Welke warmtepomp kies jij?

  • 18 January 2019
  • 56 reacties
  • 63291 Bekeken

Reputatie 3
Als je je huis duurzaam wilt verwarmen, kun je een warmtepomp overwegen. Belangrijk is dat je woning dan wel zeer goed is geïsoleerd. Er zijn verschillende warmtepompen te koop. Welk soort het beste past, verschilt per huis. In Nederland worden vooral hybride lucht-/waterwarmtepompen en bodemwarmtepompen verkocht.

Heb jij een warmtepomp? Zo ja, waarom heb je dit exemplaar gekozen, wat kostte die en moest er voorafgaand aan de installatie veel in huis gebeuren?

56 reacties

Een warmtepomp i.c.m. infraroodpanelen kan ook een hele mooie manier van comfortabel en duurzaam verwarmen zijn!
Verkopers van hybridewarmtepompen verklaren al gauw dat het prima werkt. Van frabrikant van cv ketels, Vaillant, kreeg ik het volgende antwoord. Alleen interessant als u beschikt over een goed geïsoleerd huis ( heb ik met label B)lage temp radiatoren en vloerverwarming.
Aangezien ik die laatste twee niet heb is gekozen voor een airco/ tevens warmtepomp vn Toshiba. Deze werkt voortreffelijk ( ook als het vriest) maar ik gebruik meer stroom ( heb zonnepanelen met Ca5000Kw opbrengst) en nog maar zeer weinig gas. Maar het kromme is dat je op deze pomp GEEN subsidie krijgt. Wie heeft er vloerverwarming en lage temperatuur radiatoren ? Ik denk weinig.
Reputatie 5
Badge +1
We verwarmen onze woning duurzaam o.a. met behulp van een Nibé warmtepomp. Onderstaand een grote hoeveelheid gegevens over het energie neutraal maken van onze woning uit 1985.

Van label C naar label A ++++.

De feiten op een rij van Burg. van Haersoltestraat 41, 7711 JK Nieuwleusen.


Woning: gebouwd in 1985 en toen voorzien van drie dubbel glas, vloer- , spouw- en dakisolatie.

Woonoppervlak: ca. 255 m2, waarvan beneden verdieping voorzien van vloerverwarming. (1985/2010)

Aantal bewoners: 2

Warmtepomp.

Merk Nibé, type F1245, 8 KW, stroomverbruik per draaiuur 2,12 kWh, geprognotiseerd aantal draaiuren 2500 (2000 verwarming en 500 tapwater) zonder inzet van heatpipes.

Realiteit draaiuren 2016 in totaal 2200, energieverbruik 4664 kWh.

Realiteit draaiuren 2017 in totaal 1710, energieverbruik 3625 kWh.

Het aantal graaddagen lag in 2017 ca. 3% lager dan in 2016 en dat betekent dan een reductie van 3% x 4%= 12% minder draaiuren in 2017. In totaal was er sprake van een vermindering van ruim 22%. Naar de resterende 10% doen we nog onderzoek.

Bron systeem

Open monobron; brondiepte 60 m1, temperatuur in 11,2 graden en retour 8,8 graden. We hebben gekozen voor een open bron systeem, omdat het rendement op langere termijn beduidend hoger ligt dan bij een gesloten bron. Sinds 2015 dient er een vergunning voor een open bron te worden aangevraagd bij de provincie Overijssel. Kosten vergunning ruim € 1.600, -

Buffervat

Inhoud 500 liter, aangeschaft om in de toekomst bij een meer dan twee persoons huishouding aan de warmwater vraag te kunnen voldoen.

Heatpipes

Kingspan HP 90, 50 stuks. Geprognotiseerde reductie draaiuren warmtepomp door voorverwarmd water naar buffervat: 1000 uur. Aan de zuidzijde van onze woning staat een grote eikenboom, die we tot nu toe niet mogen verwijderen van de gemeente en dat heeft ons doen besluiten de heatpipes te verplaatsen naar een ander plat dak bij onze woning. In oktober 2017, ruim twee jaar na de plaatsing van de heatpipes, heeft deze verhuizing plaats gevonden en daardoor hebben we op dit moment nog geen betrouwbare gegevens over het rendement van de heatpipes.

Hotfill

Een digitaal systeem dat het voorverwarmde water uit het buffervat beschikbaar maakt voor de wasmachine en de vaatwasser.

LT-verwarming.

In de badkamer boven is een laag temperatuur verwarming aangebracht. De rest van de radiatoren boven en in hal en berging hebben we nog niet vervangen.

Energieverbruik voor en na installatie. (2015 was een overgangsjaar en de cijfers over dit jaar zijn minder relevant o.i.)

2014 2016 2017

Gas 2250

Stroom 4300 8550 6516PV- panelen

29 Bisol PV panelen van 295 wattpiek met 15 optimizers = 7000 kWh prognose.

Realiteit PV panelen productie vanaf 19/4/17 t/m 18/4/18 = 6980 kWh.

Advies- en onderzoekskosten

In de loop van het project hebben we ca. € 2.000, - besteed aan onafhankelijk advies en begeleiding.

Jaarlijkse kosten.

Voor inspectie, onderhoud en rapportage betalen we per jaar ca. € 250, -

Investeringen.

Investering warmtepompsysteem inclusief bron boring, heatpipes, lt-verwarming en hotfill

€ 29.000, -

Investering PV panelen inclusief optimizers € 15.500, -

Bouwkundige aanpassingen € 1000, -Rendement systeem.

Op basis van de jaarlijkse rapportage over 2017 voor de provincie komen we op een COP/SPF van 5,2

Dus 1 kilo elektrische energie levert 5,2 kilo thermische energie op.


Leveranciers:

Bron boring: WKO Nederland te Gasselte (Drenthe)

Warmtepomp e.d.: Dijkhuizen-Niebert BV Installatiebedrijf te Marum (Groningen)

PV-panelen: Bisschop Installatie – Punthorst (0verijssel)

Advies: Duepa – Marienberg (Overijssel)Meer informatie op: www.duurzamehuizenroute.nl

Vragen: email: geesengeertnap@kpnmail.nl
Van een C naar een A +++ label heeft jullie dus, als ik alles bij elkaar optel, een slordige € 50.000,- gekost.
Ik vraag mij af : verdien je dat ooit nog terug en wie in ons land kan zulke investeringen doen ?
Reputatie 5
Badge +1
Beste JoopE,
Netto heeft het hele traject ons € 40.000,- gekost. We kregen subsidie vanwege onze deelname aan een provinciale proeftuin in 2014. De btw over de zonnepanelen kregen we ook terug.

Maar.............we hebben in 2013 het volgende als uitgangspunt genomen: Per jaar (2013) betalen we ca. € 3000,-- aan energie inclusief onderhoud, afschrijving etc. etc. Deze jaarlijkse kosten hebben we vermenigvuldigd met 15 jaar = € 45.000,- Ons doel was energie neutraal wonen op basis van het budget van € 45.000,-. Zoals je ziet is het ons gelukt om binnen het budget te blijven en wonen we energie neutraal.
Om ons doel energie neutraal wonen te bereiken, hebben we in 2013 geaccepteerd, dat we op hetzelfde kostenniveau zouden blijven over de periode van 15 jaar. Gezien de inmiddels bekende en de te verwachten stijging van energiekosten zullen we hopelijk ook deze doelstelling realiseren.
Maar je hebt gelijk het is veel geld, heel veel geld. Hoe je dat financiert is een persoonlijke zaak, maar er zijn, indien nodig, voordelige leningen, waarvan de rente ook nog verrekent kan worden met de fiscus.
Reputatie 1
Hallo Geert,

Ik vind het ontzettend goed en interessant wat je gepresteerd en gedurfd hebt.
Het grootste probleem wat ik voorzie is dat ik niet goed geadviseerd ga worden.
Zelfs eigen huis adviseert niet goed waar het zonnepanelen betreft.
Ik ben daarom destijds zelf maar op onderzoek gegaan en ontdekte dat de aanbieder die via Eigen huis opereerde helemaal niet bezig was met mij te adviseren maar alleen met de verkoop van willekeurige (waarschijnlijk hun eigen goedkoop ingekochte vooraad) zonnepanelen. Ze hielden zich aan de standaard, waardoor ik te weinig panelen zou hebben genomen, en het waren ook nog eens panelen met minder rendement, ook werden er geen opties gegeven zoals een omvormer die per paneel aanstuurt. Kortom ook bij de "Professional" kan je bij Eigen huis en hier in Zuid Holland niet terecht. En in feite is het grote wantrouwen dat ik heb in de "professional" , die blijkbaar vooral op de snelle winst uit is, de enige echte reden dat ik niet aan warmtewinning begin.

Ook is de informatie die je kan vinden zo verdeeld over wat goed is, dat je er eigenlijk niet uitkomt om uit te vinden wat goed voor jouw situatie is, als leek.

In feite is dit een probleem voor de overheid die maar blijft snurken op dit gebied. En ik weet zeker dat ze dat doen want ik werk er zelf en "duurzaam" is echt een heel vreemd woord bij de overheid. Een overheid die voor korte termijn gaat en goedkoop terwijl ze zelf heel erg "duur" zijn.(zonder "zaam" dus)

Een overheid die stelt dat een open haard goed is voor het CO2 beleid moet toch wel labiel zijn denk ik dan.

Voorheen kon de overheid soms wel goed adviseren, je had de VROM met een schitterende heldere professionele website, maar die is opgenomen in de steeds maar falende tak van de overheid genaamd Inspectie Leefomgeving en Transport dat helemaal kapot gereorganiseerd is. En de website was meteen verdwenen? Niet echt duurzaam. Waarom haal je iets weg dat goed werkt vraag je je dan af? Het zal nog tien jaar duren eer dat dit onderdeel van de overheid eens echt gaat presteren en eens niet achter de feiten zal blijven lopen ben ik bang.

In feite geef je in deze column goed aan dat het investeren in een warmtepomp heel veel extra rompslomp met zich meebrengt.

Ik zit ook nog met het feit dat ik (gelukkig) maar 1000,- per jaar kwijt ben aan mijn energie, mijn zonnepanelen zijn ruim voldoende voor alle elektra. (door de saldering) en gas stook ik maar voor 600€. Dus ook 15.000€ investering voor alleen een warmtepomp haal ik er niet echt meer uit.
Ik kijk slechts uit naar de ontwikkeling van accu's voor wanneer de saldering stopt.
Mijn huis is van 2014 en een warmtepomp kwam niet ter sprake tijdens de gesprekken over de bouw.
Ook hier heb ik de professionals steeds maar op de huid moeten zitten om hun werk goed te doen. Ik kreeg zelfs een vergoeding van 3000€ omdat de bouwer wel moest erkennen dat ze fout zaten keer op keer op keer.
Zonder mijn vele vele ingrijpen zou ik in plaats van een A+++ huis een B label hebben i.v.m. de verkeerde en onvolledige montages van de isolatie en onvolledige dichtingen enz.
Reputatie 1
Er is niets zo moeilijk als het vinden van goed, onafhankelijk advies. En al helemaal als je zelf over weinig (technische) kennis beschikt. Een heel grote hobbel om te nemen als je echt wilt verduurzamen. Nu woon ik in een houtje-touwtje verduurzaamd huis, het resultaat is vrij goed maar dit had allemaal veel beter gekund.
In de uitvoering blijkt keer op keer dat installateurs gewoon hun gang gaan en dingen aanleggen zoals zij vinden dat het moet. Je moet eigenlijk overal zelf met je neus bovenop staan, want even overleggen ho maar. Twee keer maakte ik mee dat de monteurs van een warmtepomp binnenkwamen en vrolijk verklaarden dat ze het apparaat verder niet kenden of er nog nooit een geinstalleerd hadden, maar komt allemaal goed mevrouwtje. (NB Zogenaamde duurzame installateurs, daarop geselecteerd.)
http://www.olino.org/blog/nl/articles/2017/03/13/118222/
Reputatie 2
In 2005 heb ik opdracht gegeven voor de bouw van mijn huis, waarbij duurzaamheid meegenomen moest worden, vooral ingegeven door het nieuwe bouwbesluit in die jaren. De installateur maakte privé al gebruik van een warmtepomp en zodoende was mijn interesse en zijn kennis en ervaring een goede match. In mijn huis (1000m3 inhoud) is een Waterkotte 12,0 warmtepomp geplaatst met een boiler van 250 liter. De begane grond en 1e verdieping hebben vloerverwarming, de zolderverdieping geen. Voor de badkamer heb ik gekozen voor een elektrisch bijverwarming (is verplaatsbaar en nog nooit aan gehad en staat nu op zolder nog in de originele verpakking). Voor de bron zijn er 3 punten geslagen tot 75 meter diepte (gesloten bron). Mijn stroomverbruik is per jaar ca 12.000 kWh met 4 personen (geen gasaansluiting in huis). Het was even zoeken naar een geschikte energieleverancier. Boven de 10K wordt je al snel gezien als groot- of MKB- gebruiker . Via google kwam ik uiteindelijk uit bij Anode. Een weetje: boven de 10.000 betaal je in vele malen minder energiebelasting en gaat iedere extra besparing minder snel dat je denkt. De meerkosten voor de aanleg bedroeg ca 12.500 euro (vloerverwarming en warmtepomp ipv ketel en radiatoren).
In 2014 zijn 50 zonnepanelen geplaatst (30 graden dag op oost en westkant) van elk 250 WPH, goed voor een opbrengst van 12.500 kWh per jaar en zou voldoende moeten zijn voor mijn energieverbruik. Anode saldeert 100%. Kosten panelen 20.000 euro. Mijn energiekosten per jaar: 0 euro. in de paraktijk leveren de panelen nooit de 100% op. In 2017 maar 10000 en in 2018 11.000.
Is dit mij alles waard geweest? ja , absoluut. Een huis met 24 u/d ideale temperatuur (zomers topkoeling) en een maandrekening van 0 euro (en de kosten van de investering dan? op basis van info van een makelaar is mijn huis dermate in waarde gestegen dat die 32.500 euro in de verkoopwaarde zit).
Tip: mijn zonnepanelen heb ik niet laten plaatsen door een “zonnepanelenboer” maar door een elektrotechnisch installatiebedrijf. Veel meer kennis van randzaken, kunnen overig installatiewerkzaamheden ook doen (bv rookgaspijp op dak verplaatsen) en zijn zeker niet duurder.

Maar ik heb ook een vraag. Waarom zijn mensen niet bereid om enkele duizenden euro’s te investeren in verduurzaming van je eigen woning, het liefst nog klagen over dat alles duur zo duur is, maar wel om de 2 jaar een nieuwe auto op de oprit hebben staan?
Reputatie 1
Beste Bert,
Ik denk niet dat het aan de bereidheid van investeren ligt maar aan het doolhof om dit soort alternatieven en het grote gebrek aan kennis bij de mensen die er wat aan willen verdienen. Je geeft het zelf al aan, je had een elektrotechnisch bedrijf genomen voor je zonnepanelen i.p.v. een panelenboer. Tja hoe vind je een goede? Ik heb bijna alleen maar slechte ervaringen met dit soort investeringen. Ook hoor je heel vaak negatieve berichten over de warmtepompen en of dat nu klopt of niet het werkt het wel tegen. En dan komt weer de overheid als grootste spelbreker de zijn regeltjes aanpast zoals bij het salderen.
Reputatie 2
Na veel rekenen besloten om géén warmtepomp te nemen. Mijn CV moet worden vervangen en ik ga voor een kleinere en veel zuiniger CV ketel, die weer combineert met mijn zonneboiler. Ik heb geen vloerverwarming, en geen LT radiatoren. Mijn huis is wél helemaal na-geisoleerd met Enverifoam. Ook geen mechanische ventilatiesysteem dus de bespaarpomp van Inventum kan niet worden toegepast bij mij. Al met al zou het tot 2039 duren voor ik de warmtepomp en benodigde investeringen zou hebben terugverdiend.....de nieuwe CV ketel zou evt wel op waterstof kunnen werken in de toekomst.
Reputatie 3

Na veel rekenen besloten om géén warmtepomp te nemen. Mijn CV moet worden vervangen en ik ga voor een kleinere en veel zuiniger CV ketel, die weer combineert met mijn zonneboiler. Ik heb geen vloerverwarming, en geen LT radiatoren. Mijn huis is wél helemaal na-geisoleerd met Enverifoam. Ook geen mechanische ventilatiesysteem dus de bespaarpomp van Inventum kan niet worden toegepast bij mij. Al met al zou het tot 2039 duren voor ik de warmtepomp en benodigde investeringen zou hebben terugverdiend.....de nieuwe CV ketel zou evt wel op waterstof kunnen werken in de toekomst.


Hoe oud is uw huis? Welke spouwdikte? Hoeveel m2 buitenmuur? Wat kostte die Enverfoam? Kreeg u garantie tegen koudebruggen, vochtproblemen?
Reputatie 2
Het huis is een 2/1 kap uit 1973. De oorspronkelijke vulling was UF schuim, dat was ingezakt en steenwol in de aanbouw. Spouwdikte 7 cm, garantie 10 jaar. in Totaal 93 m2. Kosten 1700 incl BTW. (nov 2017) incl inspectie en spouwmuur sondering vooraf.
Eigenschappen Waarde Norm
Gedeclareerde Lambda-waarde 0,032 W/mK EN 12667
Brandreactie Brandklasse B2 EN 13501-1
Corrosieve invloed spouwankers Geen aantasting Ph neutraal BRL 2110
Geluidswerende eigenschap 1,5 DB/cm
Isolatiedikte in mm 70
Rd-Waarde in m2K/W 2,19
Mevr. Van Kesteren,
Indrukwekkende cijfers... Hoe heeft u deze bepaald? En wat betekenen ze voor uw verwarming en gasverbruik?
Reputatie 2
Ik ben een meneer, maar dat doet verder niet ter zake. De onderste waarden komen uit de offerte. Mijn verwarming is oud, en aan vervanging toe. Mijn gasverbruik is sinds de isolatie met 45% gedaald (2018-02-01 tot en met nu, 734 m3) Ik verwarm de badkamer en de huiskamer / keuken. De aanvoertemperatuur van de CV is van 85gr naar 55 graden teruggesteld.
Het huis is een 2/1 kap uit 1973. De oorspronkelijke vulling was UF schuim, dat was ingezakt en steenwol in de aanbouw. Spouwdikte 7 cm, garantie 10 jaar. in Totaal 93 m2. Kosten 1700 incl BTW. (nov 2017) incl inspectie en spouwmuur sondering vooraf.
Eigenschappen Waarde Norm
Gedeclareerde Lambda-waarde 0,032 W/mK EN 12667
Brandreactie Brandklasse B2 EN 13501-1
Corrosieve invloed spouwankers Geen aantasting Ph neutraal BRL 2110
Geluidswerende eigenschap 1,5 DB/cm
Isolatiedikte in mm 70
Rd-Waarde in m2K/W 2,19


Oeps, sorry... met de offerte bedoelt u de offerte van het isolatie bedrijf? Die hebben dus eerst een inventarisatie van de isolatie van de muren, vloer, dak, ramen gemaakt en zo de isolatiewaarden vastgesteld? En waar zijn de rest van de waarden voor? @carool van kesteren
Reputatie 5
Badge +1
Beste @louw,


Dank voor je vriendelijke woorden. En inderdaad het onafhankelijke en deskundige advies is in veel situaties een probleem. We ontvingen indertijd drie totaal verschillende en elkaar tegensprekende offertes dan wel adviezen. We zijn geen van beiden technisch geschoold en waren dus ook geen gesprekspartners op niveau voor de technische bedrijven. Dat bracht ons ertoe een betaalde deskundige in te huren. Dit bedrijf heeft een inventarisatie, warmteverliesberekening, analyse en stappenplan voor ons gemaakt en op basis daarvan waren we in staat min of meer de materie meester te worden. Dat heeft ons circa € 2000,- gekost, maar dat geld is het meer dan waard gebleken gezien de bereikte energie neutraliteit. Over 2018 hebben we per saldo geld terug gekregen, dus ook in financiele zin kunnen we ons project geslaagd noemen.
Ik heb sinds september een Panasonic 9kW (3 fase T-Cap variant). Ik kom van stadsverwarming af (18GJ, alleen verwarming) en had een elektrische boiler voor warm water.

Het huis is een doorzon hoekwoning uit 93, vanaf de bouw conform bouwbesluit geïsoleerd en later voorzien van HR++ glas.
Het huis heeft 8 radiatoren waarvan 1 in de woonkamer is voorzien van een climatebooster. De Climatebooster is een op-klik systeem die ventilatoren laat blazen als de CV aan staat om zo sneller te verwarmen.

Ik heb deze warmtepomp gekozen omdat de T-Cap variant geen vermogensverlies heeft naarmate de buitentemperatuur daalt (tot -28). Tevens kan deze unit het CV water tot 60 graden verwarmen, welke ik in het uiterste geval dacht nodig te hebben vanwege de radiatoren.
Omdat dat radiatoren niet snel genoeg het water kunnen rondpompen is er een 50 liter buffervat als open verdeler tussen de radiatoren en de warmtepomp geplaatst zodat beide op hun beste stroomsnelheid kunnen werken. De warmtepomp doet 20 liter per minuut en de radiatoren rond de 10 (anders gaan ze sissen als een snelkookpan).

Verbruik tussen september en nu is rond de 1400kwh, en dat vind ik nog best meevallen. Ik heb ook met diverse instellingen gespeeld om te kijken wat voor ons fijn werkt zonder comfort verlies.

Omdat ik een warmtepomp heb gekozen die achter veel te zwaar blijkt kan ik alleen adviseren, reken uit wat je verbruik is en wat voor warmtepomp je beter kan pakken! Ga ook niet uit van de kennis van de installateur.
De installatie van deze warmtepomp was alles bij elkaar rond de €12.500. Ik heb alles laten doen door de installateur, maar daar zit dan ook 5 jaar onderhoud en garantie op. Ik heb in totaal 2600 subsidie (gemeente en Isde) retour ontvangen.
Reputatie 3
Omdat ik een warmtepomp heb gekozen die achter veel te zwaar blijkt kan ik alleen adviseren, reken uit wat je verbruik is en wat voor warmtepomp je beter kan pakken!

goeie tip! dank.
Reputatie 3
In 2017 heb ik besloten als handige d.h.z. er te experimenteren met een warmtepomp als verwarming in bivalente opstelling met een Nefit CV ketel van 1 jaar oud. Zeker in 2017 was er nog weinig ervaring maar ook nu nog lees ik veel zin maar vooral onzin over het gebruik en de plaatsing van een warmtepomp. Omdat de subsidie zeer aantrekkelijk was en nog is zeker in combinatie met het importeren van een warmtepomp uit het buitenland waar de prijzen aanzienlijk lager liggen dan in Nederland een verantwoorde investering. Ik koos voor een te kleine pomp zuiver om te experimenteren samen met de nog nieuwe CV ketel van 1 jaar oud. Om te beginnen heb ik eerst de maximale temperatuur van de CV verlaagt naar 45 graden bij een 24/7 gebruik op 20 graden kamertemperatuur. Dat bleek voldoende in 98% van de tijd. behalve bij temperaturen van -4 in combinatie met harde wind en/of veel vocht in de buitenlucht.

Vrijstaand huis met standaard isolatie volgens de normen uit 1997. 850 M3 inhoud. Geen vloerverwarming. Wel dubbel glas maar geen ++, 9 gewone radiatoren, 1 LTV radiator, 1x kickspace in de keuken en veel leidingen door de vloeren. 3x warmtewinners op de radiatoren geplaatst voor een betere afgifte. SWW nog via de CV ketel. Installatie een Panasonic Monoblock 5 Kwh met de benodigde filters en 9 meter leidingen zonder buffer naar de 1e verdieping aangelegd. Totale kosten materiaal en pomp na aftrek subsidie € 1000 en 1,5 dag installatie werk als amateur. ( Ik zou het nu binnen een dag kunnen doen )

Mijn ervaringen na 2 jaar gebruik zijn uitstekend: gemiddelde kamertemperatuur dag en nacht 20.5 graden. Gebruik warmtepomp 2500 Kwh per jaar en ongeveer 300 m3 gas voor SWW en verwarming. ( Voorheen 2000 M3 gas ) Deze winter heb ik de CV nog niet hoeven te gebruiken ondanks dat het vermogen van de warmtepomp veel te laag is voor de grote van de woning. Ik overweeg dan ook komende zomer deze te vervangen voor een groter exemplaar 9 of 12 Kwh of een 2e te installeren om volledig van het gas af te gaan.

Veel informatie is ook te vinden op het volgende forum waar ook ik veel van heb kunnen leren.:
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1895151
Eventuele vragen hier zal ik proberen te beantwoorden.

Reputatie 5
Badge +1
Een van de deelnemers aan dit forum vroeg om een specificatie van de kosten van onze bronboring t.b.v. bodemwarmte. Het gaat om een open bronsysteem, diepte 60m1, conform de Waterwet, die in 2015 is ingegaan hier in Overijssel.

Specificatie, de nu volgende tekst komt uit de offerte:
Bronboring open systeem + pomp + leiding naar de woning + inspectieput. 1 onttrekkingsbron, 1 infiltratiebron, capaciteit 6m3/h, benodigde hoeveelheid 1,5m3/h. onderwaterpomp Bronpomp Franklin 4"SR2/7 370W + 15 meter kabel verlenging + kabel mof. bronput PVC rond +deksel+Flenskop Het gaat om een monobron systeem, dus er werd slechts eenmaal geboord naar de diepte van 60 meter. Kosten € 5500,-- excl. btw.
De vragende deelnemer heeft in 2004 al een bodemwarmtesysteem aangelegd en sedertdien is de wet- en regelgeving nogal aangescherpt. Naast een gecertificeerd bronboorbedrijf verplichtte de provincie ons tot het aanvragen van een vergunning tegen betaling van ca. € 1600,--
Reputatie 4
Badge +3
Bedankt voor de uitgebreide reactie, @geertn! Heel erg zinvol denk ik voor mensen die er ook over nadenken om deze stappen te ondernemen. Misschien kun je in een nieuw topic uitleggen wat de waterwet precies inhoudt? Ik kan me goed voorstellen dat niet iedereen dit weet.

Alvast bedankt!

Groetjes,

Pieter
Reputatie 1
Verleden jaar de Elga van Techneko laten plaatsen. Kosten € 2900.- incl speedcomfort, na aftrek van subsidie.
Dit scheelde 80% van het gasverbruik voor verwarming. I.p.v 1700 m3 615 m3. Dat scheelt ruim €250 per jaar op de energierekening.
Mijn huis van na 1988 heb ik niet extra geïsoleerd.
Zo lang de buitentemp boven de 4 graden blijft kan de pomp het alleen aan.
De ondergrens staat ingesteld op 2 graden, zodat de buitenunit niet bevriest. Als dat gebeurt verdubbelt het stroomverbruik.
Met hybride kun je dus tegen relatief lage kosten veel besparen.

Voor die 6 weken per jaar dat dit nodig blijft blijf ik op gas stoken. De investering voor die laatste 20% is veel hoger.
Ik overweeg op termijn nog een zonneboiler aan te schaffen.
Reputatie 5
Badge
Naast een gecertificeerd bronboorbedrijf verplichtte de provincie ons tot het aanvragen van een vergunning tegen betaling van ca. € 1600,--

De overheid geeft (subsidie) en de overheid neemt (vergunningleges).
De overheid moet beter over het algemeen belang nadenken.
Gezien de slechte prestaties van warmtepompen op buitenlucht zou die overheid warmtepompen op bodemwarmte moeten stimuleren in plaats van straffen.
En waarom geen vergunningsleges op die lawaaiige buitenventilators?
Reputatie 1
Die prestaties dalen inderdaad bij vorst.
Voor een hybride pomp is geen vergunning nodig, zolang de buitenunit kleiner is dan 0,5 m2 en 0,5 m3.In de praktijk is dat een pomp van 5 kw. Dat lawaai wordt sterk overdreven. In de nacht en de zomer draait hij niet. We hebben het over duurzaamheid dus gebruiken als airco is geen duurzaam idee.
Het valt mij op, dat er nooit geklaagd wordt over het geluid van airco's , terwijl het om dezelfde apparaten gaat.
Reputatie 5
Badge +1
Geachte Heer JWD,
Los van de hoogte van de leges voor een vergunning van een open bron, die hier in Overijssel inmiddels zijn gestegen tot € 3300,00, heeft de (provinciale) overheid wel een beheersfunctie wat betreft het omgaan met de wateren diep onder onze voeten. Hoe gering de invloed van ons kleine systeem ook moge zijn, we zitten wel degelijk met onze pijpen en pompen in de wateren in de watervoerende lagen op 60 meter diepte. Met andere woorden er ligt wel degelijk een beheersfunctie voor de overheid en we kunnen maar niet ongebreideld roeren in de waterhuishouding. Nog los van het al of niet beschikbaar zijn van goede watervoerende lagen op de gewenste plaatsen, zal niet zonder meer voor iedereen de bodemwarmte beschikbaar zijn, denk bijvoorbeeld aan bewoners van woningen met alleen maar een balkon. Dus is de luchtwarmtepomp, mits rendabeler en technisch verbeterd, wellicht op termijn toch een belangrijke speler.
En verder: de overheid geeft en neemt, inderdaad dat is een van de functies van de overheden zoals ook met betrekking tot bijvoorbeeld straatverlichting, verdediging van het land, riolering etc. etc.

Reageer