New

VEH moet zich inzetten voor het kostenloos maken van gasafsluitingen

  • 19 June 2019
  • 4 reacties
  • 417 Bekeken

Reputatie 6
Badge
Ik heb dit al aangegeven bij het topic "gas afsluiten", maar wil het toch ook expliciet als een verzoek aan de VEH aanmelden.
Er lopen nog allerlei procedures over wie, hoeveel voor dit soort afsluitingen zouden moeten betalen. Ik stel voor dat de VEH hierin meer duidelijk stelling kiest en pro-actief voor de huiseigenaren opkomt.

Je ziet steeds meer gemeentes milieubeleid formuleren met uitspraken over "geen aardgas" meer over xx jaar. Gelijktijdig nodigen ze hun bewoners uit om allerlei initiatieven te nemen om dat beleid te ondersteunen, dus
Zonnepanelen plaatsen >> Warmtepomp installeren >> Gasloos gaan,
met als laatste stap de gasaansluiting laten verwijderen.

Gemeentes die deze druk op hun inwoners uitoefenen moeten dan ook hun verantwoordelijk nemen en met de netbeheerder collectieve afspraken maken over het verwijderen van de gasaansluitingen.
Een financiële bijdrage van de gemeente en het verlagen van de kosten van de netbeheerder door een goed geplande aanpak in de uitvoering is dan wel het minste wat we mogen verwachten.
Ook de door de netbeheerder gestelde termijn van 1 jaar na verzegeling moet daarmee van tafel, een zo efficiënt mogelijk planning voor minimale kosten is dan veel belangrijker.

Het lijkt me een mooie taak voor de VEH om gemeentes met dit soort ambitieuze plannen stevig aan hun jas te trekken en te wijzen op de consequenties van hun beleid.

4 reacties

Reputatie 3
In beginsel ben ik het eens met deze oproep. Er is echter een maar.

Wie is de gemeente en hoe komt deze aan zijn geld?
De gemeente is een orgaan dat wordt betaald door de inwoners. Verder krijgen ze geld uit het gemeentefonds.
Linksom of rechtsom: de burger zal het moeten betalen.
Is het niet rechtstreeks aan de netwerkbeheerder dan wel via een "bijdrage " van de gemeente die weer geld ophaalt bij zijn burgers.

Hoe dan ook, de gemeente heeft geen geldpers, ook het gemeentefonds wordt door alle belastingbetalers gevuld en de netwerkbeheerder is geen filantropische instelling. ook die kan alleen zijn werk doen als de afnemers, dus de burgers, betalen voor diensten.

De rekening voor gasloos wonen komt altijd voor rekening van de burger. Dat wordt alleen anders (en slechts gedeeltelijk) als er de geldpers voor wordt aangezet.. En dat moeten we nu juist niet doen.

Dus denken dat als de gemeente iets voor zijn rekening neemt het de burger minder kost, niets is minder waar.
Wat wel een optie is, en daar kan de VEH wel iets aan (proberen te) doen, is het verlagen van de kosten van het afsluiten van gas. Want moet het nu echt zoveel kosten?
Dat verdient zeker een onderzoek.
Reputatie 6
Badge
Dus denken dat als de gemeente iets voor zijn rekening neemt het de burger minder kost, niets is minder waar.
Wat wel een optie is, en daar kan de VEH wel iets aan (proberen te) doen, is het verlagen van de kosten van het afsluiten van gas. Want moet het nu echt zoveel kosten?
Dat verdient zeker een onderzoek.


Je hebt helemaal gelijk, het moet niet zo zijn dat de gemeente klakkeloos "eigen" middelen inzet.
Het ging mij erom dat als een gemeente eenmaal besloten heeft dat ze gasloos willen worden, dat ze dan ze op termijn er ook voor kunnen zorgen dat het gasnet integraal wordt verwijderd. M.a.w. de gemeente treedt op als tegenpartij bij de netbeheerder. Inwoners die individueel al veel eerder de meter hebben laten verzegelen moeten dan in die collectieve verwijdering mee kunnen doen tegen dan veel lagere kosten (efficiëntie).
Het moet ook niet zo zijn dat als een gemeente er toch voor kiest om in een collectieve aanpak inwoners financieel tegemoet te komen, dat dan huiseigenaren die zelf al initiatief hadden genomen buiten de boot vallen
Reputatie 7
Badge +2
Als men op termijn een hele wijk wil afsluiten, hoeft een gasleiding ook niet individueel afgesloten te worden. Lijkt mij.
Reputatie 6
Badge
@jvdleeuw
Ik denk dat de de eis "kostenloos maken" niet realistisch is. Ik vind verder dat een manier van socialisatie van de kosten (welke ongetwijfeld ontstaan) een betere strategie is met meer kans op een breder draagvlak.
Referenties: Google search "socialisatie kosten gasafsluiting"

Reageer