Vooral convectoren en radiatoren met veel oppervlak T22 en T33 profiteren van ventilatoren.
Gelukkig - want de warmteafgifte bij lage temperatuur verwarming is natuurlijk ook laag.
P.S.: Maar de speedcomforts kan ik niet aanbevelen - te duur en te weinig effectief.
P.P.S.:
“Dankzij deze slimme radiatorventilatoren
bespaar je tot 22% op je gasverbruik”
Bron: VEH-magazine oktober 2023 - pagina 26
In een paginagrote advertentie van de NRC-webwinkel is dit later iets gereduceerd
tot maximaal 20%.
“De besparing ligt tussen de 10 en 20% en is onderschreven door TNO en een validatieprogramma.”
De TNO-rapporten uit 2016 en 2019 (validatierapport) kan je bij SpeedComfort aanvragen.
Veel leesplezier!
Volgens mij zit naast de beperkte natuurkundige besparing (die kan je makkelijk meten/checken) een veel groter deel gevoeld comfortgewin en vervolgens een gedragsaanpassing met besparingseffect in het hele verhaal.
Natuurlijk kloppen de plaatjes over het HR-effect - dit effect maakt wel een veel kleiner deel van de geclaimde besparing uit. En in de reclame van de cv-ketel producenten staat het ook zwaar overdreven en wat misleidend - “rendement (tot) 110%”??
Staat ook zo nog steeds in een advertentie van ATAGwarmte op de achterpagina van het VEH-magazine van oktober.
Ik zou zeggen, als je naast het activeren van de ventilatoren niets aanpast aan de cv-installatie en jouw verwarmingsgedrag hetzelfde blijft is het besparingseffect zeer beperkt.
Misschien gemiddeld 3-5%??
Speedcomfort heeft nu duurdere temperatuur sensors die worden verkocht als sensoren voor de warmtepomp. Deze schakelen al in op een lagere temperatuur. Bij opstarten van de warmte pomp schakelen (vanaf koude leidingen) ongeveer 25 minuten eerder in zodat de kamer eerder warm wordt door de warme lucht. Ze blijven dus ook langer aan.
Bijkomstigheid is dat deze ook een schakelaar hebben om de snelheid omlaag te zetten als er teveel geluid te horen is. Deze schakelaar is te bedienen met een rechtgebogen paperclip. (Dit staat nog niet gedocumenteerd, maar na navraag kwam dit boven water.
@A.C.J.S. Het voordeel is het volgende. De kamer moet of worden verwarmd door de straling vanaf de radiatoren, of door de warmere luchtstroom. De warmtepomp verwarmd het water langzamer dan een CV ketel. De luchtstroom kwam pas na 45 minuten op gang met de originele sensoren. Met de nieuwe comfort speedsensoren is dat na 20 tot 25 minuten. Daarmee begint het opwarmen van de kamer met (nog niet zo warme lucht) al eerder. Daarmee voelt het eerder warmer in de kamer. De kamer thermostaat signaleert dan ook eerder de gestegen temperatuur en zet de warmte vraag en daarmee de warmtepomp en de circulatie pomp eerder uit. (van een moduleer effect heb ik nog niet veel gemerkt!) De restwarmte in de radiatoren worden door deze nieuwe sensoren langer gebruikt om de kamer na te verwarmen waardoor het langer duurt voordat de warmtepomp weer wordt geactiveerd. Specialistische metingen zouden kunnen aantonen wat nu de feitelijke netto winst is.
De in- en uitschakel momenten zijn gemeten met de IUNGO op basis van een vaste gebruiksmeter voor de warmtepomp zelf en een tweetal Plugwise circles voor de radiator ventilatoren en de Warmtepomp sturing eenheid.
Dat met het traag reageren van de sensor van de speedcomfort had ik al verbeterd door er tape overheen te doen, dan slaat ie echt sneller aan.
Het geluid is al een tikje verminderd door kleine viltjes onder de speedcomforts te plakken (ze liggen hier aan de bovenkant van de radiator met de sensor direct naast de aanvoerleiding).
Dan rekenen ze nog met onderwaarde. Dus de condensatiewarmte van het bij de verbranding van methaan ontstane waterdamp niet meegerekend.
Maar los van dit alles blijf ik er wel bij dat het een zeer prijzig systeempje is voor wat simpele componenten in een fraaie behuizing. En geloof ik helemaal niets van de beloofde besparing in gasverbruik tot wel 20%. Climatebooster belooft iets soortgelijks. Gebaseerd op een rapport van RVO & UT (dus ongetwijfeld correct) maar wel gebaseerd op slechts 1 huis. Ik heb op facebook hierover met hen gecommuniceerd maar na een paar antwoorden is het na mijn laatste vraag stilgeworden.
Dan rekenen ze nog met onderwaarde. Dus de condensatiewarmte van het bij de verbranding van methaan ontstane waterdamp niet meegerekend.
Voor zover ik weet mag officieel niet meer met de onderwaarde (o.w.) gerekend worden.
In technische data en installatiehandleidingen is het ook niet meer te vinden.
Misschien mag dit nog bij reclame en advertenties omdat de consument hieraan gewend is geraakt (door de misleidende reclame van de gasketelbranche notabene)
Disclaimer: Het is maar een quick&dirty testje in eigen regie geweest.
Hoor graag jullie mening!
Helaas weten we niet zoveel van jouw installatie aantal gebooste convectoren 3?, zijn er andere niet gebooste convectoren/radiatoren en misschien vloerverwarming? Hangt de thermostaat in de ruimte waar ook de gebooste convectoren zijn?
Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat je deze experimenten het beste bij een constant (zo lang de test duurt) brandende ketel kan doen.
Mijn mening op dit moment: geen mening.
Tip: meet eerst afzonderlijk de diverse gebooste convectoren en/of eventueel de aanvoer/retour op de gemeenschappelijke leiding naar de groep convectoren.
Leerzaam
Heb de ventilatortjes zojuist onderop gehangen, waar mogelijk dan.
In de oude convectorput lukt dat niet. Maar sinds die geïsoleerd is en er speedcomforts in zitten, komt er zelfs warmte uit.
Toen we dit huis betrokken dacht ik dat het hele geval defect was, net een open ijskelder in de woonkamer.
In de woonkamer/open keuken heb ik een T22 (4 fans)van 120x50 cm, een T22 (8 fans) van 220x60cm en een T33 (4 fans) van 220x40cm. Op de eerste verdieping worden twee kamers continu verwarmd met elk een T22 (geen fans) van 150x60cm. De ketel staat in een onverwarmde ruimte op de tweede verdieping.
Onderstaande plaatjes tonen aanvoer- en retourtemperatuur (bij de ketel gemeten) over een periode van ongeveer 12 uur. Elke minuut een sample. Het piekje in T_amb bij t=169 geeft aan dat de fans toen uit gingen. Bij het piekje bij t=433 gingen ze weer aan. Continu. Ik zie eigenlijk geen duidelijk effect bij het uitschakelen. Wel bij het inschakelen; de gemiddelde (over 15 minuten) retourtemperatuur zakt van 33 naar 27C, en het gemiddelde verschil tussen aanvoer en retour gaat van 4C naar 2C.
Verder heb ik op 3-12-23 metingen gedaan aan de T22 met de 8 fans. Maken van de logfile helaas mislukt (het blijft wel Arduino he ) maar ik heb foto's genomen van het scherm. Daar staan helaas ook lijnen op die i.h.k.v. dit topic overbodig zijn. Van belang zijn de groene (aanvoer), oranje (retour) en grijs (verschil tussen beide). Elke 30 seconden een meting. In het eerste plaatje geeft het piekje in de zwarte lijn rond t=964 aan dat de fans toen uitgingen. Dat was rond 17:00 uur. In het tweede plaatje ligt dat zelfde piekje rond t=1160 (het blijft wel Arduino he ) Ook hier zie je dat de retourtemperatuur 5-6C stijgt wanneer de fans uitgaan.
Als je sowieso al met relatief lage temperaturen verwarmt (aanvoer <50°C) zijn de mogelijke extra condensatie winsten, zelf bij een volledig gebooste warmteafgifte (convectoren, radiatoren), beperkt. (plaatje met de theoretische condensatiecurve)
Mijn optimistische schatting is ca. 3% rendements verbetering door "slimme radiator ventilatoren”.
- en is je aanvoertemperatuur al lager dan 40°C ga ik van hooguit ca. 2% uit.
De rest moet uit andere aanpassingen komen.
Belangrijker vind ik de forse toename van de warmteafgifte en de snellere, gelijkmatigere verspreiding van de warme lucht. Een bijkomstig voordeel kan het voorkomen van een koudeval bij grote raampartijen zijn.
De, o.a. door speedcomfort en heatfan geclaimde, ca. 20% besparing op het gasverbruik zie ik niet gebeuren.
Naar mijn mening zijn de gebruikte ventilatoren ook te klein en maken verhoudingsgewijs veel lawaai.
Reageer
Meld je aan
Heb je al een account? Inloggen
Log in om te kunnen reageren, een vraag te stellen of discussie te starten.
InloggenEigen Huis Community
Log in om te kunnen reageren, een vraag te stellen of discussie te starten.
InloggenEnter your E-mail address. We'll send you an e-mail with instructions to reset your password.