Het nieuwe energielabel wordt weer een wassen neus

  • 5 juni 2021
  • 0 reacties
  • 7 Bekeken

Reputatie 6
Badge +2
  • Verduurzamer
  • 471 reacties

De vereniging blijft maar ageren tegen de prijs van het nieuwe energielabel.
Zonder al te veel inhoudelijke argumenten, eigenlijk alleen het standaard mantra:
een eigen huis mag de eigenaar geen geld kosten.

Nu heeft de 2e kamer een motie aangenomen die stelt dat het proces van het verkrijgen van een energielabel niet meer dan € 190,= (incl BTW neem ik aan) zou moeten mogen kosten.

Dan krijg je dus de vreemde situatie waarbij er een tekort is aan gekwalificeerde adviseurs,
de bestaande adviseurs wel aan allerlei eisen moeten voldoen, certificering, mogelijkheid het label af te melden, de werkzaamheden die ze uitvoeren al een aantal vaste kosten hebben - het definitief maken kost geloof ik a iets van € 35,= ex BTW - maar niet meer dan € 190,= in rekening mogen brengen?

Als ze hun vak nog serieus zouden willen nemen zou dat betekenen dat ze er bijna geld op toe moeten leggen?

Het idee is dat er weer een digitale variant komt. Waarbij dus niemand meer langs komt om te kijken hoe het echt zit, er geen tijd is om welke vraag dan maar te beantwoorden of mensen nieuwe inzichten te geven, maar alleen op basis van een paar papieren gegevens een label wordt vastgesteld. 

Dan gaan we dus weer terug naar de situatie waarbij zo’n label zo goed als nietszeggend is en zeker niet het effect zal hebben waarvoor hij bedoeld was: mensen een beter inzicht te geven in de mogelijkheden om hun leefomgeving te verduurzamen.

Zo’n wassen neus label heeft alleen maar het omgekeerde effect: het geeft mensen het idee dat ze goed bezig zijn terwijl het inhoudelijk nauwelijks enige waarde heeft.
 
Dat partijen die er zich op voorstaan de belangen van ondernemers te behartigen, of op enige manier iets op zeggen te hebben met het verbeteren van onze leefomgeving (nog los van enig klimaat doel) met droge ogen dit soort voorstellen indienen kan je op zijn minst bevreemden.

Anne.


0 reacties

Geen reactie

Reageer