Hybride warmtepomp aanschaffen?

  • 16 april 2019
  • 6 reacties
  • 298 Bekeken

Reputatie 1
  • Nieuwe deelnemer
  • 3 reacties
Ik wil deze ervaring delen, omdat ik denk dat er meer mensen zijn, die dubben of ze al dan niet een hybride warmtepomp zullen aanschaffen. Dat dubben heb ik nl. ook gedaan, maar toch de stap genomen en daar ben ik zeer tevreden over.

Ruim een 1 jaar geleden heb ik een hybride luchtwarmtepomp aangeschaft: Elga (van Techneco). Met subsidie eraf, betaalde ik hiervoor ongeveer €2400.
De resultaten na 1 jaar zijn verrassend goed. Ik bespaarde 1030 kub stookgas uit. De cv-ketel verbruikte maar 160 kub gas. De pomp was wel gulzig: hij verbruikte 2450 kwu. Daarmee kom de COP op ongeveer 3,7. Per saldo leverde me dat dik €250 op. Tapwater en badwater worden door de cv-ketel geregeld. Dat vergt een kleine 200 kub gas per jaar.

Zoals gezegd was het resultaat veel beter dan ik had verwacht. Natuurlijk heeft dat ook te maken met de vrij zachte winter, maar vooral met de wijze waarop de pomp is ingezet.
Één van de standaard instellingen is dat de pomp onder de +4 graden afslaat en boven de +6 graden weer begint. Als je op de hoogte bent van de temperatuur ontwikkeling in de koudste 6 maanden, dan weet je dat Elga er dan heel weinig aan te pas komt. Ik heb daarom de warmtepomp ingesteld op ‘continue’ en ook op aan/uit. De Elga draait dus nooit samen met de cv-ketel waardoor er geen flowproblemen ontstaan. De Elga doet het net zo lang door tot de ingestelde temperatuur (dag en nacht op 21 graden!) niet meer kan halen, waarna de CV-ketel het overneemt. Ik heb hem zo ingesteld dat de Elga het 2 uur toch nog blijft proberen om de 21 graden vast te houden.
Als je echt gas wil besparen is het niet handig om de thermostaat ’s-nachts lager te zetten. De Elga moet dan in de koude ochtend enkele graden overbruggen en dat kan de Elga niet aan.
Samengevat: ik hou het allemaal eenvoudig en zet de Elga maximaal in. De Elga draait bij droge lucht wel tot -4 graden bij vochtige lucht en mist geeft hij het al moeilijk bij 0 graden (de verdamper wordt dan veel ontdooit).

Hoe ziet mijn woning eruit?
De inhoud van mijn hoekbungalow uit 2005 is ongeveer 530 m3 en de woonkamer/keuken alleen al zo’n 300 m3. De woning is goed (maar zeker niet top) geïsoleerd en heeft wel een warmteterugwinsysteem (WTW). Ik heb geen vloerverwarming en gewone radiatoren. Alleen in de woonkamer/keuken en badkamer en Wc staan de radiatoren aan. In alle andere ruimte blijft het door het WTW-systeem toch minimaal 18 graden.
Wat mij is opgevallen dat installateurs geen of weinig verstand hebben (of hadden?) van de techniek, laat staan dat ze een op maat gesneden advies konden geven.

Voor de volledigheid: ik heb wat zonnepanelen erbij laten plaatsen zodat ik nu ruim 5000WP op dak heb liggen wat ongeveer genoeg is om de totale vraag om elektriciteit te voorzien.

6 reacties

Reputatie 6
Badge +2
Interessant dat de lucht water warmtepomp gelukt is met gewone radiatoren. Misschien dat u een hoger rendement (en dus ook opbrengst) krijgt als u radiatorventilatoren zoals SpeedComfort of ClimateBooster aanschaft. (Wat deze 'veredelde' oude computerventilatortjes aan een beetje stroom verbruiken is uiteindelijk altijd warmte). Door de lagere cv-temperatuur hoeft de warmtepomp dan een kleiner warmte verschil te overbruggen.
Reputatie 1
Driepinter bedankt voor reactie.
Ik heb daar inderdaad wel aan gedacht maar niet gedaan. Redenen: vrij duur, maakt toch wat geluid en gedoe met kabels. Bovendien heb ik een ventilatiesysteem (WTW) dat warme lucht de kamer in blaast en dat zorgt ook voor voldoende circulatie, ja toch!?
Reputatie 4
@Koos De ventilatoren op/onder convectoren/radiatoren hebben een andere functie als de WTW, ze verhogen specifiek de warmteafgifte van de radiatoren (of convectoren) bij lage aanvoertemperaturen. Het geluid kan storend zijn maar desnoods kan men het maximale toerental (tijdelijk) reduceren.
Bij mij in de woonkamer tijdens tv-kijken valt het geluid van de 15 ventilatoren op de 2,8 m JAGA in het niets.
Over prijzen van kant- en klare systemen kan ik niets zeggen, mijn boosters zijn namelijk zelf gebouwd. YMMV
Reputatie 6
Badge +2
Over prijzen van kant- en klare systemen kan ik niets zeggen, mijn boosters zijn namelijk zelf gebouwd. YMMV

https://www.speedcomfort.nl/webwinkel/speedcomfort-basic/

(wat mij op deze site -wederom- opvalt is dat ook hier niets vermeldt wordt over een hoger rendement van de hr-ketel als er met een lagere cv temperatuur gewerkt kan worden)

https://community.eigenhuis.nl/besparen-13/vrijwel-alle-hr-ketels-condenserende-ketels-staan-verkeerd-afgesteld-cv-temperatuur-91
Reputatie 1
Bedankt Darkfiber en Driepinter.
Heb weer wat geleerd van jullie opmerkingen.

Ik gebruikte afgelopen jaar maar 150 kub gas met CV-ketel. Dus al wat ik nog meer investeer in o.a. ventilatoren heeft weinig nut en geeft een hoop gedoe, waar niet iedereen in huis blij mee is.
Heb nog wel een vraagje:
Wat vergt meer energie:
Water opwarmen van 25 naar 35 graden of 40 naar 50 graden?
Ik stelde me deze vraag om te besluiten om de temperatuur instelling al dan niet dag en nacht op 21 graden te programmeren. Kon/kan antwoord niet vinden.
Reputatie 6
Badge +2
Bedankt Darkfiber en Driepinter.
Heb weer wat geleerd van jullie opmerkingen.
Water opwarmen van 25 naar 35 graden of 40 naar 50 graden?
Ik stelde me deze vraag om te besluiten om de temperatuur instelling al dan niet dag en nacht op 21 graden te programmeren. Kon/kan antwoord niet vinden.

Bij 40 naar 50 graden wordt de temperatuur die uw warmtepomp moet overbruggen groter. Dat gaat flink ten koste van de COP (rendement). Als u het kWh verbruik (of MJ productie als u dat van uw warmtepomp kunt aflezen) over enkele dagen met ongeveer de zelfde buitentemperatuur kunt vergelijken zult u volgens mij het verschil zo zien. Daar tegenover staat dat bij een hogere nachttemperatuur in uw woning, ondanks een goede isolatie, er meer warmteverlies is. Daarnaast ondervind ik van mijn warme radiatoren (cv temperatuur staat op 55 graden - ik heb slechts een hr-ketel) al tijdens het opwarmen van mijn huiskamer dat door de stralingswarmte van de radiatoren (nog zonder radiatorventilatoren) de behaaglijkheidstemperatuur zo'n 2 graden hoger is. (De radiatorventilatoren zullen derhalve dan ook alleen komen onder de radiatoren waar ik niet zit). Daarnaast ben ik 's morgens een stuk minder kouwelijk dan 's avonds en kan bij mij de verwarming 's morgens ook een graadje lager. Gezien de goede isolatie verwarm ik derhalve soms alleen 's avonds.

Reageer