Vraag

Heeft isolatie van een bad zin?

  • 23 October 2019
  • 7 reacties
  • 3458 Bekeken

Volgend jaar verbouwen we de badkamer en wordt er ook een bad geplaatst. 

Ik vraag me af of isolatie van het bad (zoals bv van Tonzon of gewoon glaswol) zin heeft voor een modern kunststof bad (waarschijnlijk model Xenz Lagoon). Het bad wordt niet dagelijks gebruikt want we hebben een aparte douche.

Ons appartement is 25 jaar oud en de badkamer is niet koud want die ligt in het centrum van het huis en heeft geen buitenmuren.

Bedankt, Willem

 

 


7 reacties

Reputatie 6
Badge

Ik heb niet eerder echt aan bad isolatie gerekend dus vooralsnog maar even een gezond verstand redenering.

Je isoleert je bad normaliter om je badwater zolang mogelijk op temperatuur te houden.

De omgevingstemperatuur rond je bad zal als ik het goed begrijp rond de 20 graden zijn, een normale verwarmde binnen ruimte. Een lekker warm bad is al gauw 10 graden warmer, maar warmteverlies treedt natuurlijk (zonder bijverwarmen) altijd op

Met een goede isolatie rondom en onder het bad beperk je het warmteverlies tot verlies aan alleen het wateroppervlak. Dat verlies kan dan zo maar 70% minder zijn ten opzichte van geen isolatie. Je kunt dan toch 3x zo lang in bad blijven liggen

 

Reputatie 4
Badge +3

Welkom op de community @WillemvanderG:wave: Weet je inmiddels voldoende om je bad te gaan isoleren? Wat ben je allemaal te weten gekomen? Leuk als je het hier laat weten. @jvdleeuw ook bedankt voor je behulpzame reactie. 

Reputatie 7
Badge +3

Dat het extra isoleren van een ligbad niet veel voorkomt zal wel een oorzaak hebben. Het meeste warmteverlies dat er optreedt zal immers zeer waarschijnlijk van het wateroppervlak zijn, inclusief de verdampingswarmte. Komt dus nog bij dat deze waterdamp afgevoerd moet worden en tijdens het stookseizoen kost het opwarmen van de daarvoor benodigde buitenlucht dus energie. Voor het verwarmen van die buitenlucht benut je dus nu nog de warmte die je via de badkuip verliest. Of die warmte nu van de badkuip komt of van de radiator komt, maakt dus niets uit. Tijdens het stookseizoen is het nut van isoleren van de badkuip dus nihil.

Reputatie 2

Ik heb ook een kunststof bad. Ik verlies hier zeker waterwarmte aan. Iedere keer als ik in het bad lig vraag ik me af waarom het bad niet geïsoleerd is (het bad is in de jaren 90 geplaatst door de vorige bewoners).

Als ik het bad vul koelt het water zeker in het begin sterk af doordat de warmte volgens mij voor een groot deel richting de ombouw van het bad gaat. Na een tijdje is het daar al wat warmer dus is dit effect minder sterk.

Zelf ga ik dus zeker isolatie van de badwand proberen zodra deze badkamer verbouwd wordt. Het gaat om een klein beetje glaswol, dus dat zijn de kosten niet. Of is er wellicht iemand die me een reden kan geven dat dit niet verstandig is?

Reputatie 4
Badge +3

@WillemvanderG kun je zo verder? 

Bedankt voor de reacties.

Ik ga tot nog overleggen met de aannemer maar ik denk dat isoleren de moeite waard is.

Willem

Reputatie 4
Badge +3

Goed om te horen @WillemvanderG

Reageer