Een 5kW buitenunit maakt ongeveer het geluid van een arico (of koelkast).
Afhankelijk van de opstelling hoeft dat verder niet storend te zijn.
Bij mij hangt de buitenunit boven op het dak in rubbers tegen de schoorsteen. Daar merkt niemand er iets van.

Als een 10kW unit in je tuin staat, zonder ombouw, dan zul je hem wrs beter horen.
 

Reageer