Beantwoord

Aansluiting spouw en plat dak

  • 23 August 2023
  • 2 reacties
  • 179 Bekeken

  • Nieuwe deelnemer
  • 0 reacties

Hallo allemaal,

Over enkele weken komt een bedrijf mijn spouwmuur vullen met parels.

Het huis zelf (1950) is geen probleem, maar de uitbouw (1967) met plat dak wel. Daar blijkt de muur aan binnenzijde woning niet tot aan het plafond te komen. De draagbalken rusten alleen op de buitenmuur. 

Als ik de spouw niet van boven afsluit, zullen straks de parels de woonkamer in vliegen over de rand van de binnenmuur.

Heeft iemand een tip hoe de spouw het beste af te sluiten? 

Zelf dacht ik om met hout of gipsplaten horizontaal bovenop de spouw of vertikaal tussen de muur en het plafond het dicht te maken?

 

Ter info; als de spouw is geïsoleerd wordt het platte dak ook nog geïsoleerd van binnenuit.

De buitenmuur is afgesloten met een boeibord op een houten plank geschroefd.

Alvast bedankt voor de tips.

icon

Beste antwoord door Erve 27 August 2023, 09:41

Bekijk origineel

2 reacties

Reputatie 2

@Sanne Welkom op Eigen Huis Community en dankjewel voor je bijdrage. Wellicht dat andere leden hun ervaringen in een reactie op je bericht kunnen delen. Groet, Stephanie

Reputatie 3

De draagbalken heten gordingen. De muur aan de binnenzijde van de woning is het binnenspouwblad van kalkzandsteen, die is gemaakt om te dragen. De buitenmuur is van gevelbaksteen, die is niet gemaakt om te dragen maar is tegen weer en wind en regen en verder voor de sier.

Het dak van de uitbouw moet je ook isoleren. Die isolatieplaten kan je door laten lopen over de spouw tot tegen de buitenmuur. Dan zijn tegelijk de parels aan de bovenkant afgesloten. 

Een spouw moet kunnen ventileren want het is daar altijd vochtig. In de gevel zitten onderaan om de meter open stootvoegen. Dat is voldoende. De lucht kan dan tussen de parels door ventileren. Aan de bovenkant van de spouw moet je even het koppie erbij houden. Je moet ventilatie mogelijk houden met de isolatieplaten van het dak want dat is de uitgang van de ventilatielucht. Tussen de isolatieplaten en het dak moet je een spouwtje van 2cm overlaten zodat alle eventuele condens kan wegventileren. Het is dan een koud-dak-constructie, lees uitleg op internet erover. Je moet niet ventileren met binnenlucht want die is juist veel vochtiger. Je moet dus inlaat en uitlaat met buitenlucht mogelijk houden. Het zijn maar een paar kleine spleten. Bijvoorbeeld om de meter open stootvoegen bovenaan de buitenmuur.

Je kan ook de opening tussen de binnenmuur en het dak dichtmetselen met kalkzandsteen. 

 

Reageer