Beantwoord

Wie gebruikt een airco ook als verwarming ?

  • 2 maart 2019
  • 34 reacties
  • 67041 Bekeken


Toon eerste bericht

34 reacties

Reputatie 4
De meeste airco's zijn ook te gebruiken als verwarming. Er is zelfs een apparaat dat een COP van 5,6 beloofd bij een buitentemperatuur van 7 graden.
--Snip--
Ik zie echter precies nergens in de winter een airco draaien. Heeft er iemand ervaring mee ? Wordt in de verwarmingsmode bijvoorbeeld de luchtstroom als hinderlijk ervaren ?


Ik heb vorig jaar Airco laten installeren in heel het huis via een multi-split systeem, 1 buiten unit en 4 binnen units.

Voor koelen werkt het perfect, de buiten unit moduleerd mooi terug en werkt zowel binnen als buiten vrijwel geruisloos en met maximaal rendement.

Van de winter op verschillende dagen eens lopen experimenteren met verwarmen om te kijken of ik zo het gas verbruik terug kan brengen.

Ik vind het tegen vallen, en vooral op de volgende comfort punten:

Het minimum vermogen waarop het systeem kan verwarmen ligt veel hoger dan koelen (schijnt met multi-split systeem te maken te hebben en de hoeveelheid koelleiding die hier nodig was, single split units hebben hier veel minder last van) het gevolg hiervan is dat de binnen units ook hard moeten blazen om de aangeleverde warmte (Ik meet dan uitblaas temperaturen van 50C) kwijt te kunnen waardoor het buiten wel redelijk stil is, maar binnen totaal niet.

De ruimte temperatuur neemt snel toe terwijl er relatief weinig warmte energie wordt afgegeven, de lucht wordt immers direct verwarmt. Dat betekend dat ondanks dat de lucht temperatuur ok is, het toch onaangenaam aanvoelt van wege de koude straling van muren, vloeren en plafonds.
Dit kan je een beetje compenseren door de ruimte temperatuur 2a3 graden warmer te maken dan je normaal zou doen met de CV met vloerverwarming, hierdoor wordt er meer warmte van de lucht opgenomen door je meubels, wanden, vloeren en plafond. Maar persoonlijk vind ik dat dan een beetje te warm (Vriendin vind dat overigens niet)

Van alle positieve verhalen die ik gehoord/gelezen heb met verwarmen met Airco's betrof het altijd single split systemen in relatief kleinere huizen met weinig warmte verlies zodat er modellen kunnen worden gebruikt met laag vermogen die dan ook indien nodig flink terug kunnen moduleren bij het verwarmen zodat boven genoemde comfort issues niet optreden en het rendement ook prima blijft.
Reputatie 3
Klopt ik heb 2x single split en wanneer de ingestelde temperatuur eenmaal is bereikt moduleert de inverter terug naar een comfortabele lage stand. Van belang is de luchtstroom te laten uitkomen op een plaats waar je niet zit. Als bij verwarming is het helemaal top. In NL heb ik een iets te kleine warmtepomp en gebruik ik de lucht/lucht alleen om even snel te boosten bij een kille avond b.v. In zuid europa heb ik alleen lucht/lucht warmtepompen omdat bij aankomst het snel op temperatuur is bij koude nachten onder 0 graden. De luchtstroom moduleert daar pas na enkele dagen flink terug wanneer de muren zijn opgewarmd.
Reputatie 7
Badge +2
(Ik meet dan uitblaas temperaturen van 50C)

Dan heb je wel een hoge temperatuursverschil dat je overbrugt en derhalve, naast veel ventilatiewind, ook een laag rendement /C.O.P.

Kan je de warmtepomp echt niet met een lager vermogen laten draaien ?
Reputatie 4

(Ik meet dan uitblaas temperaturen van 50C)Dan heb je wel een hoge temperatuursverschil dat je overbrugt en derhalve, naast veel ventilatiewind, ook een laag rendement /C.O.P.

Kan je de warmtepomp echt niet met een lager vermogen laten draaien ?


Nee, helaas niet de temperatuur zakt wel als ik alle binnen units aanzet omdat dan het minimum vermogen van de buitenunit verdeeld wordt over alle binnen units, maar slaapkamers zijn zo snel warm dat die units al vrij snel uit gaan dus dat helpt maar even.
Reputatie 7
Badge +2
Nee, helaas niet de temperatuur zakt wel als ik alle binnen units aanzet omdat dan het minimum vermogen van de buitenunit verdeeld wordt over alle binnen units,

De buitenunit levert geen vermogen. Het is slechts een warmtewisselaar waarin het afgekoelde werkmiddel weer wordt opgewarmd (tot niet verder dan de buitenluchttemperatuur). Het vermogen van een warmtepomp wordt geleverd door de compressor. Uw buitenunit is te klein. Door in de verwarmingsmode alle drie de binnenunits te laten draaien krijgt u dan ook geen hoger rendement. Integendeel. Het is immers een warmtewisselaar waarin de buitenlucht de afgekoelde koelvloeistof (na eerst door de compressor te zijn samengeperst en in de compressor onder hoge druk zijn warmte heeft afgegeven aan de binnenlucht) weer verwarmt tot op de buitenluchttemperatuur. Blijkbaar lukt dat niet als alle drie de binnenunits (in de verwarmingsmodus) draaien. In de compressor van de binnenunit wordt dan dus werkmiddel met een lagere temperatuur dan de buitenlucht samengeperst (waardoor de temperatuur stijgt als gevolg van P druk x V volume = constant (wet van Boyle)) dat kost opbrengst aan kW thermisch én rendement.
Is er hier een technicus die weet of de compressor niet minder hard kan draaien, middels een frequentieregelaar. Zo krijgt u niet te warme lucht en hoeft ook de ventilator minder hard te draaien.
Reputatie 4

Nee, helaas niet de temperatuur zakt wel als ik alle binnen units aanzet omdat dan het minimum vermogen van de buitenunit verdeeld wordt over alle binnen units,De buitenunit levert geen vermogen. Het is slechts een warmtewisselaar waarin het afgekoelde werkmiddel weer wordt opgewarmd (tot niet verder dan de buitenluchttemperatuur). Het vermogen van een warmtepomp wordt geleverd door de compressor. Uw buitenunit is te klein. Door in de verwarmingsmode alle drie de binnenunits te laten draaien krijgt u dan ook geen hoger rendement. Integendeel. Het is immers een warmtewisselaar waarin de buitenlucht de afgekoelde koelvloeistof (na eerst door de compressor te zijn samengeperst en in de compressor onder hoge druk zijn warmte heeft afgegeven aan de binnenlucht) weer verwarmt tot op de buitenluchttemperatuur. Blijkbaar lukt dat niet als alle drie de binnenunits (in de verwarmingsmodus) draaien. In de compressor van de binnenunit wordt dan dus werkmiddel met een lagere temperatuur dan de buitenlucht samengeperst (waardoor de temperatuur stijgt als gevolg van P druk x V volume = constant (wet van Boyle)) dat kost opbrengst aan kW thermisch én rendement.
Is er hier een technicus die weet of de compressor niet minder hard kan draaien, middels een frequentieregelaar. Zo krijgt u niet te warme lucht en hoeft ook de ventilator minder hard te draaien.In mijn buiten unit zit de compressor, een warmte wisselaar, met een flinke ventilator, elektronica, ventielen en een hele boel andere zooi, dus niet alleen een warmte wisselaar.
Als ik zeg dat de buiten unit een bepaald vermogen leverd dan lijkt me dat correct uitgedrukt.

Deze compressor is frequentie geregeld, en zoals ik al eerder vermelde is er een verschil tussen de minimum frequentie in de verwarming mode en de koel mode, bij het koelen regelt hij veel verder terug dan bij het verwarmen. (Bij verwarmen zie ik hem tot ~ 30% terug gaan, bij koelen tot 12%)

De uitblaas temperatuur van 50C is in de situatie dat de buiten unit (lees compressor met de rest van de spullen) op minimaal verwarmings vermogen draait en alleen de woonkamer binnen unit warmte vraag heeft.

Als ik dan de slaap kamer units ook warmte laat vragen, blijft de buiten unit het zelfde vermogen leveren alleen wordt dit nu over meerdere binnen units verdeeld en daalt dus de uitblaas temperatuur tot een graad of 42C en gaat de ventilator in de binnen unit ook minder hard draaien omdat hij met een lagere luchtstroom de warmte uit de warmte wisselaar van de binnen unit kan halen.
Reputatie 5
Badge
Ik had een gesprek met een monteur van luchtverwarmingsinstallaties (Brink) over de luchttemperatuur waarop zulke installaties draaien. Dat is 50 gr C. Zij hebben de ervaring dat een lagere temperatuur niet bruikbaar is. Dat betekent dat een lucht/lucht warmtepomp altijd een lagere COP zal hebben, vergeleken met lucht/water of water/water warmtepomp.
Een systeem op bodemkoeling heeft het voordeel dat je 's zomers 'passief' kunt koelen met minimale kosten. Dit bij elkaar geeft als resultaat dat een airco geen goede overall oplossing is.
Reputatie 7
Badge +2
Dat betekent dat een lucht/lucht warmtepomp altijd een lagere COP zal hebben, vergeleken met lucht/water of water/water warmtepomp.
Dank voor de info. Ik vind het wel vreemd dat een lucht/lucht warmtepomp (omkeerbare airco) een lager rendement heeft dan een lucht/water warmtepomp aangezien de warmtebron de zelfde is én er een warmteverschil van het (cv)water en de (huiskamer)lucht overwonnen moet worden.
Reputatie 5
Badge

Dat betekent dat een lucht/lucht warmtepomp altijd een lagere COP zal hebben, vergeleken met lucht/water of water/water warmtepomp.Dank voor de info. Ik vind het wel vreemd dat een lucht/lucht warmtepomp (omkeerbare airco) een lager rendement heeft dan een lucht/water warmtepomp aangezien de warmtebron de zelfde is én er een warmteverschil van het (cv)water en de (huiskamer)lucht overwonnen moet worden.


De COP van een warmtepomp is nu eenmaal omgekeerd evenredig met het te overbruggen temperatuurverschil. Hoe kleiner dat temperatuurverschil, hoe groter de COP. Een hetelucht systeem werkt bij een temperatuur (van de hete lucht) van omtrent 50 gr C, een vloerverwarming systeem bij omtrent 35 gr C. Dat laatste heeft daardoor een aanzienlijk hogere COP. Zie ook mijn stukje in de topic 'Warmte voor Warmtepompen'.

Reageer