Vraag

Nieuwe woning gekocht: overwaarde en bijleenregeling

  • 31 August 2020
  • 6 reacties
  • 747 Bekeken

Hallo allemaal,

Allereerst bedankt voor de mogelijkheid om hier iets te posten!

Wij hebben een ander huis gekocht. De overdracht is op 9 november. Inmiddels is ook onze huidige woning verkocht, overdracht 16 december.

De nieuwe woning wordt gefinancierd met een hypotheek, overbruggingskrediet en eigen geld. 

Bij de verkoop van de huidige woning wordt de bestaande hypotheek en het overbruggingskrediet afgelost. De huidige woning is tegen een hoger dan verwachte prijs verkocht, er blijft overwaarde over.

Mijn vragen zijn:

1.) Bij aankoop nieuwe woning wordt zo'n 17K eigen geld gebruikt. Als wij 17K uit de overwaarde 'houden', krijg je dan te maken met de Bijlmer regeling? Eigenlijk hebben wij die 17K zelf voorgefinancierd in afwachting van de overwaarde.

2.) Zelfs na aftrek van de 17K eigen geld, houden we overwaarde over. Dit deel van de overwaarde willen we gebruiken om een extra aflossing te doen op de nieuwe hypotheek. Voorkomen we hiermee dat we in de blijleenregeling vallen? Immers de overwaarde gebruiken we om de hypotheek van de nieuwe woning te verlagen.

 Alvast dank voor jullie antwoorden en hulp!


6 reacties

En nog een aanvullende vraag. Is het ook mogelijk om de in december vrij gekomen overwaarde te gebruiken om bijv. een nieuwe keuken, vloer en stucwerk van te betalen?

Alvast dank voor jullie reacties :-)

Reputatie 6
Badge

Het idee van de bijleen regeling is dat je de overwaarde van je oude huis in je nieuwe huis stopt, dat kan zijn door minder hypotheek te nemen, maar ook door je woning te verbeteren via een verbouwing.

Bewaar de facturen, mocht de belasting dienst het nodig vinden om je aangifte achteraf te controleren, dan kan je laten zien dat het in het huis is gestopt.

Bedankt voor je antwoord! Geldt dat dan ook voor het gebruik van de overwaarde, na verkoop vorige woning, voor het doen van een aflossing op de nieuwe hypotheek (nieuwe woning)?

Reputatie 6
Badge

Als ik me goed herinner vul je op je belasting aangifte in wat de hypotheekschuld is op 1jan en 31dec of als je een huis koopt in dat jaar op de datum van aankoop en 31dec, of als je hem verkoopt op 1jan en de verkoop datum.

Je hoeft de aflossing dus niet op de zelfde dag te doen als je het huis verkocht hebt, maar het is dus wel belangrijk dat de extra aflossing nog voor het einde van het jaar bij de hypotheek verstrekker is geregistreerd, zodat de schuld op 31 dec lager is en je naar alle eer en geweten kan aanvinken dat voor de volledige hypotheek, rente aftrek van toepassing is.

Ik zou in jou geval met de overdracht op 16 december  zo snel mogelijk na de overdracht de extra aflossing doen aangezien sommige financiele instellingen tussen kerst en nieuwjaar niet zo veel meer doen...

 

Super bedankt, het is mij nu wel helemaal duidelijk :-) fijn!

Reputatie 7
Badge +2

Of je te maken krijgt met de bijleenregeling hangt af van je woning aan- en verkoop geschiedenis en de bedragen waar het om gaat.

Wat van belang is is hoeveel geld je onder de streep overhoudt aan de verkoop van je oude huis, en welke kosten je maakt voor je nieuwe huis. Daarbij tellen in principe alle kosten die je aan je huis maakt gewoon mee, dus idd ook een nieuwe keuken, afkoop erfpacht etc.

Anderzijds mag tegenwoordig de hypotheek niet meer dan 100%  (geloof ik) van de woningwaarde zijn. En een nieuwe keuken of afkoop erfpacht verhoogt over het algemeen niet recht evenredig de waarde van de woning.

Hieronder het voorbeeld van de belastingdienst nog iets verder uitgewerkt.
Stel je had bij een vorige verhuizing € 40.000,= aan overwaarde.

Je verkoopt nu je woning voor € 150.000,=,  maakt daar echter in totaal € 5.000,= kosten voor (makelaar etc), dus in totaal levert het je € 145.000,= op.
Er was nog een hypotheek van € 110.000,= dus onder de streep houdt je € 35.000,= over.
Samen met de € 40.000,= die je een vorige keer over had heb je dus in totaal € 75.000,= 

Je nieuwe huis is € 300.000,= en het totaal aan aankoopkosten is € 30.000,= oftewel, je nieuwe huis kost je in totaal € 330.000,= 

Het maximum bedrag waar je dan hypotheek rente over mag aftrekken dan
€ 333.000,= - € 75.000,= = € 225.000,=

Maar, zoals ik het begrijp is het zo dat als je in dat huis van 300.000,= een nieuwe keuken van
€ 25.000,=  zou plaatsen en voor € 15.000,= de erfpacht eeuwigdurend zou afkopen en voor
€ 8.000,= aan verduurzamingsmaatregelen zou nemen,
dan is de kostprijs van het huis dus € 300.000,= + € 30.000,= + € 25.000,=  + € 15.000,= + € 8.000,= = € 378.000,=

En is het maximum bedrag waar je dan hypotheek rente over mag aftrekken dan
€ 378.000,= - € 75.000,= = € 303.000,=

Aangezien je in principe toch geen hypotheek hoger dan € 300.000,= zou kunnen krijgen (zijn ook uitzonderingen op) zou je dus over de hele hypotheek de rente mogen aftrekken.

Let wel, bij een volgende verhuis stap begin je dus met die € 75.000,= aan eigen woning waarde.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is :)
Overigens moet je hypotheek verstrekker dit ook zondermeer kunnen bevestigen.

Anne.
Ik ben geen specialist - wel het 1 en ander aan ervaring met kopen/verkopen van huizen en afsluiten van hypotheken.

Reageer