New

Lobby nodig: capaciteitstarief elektra te hoog voor energie-neutrale huizen

  • 9 maart 2021
  • 6 reacties
  • 54 Bekeken

Er is een groot probleem voor energie-neutrale huizen. Het jaarlijkse vastrecht voor elektra-aansluiting van full-electric huizen is 3x tot 4x zo hoog als andere huizen! Dit maakt verduurzamen van je huis onrendabel. VEH zou hier tegen moeten lobbyen.

Het vastrecht van elektra voor een 1x20A t/m 3x25A is ongeveer 250 euro per jaar.

Het vastrecht van elektra voor een 3x35A is ongeveer 750 euro per jaar!!! Dat is 3x zo hoog, of 500 euro per jaar extra!

Als je elektrisch kookt (32 Ampere), verwarmt met warmtepomp (16A) en een elektrische auto laadt (48A), dan gebruik je al 96A en is een 3x25A aansluiting onvoldoende. Stel je overweegt je huis elektrisch te maken, dan loop je tegen 500 euro extra kosten per jaar aan. Dat is 7500 euro over de levensduur van een warmtepomp, en dat maakt het onrendabel.

Het is zeer vreemd dat het vastrecht van 3x35A zo hoog is. Technisch gezien zijn het dezelfde kabels in de grond als 3x25A, alleen de zekering in de meterkast is anders. Blijkbaar is er een soort subsidie voor vastrecht t/m 3x25A, maar niet een trapje erboven. Stedin, Liander en Enexis hebben dit alle drie, dus het lijkt een overheidsregel. Een onnodige maatregel, die specifiek full-electric huizen treft.

Zou VEH hier een lobby-punt van moeten maken? 


6 reacties

Reputatie 5
Badge +1

Ik ben het geheel met je eens dat 3 x 25 A het meest ideale tarief is. En dat naar boven en naar beneden toe. Want waarom is 1x 35 A net zo duur. Daar zou je gewoon korting op moeten krijgen. Dat de kosten 3 a 4 x zo duur zijn bestrijd ik. Je bespaart een gasaansluiting a €250

En als je die ander €250 ook wilt besparen is er met load balancing veel te doen. Ook de zonnepanelen die op verreweg de meeste all electric woningen zitten kunnen uitkomst bieden. De investeringen in load balancing verdien je op die manier binnen een jaar terug.

Je hebt gelijk dat de tarieven voor 1x35A goedkoper moet zijn, omdat 1 fase goedkoper is om te onderhouden dan 3 fase. 

Load balancing is nog niet praktisch beschikbaar, behalve voor laadpalen van de elektrische auto. De meeste warmtepompen hebben dat niet als standaard feature, en huishoudelijke apparatuur ook niet. Zelfs met load balancing raadt een electricien al snel 3x35A aan. Wij moesten flink wat druk uitoefenen om de aansluiting op 3x25A te houden. 

Maar zelf met die truken om de boel onder de 3x25A te houden is het vreemd dat het vastrecht ineens zo'n grote sprong maakt van 3x25A naar 3x35A. Dat is niet logisch verklaarbaar. 

Mocht je trouwens tips hebben over load balancing, laat het weten!

Reputatie 7
Badge +2

Aan je panelen heb je weinig rond 18:00 h. Vooral niet als ze zuidelijk of zelfs iets oostelijk liggen.

Voor consumenten is de (variabele) kWh prijs altijd gelijk. Onafhankelijk of er nu veel of weinig stroom verbruikt wordt. Tussen 18:00 h en 21:00 wordt de meeste stroom verbruikt. Elektrisch koken, TV aan en nu dus ook veel elektrische auto's die bij thuis komst direct aan de stekker gaan. Het is juist deze piekbelasting die stroom zo duur maakt. Extra gascentrales erbij en het land moet van een zwaarder elektriciteitsnet worden voorzien.

Mijn mening is dan ook dat het goed is dat 3x35A een stuk duurder is. Waarom moet er tegelijkertijd elektrisch gekookt worden en de EV worden opgeladen ? (Overigens vind ik dat elektrische auto's in de zomer overdag op de werkplek moeten kunnen worden opgeladen)

  

Reputatie 5
Badge +1

@JasperK 

Zoals Driepinter stelt: de piekbelasting maakt dat het netwerk aangepast moet worden.

Jouw probleem is je elektrische auto die je met 3 x 16 A wilt laden. Dat betekent dat de meeste auto's binnen 4 uur uur van leeg naar vol zijn. Dat is ten eerste niet nodig. Het probleem is dat je van de 3 x 25A maar 3 x 9A over hebt. De warmtepomp zal dat nog wel kunnen hebben, maar wasdroger, vaatwasser, magnetron, wasmachine, Cooker en kooktoestel niet. Loadbalancing is de oplossing. Zoek er maar naar. Veel informatie is ook te vinden op Tweakers; forum duurzame energie en domotica. Met minder amperes gaan laden kan ook een oplossing zijn. De meeste laadpalen kunnen wel anders ingesteld worden.

De installateurs willen het gezeur niet van doorgeslagen stoppen en adviseren liefst 3 x 35 of 3 x 50A. Want anders zijn zij  de gebeten hond.

Wil je goedkoop uit zijn zul je zelf alles zo moeten inrichten dat je geen pieken krijgt.

Het klopt helemaal dat load-balancing de toekomst is. Hopelijk is dat een standaard optie op apparatuur binnenkort. Bijvoorbeeld dat de prijs van elektriciteit ook wordt meegenomen, als er overschot is aan opgewekt vermogen, dat je apparaten dat dan gebruiken, of als er een tekort is, ze een pas op de plaats maken. En binnen in huis zoveel mogelijk gebruiken van je eigen panelen, en het gebruik van apparaten timen zodat ze niet allemaal tegelijk aan staan. 

Load balancing is ook zeer waardevol voor huizen die lagere capaciteit hebben. Die zouden dat ipv 3x25A een lagere aansluiting kunnen hebben, 1x35A en dat is ook beter voor het elektriciteitsnet. Stel dat je nu een 1x35A aansluiting hebt en kookt op gas, en wil overstappen op elektrisch koken. Als je dan de aansluiting uitbreidt tot 3x25A, dan ga je niet in kosten omhoog. Terwijl die hogere aansluiting voorkomen had kunnen worden met loadbalancing. 

Maar dat is nu nog toekomstmuziek. In de praktijk wordt de maximumcapaciteit bepaald door de uitzonderlijke situatie dat ze allemaal tegelijk aan staan. En dat huizen die helemaal energieneutraal willen gaan tegen deze vreemde kosten aanlopen (3x25A → 3x35A), terwijl huizen die verduurzaamd worden maar niet helemaal energieneutraal worden (1x35A → 3x25A) niet die extra kosten hebben. 

Overigens zijn het wel goede tips, dank daarvoor! Ik probeer onze auto ook te laden op het laagste vermogen en dat te doen als de zon schijnt en er niet gekookt wordt. 

 

Reageer