Skip to main content
Vraag

Zoneregeling: radiatoren en vloerverwarming - wie heeft ervaring?

  • 16 April 2020
  • 4 reacties
  • 1893 Bekeken

Wij hebben ons huis uit 1936 nu eindelijk helemaal geisoleerd. Als laatste gaan we een nieuwe CV ketel aanschaffen.

We hebben beneden 3 ruimtes: keuken en studeerkamer met (nieue) vloerverwarming, woonkamer met (oude)radiatoren.

De thermostaat hangt in de woonkamer. Nu wil ik de temperatuur in de studeerkamer en keuken (vloerverwarming) apart kunnen regelen. Men stelde mij een zone regeling voor.

Wat is jullie ervaring hiermee? Bedraad of niet?

4 reacties

Reputatie 5
Badge +1

Nieuwleusen, 17 april 2020.

Geachte DBvdB,

Wij hebben sedert 2010 zoneregelingen op de beneden verdieping,waar overal vloerverwarming ligt. Het is van het merk Henco en functioneert naar genoegen door middel van een draadloos systeem.

Over de combinatie vloerverwarming en radiatoren kunnen we helaas geen informatie geven.

Geert Nap

Reputatie 5
Badge +1

Op dit VEH Forum heb ik één en ander van eigen ervaringen gepost. Te vinden bij de topic's;

  • Warmtepomp en vloerverwarming,
  • Woede en spijt / Column Daphne verduurzaamt / februari 2020,
  • Oud huis redelijk goed geïsoleerd; wat is nog mogelijk en is warmtepomp icm finoven mogelijk?

Weliswaar waren hier de aanleiding de combinatie met een warmtepomp.

Ook wij hebben de woning in 2 zone's verdeeld.In principe is de verdeling BG + Vloerverwarming. Zijn in 2018 begonnen met wat experimenten (inmiddels alweer gewijzigd, maar dat kom je in deze topic's vanzelf tegen).

Heb hier één en ander met schema's toegelicht.

Succes, Rob

Reputatie 7
Badge +4

Kan u de doorstroming van de vloerverwarming van de keuken en studeerkamer dan apart regelen of alleen de doorstroming van de vloerverwarming (keuken en studeerkamer) en de radiatoren (woonkamer) apart. Uitdaging is een zo laag mogelijke cv-temperatuur (ik neem aan dat u een hr-ketel (rookgascondenserende ketel) heeft. Bij voorbeeld 35 graden. Dus als de radiatoren het niet redden dan de deur tussen de keuken en de woonkamer open.

Reputatie 5
Badge +1

Vandaag de Intergas HReco30 vervangen door een Intergas Xtreme30.

De reeds in 2 zones ingedeelde woning kunnen we nu met 2 ‘Modulerende’ ( “OpenTherm” ) thermostaten aansturen.  Wij hebben hiervoor 2 Honeywel Modulation Clock thermostaten geplaatst. De beide zones zijn volgens onderstaand schema van Intergas op gesplitst en geïnstalleerd.

De warmtevraag van Thermostaat T2, geplaatst in de woonruimte, is de primaire sturing. Door T2 wordt tevens 2-wegklep B geopend, zodat de vloerverwarming  (gehele B.G), de radiatoren op de 1e V ( LT + Thermoskranen ) en de Werkplaats (LT + Thermoskranen)  verwarmd worden. (zie P.S > )

Bij warmtevraag van Thermostaat T1, geplaatst (tijdelijk) op mijn werkkamer gaat de 2-wegklep B niet open en wordt alleen Zone 1 verwarmd (bij ons de slaap- en badkamers).

Wat wij hiermee bereiken is;

  • Elke Thermostaat heeft zijn eigen klok programma, zodat de schakelmomenten kunnen worden afgestemd op het gebruik van de ruimtes,
  • Onder ‘winterse'-omstandigheden, is de warmte sturing met het klokprogramma van  T2 goed in balans om de gehele woning en werkplaats comfortabel te houden, 
  • Als we de woonruimte met een externe warmtebron wordt verwarmd (bij ons een L/L warmtepomp, maar kan ook een houtkachel zijn), komt er geen warmte vraag meer van T2. Thermostaat schakelt T1 dan rond 22h00 de verwarming van Zone 1 in (slaap- en  badkamers),
  • Doordat met warmtevraag van T1 de 2-wegklep gesloten blijft, is het te leveren warmtevermogen (en dus gasverbruik) fors minder. De grootste warmte vragers zijn (bij ons) de vloer en werkplaats. De vloer is rond 21h00 zo'n 23 graden (en heeft voldoende ‘accu'-capaciteit om tot 08h00 de volgende ochtend de vloer boven de 18 gr. te houden). En in de werkplaats is na 21h00 toch geen warmte behoefte meer.

P.S. Deze 2-wegklep voorkomt tevens, dat de pomp van de vloerverwarming warm water terug gaat voeren naar de rest van de CV installatie en daarmee de vloer zijn opgeslagen warmte verliest.

Reageer