Beantwoord

Zijn er al leden die ervaringen hebben met de ventilatiewarmtepomp itho daalderop hp-m i 25

  • 5 January 2020
  • 81 reacties
  • 13547 Bekeken


Toon eerste bericht

81 reacties

Hoi, na het doorlezen van de drie pagina’s vol met gebruikers-ervaring (met dank aan RobvanV, FB, en andere bijdragers) begint de warmtepomp mist wel wat op te trekken, maar zie ik zeker nog geen zonnige BlueSky aan de horizon. 😊

Oorspronkelijk zat ik te kijken naar een Inventum Ecolution (tegenwoordig Modul-Air) maar kwam ik ook de Itho HP-M 25i tegen en viel in eerste instantie de prijs op, n.l. 2399,- online tegen een mogelijke subsidie van 2250,- (excl. dakdoorvoer)

Al lezend zag ik (tov. de Ecolution) een mogelijk voordeel in de manier van lucht aanzuigen, en een iets hoger verwarmingsvermogen (2.02Kw tov. 1,7Kw) en dus ben ik verder gaan lezen.

Nu is natuurlijk iedere installatie en woning verschillend en/maar zie ik al lezend (als ik het goed begrepen heb) dat ; het eigenlijk alleen goed werkt i.c.m. vloerverwarming, de verwarming eigen constant moet zijn en niet te hoog moet staan (liever 19,5 dan 20,5) en dat het vinden van de juiste instellingen nog best een complexe puzzel is.

Nu zou ik dat natuurlijk allemaal fijn aan een installateur kunnen overlaten, maar dat is na 4 maanden proberen nog steeds niet gelukt (meestal geen reactie, soms een bezoek maar nooit offerte, als ik m’n bedrijf zo zou leidden...) en aangezien ik redelijk technisch van aard ben en op zich niet terug deins voor wat water en electra geknutsel zal ik heb vermoedelijk zelf moeten gaan doen (en alleen de ‘inbedrijfstelling’ ergens moeten regelen ivm. de subsidie)

Dus vandaar misschien wat voor de hand liggende vragen aan de mensen met ervaring ;

Uitgaande van een 2/1kap uit 1999 met deels (achter) vloerverwarming, maar ook (voor) 2 traditionele radiatoren en boven radiatoren die nagenoeg dicht staan), is de HP-M25i dan een realistische optie in combi met een Intergas HRE ketel ?

Met een huidig verbruik van 1500 m3 gas en 12x 370Wp aan panelen zou ik dan (kort door de bocht) kunnen rekenen met -500 m3 gas vermindering tegen 1150KWh aan (zonne)stroomverbruik ?

Of behalen ‘jullie’ toch minder rendement dan voorheen gedacht ? Ik sprak n.l. vandaag, via de website van Itho, met een installateur om even te polsen over mogelijke installatie (kreeg zowaar iemand aan de lijn) maar kreeg keer te horen dat men ontevreden was over de kwaliteit van deze HP-M25i en dat deze units eigenlijk geen zinvol rendement konden leveren… dus advies voor een volledige WP werd aanbevolen.

En dan nog dat inregelen, is dat nou een kwestie van goed de handleiding lezen, of moet je toch uiteindelijk veel proefondervindelijk zelf proberen uit te vinden ?

Enfin, zoals je kunt lezen ik ben er nog niet uit, maar wil toch wel proberen een stap vooruit te zetten.

Alvast bedankt voor ieder inzicht, heel veel dank voor alle info in de thread, en ik ben blij met iedere stap/vraag die me dichter bij de keuze brengt !

Met vriendelijke groeten, Richard

Reputatie 4

Hallo Richard, 

De HP-M25i wil ik eigenlijk niemand adviseren. Alleen als je een heel klein huis met alleen vloerverwarming hebt kan het. De nieuwe versie van Itho heeft een groter vermogen, verder redelijk gelijk aan de HP-M25i, dat is een ander verhaal.

In mijn situatie werkt de HP-M25i wel. Dit omdat ik een nieuw huis heb, goed geisoleerd en handig genoeg ben om alles in te regelen, ook van de CV. Dat heeft goed gewerkt. Maar met de kennis van nu….

Verder het inregelen, een kwestie van heel veel lezen en uitproberen. En zoals je vaker gelezen zal hebben, steeds kleine stapjes in de veranderingen. Na mijn eerste "winter” had ik het redelijk voor elkaar en na de tweede werkt het nu goed.

Veel succ6

Hallo Rob,

Halverwege dit seizoen kan ik zeggen dat de pomp naar tevredenheid draait en geen verrassingen meer heeft. Ik ken mijn eigen ideale stooklijn en heb nog wat geëxperimenteerd met de fanspeed: iets hoger lijkt iets meer rendement te geven, bij mij tot stand 6. Alles bij elkaar heb ik dit jaar zo'n 40m3 gas gebruikt voor de CV.

Nu heb ik nog een vraag over het onderhoud: ik meen me te herinneren dat jij dat wel wilde laten uitvoeren. Is dat inmiddels al een keer gebeurd? Heb je meegekeken wat ze dan doen? En wat waren bij jou de kosten? Ik heb het dit jaar nog overgeslagen, omdat er net een hele nieuwe binnenunit in zit. Mijn installateur vraagt € 61,- per jaar. Best wel wat. Aan de andere kant is mijn CV ketel 17 jaar oud en werkt nog steeds zonder problemen. En ik heb het idee dat dat mede komt doordat hij netjes elk jaar onderhouden wordt (en een beetje geluk 😉.

Reputatie 4

Hallo F.B.

Eerst even over onderhoud.
Ik heb bij ESNW een onderhoudscontract en tevens voor storingen (geen voorrijkosten en uurloon). 
Hiervoor betaal ik bijna € 200 voor de CV als WP samen. Ik weet dat het onderhoud van de WP niet veel is, maar ik heb ze al een keer nodig gehad voor iets (kleins ) maar dat kostte me dus niets.
Er is nog geen onderhoud gepleegd. Dat had na 2 jaar moeten gebeuren (september j.l.) maar bij mijn schoonzus (alleen CV en ook bij ESNW) kwamen ze pas na bijna 3 jaar. Wat mij betreft geen probleem, de CV heeft tot nu toe pas 575 m3 gas verstookt en is nog geen 3 jaar oud.

Nu weten we allemaal dat er overal personeelstekorten zijn en in de installatie/onderhoudsbranche zeker. Ik heb ook al gelezen dat als je geen onderhouds/storings abonnement hebt ze helemaal niet komen als je belt. IK ben daarmee dus gedekt. En garantie van de WP zal wel kleine lettertjes bevatten: Onderhoud! Maar dat weet ik niet zeker, maar vertrouwen?

Dan het gebruik.
Sinds het begin van het stookseizoen t/m deze week (zie hierna) heb ik bijna 50m3 gas bijgestookt.

De afgelopen week bleek, dat bij alleen de WP aan, de temperatuur 's nachts daalde naar onder de 18,5 en de hele dag bezig was om het net boven de 19 te brengen. Dat vinden we wat kil. Daarom besloten de CV bij te laten stoken. Dat had tot gevolg dat de watertemperatuur tijdens bijstook steeg van 25/26 naar ruim 38. Daardoor draaide zowel de WP als de CV maar een uur of 3 á 4 en sloeg dan af en bleef een uur of 9 tot 10 alles uit. De bijstook kostte ongeveer 3,5 m3 per keer dat hij stookte. Soms deed hij dat 1 keer per dag en soms 2 keer.
Natuurlijk had ik het liever met de WP alleen gedaan maar het is maar een (kleine) hybride WP. We zouden dat haast vergeten.

Nog iets bijzonders dat vorige week gebeurde.
IK zette de thermostaat hoger, je zou verwachten dat de WP aanslaat en zonodig de CV bij laat stoken (ik had de WP ook ingesteld dat de CV snel moest bijspringen). Niets is minder waar: 
de CV begon te stoken ZONDER dat de WP was aangegaan! Veel later ging de WP pas “bijstoken”bij de CV. De ongekeerde wereld. Overigens ging het heel goed, het CV water werd gewoon in de verdeler gepompt door zijn eigen pomp.
Dat gebeurde slechts 1x. 
Als ik op internet kijk lijkt voorgaande juist te zijn: als de WP het "te koud” vindt en slaat hij af en laat het over aan de CV. 
Bij de Itho is het dubbel draaien eigenlijk heel onzuinig. De WP geeft een watertemperatuur van 26 graden (in mijn situatie het maximum wat hij kan halen) en daarmee koelt hij het CV water dat met 45 graden uit de CV komt.

Maar goed. De komende dagen blijft iets "warmer” dus de WP moet maar weer volop (desnoods) 24/7 gaan draaien. 
 

Ok, thanks!

Wat betreft het bijstoken: dat de CV gaat bijstoken, zonder dat de WP gedraaid heeft, komt mij niet bekend voor. Het enige dat me zo te binnen schiet, is dat de CVKIC zodanig laag staat (kan dat?) dat ie bijna direct aan zijn graadminuten zit dat eerst alleen de WP moet draaien.

Verder had ik ook de ervaring van 3-4 uur flink bijstoken en daarna een lange periode 'rust'. Dan koelt het water in je systeem allemaal weer af, en dat moet dan later (weer met gas) opgewarmd worden. Idealiter zou de WP dan blijven draaien en het water (zo goed mogelijk) op temperatuur houden.

Voor mij was de truc: de stooklijn (instellingen LTMIN en LTMAX). Als je LTMIN op de fabrieksinstelling heb staan (25C) dan gaat ie flink zijn best doen om dat met behulp van de CV te halen. Bij mij staat LTMIN-LTMAX op 19-37, dan houdt ie het bij mij net zo dat de WP 24/7 draait en er voldoende gas wordt bijgestookt om de kamertemperatuur te houden op wat je hebt ingesteld op de thermostaat. Dat is dus geheel afhankelijk van ieders configuratie (vv, type vloer en bijvoorbeeld isolatie). Je zou het eens kunnen proberen als het volgende week weer wat kouder wordt.

 

 

Reputatie 4

Dank je F.B.

Maar de stooklijn wijzigen om de WP door te laten na bijstook door de CV werkt voor mij niet, eerder averechts.
De CV geeft door zijn instellingen een watertemperatuur de vloer in van tegen de 40 graden. Daarmee voelt de vloer daadwerkelijk warm aan.
Als ik de WP laat draaien komt er maar een watertemperatuur de vloer in van maximaal 26 graden. Toch krijg ik het daarmee (na verloop van tijd) wel op een temperatuur van tussen de 19 en 19,5. 
Zou ik dus de warme vloer (na CV bijstook) gaan voeden met water van maximaal 26 graden, dan koelt hij meer af dan dat hij opwarmt. Dus contra productief.
Maar als het bij jou werkt, mooi. Bij mij ligt het iets anders.

Overigens vraag ik me in dit verand 2 dingen af.
Hoeveel m2 vloer verwarm jij, en met betrekking tot de WP, wat is de maximale temperatuur van het water dat uit de WP komt.
Ik ben benieuwd, want ik begin me af te vragen of mijn WP wel helemaal goed is gezien de lage watertemperatuur.

Reageer