Skip to main content
Beantwoord

Wie gebruikt een airco ook als verwarming ?

  • 2 March 2019
  • 77 reacties
  • 200383 Bekeken

De meeste airco's zijn ook te gebruiken als verwarming. Er is zelfs een apparaat dat een COP van 5,6 beloofd bij een buitentemperatuur van 7 graden. Door op het menu op de verwarmingsmode te switchen gaat er in het apparaat immers een klepje om zodat de verdamper als condensor en de condensor als verdamper gaat werken. Er is dan ook veel minder kans op ziektekiemen aangezien er dan binnen (aan de warme condensorzijde) geen condensatie van waterdamp plaats vindt. De airco wordt dan een lucht/luchtwarmtepomp. Op warmtepompen wordt subsidie verleent maar dus niet op de -omkeerbare- airco.

Ik zie echter precies nergens in de winter een airco draaien. Heeft er iemand ervaring mee ? Wordt in de verwarmingsmode bijvoorbeeld de luchtstroom als hinderlijk ervaren ?
op het werk hebben we zo'n systeem. Airco in de zomer, verwarming in de winter. Het zorgt wel voor hele droge lucht op den duur. Je krijgt er dorst van.



Wel interessant wat je zegt over de subsidieregelingen. Ik ga eens polsen bij de gebouwmanager wat hij gebruikt en waarom. Ik weet dat er een enorm hok aan generatoren staat te loeien, vooral 's zomers. Het gebouw staat ook op een locatie (werkspoorkwartier, Utrecht) waar veel energiecentrales staan. Zou zomaar kunnen dat het is aangesloten op restwarmte van deze industrie.
Ook droge lucht in de winter? Het verwarmingssysteem moet vergeleken met gewone radiatoren (of vloerverwarming) toch niet zo veel verschillen. In de zomer treedt er wel een ontvochtigingseffekt op (de warme relatief vochtige lucht komt tegen de koude verdamper waardoor er condensatie op treedt. Daarom is elke airco (en derhalve omkeerbare lucht lucht warmtepomp) aan de binnen zijde voorzien van een condenswater afvoer. En omdat er condensvorming op treedt hebben slecht onderhouden airco's derhalve ook een gezondheidsrisico. U klaagt (zomers) over droge lucht. Misschien kunt u vragen de airco dan te combineren met een goedkopere en zuinige verdampingskoeler. Zo'n apparaat waar je water bij moet kappen en die dan dat water verdampt, waardoor de lucht dus ook afkoelt.



U heeft het over een hok vol generatoren. Waarschijnlijk betreffen het condensors (die je bij airco's buiten aan de muur ziet hangen én geluid maken. Een generator, of aggregaat, is een apparaat dat bijvoorbeeld met een dieselmotor met een dynamo elektriciteit op wekt.
@driepinter ik neem wel een foto als ik de kans krijg.
Ik gebruik in ons 2e huis in Zuid Europa deze optie als hoofdverwarming. De voordelen: hoog rendement, snel opwarmen ook bij lage temperaturen omstreeks 0 graden. De nadelen: luchtstroom zeker bij het opwarmen, geluid, geen subsidie zoals bij een warmtepomp in NL
Sinds kort heb ik een warmtepomp. Echter, door lagere warmwatertemperatuur in de radiatoren op de bovenverdieping, wordt het op de werkkamers niet warm genoeg. In de zomer echter is het op die kamers, onder het schuine dak en vol in de zon, vaak te warm. Tegelijkertijd met de warmtepomp heb ik airco units laten installeren, die naast de benodigde verkoeling in de zomer, in de winter prima ingezet kunnen en ook worden als effectieve luchtverwarming. Hoe het uitpakt met de energierekening weet ik nog niet, echter met het aantal zonnepanelen heb ik rekening gehouden met zowel warmtepomp als airco. De warmtepomp kan overigens in een warme zomer ook omgedraaid werken, waardoor het in de woonkamer met vloerverwarming een beetje koeler wordt. Dat laatste moeten we overigens nog gaan ervaren.
Plaats warmtewinners in jouw radiatoren boven. Maakt van htv een ltv verwarming tegen lage investering.
Maar wat is uw ervaring met het gebruik van die airco als een lucht-lucht warmte pomp in de winter ? Geeft die een onaangename luchtstroom ? Maakt hij, zowel binnen als buiten, te veel lawaai. Denkt u dat hij het beloofde rendement haalt (stel u denkt 1 m3 gas te besparen maar u ziet dat u meer dan 3 kWh extra verbruikt en derhalve vrijwel evenveel kosten. Na vervanging van de salderingsregeling gaat u voor de kWh's voor een warmtepomp namelijk de volle prijs betalen). Hoe is het met het gebruiksgemak?
@driepinter bij grote temperatuursverschillen onaangename luchtstroom en geluid. Wanneer eenmaal de temperatuur is bereikt valt dat allemaal wel mee en is het goed te doen. De COP van een dergelijk toestel is rond de 4 dus 4x minder stroomverbruik bij zelfde warmteopbrengst. Beneden de 0 graden loopt de COP behoorlijk terug maar de gemiddelde gebruikskosten zijn veel lager. Gebruiksgemak is zeer goed.
@driepinter:

Ik ervaar geen onaangename ervaring met luchtstroom van een airco (die dient als extra verwarming) in de winter op mijn werkkamer. Het is anders verwarmen dan met een radiator, maar niet onprettiger. Het gaat betrekkelijk snel, en initieel hoor je en merk je de luchtstroom. De airco unit is heel stil aan de binnenzijde, en het geluid aan de buitenzijde valt mij erg mee (de buren zitten gelukkig wel een aantal meters verderop, en tot nu toe geen opmerkingen ontvangen over geluidsdruk van airco of warmtepomp). De airco's gebruik ik met een afstandsbediening en daarnaast kan het ook met een app.

Over rendement kan ik geen uitspraak doen, omdat ik het verbruik (nog) niet meet.

Het afschaffen huidige salderingsregeling zal iedereen die een warmtepomp/airco gebruikt in de winter danig parten spelen. Die warmtepomp doet het juist prima op kille bewolkte dagen in de winter, bij weinig opbrengst van de panelen, en daarnaast 's nachts! Tot nu toe maximaal per etmaal ca. 15 kWh (hybride warmtepomp), maar daarmee verdubbelt het energieverbruik per etmaal ruim.
Wil je iets meer begrijpen van de werking van warmtepompen en de voor- en nadelen van de verschillende types, lees dan bijgevoegde pdf 'Warmte voor Warmtepompen'.

Ik heb zelf sinds 2004 een warmtepomp probleemloos in werking.
Gebruik onze airco ook als verwarming en heeft ca 600m3 gas bespaard.

Met de surplus opbrengst van onze 14 zonnepanelen is er vrijwel kostenneutraal verwarmd omdat de teruglever vergoeding weinig voorstelt.

Totaal geen hinder van tocht of lawaai omdat je de ventilatie kunt regelen.

Beneden 6 graden niet bruikbaar dus dan weer even aan het gas.

Verder zeer tevreden ook omdat we in de zomer kunnen koelen wat het leefklimaat aangenaam maakt.

Nog altijd ingenomen met de aanschaf en dus een aanrader!
Wij hebben een airco (carrier split wand airco 3,5kW voor 86m3) aangeschaft als koeling en wist dat deze ook kan verwarmen. De grootte van de airco is echter gedimensioneerd op de verwarmingsbehoefte. (pas op dit is voor elk huis anders)

Verder heb ik zonnepanelen laten installeren met een overwaarde van ca 600 kWh aan warmte en 400kWh aan koelte.

Omdat wij zijn aangesloten op de stadsverwarming, was ik nieuwsgierig of ik kosten kon besparen.

De airco heb ik op een aparte energiemeter aangesloten en deze weer in het stopcontact gestoken. Het verbruik voor verwarming is voor de eerste drie maanden ca 250kWh. Dus voor een jaar zullen de E kosten voor de airco ca 500 kWh bedragen)

Het is echter niet zo, dat wij alleen met de airco hebben kunnen verwarmen.

Bij een buitentemperatuur van ca 6 graden en een hoge relatieve vochtigheid van 90% is het comfort binnen te laag en verwarmen wij met de stadsverwarming.

M.i.z. komt dit door de combinatie van temperatuur en relatieve vochtigheid tussen buiten en binnen. De relatieve vochtigheid van de verblijfsruimte dient tussen de 40 en 60% te bedragen, anders kunnen er gezondheidsklachten optreden, zoals hoofdpijnen, droge lippen etc.

Ik heb dit geprobeerd inzichtelijk te maken door het hier meegestuurde excel sheet.

Bij een buitentemperatuur van 7,5 graad en 90% RV en een gewenste binnentemperatuur van 20 graden en een RV van 40% behoefd men niet te bevochtigen of ontvochtigen. Speel wat met de getallen en je ziet dat in de winterperioden over het algemeen moet worden bevochtigd en in de zomer ontvochtigd.

Dus een luchtbevochtiger van een bepaalde capaciteit zou misschien uitkomst kunnen bieden.

Door met de airco in voor- en naseizoen voor het verwarmen te gebruiken schat ik in, dat wij ca 7 GJ kunnen besparen. Dit betekend een voordeel van ca 190 euro/jaar, als we de stroom niet hoeven te verrekenen. Indien we de stroom wel verrekenen zal het voordeel ca 85 euro/jaar zijn.

De ventilatie kan men regelen, dus geen tochtproblemen en de airco is zeer stil.

Let wel op, dat de airco op de ECO stand wordt ingesteld, anders lopen de kosten een stuk op.
Wij hebben een lucht airco-warmtepomp. In het voor- en naseizoen gebruiken we hem voor verwarming. In de winter is dat een no-go in verband met invriezen. Wij zijn dus nog steeds aan het gas en ik vermoed dat dat ook de beste oplossing is voor ons.
Wij hebben een lucht airco-warmtepomp. In het voor- en naseizoen gebruiken we hem voor verwarming. In de winter is dat een no-go in verband met invriezen. Wij zijn dus nog steeds aan het gas en ik vermoed dat dat ook de beste oplossing is voor ons.



Beste Philips:



De airco zal niet gauw invriezen, mijn airco heeft een" operation condition "van -15 graden Celcius en is beveiligd met een invriesbeveiliging.
Ik gebruik in ons 2e huis in Zuid Europa deze optie als hoofdverwarming. De voordelen: hoog rendement, snel opwarmen ook bij lage temperaturen omstreeks 0 graden. De nadelen: luchtstroom zeker bij het opwarmen, geluid, geen subsidie zoals bij een warmtepomp in NL



Waarom is op aircos geen subsidie? Aircos zijn lucht-lucht warmtepompen, de COP is vaak hoger dan bij een lucht-water warmtepomp, ze zijn goedkoper en makkelijk te installeren. Zeker deugt de airco als hoofdverwarming in NL niet, maar wel als bijverwarming.



Zelf hebben we een gasverbruik van net boven de 500 m³ per jaar, ik ben dus van plan met een airco bij te verwarmen om onder de 500 m³ te komen en dus in het lagere transporttarief terecht te komen.



Graag zou ik begroeten dat VEH een collectieve inkoop airco's organiseert.
Verder heb ik zonnepanelen laten installeren met een overwaarde van ca 600 kWh aan warmte en 400kWh aan koelte.



Bij een buitentemperatuur van 7,5 graad en 90% RV en een gewenste binnentemperatuur van 20 graden en een RV van 40% behoefd men niet te bevochtigen of ontvochtigen.




Enige technische vragen. Hoe kan er met zonnepanelen (ik neem aan de gewone photovoltarische en dus niet de zonnecollectoren) er een onderscheid zijn tussen overwaarde aan warmte en aan koelte?



Verder vraag ik me af hoe de relatieve luchtvochtigheid buiten van invloed kan zijn op de werking van een warmtepomp. Een airco pompt immers geen lucht van buiten naar binnen (anders zouden we nog plezier hebben van de houtkachels van de buren). Het enige transport dat plaats vindt is dat van de koelvloeistof.


Wij hebben een lucht airco-warmtepomp. In het voor- en naseizoen gebruiken we hem voor verwarming. In de winter is dat een no-go in verband met invriezen. Wij zijn dus nog steeds aan het gas en ik vermoed dat dat ook de beste oplossing is voor ons.Beste Philips:



De airco zal niet gauw invriezen, mijn airco heeft een" operation condition "van -15 graden Celcius en is beveiligd met een invriesbeveiliging.


Ja dat heeft die van ons ook. Maar uit koude lucht en ijs haal je niet veel warmte.
Plannen om gas te vervangen zijn bijna allemaal gebaseerd op het gebruik van elektra. Dat het mogelijk is, blijkt wel uit de vele woningen in andere landen, die alleen elektra gebruiken als energiebron. Wij hadden in Turkije een vrijstaande vakantiewoning van 150m2 met elektrische vloerverwarming in alle ruimtes en 5 airco units (koelen en verwarmen). En natuurlijk koken op elektra en warm water via boilers. In de winter kan het ook in Turkije vriezen, maar werkte deze verwarming naar behoren. In combinatie met zonnecollectoren en zonnepanelen zou het geheel ook kosteffectief. zijn. In Nederland ben ik bezig om deze opzet stapsgewijs te kopieeren, dus airco units, elektrische vloerverwarming en panelen en warm water op elektra. De cv installatie, incl warmwatervoorziening blijft voorlopig ook nog beschikbaar. Het grote voordeel van de elektrische oplossing is de modulaire opzet. 10 jaar geleden heb ik elektrische vloer verwarming geinstalleerd in de keuken, bijkeuken en hal; recentelijk heb ik in de woonkamer een airco(koelen en verwarmen) unit geinstalleerd (binnen en buitenunit ineen, dus geen lelijke bakken aan de muur buiten, maar 2 buizen voor in-en uitvoer van lucht, verbruik 750W per uur), volgend jaar een doorstroomapparaat om direct elektrisch warm water te maken; binnen 5 jaar voldoende zonnepanelen om uiteindelijk overal waar nodig te kunnen koelen en verwarmen via airco units en waar nodig elektrische radiatorpanelen en/of elektrische vloerverwarming met als finale eigen thuisbatterijen om de opgewekte stroom op te slaan.

Met deze opzet kan je ook heel goed modulair te werk gaan. De airco oplossing - naast afkoelen in de zomer - verwarmt voldoende in voorjaar en najaar en voorlopig schakel ik de cv alleen bij in de winter, totdat overal elektrische vloerverwarming of paneelverwarming beschikbaar is.

Met deze stapsgewijze benadering en nog wat isolerende finetuning (hr++glas) is mijn gasverbruik nu omlaag van 3200m3 (2010) naar 1600m3 en mijn stroomverbruik (zonder zonnepanelen) van 7000 naar 4500kw.

De airco unit en doorstroomapparaat moet zich nog bewijzen, maar ik verwacht in 2020 op 1000 en in 2025 op 500 m3 gas uit te komen en 2000-2500 kw. tot op heden vallen de investeringen ook nog mee, maar de zonnepanelen en thuisbatterijen zullen wel een behoorlijke investering vergen. Dat probeer ik zolang mogelijk uit te stellen ivm de rendement en prijsontwikkelingen van panelen en thuisbatterijen.
een airco lijkt mij een prima idee: bewezen technologie, jarenlange praktische ervaring.

Ik zie sommige mensen over droge lucht klagen.

Verder heb ik nog niemand over ventilatie zien vragen of vertellen, terwijl dat bij kierdichting een van de eerste problemen is.

Er zijn airco installaties die zowel de vohtigheid regelen als ook ventileren, bijvoorbeeld de Daikin Sarara Ururu

Heeft iemand daar ervaring met een dergelijk systeem ?


Er zijn airco installaties die zowel de vohtigheid regelen als ook ventileren, bijvoorbeeld de Daikin Sarara Ururu

Heeft iemand daar ervaring met een dergelijk systeem ?




Nog niet, maar ik heb er wel zo een besteld. Wordt ergens eind deze maand geïnstalleerd. Primair om in de zomer de temperatuur een beetje aangenaam te houden in ons kantoor, maar ook om de CV te ondersteunen in de winter. In de foider ziet het er allemaal erg mooi uit. Ik ben benieuwd.
Plaats warmtewinners in jouw radiatoren boven. Maakt van htv een ltv verwarming tegen lage investering.



Wat zijn warmtewinners in een radiator?

Waar kan ik info hierover vinden?
Google even op Speedcomfort en Climateboosters werkt bij mij in combinatie met warmtepomp uitstekend
Op zolder heb ik een kantoor aan huis. Daar gebruik ik een Mitsubishi 'Hyper inverter' airco/warmtepomp om te koelen en verwarmen. Voor mij werkt dat erg goed, ik gebruik dus overdag niet de CV om het huis te verwarmen maar alleen mijn airco om te verwarmen. 's Zomers gebruik ik hem om te koelen in verband met een aantal servers die anders te warm worden. Ik ben er blij mee, bevalt goed.
In de winter kan het ook in Turkije vriezen, maar werkte deze verwarming naar behoren.



Het punt is nu juist of dat warmtepompen aan de warmtevraag kunnen voldoen als het buiten vriest. Want als de buitentemperatuur afneemt neemt het rendement en de opbrengst van een warmtepomp af. Het (veel te lage) rendement en kWh thermisch opbrengst van een gewone elektrische verwarming is namelijk wel volledig onafhankelijk van de buiten temperatuur.



Janm schreef: Dat probeer ik zolang mogelijk uit te stellen ivm de rendement en prijsontwikkelingen van panelen en thuisbatterijen



De verwachting is dat thuisbatterijen (net als batterijen van auto's) goedkoper zullen worden. Die verwachting is bij panelen een stuk lager. De prijsdaling van zonnepanelen is de laatste twee jaar dan ook sterk afgevlakt. In tegendeel. Door de grote vraag naar installateurs zijn de kosten (inclusief installatie juist toe aan het nemen).


In de winter kan het ook in Turkije vriezen, maar werkte deze verwarming naar behoren.Het punt is nu juist of dat warmtepompen aan de warmtevraag kunnen voldoen als het buiten vriest. Want als de buitentemperatuur afneemt neemt het rendement en de opbrengst van een warmtepomp af. Het (veel te lage) rendement en kWh thermisch opbrengst van een gewone elektrische verwarming is namelijk wel volledig onafhankelijk van de buiten temperatuur.





Janm schreef: Dat probeer ik zolang mogelijk uit te stellen ivm de rendement en prijsontwikkelingen van panelen en thuisbatterijen

De verwachting is dat thuisbatterijen (net als batterijen van auto's) goedkoper zullen worden. Die verwachting is bij panelen een stuk lager. De prijsdaling van zonnepanelen is de laatste twee jaar dan ook sterk afgevlakt. In tegendeel. Door de grote vraag naar installateurs zijn de kosten (inclusief installatie juist toe aan het nemen).




Ik betaalde in 2015 voor 13 panelen 4000ex nu via Vereniging Eigen Huis voor 13 stuks 3300 ex dus dat laatste is niet helemaal juist. Ik ben nu 0 op de meter met 26 panelen, warmtepomp en thuisgebruik etc met 850 M3 inhoud. Investering panelen € 7.300 en warmtepomp € 3.000 na subsidies. 😀

Reageer