Vraag

Bijleenregeling - speciale casus

  • 18 August 2022
  • 2 reacties
  • 102 Bekeken

  • Nieuwe deelnemer
  • 0 reacties

l.s.

mijn vriendin en ik willen samen gaan wonen in haar koophuis. MIjn eigen huis is verkocht. We willen dat doen in gemeenschap van goederen en haar huidige hypotheek op beide namen zetten. De overwaarde uit de verkoop van mijn huis (ong 100k) gaan we NIET inbrengen in deze hypotheek.

Hier heb ik enkele vragen over.

1. Is de bijleenregeling van toepassing op ons?

2. Zoja, geldt het niet meer kunnen aftrekken van de hypotheekrente alleen voor mij (de verkoper van genoemd huis met overwaarde van 100k die niet ingebracht wordt)? Of geldt dat voor ons allebei?

3. Zo ja: wat lijkt jullie financieel het verstandigst om te doen in deze situatie? Is bv 3 jaar wachten met hypotheek op beide namen zetten een valide optie (omdat de bijleenregeling na drie jaar vervalt).

4. meer een open vraag: krijgen we in deze situatie met nog meer belastingregeltjes te maken dan alleen de bijleenregeling?

Dank voor de hulp!!


2 reacties

Reputatie 6
Badge

@T.M.S 

De bijleen regeling is van toepassing op jou, dus als jij die 100k niet inbrengt, betekend dat dat er over 100k van jouw deel van de hypotheek de rente niet mag worden afgetrokken.

 

Over wat financieel verstandig is zal ik me niet uitlaten, ik zou zelf die 100k gebruiken om de hypotheek te verlagen, maar dat is afhankelijk van je situatie misschien niet handig.

 

 

Reputatie 4

Op de site van de Belastingdienst staat hierover een heleboel: 

 

Fiscaal partnerschap en de bijleenregeling (belastingdienst.nl)

Reageer