Vraag

Gaat er straks een commerciële partij met mijn opgewekte stroom vandoor?

  • 26 November 2019
  • 26 reacties
  • 1261 Bekeken

Saldering in 2021 op de helling.

Als ik het goed heb begrepen krijgen we in 2031 niets meer vergoed voor terug geleverde stroom. De afbouw regeling is nog niet definitief maar wordt wel serieus over gesproken.    Wij verbruiken 2700 Kwh per jaar en onze zon panelen leveren gemiddeld 2500 Kwh.

Op dit moment betaal ik aan energie leverancier 200 Kwh en de belastingen daarover.

Straks gaan we belasting betalen over verbruik, in mijn geval over 2700 Kwh. Ga dus meer betalen. De overheid stimuleert  en vangt dan extra inkomsten. Als  ook de terug levering wordt afgebouwd krijg ik nog weer minder terug. De terugverdientijd wordt dus langer. Je kunt dan zeggen “wat je opwekt moet je gebruiken”  dat is ook zo maar in de winter verbruik ik meer dan opwek en in de zomer anders om.  Degene die hier aan gaat verdienen is de energie leverancier. Die KRIJGT mijn opgewekte elektriciteit. Om weer duur te verkopen. 

Zie ik het verkeerd of te donker laat het maar eens weten.


26 reacties

Reputatie 7
Badge +3

Dat je 10-11 cent voor een teruggeleverde kWh krijgt is voor mij toch best markt conform, ook al is de APX prijs inderdaad nog niet de helft. De leveringskosten moet je daar ook nog (iig grotendeels) bijtellen, want jouw overschot gaat bij de buurman of die daarnaast gewoon naar binnen, dat scheelt dus weer (fysieke) belasting van ons netwerk, en dus deze leveringskosten.

Voor mij is dit nieuw. Ik hoop dat het waar is. En als het waar is, waarom hoor ik minister Wiebes daar dan niet over ?

Maar als er in de zomer een overschot in de wijk ontstaat, gaat dat niet meer op. Daarnaast zitten je buren natuurlijk niet persé bij de zelfde energiemaatschappij. Netwerkkosten is een vast bedrag.

Reageer