Vraag

pir isolatieplaten tegen eps platen

  • 27 juni 2019
  • 1 reactie
  • 227 Bekeken

We hebben een huis uit '90 waarvan de dakplaten 9cm dikke unidek platen zijn, gemaakt van EPS oftewel piepschuim.

Tijdens ons renovatieproject willen we de isolatie ook direct verbeteren. Tussen de balken en de dakplaat is een ruimte van 17 cm. Als het straks afgetimmerd is met gipsplaten dan is die ruimte niet meer zichtbaar en alleen gevuld met lucht, zonde eigenlijk nu je er in toch mee bezig bent. Ik heb gesprek gehad met isolatiebedrijf welke het product icynene kon aanbrengen maar hij gaf aan dat we het ook prima zelf zouden kunnen doen m.b.v. PIR platen, tape en juiste goede kwaliteitfolie.

Ik heb gekeken en 12 cm pir plaat is ruim voldoende om op nieuwbouwwaardes uit te komen, ik heb spullen al in huis maar twijfel toch of dit wel zo verstandig is.

Het is mij onduidelijk of EPS nu van zich zelf dampdicht is en of er ik er eigenlijk wel verstandig aan doe om een ander dampdicht materiaal pir met aluminium cachering, + pur (luchtdicht) + alu tape er tegenaan te plaatsen.
Mijn plan is om voordat het regelwerk voor het gips er tegenaan gezet wordt er een klimaatfolie tegenaan te zetten. De klimaatfolie zal in de winter de folie dampdicht maken en in de zomer juist open zetten zodat het vocht in de constructie er uit kan. Alles moet uiteraard secuur af worden getakeld.

Doe ik het zo goed of heb ik juist kans op problemen in de toekomst?

1 reactie

Reputatie 5
Badge +1
Zolang de dampdichte folie aan de 'warme' kant zit maakt het niet zoveel uit wat aan de 'koude' kant nog meer aan dampdichte folie zit.

Het beste is natuurlijk dat er maar 1 dampdichte folie is.
Maar als die zijn werk doet, komt er dus geen damp achter en kan die damp dus ook niet ergens gaan condenseren waar je het niet wilt.

De damp zou dan dus ook niet 'tussen' de 1 dampdichte folies terecht moeten kunnen komen en daar gaan condenseren.

Dampdichte folie moet altijd aan de warme kant zitten.
Aan de koude kant wil je damp open folie zodat als er van de andere kant damp/vocht in komt, dit weg kan.

Maar als ik het goed begrijp zit de oude dampdichte folie ook al aan de warme kant.

Anne.

Reageer