Hi allemaal,
Na flink wat zoekwerk, kom ik er nog niet helemaal uit. Wie kan me uitleg geven?
De situatie
Nieuwe (duurdere) woning gekocht, oude woning verkocht met overwaarde. Verschil tussen eigenwoningschuld en verkoopopbrengst is ongeveer 135.000; de daadwerkelijke eigenwoningreserve komt dan denk ik iets lager uit omdat je daar nog wat kosten van betaalt?
Uit de overwaarde lossen we allereerst een overbruggingshypotheek van ongeveer 70.000 af. Dan hou je een overwaarde over van 65.000.
De vraag
Natuurlijk wil de fiscus graag dat je het volledige bedrag gebruikt als aflossing op je nieuwe hypotheek. Ik begrijp echter dat dat niet per se hoeft. Wat ik nergens kan vinden is hoe het precies in de praktijk werkt als je een déél gebruikt om je (nieuwe) hypotheek deels mee af te lossen, en een deel voor andere doeleinden (spaarbuffer, schenking aan kinderen, auto, etc)?
Concreet: stel dat we van de 65.000 overwaarde, 55.000 in de nieuwe hypotheek stoppen en 10.000 laten storten op onze rekening, hoe werkt dat dan wat betreft de hypotheekrenteaftrek?
Volgens mij mogen we dan over 10.000 van de nieuwe hypotheek geen rente aftrekken? Maar hoe reken je dat uit / geef je dat aan?
Of is het zo dat je, als je een deel gebruikt, meteen over het hele bedrag van de overwaarde geen renteaftrek meer mag gebruiken?
U snapt, ik snap het niet helemaal. Scheelt, de overdracht is pas over een paar maanden. Maar toch, goed om vooraf te weten zodat ik duidelijke keuzes en afspraken kan maken.