ervaringen met duurzaamheidsadviseurs

  • 8 April 2019
  • 0 reacties
  • 393 Bekeken

Reputatie 1
ik vroeg me af welke ervaringen anderen hebben met zogenaamde duurzaamheidsadviseurs.

Wij hebben zelf een wat mindere ervaring.
We hebben het bedrijf balanshuis ingehuurd. onder wij een oude zelfstandige boederijwoning hebben, die enkele jaren geleden nog gerenoveerd was, maar niet voldoende geïsoleerd, wilden we graag specialistisch advies, hoe deze woning naar een lagere energierekening te krijgen. zij hebben voor ons een advies (stappenplan) geschreven en daarna in een tweede fase ook partijen geregeld voor de uitvoering.
situatie was niet geisoleerde muur kleine krappe spouw, houtenvloer met vloerverwarming. krupruimte deels niet geisolerd. deels geisoleerd met 6cm glaswolplaten onder vloer.
dubbelglas van 30 jaar oud.

advies: spouwmuurisolatie met isoparels, bodemisolatie isoparels en glas vervangen door hr++.

Het proces ging moeizaam; slechte communicatie over afspraken, het raamhout is niet goed gecontroleerd, voor het nieuwe glas erin ging, verkeerde glas (geen hr++ glas) geplaatst etc. hier heb ik eerst twee weken discussie over moeten hebben, voordat ze erkenden dat het verkeerde glas geplaatst was. hierdoor was het project uiteindelijk een half jaar later pas klaar.

Tijdens de uitvoering kwam ik via de gemeente in contact met duurzaam bóuwloket. ik had in eerste instantie andere vragen. maar ben toen ook het advies van balanshuis bij hun gaan checken. zij kwamen tot een heel andere conclusie. Bij vloerverwarming is vloerisolatie cruciaal. bodemisolatie heeft veel te weinig isolerend vermogen. Dit advies werd bevestigd op mijn verdere internet zoektocht, o.a. op milieucentraal. en bij twee bedrijven die isoleren.
Het laatste advies dat ik van een bedrijf heb gekregen was zelfs om de isoparels van balanshuis op de vloer verwijderen, bodemfolie erin en dan thermokussens! (dit zou een totale schadelast van bijna drieduizend euro betekenen.)

Ik heb inmiddels naar het gasverbruik gekeken, omdat de het hr++ glas en bodemisolatie inmiddels een jaar geleden uitgevoerd zijn. helaas is het gasverbruik niet significant gedaald; 50m2, terwijl we dit jaar in de winter twee weken op vakantie waren.

kortom, we zijn niet tevreden en hebben nu het idee de verkeerde maatregelen te hebben toegepast.

Ben benieuwd naar anderen hun ervaringen.
Ik kan me voorstellen dat dit komende jaren nog vaker voor gaat komen, met alle druk vanuit de overheid om huizen te verduurzamen.

0 reacties

Geen reactie

Reageer