Boerderij uit 1910.

  • 8 January 2020
  • 4 reacties
  • 601 Bekeken

Reputatie 5
Badge +1

Onze woning is in 1910 neergezet als boerderij. Met een kleine woonruimte in het voorhuis (nu onze woonkamer),  in het achterhuis een stal voor 2 á 3 koeien (nu onze slaapkamer + badkamer) en een binnenruimte met varkenshok  (nu onze keuken en bijkeuken). Over de boerderij een hooizolder en ‘knecht’-slaapkamer (nu 2 slaapkamers + een werkruimte).  Bruto oppervlakte was 96 m2.

De sterk vervallen boerderij is in 1998 aangekocht door de vorige eigenaar. Doel was afbreken en nieuwbouw.  Gemeentelijke  ‘dwalingen’ (!)  leverde zoveel problemen, dat  ‘verbouwen’  als enigste optie overbleef.  Rondom de bestaande boerderij is een betonnen rand gestort waarop nieuwe buitenmuren, inclusief nieuwe kozijnen, zijn geplaatst. Met een isolatie van 6 cm + luchtspouw + nieuwe halfsteens buitenmuur, zijn de muren nu 45 cm dik

Op de ‘oude’ steens buiten muren zijn stalen spanten geplaatst, de achtergevel recht opgetrokken en een nieuw dak geplaatst. Deze 12 cm dikke ‘piepschuim’  isolatieplaten, met binnen wit kunststof en buiten 10 mm hechthout (plus nieuwe dakpannen). De oude stallen vervangen door een nieuwe werkplaats/garage (35 m2, 2000)

Tussen de ‘oude’ funderingen zijn de ruimtes volgestort met zand en ‘stamp’-beton (geen kruipruimte, helaas) . Hierover 10 cm dikke ‘DOW Floormate’ platen, ‘Lego’-platen (voor de slangen van de vloerverwarming, water, elektra,  ed.) en een dekvloer.  (Wij hebben in 2013 over de gehele benedenverdieping een tegelvloer laten leggen )

Helaas is het achterliggende land in 2005 alsnog verkaveld en staan er nu 12 villa’s.

 

Als wij de woning in 2013 kopen, is buitenom alles gereed. Binnen was, door omstandigheden,  de verbouwing met enig spoed opgeleverd.  Wij halen (deels)  de binnenmuren weer weg,  herverdelen en trekken ruimtes samen.  Onder de kap bouwen we 2 slaapkamers en een werkruimte.  In 2014 bouwen we er een portaal aan (12 m2)  plus  een overkapte buitenruimte 12 m2 tussen huis en garage.

Als de verbouwingen afgerond zijn, starten we in 2016 stap voor stap met verduurzamen. Eerste stap, het ‘rondom’ vervangen van de ruiten door GHR++ glas (2016 – 2018) en (aanvullende) dak isolatie (2017 - 2018). In 2017 volgen zonnepanelen. Op het garagedak (!) liggen 9 x 3 kW PP panelen met in de garage een professionele ABB UNO 3.0 TLS-string omvormer.

Ook wijzigen we de CV installatie (Nefit HRC30 met ingebouwde 50 l boiler) naar lagere water temperatuur. Met enkele aanpassingen, inregelen en vooral veel experimenteren, draaide de CV verwarming op een max. watertemperatuur van 55 graden (bij – 10 graden). Feitelijk voorbereid op de vervanging van de Gas CV ketel voor een warmtepomp.

 

Dus tijd voor de laatste fase, de verwarming.

Na uitgebreid advies en doorreken van de isolatie kwaliteit, is de conclusie, dat ons huis met een warmtepomp niet volledig te verwarmen is. Het ‘fundamentele’-deel van ons huis dateert uit 1910.  Wonen moet wel comfortabel blijven. Daarnaast, warmwater voor de douche krijg je met een warmtepomp nooit boven de 55 graden. Dus om een Legionella besmetting te ontlopen (moet wel veilig zijn), moet er toch na verwarming komen (op  gas of elektrisch).

Kortom, het is dus geen warmtepomp geworden. We vervangen in 2019 de Nefit voor  een  Intergas HReco CV-ketel, met aparte warmtewisselaars voor verwarming (A-label) en sanitairwater (A-label). De e verwarming en douchewater zijn apart in te regelen en/of uit te zetten. Voor warm-‘keuken’-water en de wasautomaat (ingebouwde warmwater mengklep) hangt in de bijkeuken een elektrische 50 liter boiler (Energie A, meegenomen uit Portugal!). De boiler opwarming start via het ‘Home-bus’ (WiFi), zodra de zonnepanelen voldoende opbrengst hebben  (of bij onvoldoende opwarming, rond 15h00 vanuit het net)

Vanaf de Energie nota over 2017 en 2018, leren we dat we sinds we zonnepanelen hebben, op de ‘electra’-nota geld terug krijgen. Maar dat valt in het niet bij de gas rekening. Ondanks dat we van 1450 m3 in 2014 inmiddels naar 950 m3 per jaar zijn gedaald, blijft de gas rekening een meer dan forse graai uit de huishoudknip. En de voorspellingen over de gas rekening zijn ook niet bepaald optimistisch. Tijd voor een list, zou Tom Poes zeggen.

Een warmtepomp, een lucht/lucht verwarming. Een split-unit ‘Inverter’-systeem, met een buitendeel (de warmtepomp) en een binnendeel voor de lucht circulatie centraal in de woonkamer. Zolang in voor en najaar de ‘basis’-temperatuur in huis niet onder de 17 graden daalt, kan de CV verwarming uit blijven. (uitgebreide uitleg bij  “Lucht/Lucht warmtepomp” zoeken).

Na enig rekenwerk en marktonderzoek, zijn we uitgekomen op een Mitsubishi SKR35ZSX systeem met A+++ (!) voor verwarmen, met een capaciteit van 4,3 kW (SCOP 5,1)

De verwachting is dat we hiermee tenminste 300 m3 gas kunnen besparen.

Vele vinden het idee een prachtige oplossing. Tot dat je je omgeving vertelt, dat je het inderdaad zo systeem gaat plaatsen. Dan slaat de stemming rap om in; “Bud not in my backyard”.

Oké, dus staat de warmtepomp in de voortuin!

 

En ohja, we hebben de regenpijpen losgekoppeld van het riool. Met een zelf bedacht infiltratie systeem verdwijnt het regenwater onder de grond.

Rob Dekker uut Lochem.


4 reacties

Reputatie 4
Badge +3

Bedankt voor je verhaal @Dekker-Lochem! Welkom op de community van Vereniging Eigen Huis. Wat hoop je uit deze community te halen? Waar zou je anderen graag mee helpen? 

Reputatie 5
Badge +1

 Wat hoop je uit deze community te halen? Waar zou je anderen graag mee helpen? 

Dat zelfs een bijna verloren gewaande boerderijtje niet per se verloren hoeft te zijn. En met (forse)  inspanning zelfs tot een aan de huidige eisen verbouwd kan worden.

Behoud het goede (de massieve steens muren) en voeg nieuwe technieken toe.

 

Reputatie 4
Badge +3

Inspirerende woorden, @Dekker-Lochem. :) Ga zo door! 

Reputatie 4

Ziet eruit als een nieuwbouwhuis, deed de gemeente daar nou zo moeilijk over? :sweat_smile:

Overigens kun je met een grondwarmtepomp je tapwater gemakkelijk boven de 60 graden krijgen zonder naverwarming. Ik heb nooit uitgeprobeerd hoe hoog, maar 1x per week gaat onze boiler naar 61 graden als legionella bescherming. Standaard gaat hij naar 54 graden.

Reageer