Vraag

Dakisolatie plat dak

  • 9 December 2020
  • 16 reacties
  • 702 Bekeken

Wij hebben een plat dak van beton (waarschijnlijk breed plaat) met daaroverheen een bitumen deklaag uit de bouw (1979). Wij zijn voornemens om zonnepanelen aan te gaan leggen (enerzijds), maar zijn ook bezig om het huis in stappen beter te isoleren (anderzijds). Dakisolatie is dan iets wat ook aan de beurt komt. Alleen.. isoleren aan de binnenzijde betekent dat het plafond 10cm plus afwerking met rachels en gipsplaat naar beneden komt en dat willen wij niet. We hebben nu volwaardige kamers boven en dat mogen geen zolder kamerTJES worden.

Het is simpel,maar het duurde even voor we bedacht hadden dat, als er zonnepanelen op liggen, isoleren dubbel werk oplevert. Want: die panelen moeten er dan eerst af. Gezien de ouderdom van de bitumenlaag kun je sowieso de vraag stellen of je de levensduur van de zonnepanelen (zo’n tien jaar) zonder problemen door komt.

De vraag: heeft iemand ervaring met een isolatie laag onder bitumen waarop je zonnepanelen (met de ballast, dak hoogte 8 meter) gaat plaatsen? Welk materiaal gebruik je het best en druksterkte? Uiteraard gaan we voor de maximale isolatie waarde, dus ingeval van PIR zou dat 10 cm zijn. Maar of dat materiaal de druk kan opvangen weet ik / betwijfel ik.

 


16 reacties

Reputatie 1

dag heer, dame,

PIR/PUR platen onder de bitumen zullen wel kunnen. Die zijn vrij stevig en de dakdekker kan er ook nog een dunne laag multiplex opleggen. Of de zonnepanelen monteren op iets van balkjes?
Lijkt me op te lossen. Dus de vraag is: nu zonnepanelen en die over zeg 10 jaar een keer laten verwijderen voor een nieuwe dakbedekking. Of het gelijk nu doen met isolatie. Als het dak niet te groot is, dan zou ik kiezen voor nu doen en gelijk isoleren.

Reputatie 1

NB Reken er maar op dat zonnepanelen makkelijk 15 jaar of meer meegaan :)

Dat idee van afdekken / verstevigen / druk verdelen met multiplex en de zonnepanelen op balkjes (of iets wat de druk verdeelt) is een sterke. Top!

Het vervangen van de dakbedekking wegens veroudering is één, maar de isolatie die er op moet gezien al het gedoe van uit de regering c.q. Timmermans is twee. Er zal best meer en meer dwang komen en dat wil ik voor zijn door in stappen veel zelf te toen. Men zegt (net als de VEH) bel de installateur of de specialist, maar die prijst ook alleen maar aan wat hem het beste uit komt. Omdat te verwachten valt dat de isolatie met een jaar of tien MOET, wil ik dat er onder hebben alvorens panelen neer te zetten.

m.b.t. de levensduur: men zegt dat zonnepanelen langer mee gaan (garantie tien jaar) en dat is waar. Maar de uitspraak (met tien jaar vervangen) komt van een (zonnepanelen) monteur die dit motiveerde met de beperkte opbrengst van de panelen van tien jaar geleden vergeleken met de huidige panelen. Daar heeft hij een punt…  Leuk om ze op je dak te hebben, maar wat levert het op, de ontwikkelingen gaan snel. Maar de relativering is dus: bekijk het verschil in rendement tussen wat er op ligt en wat dan wordt aangeboden.

Thx voor de reactie en meedenken!

Reputatie 3

Groen sedumdak nemen plus zonnepanelen. Laat degene die het aanlegt de staat van de bitumen eerst beoordelen.

sedumdak en daar overheen zonnepanelen? Hoe komen die planten aan water?

Heb afgelopen zomer ook een huis gezien met een (prachtig) sedumdak, zonder zonnepanelen btw. Alleen, na zes weken mooi weer lag  er toch opeens een regenleiding op. Als het werkt kan het wel voor verkoeling zorgen en daarmee een hoger rendement van de zonnepanelen, maar om nou op 8 meter hoogte te gaan controleren of de plantjes water moeten hebben… (of zie ik het te somber?)

 

Reputatie 7
Badge +2

Het dak heeft het dan idd wat moeilijker.
Maar het grootste probleem is dat het steeds minder lijkt te regenen in NL.

Overigens kunnen sedum daken wel wat hebben.

Dat ze voor verkoeling zorgen ben ik zelf niet zo van overtuigd
(ik heb sinds ca 2011 een sedum dak en sinds 2018 er zonnepanelen op staan)
Kwa isolatie, in de zomer of winter heeft het niet zoveel effect.

Een groen dak is behalve leuk (ik word er elke keer weer blij van als ik het zie) vooral ook goed als bescherming van je dak, voor de waterhuishouding en een stukje vergroening van je omgeving ook als is het bovenop je huis.

In sommige plaatsen is er ook subsidie te krijgen voor de aanleg van een groen dak.

Reputatie 3

Ik meldde dat van een sedumdak omdat ik het zelf overweeg. Maar dan op de dakkapel, inderdaad met zonnepanelen er op. Ik moet de maximale dakbelasting nog even navragen bij de dakkapelleverancier.

Wat ik heb gelezen is: doordat het dak's zomers koeler is vanwege de sedum, verbetert het rendement van de zonnepanelen. Los daarvan heeft de dakkapel bij ons de beste ligging omdat de schuine daken op oost en west liggen. En het wordt ‘s zomers smoorheet op die etage.

Ook werkt de sedumlaag+onderlaag isolerend (en het is natuurlijk geweldig voor de insecten en waterhuishouding). En de zonnepanelen zorgen er voor dat de zon niet zo brandt op het platte dak.

Ik ben wel benieuwd hoe het dan kan dat het bij Anne niet zoveel effect heeft, of de verhalen van de leveranciers zijn mooier dan de werkelijkheid.

 

Reputatie 7
Badge +2

Er is (oa) bij mij in de zomer van 2017 onderzoek gedaan door iemand van de Universiteit van Utrecht naar de koelende werking van een sedumdak.
Die vond het verschil significant, maar dat was gemiddeld ca 0,7C,
dat vond ik zelf wat minder indruk wekkend :)

De koelende werking was vrij constant tov de buitentemperatuur.
Het verschil was ‘s avonds het grootst, ‘s ochtends het kleinst. 

Ik weet overigens verder niet van enig onderzoek waar de koelende werking wordt bevestigd of bestreden.

De koelende werking van het sedum dak wordt volgens mij meestal toegeschreven aan het verdampingsprincipe. Het idee is dat water uit het sedum dak verdampt en daardoor een verkoelende werking zou hebben op de zonnepanelen.

Ik denk dat als die werking er al zou zijn het vrij lastig is dat te meten op een manier dat duidelijk is dat het niet door andere factoren wordt veroorzaakt.

Daarnaast zou het daarvoor ‘s nachts altijd moeten regenen en dat doet het eigenlijk steeds minder.
Wel lijkt het vaker heftiger te regenen: alle regen voor 1 maand in 1 dag bijvoorbeeld.
Daar helpt ene groen/sedum dak dan weer wel heel mooie bij als warmte buffer.

Mogelijk heeft de verminderde reflectie van een sedumdak nog een klein effect, maar vaak hebben bitumen/epdm daken een bescherm laag tegen inwerking van de zon,  in de vorm van grind oid er op liggen.

In de winter heeft een nat sedum dak trouwens ook geen bijster goede isolatie eigenschappen.

Kortom: ik ben nog niet zo overtuigd van het idee dat een sedumdak significante verkoeling of anderzijds isolatie oplevert.
 

Reputatie 3

Anne, goed punt. Daarom heb ik nog wat aanvullend google-onderzoek gedaan naar de isolatiewaarde van sedumdaken. Ik vond dit: https://www.duurzaamgebouwd.nl/artikel/20100215-vegetatiedaken-en-het-fabeltje-over-isolerende-eigenschappen

Het blijkt slecht iets van R 0,25 (c of d heb ik ff niet scherp) toe te voegen. Als je dit dus doet, doe het niet voor de isolatie maar om andere redenen (gelukkig ben ik hier tijdig teruggefloten).

Reputatie 7
Badge +2

Goede redenen zijn oa:

Je wordt er blij van :)

Betere waterhuishouding

Meer groen in bebouwde omgevingen

Bescherming van het dak

Meer biodiversiteit

De hommels worden er ook blij van

Als het in het zicht ligt: het staat leuk(er)
 

Reputatie 2

Bij een plat betonnen dak met bitumineuze bedekking moet je zeker een zogenaamd ‘omgekeerd dak’ overwegen. Het basis principe is dat de isolatieplaten op de bitumineuze dakbedekking worden gelegd, met daarop ballast (grind) of tegels. De isolatie is namelijk erg licht en waait er anders zo vanaf. Het mooie van deze omgekeerde dak constructie is natuurlijk dat de isolatie buiten de waterdichte laag zit waardoor er  geen condensproblemen te verwachten zijn. Op de tegels kun je prachtig je zonnepalen zetten.

Wel wat punten van aandacht:

  • de constructie is wel zwaar, dus het dak moet het kunnen dragen (vraag deskundige!)
  • het is wat duurder want elke zoveel jaar moet je de bitumen vervangen en dus ook de isolatie (maar door de isolatie wordt de dakbedekking wel goed tegen UV beschermd en gaat daardoor weer langer mee
  • een bestaande constructie die halverwege de levensduur is, is natuurlijk lastig kiezen: nu alles vervangen of wachten met isolatie
  • goed bedrijf in de hand nemen, want onderhoud (van de randen) is belangrijke en reparaties bij lekkages zijn lastig
Reputatie 7
Badge +2

@Paul Holscher Als je op de platen een laag(je) hout aanbrengt zoals @Gerlinde en Cor suggereerde, is het toch net alsof je de bitumen/EPDM op het dak hebt aangebracht en zou je het daar indien nodig weer vanaf kunnen halen?

Overigens wordt er volgens mij ook regelmatig domweg een nieuwe laag aangebracht op de oude.
Waarmee ik niet wil zeggen dat dat altijd een goed idee is :) 

Reputatie 2

@Anne 

Goed dat je nog even reageert, want ik realiseerde mij daardoor dat het misschien wel een verhaal uit de oude doos is. Ik heb 40 jaar geleden als vakantiewerker geholpen dergelijke daken aan te leggen. Het principe is als volgt: er wordt een baan dakbedekking uitgerold. Daarop giet men hete bitumen en direct in de nog hete bitumen wordt een halve baan verspringen een tweede baan uitgerold. Nooit naden boven elkaar. Daarop wordt de isolatie gelegd en daarop de ballast (tegels op de rand en grind of tegels er tussen).

 

Dan als antwoord op je opmerkingen: de dakbedekking ligt dus in principe los op het dak en een houten ondergrond is daarom niet nodig. En als de aanwezige dakbedekking er voor geschikt is kan de oude laag worden gebruikt. Hangt vermoedelijk af van het smeltpunt, want volgens mij hangt de werking samen met het feit dat de hete bitumen een dun laagje van de dakbedekking doet smelten, waardoor het één geheel wordt (net zoals solutie doet bij het plakken van een lekke band). Waarschijnlijk moet de leislag van een oude bedekking er wel worden afgefreesd.

 

Ik weet niet hoe dik de isolatie kan worden gekozen en of dat voldoet aan de moderne eisen. Maar als je gaat kijken op internet, kom je het gewoon tegen. En als het dak geen oversteek heeft ontstaat er misschien wel een warmtelek aan de rand, die je van binnen uit zou moeten oplossen.

Thx voor alle reacties (tenslotte heb ik de discussie aangezwengeld). Er zijn verschillende discussies gevoerd. Sedum dak: ik support alle argumenten van groen en insecten (twee entomologen in het gezin, je moet wel) maar gezien de hoogte van ons dak (8 meter) en de belachelijke verstening van tuinen die wordt toegestaan heb ik zoiets van: niet nuttig, laat maar. Qua isolatie voegt het niets toe.  Over isolatie en bitumen… Als je met iets zit, is het ideeën verzamelen. De zogenaamde deskundige verteld het niet.  Welnu: mensen zetten zonnepanelen in bakken die achter elkaar staan, met tussenruimte omdat ze anders in elkaars schaduw  staan, opbrengt verlagen etc.. Het is zo bezien effectiever om ze als een zonneschans te zetten, lijkt mij. Alleen door wervelingen rond de dakrand moeten ze zwaar geballast worden. Sprak ik een dakdekker die er even de tijd voor nam… Ik ben met hem eens dat bitumen van veertig jaar op enig moment problemen KAN (ZAL) gaan geven vanwege ouderdom. Zeker als je gaat investeren in isolatie OP de bitumen en dan zonnepanelen. Leuk, maar bij een lekkage heb je echt een probleem. Maar wat hij voorstelde: als je de bitumen verwijderd, kun je steunen die we in de industrie gebruiken voor de plaatsing van installaties vastboren op de (bij mij aanwezige) betonlaag. Dan kun je isoleren vervolgens bitumen aanbrengen en op de plateaus van de steunen de zonnepanelen vast monteren. Vooralsnog is dat de route die ik verder ga onderzoeken...

Beste @Senior,

Hopelijk hebben de andere communityleden je verder kunnen helpen met je vraag. Succes met het verder onderzoeken van de mogelijkheden!

Reputatie 6
Badge +1

@Diana.B 

Like: een moderator. Dat werd tijd.

Reageer