Zonder salderingsregeling plaatst dus niemand zonnepanelen op het oosten.

  • 15 June 2021
  • 6 reacties
  • 191 Bekeken

Reputatie 7
Badge +3

De afbouw van de salderingsregeling heeft geen enkel voordeel. Een argument was ‘bevordering van accu opslag’ maar een simpel rekensommetje haalt dat al snel onderuit. Het gaat immers vooral om seizoensopslag en dat voor € 3000,- voor, jaarlijks, elke 8 kWh.

Het heeft nog een nadeel. Als je alleen maar echt financieel voordeel mag hebben voor de stroom die je zelf direct gebruikt zal je je panelen dus alleen zo kunnen plaatsen zodat ze vooral stroom produceren als je (uiteraard overdag) de meeste stroom verbruikt: Tussen 18:00 en 21:00. Je panelen moeten zonder saldering dus zuidwestelijk liggen. Liggen ze op het oosten, of zelfs precies op het zuiden wordt het er tijdens de avondpiek immers nagenoeg niets geproduceerd.

Dat geeft twee belangrijke nadelen.

  1. Het aantal ongeschikte (onrendabele) daken neemt toe.
  2. Als niemand panelen op het oosten legt, wordt het stroomnet sneller overbelast.

6 reacties

Reputatie 6
Badge

Als je voor een terug geleverde kWh €0.05 krijgt en een gebruikte kWh €0.23 kost, dan zal een simpel rekensommetje laat zien dat je 5x zo veel stroom moet opwekken dan je verbruikt, en dat  doe je door alle richtingen die mogelijk zijn vol te leggen.

Dan is het leuk dat je de stroom direct uit de PV verbruikt (bijvoorbeeld in het weekend, als je thuis werkt, vrije dag hebt etc.), die is immers €0.23 waard, maar dat is dan niet noodzakelijk om toch een stroom rekening van €0,00 of negatief te krijgen.

Reputatie 7
Badge +3

Zonnepanelen op het noorden zijn met saldering al niet rendabel, laat staan zonder saldering.

Reputatie 6
Badge

Zonnepanelen op het noorden zijn met saldering al niet rendabel, laat staan zonder saldering.


Dat hangt helemaal van de hellingshoek af, als ze vlak genoeg liggen zullen ze meer opbrengen dat panelen vol op zuid die met een stijle hoek geplaatst zijn:

 

Reputatie 7
Badge +3

Zonder salderingsregeling gaat het er niet alleen om hoeveel ze opbrengen maar wanneer ze opbrengen. Om 13:30 h (zomertijd) brengen panelen op het zuiden het meeste op maar als je dan zelf weinig stroom verbruikt, krijg je dan dus alleen de terugleververgoeding à € 0,05 per kWh. Terwijl aan het eind van de middag je panelen dan nagenoeg niets opleveren ga je dan echter stroom verbruiken (elektrisch koken, TV, ect) met stroom die je uit het net moet halen à 0,23 per kWh. Het zelfde geldt voor panelen op het noorden, noord-oost of noord west. In de winter, wanneer je juist het meeste stroom verbruikt, is de opbrengst dan bijna nihil.

Reputatie 6
Badge

Zonder salderingsregeling gaat het er niet alleen om hoeveel ze opbrengen maar wanneer ze opbrengen. Om 13:30 h (zomertijd) brengen panelen op het zuiden het meeste op maar als je dan zelf weinig stroom verbruikt, krijg je dan dus alleen de terugleververgoeding à € 0,05 per kWh. Terwijl aan het eind van de middag je panelen dan nagenoeg niets opleveren ga je dan echter stroom verbruiken (elektrisch koken, TV, ect) met stroom die je uit het net moet halen à 0,23 per kWh. Het zelfde geldt voor panelen op het noorden, noord-oost of noord west.

 

Nee, het zelfde geld niet voor panelen op het Noorden. In het onderstaande plaatje, waar ik 3.2 kWp panelen (tilt 30 graden) op een 3.0 kW omvormer heb gezet voor zowel noord, oost, zuid en west, heb ik de clearsky instraling berekend. Juist panelen op het noorden (magenta lijn) zijn gunstig in de zin dat ze over de hele dag vermogen leveren zowel in de ochtend als je opstaat, gedurende de dag en ook in de avond tot de zon ondergaat:

 

Reputatie 6
Badge

Zonnepanelen op het noorden zijn met saldering al niet rendabel, laat staan zonder saldering.

 

Ik heb het even doorgerekend, als je een relatief kleine set neemt van 10 panelen a 320 Wp waardoor de prijs per kWp relatief hoog is vanwege de installatie kosten dan kom ik op het volgende:

Kosten set panelen, installatie meteriaal, installatie kosten, 2 omvormers gedurende de 30 jaar levensduur van de panelen: €3770,-

Panelen op Noord, 30 tilt: opbrengst per jaar 1750 kWh.

Met salderen, terugverdientijd 9.17 jaar.

Zonder salderen, 35% direct verbruik van de PV stroom: 16.25 jaar.

 

In beide gevallen zijn dus ook panelen op Noord rendabel, met grotere sets panelen wordt het verhaal alleen maar beter omdat de installatie kosten minder op het totaal drukken.

 

 

Reageer