New

Legionella Preventie

  • 10 April 2022
  • 5 reacties
  • 398 Bekeken

Reputatie 2

Het standpunt van de Vereniging Eigen Huis  en het RIVM aangaande de in te stellen boilertemperatuur  ter preventie van Legionella groei is wetenschappelijk achterhaald. 48 graden geeft nog groei. 50 graden een sterke daling. Zie de grafiek op de site: Danfoss het risico op Legionella besmetting. Het is dus kritisch en 55 graden is al veilig indien 55 graden dan ook 55 graden is. Deze instelling zal dus de energie consumptie verminderen. Groeten WillemV


5 reacties

Reputatie 6
Badge

Als ik het goed begrepen heb in het verleden, is vooral stilstaand water van een temperatuur tussen de 32C en 42C funest omdat legionella daar optimaal groeit.

Tussen de 45C en 48C  neemt de groei af, maar vermenigvuldigd de bacterie zich nog steeds.

Tussen  de 48C en 50C overleeft hij nog maar vermenigvuldigd zich niet meer.

 

Boven de 50C sterft de bacterie, hoe heter hoe sneller, dus als je een boiler wilt ontsmetten, dan kan dat best met water dat net iets heter is dan 50C, maar dan moet je zorgen dat de boiler langer op die temperatuur gehouden wordt (uren) dan bijvoorbeeld met 60C (paar minuten) of 70C (direct).

 

Er zijn mensen met een WarmtePomp die regelmatig warm water gebruiken (geen lang stilstaand water dus), en daarom stellen dat ze best de boiler op 45C kunnen houden als ze vervolgens eens per week of per 2 weken de temperatuur boven de 50C tillen voor een voldoende lange tijd om het vat te ontsmetten van eventueel ontstane legionella groei.

 

Dat zijn natuurlijk keuzes en risico’s die ieder voor zich zelf kan nemen, ik zal het nooit adviseren.

Reputatie 2

Beste PC, adviseer toch even naar het plaatje in de referentie te kijken dat auteursrechten bescherming geniet. Verneveling van Legionella water bij een ongezonde constitutie, bv cardiovasculair resp COPD, geeft de beste kans op besmetting en bij overschrijding van de infectiedosis op legionellose. Op het plaatje is te zien dat bij 48 gr boiler temperatuur de sterfte circa 30 uur duurt, bij 50 graden 7 uur en bij 55 graden <1,5 uur. 60 graden binnen 15 Minuten. Een gedifferentieerd beleid 40/60 of liever 50/60 is zeker bij het eerste een hoger risico. Wie bewaakt de tussentijdse temp verhoging met welk interval of is daar een automaat voor? Persoonlijk houd ik van simple als het kan, en moeilijk met een beetje risico als het moet. Groeten WillemV. 

Reputatie 6
Badge

Bij de meeste warmtepompen kan je instellen dat er automatisch op een vast moment 1 maal in de week een legionella desinfectie programma wordt gedraaid waarbij de boiler richting de 60C wordt gebracht, de laatste paar graden gaan dan op een elektrisch element als de warmtepomp die temperatuur niet kan halen.

Daar hoef je dan zelf niet meer over na te denken als je het eenmaal ingesteld hebt.

 

Reputatie 7
Badge +4

Meeste winst tegen kans op legionella is wanneer je in de zomer terug komt van vakantie. Ik heb het tapwater(verwarming) uit staan en laat dan het eerste water weglopen en spoel ook eerst de WC door. Dan gaat het tapwater dus eerst even op hand voor er gedoucht wordt.

Om naast het douchen warm water te gebruiken om bijvoorbeeld thee te zetten is een elektrische waterkoker veel efficiënter dan de warmwaterkraan open te zetten. Eer je heet water krijgt ben je immers al vele liters verder wat dan via de gootsteen verdwijnt.

Reputatie 2

Als de legionella killer schoon van vakantie thuis komt, doet deze er verstandig aan het boiler water eerst te verhitten, meer dan 50 graden 7 uur lang of 55 graden meer dan 1,5 uur lang. Daarna het koude en hete water weg laten stromen zonder gespetter en verneveling met een rustige straal door de douchekop in een emmer te leggen. Je wist al eerder uit persoonlijke ervaring hoe lang het duurde voordat heet water arriveerde. Ruim door laten stromen, ingeademd de ruimte in, kraan uit, emmer leeg en ventilatie aan meer dan 10 minuten. Wegwezen en daarna iets eerder weer inademen. Overige kranen ook zoiets. Eindstandige waterleidingen zokort mogelijk afdoppen, korter dan 7 cm. 

Reageer