Voor wie zijn de maatregelen voor verduurzaming nog meer niet betaalbaar?


Ik zie allemaal optimistische mensen hier volop aan de slag.

Ben ik nou de enige bij wie de moed in de schoenen zakt met dit energie akkoord? En die zich afvraagt waar het geld vandaan moet komen? Warmtepomp en dat soort dingen, minimaal € 12.000. Ik heb nog niet eens ruimte in de begroting voor zonnepanelen.

Serieus.. heeft VEH wel 's nagedacht over betaalbaarheid van al deze maatregelen?


26 reacties

Volkomen gelijk; de tegenwerking van de mensen gaat waarschijnlijk pas komen als het te laat is. Zolang deskundige tegenstanders worden geweerd is dit klimaatgedoe niet oprecht.
Ik weet niet wat je met deskundige tegenstanders bedoeld. En ik heb niks tegen "klimaatgedoe" alleen ik vraag me oprecht af waar ik het geld vandaan moet halen.

Ik kan toch niet de enige zijn?
Reputatie 6
Badge
Misschien is het inderdaad hoog tijd om het hele financiële thema van de transitie eens een eigen plek in de discussie te geven en de techniek even aan de kant te zetten.
Dus een andere vraagstelling:
  • Wat geven we nu uit aan energie: Gas Electra, Benzine, Warmte ?
  • Hoe zullen de kosten daarvan zich de komende 10 jaar ontwikkelen ?
  • Wat zullen naar verwachting onze energiebronnen over 20 jaar zijn ?
  • Wind, Zon, (groen) Gas, bodemwarmte ?
  • Wat zal/mag dan die nieuwe vorm van energie een huishouden kosten ?
  • Hoeveel zal de transitie gaan kosten en wie zal dat geen betalen (burgers / bedrijven)
  • Hoe verdelen we de transitie kosten over de grote variëteit van bestaande woningen.
En wie gaat die vragen beantwoorden?
Reputatie 4
Badge +3
@jwijnands Ik zal navragen in hoeverre Eigen Huis een antwoord op deze vragen heeft.
Je kunt een duurzaamheidslening aanvragen/afsluiten.
Zaak is dat je uitzoekt welke maatregelen je het best kan treffen in jouw persoonlijke situatie.
Daarbij is de kunst de kosten/baten goed in beeld te brengen. De lening moet zich zo snel mogelijk terug verdienen natuurlijk....
Een zoektocht op het wereldwijde web hoort daar m.i. gewoon bij.
De overheid geeft forse subsidies op apparatuur, persoonlijk verwacht ik hiervan geen verdere bijdrage.
Volkomen gelijk; de tegenwerking van de mensen gaat waarschijnlijk pas komen als het te laat is. Zolang deskundige tegenstanders worden geweerd is dit klimaatgedoe niet oprecht.
Wil je uitleggen wat je bedoeld met "klimaatgedoe" en welke "deskundige tegenstanders" zouden worden geweerd op dit forum? Graag dan ook een uitleg van je persoonlijke aanpak van je woning om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Thanks!
Reputatie 7
Badge +4

Volkomen gelijk; de tegenwerking van de mensen gaat waarschijnlijk pas komen als het te laat is. Zolang deskundige tegenstanders worden geweerd is dit klimaatgedoe niet oprecht.Wil je uitleggen wat je bedoeld met "klimaatgedoe" en welke "deskundige tegenstanders" zouden worden geweerd op dit forum? Graag dan ook een uitleg van je persoonlijke aanpak van je woning om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Thanks!

Mogelijk doelt @Kieb op het weren van "deskundige tegenstanders" uit het klimaatdebat algemeen. En dus niet op deze community. Op deze community is nog nooit iemand de toegang ontzegd.
Reputatie 7
Badge +4
Ik weet niet wat je met deskundige tegenstanders bedoeld. En ik heb niks tegen "klimaatgedoe" alleen ik vraag me oprecht af waar ik het geld vandaan moet halen.
Er wordt ook geadverteerd om panelen (geïnstalleerd en al) te huren. De huur valt dan weg door middel van een lagere energierekening (als de zon-oriëntatie en kWh verbruik gunstig zijn).
Met klimaatgedoe bedoel ik dat deskundige klimaatwetenschappers willens en wetens worden geweerd. En dat heeft niets met de mensen op dit forum te maken.
De betaalbaarheid is inderdaad een issue, maar je hoeft geen tienduizenden euro's op een rekening te hebben staan. Ik heb in 2016 6 zonnepanelen en een zonneboiler gekocht en daarvoor geld geleend bij SVN (energiebespaarlening).
Het ging om €6500, die lening kostte me destijds €55 per maand terwijl de verwachtte energiebesparing volgens mij €45 per maand was. Maar inclusief de subsidie op de zonneboiler en de teruggave van de BTW op de zonnepanelen zou dit pakket financieel neutraal zijn over 9 jaar en 1 maand.
Ik hoefde dus geen bedrag vooraf te financieren. Ik denk dat deze lening voor de meeste mensen met een normale baan wel haalbaar is.
Inmiddels heb ik de lening afbetaald. Nu ben ik bezig met een verbouwing waarbij extra isolatie wordt aangebracht en een warmtepomp wordt geïnstalleerd. We hebben de hypotheek overgesloten. We hebben de overwaarde een soort 'opgenomen' en opnieuw in het huis gestoken. De hypotheek werd €17 per maand duurder en de verwachtte besparing op energie (gas en vastrecht incl extra stroom) is ongeveer €30 per maand.
Ik begrijp dat dit niet voor iedereen haalbaar is, maar er is dus vaak meer mogelijk dan je denkt.
@jwijnands Ik zal navragen in hoeverre Eigen Huis een antwoord op deze vragen heeft.
EN?

Ik begrijp dat dit niet voor iedereen haalbaar is, maar er is dus vaak meer mogelijk dan je denkt.

Nee. Zeker niet voor iedereen haalbaar maar los daarvan.. Ik verdwaal echt hierin. Zonnepanelen hier maar hoe zit het met de salderingsregeling? Zonneboiler? Leuk maar ik heb een prima CV ketel...

Iedereen die wat verkoopt heeft een mening, objectieve feiten vind ik vrijwel niet. En ik kan toch echt niet de enige zijn!?

Ik verwacht meer van Eigen Huis. Ik ben lid omdat ik een lobbyclub wil steunen die voor mijn belangen op komt maar het zou mooi zijn als er praktisch ook nog wat uit komt.
Reputatie 7
Badge +1
@jwijnands Heb je al verschillende energiebesparende maatregelen bekeken of misschien al genomen? - Er zijn voldoende maatregelen welke niks/weinig kosten en toch behoorlijk wat opleveren. Ik ben energiecoach in mijn gemeente en ik weet waarover ik praat.

Wat zijn dan je huidige verbruikscijfers voor gas en elektra? Welk huis? - Type, bouwjaar, verwarmd oppervlak, aantal bewoners, stookgedrag, isolatie etc.?

Heb je trouwens überhaupt een dak waar zonnepanelen op kunnen?
Sinds deze zomer bestaat er een "toekomstbestendig wonen" lening welke de vorige regelingen vervangt en waarmee je heel veel maatregelen goedkoop kan financieren (rente van ca. 1,6% of zo).
YMMV

Nou, van @PieterV  moet ik het ook niet hebben geloof ik. Behoorlijk teleurstellend dit.

@darkfiber  nee ik heb geen zonnepanelen. Kunnen ze op mijn dak? Vast wel. Hoeveel? Geen idee maar een paar panelen schijnt al snel 4k te kosten en een lawaaige omvormer en een hoop gedoe. Bovendien kan niemand me vertellen of de terugleververgoeding, waar de business case mede op zou leunen, zo blijft.

 

Reputatie 7
Badge +1

@jwijnands Je bent wel erg pessimistisch! - Maar zonder verdere informatie over jouw woonsituatie, bijvoorbeeld type woning en bouwjaar, dakgrootte en oriëntatie, gezinssamenstelling, huidig stookgedrag, energieverbruik (stroom & gas) etc. heeft het weinig zin in het luchtledige te argumenteren:

4k€ voor zonnepanelen?  - Dit is een huisnummer en zonder het de mogelijke jaaropbrengst nietszeggend. - Hoop gedoe? Kan je dat nader beschrijven?

Lawaaige omvormer? - Waar heb je deze misinformatie vandaan? Welke types, hoe oud?, met ventilator? - Ik ken alleen “stille” omvormers zonder ventilator.

Wat de “afbouw van de salderingsregeling” vanaf 2023 betreft, vind je in het forum recente, enkele dagen oude informatie over de plannen van minister Wiebes et al..

Je favoriete zoekmachine helpt je ook (misschien).

Reputatie 4
Badge +3

 @jwijnands Jammer om te horen dat je nog niet tevreden bent over de community. Ik zie inderdaad dat ik je nog geen terugkoppeling hebt gekregen van mij. Mijn excuses daarvoor. Laten we discussie weer verder oppakken. In dit artikel van Vereniging Eigen Huis kun je de vijf eenvoudige tips zien die de vereniging geeft om alvast te beginnen met het verduurzamen van je huis. Welke maatregelen heb je hiervan al toegepast? Verder kun je in dit artikel zien wat het klimaatakkoord voor jou gaat betekenen. Helpt dit je al iets verder? Op welke vragen wil je op dit moment specifiek een antwoord? Ik hoor het graag. 

Ik zie allemaal optismische mensen hier volop aan de slag.

Ben ik nou de enige bij wie de moed in de schoenen zakt met dit energie akkoord? En die zich afvraagt waar het geld vandaan moet komen? Warmtepomp en dat soort dingen, minimaal €12000.. Ik heb nog niet eens ruimte in de begroting voor zonnepanelen.

Serieus.. heeft VEH wel 's nagedacht over betaalbaarheid van al deze maatregelen?

Tip: ga eerst voor jezelf na waarom je je huis wil verduurzamen. Bepaal dan je doel: lagere energierekening? Eigen CO2 uitstoot verlagen? Van het gas af? Meer wooncomfort? Of een combinatie hiervan? Ga dan na welke financieringsvormen beschikbaar zijn en bij welke vorm je een goed gevoel krijgt: installaties in eigendom of (gebouwgebonden) leasen?  Ga ook voor jezelf na in welke mate je ontzorgd wil worden. 

Met betrekking tot de zonnepanelen: je zou kunnen overwegen zonnestroom af te nemen van iemand die het lokaal zelf in ruime mate opwekt en je via een energie coöperatie afneemt.

Reputatie 7
Badge +2

nee ik heb geen zonnepanelen. Kunnen ze op mijn dak? Vast wel. Hoeveel? Geen idee maar een paar panelen schijnt al snel 4k te kosten en een lawaaige omvormer en een hoop gedoe. Bovendien kan niemand me vertellen of de terugleververgoeding, waar de business case mede op zou leunen, zo blijft.

 

Over de salderingsregeling heeft meneer Wiebus pas geleden een update aan de kamer gestuurd.
Nadat die regeling helemaal is afgeschaft krijg je voor teruglevering ca 6 cent per kWh. Tot die tijd is de prijs ie je krijgt voor opgewekte energie hoger en tot 2023 kun je opwek wegstrepen tegen je verbruik. 

De omvormer die bij mij hangt zoemt echt nauwelijks. Maakt zeker niet meer geluid dan een CV.

Voor 3.750,= heb ik vorig jaar een compleet systeem van 10 panelen (3000Wp) op mijn dak laten leggen. Dat is ex BTW, maar die kreeg ik weer terug dus de netto prijs.
Als ik die in 20 jaar helemaal afschrijf kost me dat dus nog geen 7 cent per kWh.
Nu heb ik wel een dak dat uitermaate geschikt is.

Oftewel, als je het geld hebt liggen dan is het op dit moment best een goede investering.

Je hoeft ook niet in 1 keer 20k te investeren, gewoon elk jaar een beetje werkt ook goed.
En als je zelf handig bent kun je ook veel zelf doen, wat het een stuk goedkoper kan maken.


Ik ben zelf in 2011 begonnen met enige regelmaat wat te doen.
Vooral omdat ik het leuk vond. ‘Stiekum’ is er al heel wat gedaan zonder dat ik in 1 keer een aderlating moest doen.

Overigens is geld op dit moment technisch gezien gratis en levert het op de bank niets op,
dus als je iets wilt doen dan zijn de voorwaarden nu best goed.
 

OK. Even wat feiten over zonnepanelensysteem dat op mijn dak ligt: 14 LG mono kristallijn panelen 320 Wp per stuk =  €3.395 (is omgerekend €242,50 per stuk); Solar Edge omvormer HD Wave 3680 = €864; 14 Solar Edge optimizer P370 = €622; Solarstell montagesysteem = €424; Montagekosten = €1.224; Montage AC/DC = €320; Regelen BTW teruggave = €65. Prijzen excl. BTW.

De omvormer maakt geen hoorbaar geluid. Op mijn zolder hangt deze naast een warmtepomp en mechanische afzuiging systeem. De warmtepomp produceert gemiddeld 39dB geluid, 2 minuten gemeten op een afstand van <1m. Die is binnen hoorbaar op zolder (2e etage) en in de toiletten op de 1e etage en BG , die zijn aangesloten op luchtafvoerkanalen. 

In 1 jaar tijd heeft dit systeem 3.800 KWh geproduceerd. Dat is ca. 80% van het piekvernogen.

Geschatte terugverdientijd is ca. 8 jaar.

Verduidelijkt dit het beeld?

 

Reputatie 4
Badge +3

Bekijk ook eens dit artikel dat dit weekend op de website van NOS verscheen over de duurzame huizenroute. Wellicht geeft dit jullie ook inspiratie! 

 @jwijnands Jammer om te horen dat je nog niet tevreden bent over de community. Ik zie inderdaad dat ik je nog geen terugkoppeling hebt gekregen van mij. Mijn excuses daarvoor. Laten we discussie weer verder oppakken. In dit artikel van Vereniging Eigen Huis kun je de vijf eenvoudige tips zien die de vereniging geeft om alvast te beginnen met het verduurzamen van je huis. Welke maatregelen heb je hiervan al toegepast? Verder kun je in dit artikel zien wat het klimaatakkoord voor jou gaat betekenen. Helpt dit je al iets verder? Op welke vragen wil je op dit moment specifiek een antwoord? Ik hoor het graag. 

Zojuist viel het magazine weer op de mat en weer slaat de schrik mij om het hart. Even hier checken en er is weinig gebeurt.

Leuk die rekensommetjes allemaal maar waar begin ik ?En waarom doet VEH helemaal niets?
Ik moet eerlijk zeggen, ik denk er sterk over om mijn lidmaatschap op te zeggen. Ik dacht dat VEH een vereniging was om de belangen van huiseigenaren te behartigen.. Op dit onderwerp is daar zeer weinig van te merken.

Reputatie 5
Badge +1

Nieuwleusen, 7 april 2020.

 

Geachte  Wijnands,

Onder de topic Energie neutraal kost ons (niets) extra  heb ik geprobeerd je enigszins te helpen door een financieel overzicht te herplaatsen over het een en ander.

Of dat je kan weerhouden van het opzeggen van je lidmaatschap, betwijfel ik, maar dit zijn onze feiten wat onze energie huishouding betreft.

Geert Nap

Reputatie 4
Badge +3

@jwijnands Heb je deze pagina al gevonden op onze website? Hier kun je een goed beeld krijgen van hoe je op weg kan met het verduurzamen van je woning. Zitten er voor jou maatregelen tussen die wel haalbaar zijn? Die hoor ik dan graag! 

 

 

Beste JWijnands,

Ik volg (en deel) uw betoog (deels). Het gaat wat dat betreft ook niet zozeer om “hoe betaal ik het?”, maar meer om “waar doe ik goed aan, los van of ik het wel of niet kan betalen?”. Tegelijkertijd is de situatie die u schetst natuurlijk van alle tijden en in het geheel niet klimaatgerelateerd. Stel, u wilt een nieuwe auto kopen. Welke moet u hebben? Een dealer zal u in ieder geval niet snel richting het merk van de concurrent sturen…

Wat dat betreft is het jammer dat de gehele materie (warmtepompen, warmteverliesberekeningen, klimaatadvies, isolatieadvies etc.)  doorspekt is van noodzakelijke technische kennis, die niet voor iedereen even toegankelijk is. En het algemene verhaal mag duidelijk zijn (minder energie verbruiken), de implicaties op individueel niveau zijn natuurlijk wat dat betreft uniek (en laten zich dus ook niet makkelijk vangen in algemeen beleid). 

In eerste instantie hebben wij contact gezocht met een gemeentelijke duurzaamheidscoach. Die leverde eerlijkheidshalve, los van zijn aanstekelijke enthousiasme, geen enkele nuttige bijdrage aan het proces. De mogelijkheden hadden we namelijk zelf al lang uitgezocht (internetgeneratie); welke mogelijke voor- en nadelen er aan een bepaalde keuze zitten zijn  en of die financieel verstandig zijn in onze situatie vergt al snel technische expertise (warmteverliesberekening etc), die door een specialist moet gebeuren. Wij hebben binnenkort een gesprek met een bouwkundig adviesbureau om te zien of die ons kunnen begeleiden. Of dat iets wordt (ook qua kosten) wil ik hier best even laten weten. 

Tot slot rest mij te zeggen; kop op, de overheid dwingt u momenteel nog helemaal nergens toe, en uw cv doet het voorlopig nog wel even op (Gronings?) gas… Laat u niet gek maken, wachten is (voorlopig) ook een optie; de keuze om met deze materie aan de slag te gaan is momenteel nog volledig in uw eigen handen! En er zullen altijd voorlopers zijn. 

Reageer